Επιδημίες

Εμβόλια COVID-19: Τι ισχύει για την ανοσία από τα Τ λεμφοκύτταρα

Εμβόλια COVID-19: Τι ισχύει για την ανοσία από τα Τ λεμφοκύτταρα

Το τελευταίο έτος έχουμε μάθει αρκετά σχετικά με τους ιούς, τα βακτήρια και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ιδιαίτερα για το θέμα των εμβολίων έχουμε μάθει αρκετά που δεν γνωρίζαμε τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, ένα σημαντικό όφελος από τα εμβόλια δεν έχει προβληθεί στο βαθμό που ίσως θα έπρεπε.

Οι στατιστικές σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έχουν επικεντρωθεί περισσότερο σε ένα κομμάτι της ανοσίας: τα αντισώματα.

Ωστόσο, η ανοσία περιλαμβάνει και άλλα είδη κυττάρων, όπως για παράδειγμα τα Τ λεμφοκύτταρα.

Τα τελευταία, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα, φαίνεται ότι μπορούν να προστατεύσουν τόσο από το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2 όσο και από τα νεότερα στελέχη που κυκλοφορούν σήμερα.

Περιγράφουμε συνοπτικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος:

Το ανοσοποιητικό σύστημα μας προστατεύει από διάφορες λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια, ιούς, μύκητες ή παράσιτα.

Προκειμένου να επιτύχει τον παραπάνω στόχο, αρχικά θα πρέπει να διαπιστώσει ποιο παθογόνο προκαλεί τη λοίμωξη.

Ακολούθως, εκκινεί την κατάλληλη απόκριση παράγοντας κύτταρα μνήμης που μπορούν να αναγνωρίσουν το ίδιο παθογόνο στο μέλλον.

Το γεγονός αυτό, προετοιμάζει το ανοσοποιητικό σύστημα έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει ευκολότερα το ίδιο παθογόνο σε μία μελλοντική έκθεση.

Η ανοσιακή απόκριση που ξεκινά το ανοσοποιητικό σύστημα έχει 2 κομμάτια:

– Το πρώτο από αυτά μεσολαβείται από τα αντισώματα, ενώ,

-το άλλο από τα Τ λεμφοκύτταρα.

Τα αντισώματα προσδένονται στους ιούς και τους εξουδετερώνουν, αποτρέποντάς τους να προσκολληθούν στα κύτταρα του ανθρώπου.

Τα Τ λεμφοκύτταρα, με τη σειρά τους, καταστρέφουν τα κύτταρα που έχουν ήδη μολυνθεί.

Αν και στην πραγματικότητα τόσο τα αντισώματα όσο και τα Τ λεμφοκύτταρα είναι εξίσου σημαντικά στην αντιμετώπιση των ιών, η κυτταρική ανοσία είναι πολύ πιο αποτελεσματική στην εξουδετέρωση ενός παθογόνου, ενώ και η διάρκειά της είναι μεγαλύτερη.

Το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία στην πανδημία της COVID-19.

Ένα ισχυρό όπλο

Προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη αποδείξει ότι η κυτταρική ανοσία αποτελεί ένα ισχυρό όπλο στη μάχη κατά των κορονοϊών του ανθρώπου, στους οποίους περιλαμβάνεται και ο SARS-CoV-2.

Μία μελέτη του 2016 έδειξε ότι η ανοσία από τα Τ λεμφοκύτταρα για τον SARS-CoV παραμένει για περισσότερο από 11 χρόνια και μπορεί να προστατεύσει από επαναμολύνσεις με τον ιό.

Μία πιο πρόσφατη μελέτη υποστήριξε ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο στην ανάπτυξη εμβολίων που επάγουν την παραγωγή αντισωμάτων, προκαλώντας παράλληλα ισχυρή απόκριση της κυτταρικής ανοσίας που θα μπορεί να προστατεύσει και από τα μελλοντικά στελέχη του ιού.

Τα εμβόλια της COVID-19 που κυκλοφορούν σήμερα προκαλούν ισχυρή κυτταρική ανοσία, κάτι που ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει.

Δεν είναι μόνο τα αντισώματα

Το ανοσοποιητικό σύστημα γενικά είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση των περισσότερων παθογόνων.

Ωστόσο, δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι εξίσου ικανό ανοσοποιητικό σύστημα και συχνά χρειάζονται λίγη βοήθεια.

Τα εμβόλια «εκπαιδεύουν» το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει και να αντιδρά σε συγκεκριμένα παθογόνα, στα οποία ο οργανισμός δεν έχει ιστορικό έκθεσης.

Τα περισσότερα εμβόλια περιέχουν ένα μικρό κομμάτι του παθογόνου.

Με τον τρόπο αυτό «προσομοιάζουν» μία φυσική λοίμωξη και δημιουργούν ανοσία.

Τα εμβόλια της COVID-19 που κυκλοφορούν σήμερα παράγουν τμήματα της πρωτεΐνης ακίδας του ιού που κυκλοφόρησε στην αρχή της πανδημίας.

Ωστόσο, ο ιός έχει παρουσιάσει μεταλλάξεις από τότε.

Οι περισσότερες από τις μεταλλάξεις του εντοπίζονται και στην πρωτεΐνη ακίδα και προσφέρουν εξελικτικό πλεονέκτημα στον ιό.

Κάποιες αυξάνουν τη μολυσματικότητά του, ενώ άλλες του επιτρέπουν να αποφεύγει την εξουδετέρωση από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η εμφάνιση νέων στελεχών έχει δημιουργήσει, επομένως, ανησυχία σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που κυκλοφορούν σήμερα.

Τους τελευταίους μήνες έχουμε ακούσει αρκετά σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ενάντια στα νεότερα στελέχη του SARS-CoV-2.

Ωστόσο, οι αναφορές έχουν επικεντρωθεί περισσότερο στα αντισώματα και την αποτελεσματικότητά τους να εξουδετερώνουν τον ιό.

-Μία ισχυρή απόκριση της κυτταρικής ανοσίας

Αρκετοί καταλήγουν λανθασμένα στο συμπέρασμα ότι, επειδή η ανοσία από τα αντισώματα έχει μειωθεί, αυτό σημαίνει ότι τα εμβόλια δεν μπορούν να μας προστατεύσουν μακροπρόθεσμα.

Το γεγονός αυτό έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν ως επιχείρημα από τους αντιεμβολιαστές με σκοπό να μειώσει τα ποσοστά των εμβολιασμών.

Προφανώς, όπως αναφέρουν, γιατί κάποιος να κάνει ένα εμβόλιο που θα είναι όλο και λιγότερο αποτελεσματικό ενάντια στα νεότερα στελέχη;

Στην πραγματικότητααρκετές διαφορετικές έρευνες έχουν δείξει ότι αν και τα νεότερα στελέχη του SARS-CoV-2 μπορούν να αποφύγουν εν μέρει την εξουδετέρωση από τα αντισώματα, η κυτταρική ανοσία από τα Τ λεμφοκύτταρα που δημιουργείται από τα εμβόλια της COVID-19 είναι ιδιαίτερα ισχυρή και η αποτελεσματικότητά της παραμένει υψηλή.

Αν και τα αντισώματα που παράγονται από το εμβόλιο μπορούν ακόμα να προσκολληθούν στους ιούς, φαίνεται ότι έχουν μειωμένη ικανότητα να εξουδετερώνουν τους τελευταίους.

Αντίθετα, τα Τ λεμφοκύτταρα έχουν εξίσου ισχυρή δράση ενάντια στα νεότερα στελέχη του ιού, όσο και στο αρχικό στέλεχος.

Συγκεκριμένα, αναγνωρίζουν και ανταποκρίνονται άμεσα στον τελευταίο, προστατεύοντας τον οργανισμό από τη νόσηση.

Το θέμα της εμπιστοσύνης

Η επιφυλακτικότητα στο θέμα του εμβολιασμού έχει αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μία πρόσφατη μελέτη στη Νότια Αφρική έδειξε ότι μόλις το 72% των κατοίκων της χώρας θα ήθελαν να εμβολιαστούν.

Ο κύριος λόγος άρνησης του εμβολιασμού ήταν, η «χαμηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων».

Προφανώς αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς οι άνθρωποι αυτοί ακούν καθημερινά ότι η ανοσία από τα αντισώματα περιορίζεται, χωρίς ωστόσο να ενημερώνονται για την ανοσία από τα Τ λεμφοκύτταρα.

Προκειμένου να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού, οι επιστήμονες θα πρέπει να εξηγήσουν και τα δύο είδη της ανοσιακής απόκρισης και να προσφέρουν στατιστικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα καθενός από αυτά.

Τα εμβόλια της COVID-19 που κυκλοφορούν σήμερα, προκαλούν ισχυρή απόκριση της κυτταρικής ανοσίας.

Ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει την παραπάνω πληροφορία προκειμένου να λάβει την κατάλληλη απόφαση για τον εμβολιασμό.

Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19
22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω
16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων
10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Η κυβέρνηση δεν διαγράφει τα πρόστιμα των ανεμβολίαστων άνω των 60 ετών – «Τοκίζονται και περνάνε και στους κληρονόμους»!
07.08.2023

Η κυβέρνηση δεν διαγράφει τα πρόστιμα των ανεμβολίαστων άνω των 60 ετών – «Τοκίζονται και περνάνε και στους κληρονόμους»!

CDC: Επανεμφανίστηκε η λέπρα στις ΗΠΑ – Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αναπηρίες
02.08.2023

CDC: Επανεμφανίστηκε η λέπρα στις ΗΠΑ – Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αναπηρίες

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό
22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου
20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ
20.02.2024

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ