Επιδημίες

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Σημαντική αύξηση της αποτελεσματικότητας με την ενισχυτική δόση

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Σημαντική αύξηση της αποτελεσματικότητας με την ενισχυτική δόση

Όπως ανακοίνωσε η φαρμακευτική εταιρία Johnson & Johnson, η χορήγηση μίας δεύτερης δόσης του εμβολίου της μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητά του τελευταίου στην πρόληψη της μέτριας ή σοβαρής COVID-19 στο 94%.

Όταν χορηγείται εντός 2 μηνών από την 1η δόση του εμβολίου:

-η ενισχυτική δόση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των αντισωμάτων 4-6 φορές, συγκριτικά με αυτά που παράγονται μετά τη χορήγηση μίας μόνο δόσης,

6 μήνες μετά τη χορήγηση της 1ης δόσης, η ενισχυτική δόση μπορεί να πολλαπλασιάσει τα επίπεδα των αντισωμάτων μέχρι και 12 φορές, όπως αναφέρει η εταιρία.

«Το μονοδοσικό μας εμβόλιο προκαλεί ισχυρή ανοσιακή απόκριση και μπορεί να προστατεύσει από την COVID-19 για μεγάλη διάρκεια», ανέφερε ο Mathai Mammen, MD, επικεφαλής της Janssen, της θυγατρικής εταιρίας της Johnson & Johnson που ανέπτυξε το εμβόλιο.

«Μάλιστα, η χορήγηση και 2ης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου ας μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητά του ακόμα περισσότερο», πρόσθεσε.

Η αποτελεσματικότητα 94% από το σχήμα των 2 δόσεων παρατηρήθηκε σε κλινικές δοκιμές από τις ΗΠΑ, ενώ σε άλλες χώρες, το ίδιο σχήμα είχε αποτελεσματικότητα 75% κατά μέσο όρο.

Στις αρχές του έτους, η Johnson & Johnson είχε αναφέρει ότι το μονοδοσικό της εμβόλιο:

-έχει 66% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της μέτριας COVID-19, και,

85% στην πρόληψη της σοβαρής.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, η χορήγηση μίας δεύτερης δόσης αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα των αντισωμάτων σε όλες τις ηλικίες.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες της δόσεις αυτής είναι παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται στην πρώτη δόση.

Η εταιρία δήλωσε ότι έχει υποβάλει ήδη τα δεδομένα στο FDA και σκοπεύει σύντομα να κάνει το ίδιο και με άλλους οργανισμούς, προκειμένου η 2η δόση να εγκριθεί σε περισσότερες χώρες.

Η ανακοίνωση της εταιρίας έρχεται λίγες ημέρες μετά την απόφαση των ΗΠΑ να εξετάσουν το ενδεχόμενο ενισχυτικών δόσεων ως μία προσέγγιση για τον περιορισμό του εξαιρετικά μολυσματικού στελέχους Δέλτα.

Σήμερα, πάνω από 675.000 Αμερικανοί έχουν καταλήξει από COVID-19, αριθμός που έχει ήδη ξεπεράσει αυτό των θανάτων από την Ισπανική γρίπη το 1918.

Η επιτροπή του FDA για τον εμβολιασμό έχει ήδη εγκρίνει τη χορήγηση 3ης δόσης του εμβολίου της Pfizer στα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών καθώς και τους ενήλικες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, 6 μήνες μετά τη 2η δόση.

Το FDA αναμένεται να ανακοινώσει τι θα ισχύσει για τις ενισχυτικές δόσεις στο γενικό πληθυσμό τις επόμενες ημέρες.

«Είναι σημαντικό να προστατεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα από τη νοσηλεία και το θάνατο, ιδιαίτερα σε μία περίοδο όπου το στέλεχος Δέλτα συνεχίζει να εξαπλώνεται», αναφέρει ο Paul Stoffels, MD, CSO της Johnson & Johnson.

«Ένα μονοδοσικό εμβόλιο για την COVID-19 το οποίο χορηγείται εύκολα και μπορεί να προστατεύσει από τη σοβαρή νόσηση με υψηλή αποτελεσματικότητα θα επιταχύνει σημαντικά τον εμβολιασμό του παγκοσμίου πληθυσμού.

Ακόμη, από τα δεδομένα που έχουμε σήμερα είναι πλέον σαφές ότι η χορήγηση μίας 2ης δόσης μπορεί να αυξήσει ακόμα περισσότερο την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και μπορεί να παρατείνει σημαντικά την προστασία που προσφέρει το τελευταίο», καταλήγει ο κ. Stoffels.

Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

Επιδημίες

15.11.2025

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα! – Το Δημόσιο θα πληρώσει αποζημιώσεις!

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα, βάσει σχετικής απόφασης δικαστηρίου του Πειραιά. Το ελληνικό Δημόσιο καλείται να δώσει αποζημίωση στους συγγενείς μιας 60χρονης που πέθανε μετά τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της AstraZeneca. Ειδικότερα, η 60χρονη εμβολιάστηκε στο Κέντρο Υγείας Πειραιά με το εμβόλιο Vaxzevria της εταιρείας AstraZeneca κατά του Covid-19 […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
3

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

12.05.2026

Η υπουργός Υγείας της Γαλλίας προειδοποιεί: «Αβέβαιο εάν μεταλλάχθηκε το στέλεχος του χανταϊού»!

«Υπάρχουν πράγματα που δεν γνωρίζουμε για τον ιό»

12.05.2026

Νεσχάν Μελαζίμ: «Χρησιμοποίησα “πι” και μετά αναπηρικό αμαξίδιο μέχρι να γεννήσω – Ταλαιπωρήθηκα πολύ» (βίντεο)

Αποκάλυψε ότι είχε διαγνωστεί με οστεοπόρωση κύησης, όταν ήταν τεσσάρων μηνών έγκυος

Χανταϊός: Ο ρόλος του «πυγμαίου αρουραίου» και ο κίνδυνος για τους ανθρώπους
12.05.2026

Χανταϊός: Ο ρόλος του «πυγμαίου αρουραίου» και ο κίνδυνος για τους ανθρώπους

Pfizer: Το εμβόλιο ίσως να μην είναι η ενδεδειγμένη λύση για τον  χανταϊό
12.05.2026

Pfizer: Το εμβόλιο ίσως να μην είναι η ενδεδειγμένη λύση για τον χανταϊό

Ειδικοί προειδοποιούν: Ο κόσμος να ετοιμάζεται για κρούσματα «τρίτης γενιάς» χανταϊού
12.05.2026

Ειδικοί προειδοποιούν: Ο κόσμος να ετοιμάζεται για κρούσματα «τρίτης γενιάς» χανταϊού

Ανησυχητικό κρούσμα  χανταϊού στην Ιταλία: 25χρονος νοσηλεύεται  σε νοσοκομείο της Ρώμης
12.05.2026

Ανησυχητικό κρούσμα χανταϊού στην Ιταλία: 25χρονος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Ρώμης

ΠΟΥ για χανταϊό: «Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι βρισκόμαστε στην έναρξη μιας μεγαλύτερης επιδημίας»
12.05.2026

ΠΟΥ για χανταϊό: «Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι βρισκόμαστε στην έναρξη μιας μεγαλύτερης επιδημίας»

Πολλαπλή σκλήρυνση: Τα οκτώ πρώιμα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε
12.05.2026

Πολλαπλή σκλήρυνση: Τα οκτώ πρώιμα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Δείτε βίντεο: Η εντυπωσιακή εμφάνιση της Αμάλ Αλαμουντίν με ολόχρυσο φόρεμα στο κόκκινο χαλί του Royal Albert Hall
12.05.2026

Δείτε βίντεο: Η εντυπωσιακή εμφάνιση της Αμάλ Αλαμουντίν με ολόχρυσο φόρεμα στο κόκκινο χαλί του Royal Albert Hall

Οι 5 συνήθειες που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη
12.05.2026

Οι 5 συνήθειες που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη