Επιδημίες

Γ. Γκιούλα (ΑΠΘ): Οι μεταλλάξεις του COVID έρχονται από περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού

Γ. Γκιούλα (ΑΠΘ): Οι μεταλλάξεις του COVID έρχονται από περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού

Η δυναμική του SARS-CoV-2 εκφράζεται κυρίως μέσα από τις αλλαγές του και μέσα από τις μεταλλάξεις, τις οποίες δημιουργεί και οι μεταλλάξεις αυτές έρχονται από περιοχές με πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Την άποψη αυτή εξέφρασε μιλώντας στη διάρκεια του «Aristotle Medical Forum», η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ Γεωργία Γκιούλα.

«Ο ιός πραγματικά εκεί “βρίσκει και κάνει”, κυκλοφορεί ανεμπόδιστος.

Ο εμβολιασμός προσφέρει ακόμα ένα όφελος, σταματά τις παραλλαγές και τη δυναμική του ιού να εξελίσσεται και να εμφανίζεται με τα διαφορετικά του πρόσωπα», είπε η κ. Γκιούλα.

Αναφερόμενη στις μεταλλάξεις του νέου κορωνοϊού σημείωσε, ότι αυτός μεταλλάχτηκε από τον πρώτο μήνα μετά την εμφάνισή του, πράγμα που αύξησε τη μεταδοτικότητά του.

“Λίγο πριν από την έναρξη του εμβολιασμού στη χώρα μας εμφανίστηκε η βρετανική μετάλλαξη, η οποία επικράτησε στην Ελλάδα για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη εμφανίστηκε για ένα πολύ μικρό διάστημα στην περιοχή κυρίως της Β. Ελλάδας.

Πριν από λίγο διάστημα ξεκίνησε από την Ινδία η πιο “έξυπνη” μέχρι τώρα παραλλαγή μετάλλαξη του ιού, η ινδική μετάλλαξη”, σημείωσε, προσθέτοντας:

Το δεύτερο στέλεχός της, που δεν είναι το πιο “έξυπνο”, είναι η μετάλλαξη Δ, που επικράτησε κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο κι από εκεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του CDC, το 99,3% των στελεχών της Ευρώπης ανήκουν στη μετάλλαξη Δέλτα.

Τελευταία έχουμε τη μετάλλαξη Μι, που πρόσφατα συμπεριλήφθηκε στις μεταλλάξεις ενδιαφέροντος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Είχαμε κάποια πολύ λίγα κρούσματα τέτοιας μετάλλαξης και στην περιοχή μας, μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου του 2021.

Προς το παρόν φαίνεται ότι δεν απασχολεί ιδιαίτερα».

Η ανοσία από εμβόλιο αποτελεσματικότερη από τη φυσική

Η ανοσία που δημιουργείται από εμβόλιο είναι αποτελεσματικότερη της φυσικής ανοσίας, επισήμανε στη διάρκεια του «Aritotle Medical Forum» ο αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ Γιώργος Παπαζήσης, επικαλούμενος πρόσφατη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Στο δίλημμα “να κολλήσω τον ιό παρά να εμβολιαστώ”, η απάντηση είναι ξεκάθαρα “όχι”. Ο εμβολιασμός προσφέρει μεγαλύτερη προστασία και θα πρέπει να ενισχύσουμε όλη αυτή την προσπάθεια στο σημείο που βρισκόμαστε», τόνισε ο κ. Παπαζήσης.

Ανέφερε επίσης ότι τα εμβόλια προσφέρουν πολύπλευρη προστασία με πολλαπλούς μηχανισμούς και ότι γι αυτό τον λόγο δεν πρέπει να στεκόμαστε αποκλειστικά στους τίτλους αντισωμάτων.

«Φαίνεται ότι και με τα καινούργια διαθέσιμα εμβόλια και με τα παλαιότερης τεχνολογίας έχουμε την παραγωγή των αντισωμάτων αλλά και την κινητοποίηση της κυτταρικής ανοσίας μέσω των λεμφοκύτταρων, την κινητοποίηση των CD4+ και CD8+ και τη δημιουργία Β κυττάρων μνήμης, τα οποία παραμένουν στον οργανισμό μας και τα οποία είναι σε θέση να προσφέρουν γρήγορη κινητοποίηση της ανοσιακής απάντησης και σε δεύτερο στάδιο, όταν εκτεθεί ο οργανισμός τον ιό.

Άρα, λοιπόν, σε ό,τι αφορά τα αντισώματα ξέρουμε ότι έχουμε παραγωγή τόσο δεσμευτικών αντισωμάτων, τα οποία αναπτύσσονται συνήθως πριν από την εμφάνιση εξουδετερωτικών αλλά και των εξουδετερωτικών αντισωμάτων, που είναι αυτά που αποτρέπουν την είσοδο του ιού στην κυκλοφορία», είπε ο κ. Παπαζήσης.

Στην συνέχεια ο κ. Παπαζήσης σημείωσε ότι τα δεδομένα μελέτης, η οποία θα δημοσιευτεί σύντομα, έδειξαν ότι άτομα που έχουν ιστορικό νόσησης, αν κάνουν μία δόση του εμβολίου αναπτύσσουν υψηλότερο τίτλο αντισωμάτων σε σχέση με τα άτομα χωρίς νόσηση, που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, ενώ αν κάνουν και τις δύο δόσεις φαίνεται να είναι εξασφαλισμένοι για πολλά χρόνια σε ότι αφορά την ανοσιακή άμυνά τους.

Υπάρχει πτώση των τίτλων αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνου και ότι γι’ αυτό οι ηλικίες άνω των 60 μάλλον θα χρειαστεί να κάνουν μια αναμνηστική δόση του εμβολίου“, κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19
22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω
16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων
10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού