Επιδημίες

COVID-19 – Έρευνα: Ο εμβολιασμός μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ενδοοικογενειακής μετάδοσης

Στις οικογένειες των υγειονομικών
COVID-19 – Έρευνα:  Ο εμβολιασμός μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ενδοοικογενειακής μετάδοσης

Ο εμβολιασμός μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ενδοοικογενειακής μετάδοσης, σύμφωνα με τα δεδομένα μελέτης στην Σκωτία. 

Σε πρόσφατο άρθρο στο New England Journal of Medicine αναφέρεται η σημασία τoυ εμβολιασμού στη μείωση του κινδύνου της ενδοοικογενειακής μετάδοσης.

H βιβλιογραφία ανασκοπείται από τους Καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριο Παρασκευή (Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Δεδομένης της επέκτασης των εμβολιασμών έναντι του COVID-19 ανακύπτει το κρίσιμο ερώτημα αν ο εμβολιασμός προστατεύει από μεταδόσεις του κορωνοϊού στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί.

Η υπόθεση διερευνήθηκε σε υγειονομικούς και στα μέλη των οικογενειών τους στη Σκωτία.

Η συγκεκριμένη κατηγορία αποτελεί μια από τις πρώτες ομάδες πληθυσμού που εμβολιάστηκαν παγκοσμίως.

Τα δεδομένα αφορούσαν 194.362 μέλη οικογενειών από 92.470 νοικοκυριά μεγέθους 2 έως 14 ατόμων ανά νοικοκυριό, και 144.525 επαγγελματίες υγείας που απασχολήθηκαν κατά την περίοδο Μαρτίου – Νοεμβρίου 2020.

Η μέση ηλικία των μελών της οικογένειας και των επαγγελματιών υγείας ήταν 31 και 44 έτη, αντίστοιχα.

Συνολικά 113.253 επαγγελματίες υγείας (78,4%) είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου mRNA BNT162b2 (Pfizer – BioNTech) ή του εμβολίου ChAdOx1 nCoV-19 (Oxford – AstraZeneca) και 36.227 (25,1%), είχαν λάβει και τη δεύτερη δόση.

Τα κρούσματα COVID-19 και ο αριθμός νοσηλειών που καταγράφηκαν αφορούσαν το διάστημα μεταξύ 8 Δεκεμβρίου 2020 και 3 Μαρτίου 2021.

Οι δύο χρονικές περίοδοι που συγκρίθηκαν αφορούσαν το διάστημα πριν τον εμβολιασμό και το διάστημα που ξεκινούσε 14 ημέρες μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης στους επαγγελματίες υγείας.

Τα περιστατικά COVID-19 ήταν σημαντικά περισσότερα μεταξύ των μελών των οικογενειών των επαγγελματιών υγείας κατά την περίοδο που δεν ήταν εμβολιασμένοι σε σχέση με 14 ημέρες μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης.

Συγκεκριμένα, για τις δύο χρονικές περιόδους καταγράφηκαν 9,4 μεταδόσεις ανά 100 άτομα σε διάστημα ενός έτους (ανθρωποέτη) σε σχέση με 5,93 μεταδόσεις ανά 100 άτομα σε διάστημα ενός έτους, αντίστοιχα.

Ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν ακόμα μικρότερος μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου (2,98 περιστατικά ανά 100 άτομα σε διάστημα ενός έτους).

Οι παραπάνω διαφορές παρέμειναν σημαντικές, όταν στην ανάλυση συμπεριλήφθηκαν επιπλέον παράμετροι όπως:

-η χρονική περίοδος,

-η γεωγραφική περιοχή,

-η ηλικία,

-το φύλο,

-το επάγγελμα,

-κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες, ή ,

-άλλες παθολογικές καταστάσεις.

Σε σχέση με την περίοδο πριν από τον εμβολιασμό, ο σχετικός κίνδυνος για να συμβεί μια μετάδοση στο οικογενειακό περιβάλλον των επαγγελματιών υγείας ήταν 0,70 (95% ΔΕ:

-0,63-0,78) για την περίοδο 14 ημέρες μετά την πρώτη δόση, και,

-0,46 (95% ΔΕ: 0,30-0,70) για την περίοδο 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.

Η προστασία που παρέχει το εμβόλιο ίσως είναι μεγαλύτερη, δεδομένου ότι όλες οι μεταδόσεις δεν οφείλονται στους επαγγελματίες υγείας και πιθανόν κάποιες από αυτές να έχουν προκύψει από διαφορετική πηγή.

Ο εμβολιασμός επίσης σχετίστηκε με μείωση κρουσμάτων και του αριθμού νοσηλειών που σχετίζονται με COVID-19 σε επαγγελματίες υγείας στην περίοδο που εμβολιάστηκαν (14 ημέρες μετά την πρώτη δόση) σε σχέση με τότε που ήταν ανεμβολίαστοι. 

Δεδομένου ότι ο εμβολιασμός μειώνει τoν κίνδυνο λοίμωξης με SARS-CoV-2, είναι εύλογο ότι ο εμβολιασμός μειώνει επίσης τον κίνδυνο μετάδοσης, αλλά προς τα παρόν τα δεδομένα από κλινικές δοκιμές και μελέτες παρατήρησης είναι περιορισμένα.

Η παρούσα μελέτη υποδεικνύει ότι ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης του SARS-CoV-2 λόγω της παρατήρησης ότι ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο ενδοοικογενειακής μετάδοσης από τους επαγγελματίες υγείας.

Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για τους επαγγελματίες υγείας και τα άτομα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19
22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω
16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων
10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού