Επιδημίες

Β. Παπαευαγγέλου: Ύφεση της πανδημίας αλλά μην εκπλαγούμε αν δούμε αύξηση των κρουσμάτων

Β. Παπαευαγγέλου: Ύφεση της πανδημίας αλλά μην εκπλαγούμε αν δούμε αύξηση των κρουσμάτων

Ύφεση παρουσιάζει σύμφωνα με την καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου η εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, ζητώντας όμως παράλληλα την προσοχή των πολιτών που δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας, ιδίως όταν βρίσκονται ανάμεσα σε άτομα που είναι ανεμβολίαστα ή αποτελούν ομάδες υψηλού κινδύνου.

Για ενδείξεις αποκλιμάκωσης της πανδημίας έκανε λόγο και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία τόνισε ότι έχει ήδη εμβολιαστεί πάνω από το 63% του γενικού πληθυσμού, επισημαίνοντας ότι ο κίνδυνος να νοσήσει κάποιος είναι 10 φορές μικρότερος εάν έχει εμβολιαστεί, σε σχέση με το αν δεν έχει εμβολιαστεί.

Η κ. Γκάγκα έκανε για μία ακόμη φορά έκκληση στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας να επισκεφτούν τα εμβολιαστικά κέντρα και να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Η κ. Παπαευαγγέλου συσχέτισε μάλιστα την εμβολιαστική κάλυψη κάποιον περιοχών με την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται σε αυτές τις περιοχές.

Όπως ανέφερε, τις τρεις τελευταίες εβδομάδες παρότι υπάρχει έλεγχος της πανδημίας και μείωση της μεταδοτικότητας σε όλη τη χώρα, σε κάποιες περιοχές όπως η Ημαθία, η Πέλλα, η Πιερία, η Ευρυτανία, η Αργολίδα και η Ηλεία τα πράγματα δείχνουν να μην βελτιώνονται.

Μιλώντας συγκεκριμένα για την Αργολίδα και την Πιερία όπου υπάρχει υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, τόνισε  ότι τα κρούσματα στους άνω των 55 ετών είναι περισσότερα στην Πιερία καθώς εκεί έχει εμβολιαστεί μόνο το 40% των πολιτών αυτής της ηλικίας, απ’ ότι την Αργολίδα που η κατάσταση είναι ελαφρώς καλύτερη γιατί εκεί έχει εμβολιαστεί το 53%.

Στην συνέχεια έκανε λόγο για γραμμική σχέση εμβολιαστικής κάλυψης και κρουσμάτων, κυρίως στις ηλικίες άνω των 65 ετών, αναφέροντας στοιχεία που αφορούν την Δυτική Αττική, όπου υπάρχει χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη και αυξημένος αριθμός κρουσμάτων στους άνω των 50 ετών.

Χαρακτήρισε δυσοίωνη την παρατήρηση ότι έχουν πάψει να εμβολιάζονται οι άνω των 65 ετών, ενώ αντίθετα είπε είναι θετικό το γεγονός ότι η εμβολιαστική κάλυψη των φοιτητών βρίσκεται πάνω από το 73%.

Ο αριθμός Rt βρίσκεται στο 0,84 , ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου και στην συνέχεια έκανε μια πρόβλεψη:

Στον επόμενο μήνα ο αριθμός των διασωληνωμένων όσο κι  όσω ν θα χάσουν τη ζωή τους από κορωνοιό θα παραμείνει σταθερός.

Μιλώντας για την κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, είπε ότι υπάρχει αποκλιμάκωση, καθώς αυτή τη στιγμή σε όλη την επικράτεια νοσηλεύονται 2.172 ασθενείς με COVID -19, ενώ ο μέσος 7ήμερος όρος νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία, μειώθηκε στις 207 ανά ημέρα.

Το 68% των νοσηλευόμενων είναι άνθρωποι ηλικίας άνω των 55 ετών, κάτι που δείχνει, όπως είπε, γιατί ιδίως οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί“, σημείωσε.

Αναφερόμενη στα self test, είπε ότι “δεν θα είναι έκπληξη να δούμε αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες 15 ημέρες καθώς βρισκόμαστε σε μία μεταβατική περίοδο όπου έχει αυξηθεί ο αριθμός των self test στους μαθητές, αλλά και τα rapid test σε εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Οι νέες διαγνώσεις που αφορούν σε παιδιά και εφήβους  κυμαίνονται στο 20% με 21%, ποσοστό που είναι σταθερό από τον Ιούλιο.

Είναι “λογικό” να έχουμε αύξηση τις επόμενες εβδομάδες καθώς άνοιξαν τα σχολεία“, κατέληξε η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου.

Επιδημίες

15.11.2025

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα! – Το Δημόσιο θα πληρώσει αποζημιώσεις!

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα, βάσει σχετικής απόφασης δικαστηρίου του Πειραιά. Το ελληνικό Δημόσιο καλείται να δώσει αποζημίωση στους συγγενείς μιας 60χρονης που πέθανε μετά τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της AstraZeneca. Ειδικότερα, η 60χρονη εμβολιάστηκε στο Κέντρο Υγείας Πειραιά με το εμβόλιο Vaxzevria της εταιρείας AstraZeneca κατά του Covid-19 […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
3

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

11.05.2026

Ανακαλύφθηκε η πιο σπάνια ομάδα αίματος στον κόσμο: Υπάρχει μόνο σε έναν άνθρωπο στη Γη

Η νέα ομάδα αίματος «Gwada Negative» εντοπίστηκε σε γυναίκα από τη Γουαδελούπη

11.05.2026

Καθησυχαστικός ο Θ.Βασιλακόπουλος για τον χανταϊό: «Κολλάει εξαιρετικά δύσκολα»

«Τα πρώτα κρούσματα κόλλησαν επειδή πήγαν σε μια χωματερή στην Αργεντινή να παρακολουθήσουν σπάνια πουλιά»

Τελικά υπάρχει εξήγηση: Να γιατί φτερνιζόμαστε όταν κοιτάμε τον ήλιο
11.05.2026

Τελικά υπάρχει εξήγηση: Να γιατί φτερνιζόμαστε όταν κοιτάμε τον ήλιο

TSANOS: Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί από την αγορά γνωστά κουλούρια με σοκολάτα
11.05.2026

TSANOS: Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί από την αγορά γνωστά κουλούρια με σοκολάτα

Συγκινημένος ο Πασχάλης Τερζής στον γάμο της εγγονής του – Δείτε φωτογραφίες
11.05.2026

Συγκινημένος ο Πασχάλης Τερζής στον γάμο της εγγονής του – Δείτε φωτογραφίες

Αναστασία Γιούσεφ: Η εντυπωσιακή χορεύτρια έμεινε έγκυος και ποζάρει με φουσκωμένη κοιλίτσα – Δείτε φωτογραφίες
11.05.2026

Αναστασία Γιούσεφ: Η εντυπωσιακή χορεύτρια έμεινε έγκυος και ποζάρει με φουσκωμένη κοιλίτσα – Δείτε φωτογραφίες

Το «Αττικόν» εξέδωσε ιατρικό ανακοινωθέν για το πρώτο κρούσμα χανταϊού στην Ελλάδα
11.05.2026

Το «Αττικόν» εξέδωσε ιατρικό ανακοινωθέν για το πρώτο κρούσμα χανταϊού στην Ελλάδα

Το Αλτσχάιμερ προκαλείται από έλλειψη λιθίου
11.05.2026

Το Αλτσχάιμερ προκαλείται από έλλειψη λιθίου

Νέα θεραπεία για την κακή χοληστερίνη την μειώνει έως και 69%!
11.05.2026

Νέα θεραπεία για την κακή χοληστερίνη την μειώνει έως και 69%!

Η Κίνα είχε ανακοινώσει το πρώτο εμβόλιο για τον Χανταϊό μία ημέρα πριν τον μοιραίο απόπλου του MV Hondius!
10.05.2026

Η Κίνα είχε ανακοινώσει το πρώτο εμβόλιο για τον Χανταϊό μία ημέρα πριν τον μοιραίο απόπλου του MV Hondius!