Επιδημίες

Εμβόλια mRNA: Ποιο πλεονέκτημα έχουν σε σχέση με τα υπόλοιπα εμβόλια της COVID-19;

Εμβόλια mRNA: Ποιο πλεονέκτημα έχουν σε σχέση με τα υπόλοιπα εμβόλια της COVID-19;

Από τους πρώτους μήνες της κυκλοφορίας των εμβολίων τόσο οι γιατροί όσο και οι ασθενείς έχουν επικεντρωθεί περισσότερο στην ικανότητα των εμβολίων να προλαμβάνουν τη σοβαρή νόσηση ή τη νοσηλεία από την COVID-19.

Τα περισσότερα εμβόλια έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα στην επίτευξη του παραπάνω στόχου, μεταξύ των οποίων τα εμβόλια mRNA, τα εμβόλια με αδενοϊούς, αλλά και τα εμβόλια με πρωτεϊνικές υπομονάδες.

Ωστόσο, στις προσπάθειες για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας, ιδιαίτερα μετά την εμφάνιση του στελέχους Δέλτα, μας ενδιαφέρει και η ικανότητα ενός εμβολίου να προλαμβάνει τη λοίμωξη από τον ιό.

Σύμφωνα με τα δεδομένα τελευταίων ερευνών, τα εμβόλια mRNA της Pfizer και της Moderna έχουν ξεχωρίσει σε αυτό τον τομέα.

«Τα εμβόλια της COVID-19 δεν είναι εξίσου αποτελεσματικά στην πρόληψη των λοιμώξεων», υποστήριξε ο Eric Topol από το Scripps Research Translational Institute.

«Σήμερα είναι πλέον εμφανές ότι η αποτελεσματικότητα των mRNA εμβολίων στην πρόληψη των λοιμώξεων είναι πολύ υψηλότερη σε σχέση με αυτή των υπολοίπων εμβολίων», πρόσθεσε.

Οι μεγάλες κλινικές δοκιμές οι οποίες εξετάστηκαν από του ελεγκτικούς οργανισμούς των διαφόρων χωρών προκειμένου να εγκριθούν τα εμβόλια, επικεντρώθηκαν αποκλειστικά στην ικανότητα των εμβολίων να αποτρέπουν τη συμπτωματική νόσηση και το θάνατο από την COVID-19.

Η πρόληψη της λοίμωξης θεωρήθηκε δευτερεύων στόχος στις παραπάνω μελέτες, ωστόσο στην πραγματικότητα έχει ιδιαίτερη σημασία για τον περιορισμό εξάπλωσης του ιού.

Την περασμένη εβδομάδα, δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine δεδομένα που δείχνουν ότι τα εμβόλια mRNA έχουν την ικανότητα να προλαμβάνουν εντελώς τη λοίμωξη από τον SARS-CoV-2.

Στη μελέτη εξετάστηκαν περισσότεροι από 54.000 εθελοντές που είχαν θετικές εξετάσεις COVID-19, καθώς και μία ομάδα ελέγχου ίδιου μεγέθους που δεν είχε ιστορικό λοίμωξης από τον ιό.

Στην έρευνα εξετάστηκε επίσης αν οι εθελοντές είχαν εμβολιαστεί και αν ναι, με ποιο εμβόλιο.

Αναλύοντας τα δεδομένα, οι επιστήμονες της μελέτης παρατήρησαν ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Pfizer και της Moderna στην πρόληψη των λοιμώξεων ήταν 96% και 98%, αντίστοιχα.

Μία άλλη μελέτη από το Κατάρ που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine τον Ιούλιο, χρησιμοποίησε μία παρόμοια προσέγγιση και έδειξε ότι το εμβόλιο της Moderna έχει 92.5% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της ασυμπτωματικής λοίμωξης από τα στελέχη που κυκλοφορούσαν στη χώρα εκείνη τη στιγμή.

Εξετάζοντας ξεχωριστά τα δεδομένα για κάθε στέλεχος, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη της λοίμωξης:

-από το στέλεχος άλφα είναι 100% και,

-από το στέλεχος Βήτα 96.4%.

Σε παρόμοια αποτελέσματα κατέληξε και μία μελέτη από τις ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες της μελέτης αυτής έκαναν εξετάσεις εβδομαδιαίως σε 4000 επαγγελματίες υγείας, ανεξαρτήτως αν είχαν συμπτώματα.

Στην έρευνα αυτή, τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna είχαν πάνω από 90% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της λοίμωξης, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες στο Morbidity and Mortality Weekly Report.

Τέλος, μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Lancet και εξέτασε 23.000 επαγγελματίες υγείας από τη Μεγάλη Βρετανία κάθε 2 εβδομάδες, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν κάνει το εμβόλιο της Pfizer, παρατήρησε ότι η αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της λοίμωξης ήταν πάνω από 85%.

Είναι αλήθεια ότι όταν ολοκληρώθηκαν όλες οι παραπάνω μελέτες, το στέλεχος Δέλτα δεν είχε εξαπλωθεί στο βαθμό που κυκλοφορεί σήμερα, επομένως τα ποσοστά τους ενδέχεται να διαφοροποιηθούν στο μέλλον.

Προς το παρόν, πάντως, τα δεδομένα από τις εργαστηριακές μελέτες (έρευνα από τη Νέα Υόρκηέρευνα από το Yale) σχετικά με το στέλεχος Δέλτα είναι πολύ ενθαρρυντικά και δείχνουν ότι τα mRNA εμβόλια έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της λοίμωξης και από αυτό το στέλεχος.

Την περασμένη εβδομάδα, μία μεγάλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine διαπίστωσε ότι το εμβόλιο της Pfizer έχει υψηλότερη αποτελεσματικότητα σε σχέση με το εμβόλιο της AstraZeneca στην πρόληψη της συμπτωματικής λοίμωξης από το στέλεχος Δέλτα (88% έναντι 67%).

Σύμφωνα με τον Eric Topol, η παραπάνω διαφορά στα ποσοστά σοβαρής νόσησης και θανάτου μεταφράζεται πιθανώς και σε υψηλότερη αποτελεσματικότητα στην πρόληψη των λοιμώξεων.

Αρκετοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η διαφορά των mRNA εμβολίων σε σχέση με τα υπόλοιπα αποδίδεται στον υψηλότερο αριθμό εξουδετερωτικών αντισωμάτων που παράγεται από τα πρώτα.

Ένα εντυπωσιακό διάγραμμα που αναρτήθηκε στο Nature Medicine το Μάιο δείχνει ότι υπάρχει άμεση σύνδεση ανάμεσα στα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και την ικανότητα ενός εμβολίου να προλαμβάνει από τη νόσηση στις κλινικές δοκιμές.

Τα εμβόλια mRNA και το εμβόλιο 2 δόσεων της Novavax ήταν αυτά με τα υψηλότερα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων.

Σύμφωνα με την Eleanor Riley, ανοσολόγο από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, «τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έχουν ιδιαίτερη σημασία για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού».

«Τα εμβόλια mRNA ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα περισσότερο από όλες τις υπόλοιπες προσεγγίσεις, αν και προς το παρόν δεν γνωρίζουμε ακόμα γιατί συμβαίνει αυτό”, πρόσθεσε ο Larry Corey, ένας εμβολιολόγος από το Fred Hutchinson Cancer Research Center.

Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που δείχνει ότι τα mRNA εμβόλια θα πρέπει να φτάσουν άμεσα στις αναπτυσσόμενες χώρες, στις οποίες προς το παρόν χορηγούνται μόνο τα κινεζικά εμβόλια, το ρωσικό εμβόλιο και το εμβόλιο της AstraZeneca.

Σε κάθε περίπτωση, όταν δεν έχουμε πρόσβαση σε ένα mRNA εμβόλιο, θα πρέπει να κάνουμε ένα από τα υπόλοιπα διαθέσιμα εμβόλια, καθώς όλα μπορούν να περιορίσουν σε κάποιο βαθμό τη μετάδοση του SARS-CoV-2.

Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19
22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω
16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων
10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Η κυβέρνηση δεν διαγράφει τα πρόστιμα των ανεμβολίαστων άνω των 60 ετών – «Τοκίζονται και περνάνε και στους κληρονόμους»!
07.08.2023

Η κυβέρνηση δεν διαγράφει τα πρόστιμα των ανεμβολίαστων άνω των 60 ετών – «Τοκίζονται και περνάνε και στους κληρονόμους»!

CDC: Επανεμφανίστηκε η λέπρα στις ΗΠΑ – Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αναπηρίες
02.08.2023

CDC: Επανεμφανίστηκε η λέπρα στις ΗΠΑ – Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αναπηρίες

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό
22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου
20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ
20.02.2024

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ