Επιδημίες

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια απέναντι στο στέλεχος “Δέλτα”;

Απαντήσεις για όλα τα εμβόλια
Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια απέναντι στο στέλεχος “Δέλτα”;

Το στέλεχος Δέλτα του SARS-CoV-2, το οποίο ανιχνεύθηκε αρχικά στην Ινδία, έχει πλέον επεκταθεί παγκοσμίως και σε αρκετές χώρες αποτελεί πλέον το κυρίαρχο στέλεχος του ιού, εκτοπίζοντας τα υπόλοιπα στελέχη.

Στη Μεγάλη Βρετανία για παράδειγμα, όπου το στέλεχος Δέλτα έχει επικρατήσει έναντι των υπολοίπων στελεχών, έχει παρατηρηθεί αύξηση 31% στον αριθμό των νέων περιστατικών του ιού τις τελευταίες 7 ημέρες.

Δεδομένα από το Public Health England δείχνουν επίσης ότι το στέλεχος έχει αυξημένη μολυσματικότητα σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη, ενώ συνδέεται και με αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας.

Ορισμένες μελέτες που εξέτασαν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ενάντια σε αυτό το στέλεχος έδειξαν ότι σχεδόν όλα τα εμβόλια έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα στην πρόληψη των νοσηλειών από το στέλεχος αυτό.

Σε αυτή την δημοσίευση, θα παρουσιάσουμε τα διαθέσιμα δεδομένα για το κάθε εμβόλιο της COVID-19 ενάντια στο στέλεχος Δέλτα.

-Υψηλή αποτελεσματικότητα για τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca

Μία πρόσφατη μελέτη του PHE εξέτασε ποια είναι η πιθανότητα νοσηλείας στους ασθενείς που μολύνονται με το στέλεχος Δέλτα.

Η μελέτη αυτή διαπίστωσε ότι μία δόση του εμβολίου της AstraZeneca έχει 71% στην πρόληψη της νοσηλείας, ενώ οι 2 δόσεις έχουν 92% αποτελεσματικότητα.

Για το εμβόλιο της Pfizer η αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της νοσηλείας είναι 94% μετά την 1η δόση και 96% μετά τη 2η.

Στην Ινδία, το εμβόλιο της AstraZeneca κυκλοφορεί με το όνομα Covishield.

Η μελέτη του PHE η οποία ακόμα δεν έχει γίνει peer-review υποστηρίζει ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ενάντια στο στέλεχος Δέλτα είναι συγκρίσιμη με αυτή ενάντια στο στέλεχος Άλφα που ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία (Β.1.1.7).

Μία προηγούμενη μελέτη που είχε δημοσιευτεί πριν από μερικές εβδομάδες είχε δείξει ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Pfizer και της AstraZeneca είναι μειωμένη στους ασθενείς που έχουν λάβει μόνο 1 δόση.

Ωστόσο, στην παραπάνω ανάλυση, η οποία επίσης δεν έχει γίνει ακόμα peer-review, οι επιστήμονες εξέτασαν γενικά συμπτωματικά περιστατικά COVID-19, ανεξαρτήτως σοβαρότητας.

-Εμβόλιο της Moderna

Σε μία νέα τους έρευνα, η οποία ακόμα δεν έχει γίνει peer-review, επιστήμονες της Moderna διαπίστωσαν ότι τα αντισώματα που παράγονται από το εμβόλιο της εταιρίας μπορούν να εξουδετερώσουν ένα μοντέλο του SARS-CoV-2 που φέρει τις μεταλλάξεις του στελέχους Δέλτα.

Η επιστημονική ομάδα έλαβε δείγμα ορού από 8 εθελοντές που είχαν κάνει το εμβόλιο της Moderna και εξέτασε την ικανότητα των αντισωμάτων να εξουδετερώνουν τα σωματίδια του ψευδοϊού.

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν διάφορους ψευδοϊούς με σκοπό να προσομοιώσουν τόσο το στέλεχος Δέλτα (Ινδίας), όσο και άλλα στελέχη, όπως για παράδειγμα το στέλεχος Άλφα (Μεγάλης Βρετανίας) και το στέλεχος Βήτα (Νότιας Αφρικής).

Αν και η ικανότητα του ιού να εξουδετερώνει το στέλεχος Δέλτα ήταν περιορισμένη συγκριτικά με το στέλεχος Άλφα, οι επιστήμονες της εταιρίας υποστήριξαν ότι τα αντισώματα από το εμβόλιο έχουν επαρκή εξουδετερωτική ικανότητα ενάντια σε όλα τα στελέχη που κυκλοφορούν σήμερα.

-Εμβόλιο Covaxin

Η αποτελεσματικότητα άλλων εμβολίων για την COVID-19 ενάντια στο στέλεχος Δέλτα είναι προς το παρόν άγνωστη.

Μία μικρή μελέτη από το Indian Council of Medical Research και την εταιρία Bharat Biotech International, οι οποίες ανέπτυξαν το εμβόλιο Covaxin, εξέτασε την αποτελεσματικότητα του τελευταίου εμβολίου ενάντια στο στέλεχος Δέλτα.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, τα αντισώματα από τους ασθενείς που έκαναν το παραπάνω εμβόλιο δεν μπορούσαν να εξουδετερώσουν το στέλεχος Δέλτα εξίσου αποτελεσματικά με τα υπόλοιπα στελέχη.

Υποστήριξαν, ωστόσο, ότι το φαινόμενο αυτό αποδίδεται στο μηχανισμό δράσης του εμβολίου και η αποτελεσματικότητά του είναι αποδεδειγμένη.

Το εμβόλιο Covaxin περιέχει ολόκληρους ιούς SARS-CoV-2 οι οποίοι έχουν τροποποιηθεί έτσι ώστε να μην έχουν την ικανότητα να πολλαπλασιάζονται.

Όταν ένας ασθενής κάνει το εμβόλιο, παράγει αντισώματα που στοχεύουν αρκετά διαφορετικά τμήματα του ιού.

Αν ένα από αυτά μεταλλαχθεί σε βαθμό που να μην εξουδετερώνεται από το εμβόλιο, η αποτελεσματικότητα του τελευταίου θα παραμείνει υψηλή, καθώς ο ιός θα μπορεί να εξουδετερωθεί από τα αντισώματα για τα υπόλοιπα τμήματά του.

Ωστόσο, η έρευνα που εξέτασε το εμβόλιο Covaxin ήταν σχετικά μικρή και επομένως δεν μπορεί να προσφέρει επαρκή δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε πραγματικές συνθήκες.

-Εμβόλιο Sputnik V και εμβόλιο CoronaVac

Οι επιστήμονες που ανέπτυξαν το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V ανακοίνωσαν προσφάτως στο Twitter ότι το εμβόλιό τους είναι πιο αποτελεσματικό ενάντια στο στέλεχος Δέλτα συγκριτικά με άλλα εμβόλια.

Υποστήριξαν ότι έχουν υποβάλει ήδη τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε ένα επιστημονικό περιοδικό με peer-review το οποίο θα τα δημοσιεύσει σύντομα.

Καταλήγοντας, υποστήριξαν ότι αναπτύσσουν ήδη μία ενισχυτική δόση του εμβολίου ειδικά για το συγκεκριμένο στέλεχος.

Τα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου CoronaVac (της κινεζικής εταιρίας Sinovac) είναι επίσης περιορισμένα.

Ένα πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Reuters ανέφερε ότι πάνω από 350 επαγγελματίες υγείας στην Ινδονησία νόσησαν από το COVID-19 παρά το γεγονός ότι είχαν κάνει το εμβόλιο CoronaVac.

Σύμφωνα με το άρθρο, οι περισσότεροι γιατροί ήταν ασυμπτωματικοί και παρέμειναν σε καραντίνα στο σπίτι τους, ωστόσο αρκετοί νοσηλεύτηκαν με υψηλό πυρετό και χαμηλά επίπεδα οξυγόνου.

Στην Ινδονησία παρατηρούνται σήμερα αυξημένα ποσοστά λοιμώξεων, τα οποία σύμφωνα με τους ειδικούς αποδίδονται στο στέλεχος Δέλτα.

Είναι προφανές ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες προκειμένου να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου CoronaVac ενάντια στο στέλεχος Δέλτα.

Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19
22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω
16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων
10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο
01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά
30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»
30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;
30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας
16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;
12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε