Επιδημίες

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας για τη διακοπή χορήγησης του AstraZeneca στους κάτω των 60 ετών

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας για τη διακοπή χορήγησης του AstraZeneca στους κάτω των 60 ετών

H Ένωση Ασθενών Ελλάδας καλεί την πολιτεία, την επιστημονική κοινότητα και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να συμβάλουν συντεταγμένα στην υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τη δεδομένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη σύμφωνα με τον ΕΜΑ ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca. 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της:  “αν και πλήρως αιτιολογημένη στη βάση της βελτιωμένης επιδημιολογικής εικόνας και της μείωσης των νέων κρουσμάτων, η εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για διακοπή της χορήγησης του εμβολίου σε άτομα κάτω των 60 ετών εγείρει ανησυχία σε μέρος της κοινωνίας.

Μέχρι στιγμής στη χώρα μας έχουν χορηγηθεί πάνω από 1.000.000 εμβόλια της συγκεκριμένης εταιρείας και απομένει η διενέργεια περίπου 450.000 δεύτερων δόσεων.

Για την επιτυχή και ομαλή ολοκλήρωσή τους, απαιτείται η διατήρηση και ενδυνάμωση του κλίματος εμπιστοσύνης προς τον εμβολιασμό και η συστηματική, ευρεία επικοινωνία της επιστημονικής τεκμηρίωσης που τον συνοδεύει:

– Η εκδήλωση του συνδρόμου θρόμβωσης με θρομβοπενία μετά από τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca είναι εξαιρετικά σπάνια.

Στη Μεγάλη Βρετανία έχουν καταγραφεί μόλις 1,3 περιστατικά ανά εκατομμύριο δεύτερων δόσεων, ενώ στην πρώτη δόση παρουσίασαν θρόμβωση ένας στους 100.000.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είναι σαφής: Ο κίνδυνος από τον κορωνοϊό εξακολουθεί να υπερτερεί δυσανάλογα του κινδύνου θρομβώσεων.

Η επικαιροποίηση των συστάσεων της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με την απόλυτη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Άλλωστε η συγκεκριμένη τακτική προσαρμογής στα επιδημιολογικά δεδομένα και στη διαθεσιμότητα των εμβολίων έχει εφαρμοστεί από τις αντίστοιχες ρυθμιστικές αρχές και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη για όλη τη γκάμα των εμβολίων που είναι εγκεκριμένα και διαθέσιμα.

Σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα του Πανεπιστημίου Κρήτης, εάν δεν είχαν πραγματοποιηθεί 500 χιλιάδες εμβολιασμοί μέχρι σήμερα με το σκεύασμα της AstraZeneca, θα είχαν συμβεί έως και 15 χιλιάδες επιπλέον λοιμώξεις COVID-19.

Αντίθετα με την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών, η χώρα μας παρέμεινε προσηλωμένη στις συστάσεις του EMA την περασμένη άνοιξη και ορθώς δεν διέκοψε τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, συνυπολογίζοντας τα δεδομένα του τρίτου κύματος και της πίεσης που ασκείτο στο υγειονομικό σύστημα”.

Η  Ένωση Ασθενών Ελλάδας, στην συνέχεια, τονίζει:

Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή επιστημονικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα διενέργειας της δεύτερης δόσης με διαφορετικό σκεύασμα, κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμο να διασφαλίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών έναντι του συγκεκριμένου εμβολίου, ως προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση της εθνικής εμβολιαστικής προσπάθειας.

Σε αυτή την κατεύθυνση, οι αρμόδιες αρχές, η επιστημονική κοινότητα, τα μέσα ενημέρωσης και η κοινωνία των πολιτών οφείλουμε να ορθώσουμε ένα συντεταγμένο τείχος έναντι της παραπληροφόρησης με κατανοητό και άμεσο τρόπο που θα καθησυχάσει τους πολίτες και θα απαντήσει στοχευμένα σε κάθε εύλογη απορία τους.

Αναφορικά με τους χρόνιους ασθενείς, το υγειονομικό σύστημα οφείλει να διασφαλίσει στην πράξη το δικαίωμα τους για πλήρη και εξατομικευμένη ενημέρωση σχετικά με τον εμβολιασμό και τις ενδεχόμενες παρενέργειές του, με βάση εθνικά δεδομένα και προσαρμοσμένα στην ηλικιακή ομάδα και το φύλο του ατόμου.

Απαιτείται επίσης προσήλωση στη συστηματική καταγραφή, παρακολούθηση και ανάλυση των οποιωνδήποτε αντιδράσεων μετά τον εμβολιασμό“.

Η ΕΑΕ παραθέτει και την άποψη του Καθηγητή Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής της Ένωσης Αχιλλέα Γραβάνη, ο οποίος επισημαίνει:

Οι διαρκείς αλλαγές των ηλικιακών ορίων χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca δημιουργεί σύγχυση.

Απαξιώνεται ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο που βοήθησε την Μεγάλη Βρετανία να μηδενίσει σχεδόν τους θανάτους λόγω κορωνοϊού, ενώ είχε χάσει συνολικά 130.000 πολίτες της.

Την ίδια στιγμή η Ευρώπη μετρά ακόμη απώλειες καθημερινά.

Αναφορικά με το διαθέσιμο απόθεμα πέρα από τα σκευάσματα που θα απαιτηθούν για τη δεύτερη δόση, ας το δωρίσουμε σε χώρες με έλλειψη εμβολίων, όπως πράξαμε πριν λίγες ημέρες με την Αλβανία όπου παρείχαμε 20.000 δόσεις”.

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Kαρδιά
4

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Περισσότερα

09.09.2026

Αθήνα: 54χρονη έγινε μητέρα με έμβρυο που είχε καταψυχθεί πριν από 22 χρόνια!

Η εμβρυομεταφορά έγινε τον Δεκέμβριο και θεωρείται η μεγαλύτερη δημοσιευμένη διάρκεια κρυοσυντήρησης αυτολόγου γενετικού υλικού που έχει οδηγήσει σε γέννηση

06.09.2026

Καρδιολόγοι αποκαλύπτουν: Αυτές είναι οι τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης

Ποια τρόφιμα χρειάζονται περιορισμό

Ανακαλείται από την αγορά δημοφιλές παιδικό παιχνίδι λόγω κινδύνου «σοβαρού τραυματισμού»: Ποιο αφορά
05.09.2026

Ανακαλείται από την αγορά δημοφιλές παιδικό παιχνίδι λόγω κινδύνου «σοβαρού τραυματισμού»: Ποιο αφορά

Νέα Ζηλανδία: «Πράσινο φως» στη χρήση της ουσίας MDMA για τη θεραπεία του μετατραυματικού στρες
05.09.2026

Νέα Ζηλανδία: «Πράσινο φως» στη χρήση της ουσίας MDMA για τη θεραπεία του μετατραυματικού στρες

ΕΟΦ: Προειδοποιεί τους καταναλωτές σχετικά με συμπλήρωμα διατροφής για τις αρθρώσεις χωρίς αξιολόγηση ασφάλειας
05.09.2026

ΕΟΦ: Προειδοποιεί τους καταναλωτές σχετικά με συμπλήρωμα διατροφής για τις αρθρώσεις χωρίς αξιολόγηση ασφάλειας

Τα συμπτώματα που προμηνύουν τον καρκίνο των ωοθηκών – Η σημασία της έγκαιρης πρόληψης
04.09.2026

Τα συμπτώματα που προμηνύουν τον καρκίνο των ωοθηκών – Η σημασία της έγκαιρης πρόληψης

Το μοναδικό πράγμα που μετάνιωσε ο Τράβις Κέλσι στον γάμο του με την Τ.Σουίφτ: «Φίλε αυτό θα το άλλαζα» (βίντεο)
02.09.2026

Το μοναδικό πράγμα που μετάνιωσε ο Τράβις Κέλσι στον γάμο του με την Τ.Σουίφτ: «Φίλε αυτό θα το άλλαζα» (βίντεο)

H Δανάη Μπάρκα είναι έγκυος – Η ανάρτησή της με φουσκωμένη κοιλίτσα (φωτο)
02.09.2026

H Δανάη Μπάρκα είναι έγκυος – Η ανάρτησή της με φουσκωμένη κοιλίτσα (φωτο)

Νέα έρευνα για τη «φυσιολογική» λίμπιντο: Πάνω από τους μισούς ενήλικες ανησυχούν για την ερωτική τους επιθυμία
01.09.2026

Νέα έρευνα για τη «φυσιολογική» λίμπιντο: Πάνω από τους μισούς ενήλικες ανησυχούν για την ερωτική τους επιθυμία

Αυτός είναι ο λόγος που η φωνή μας γίνεται πιο λεπτή όταν μιλάμε σε ένα μωρό χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε
31.08.2026

Αυτός είναι ο λόγος που η φωνή μας γίνεται πιο λεπτή όταν μιλάμε σε ένα μωρό χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε