Επιδημίες

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας για τη διακοπή χορήγησης του AstraZeneca στους κάτω των 60 ετών

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας για τη διακοπή χορήγησης του AstraZeneca στους κάτω των 60 ετών

H Ένωση Ασθενών Ελλάδας καλεί την πολιτεία, την επιστημονική κοινότητα και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να συμβάλουν συντεταγμένα στην υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τη δεδομένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη σύμφωνα με τον ΕΜΑ ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca. 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της:  “αν και πλήρως αιτιολογημένη στη βάση της βελτιωμένης επιδημιολογικής εικόνας και της μείωσης των νέων κρουσμάτων, η εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για διακοπή της χορήγησης του εμβολίου σε άτομα κάτω των 60 ετών εγείρει ανησυχία σε μέρος της κοινωνίας.

Μέχρι στιγμής στη χώρα μας έχουν χορηγηθεί πάνω από 1.000.000 εμβόλια της συγκεκριμένης εταιρείας και απομένει η διενέργεια περίπου 450.000 δεύτερων δόσεων.

Για την επιτυχή και ομαλή ολοκλήρωσή τους, απαιτείται η διατήρηση και ενδυνάμωση του κλίματος εμπιστοσύνης προς τον εμβολιασμό και η συστηματική, ευρεία επικοινωνία της επιστημονικής τεκμηρίωσης που τον συνοδεύει:

– Η εκδήλωση του συνδρόμου θρόμβωσης με θρομβοπενία μετά από τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca είναι εξαιρετικά σπάνια.

Στη Μεγάλη Βρετανία έχουν καταγραφεί μόλις 1,3 περιστατικά ανά εκατομμύριο δεύτερων δόσεων, ενώ στην πρώτη δόση παρουσίασαν θρόμβωση ένας στους 100.000.

– Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είναι σαφής: Ο κίνδυνος από τον κορωνοϊό εξακολουθεί να υπερτερεί δυσανάλογα του κινδύνου θρομβώσεων.

– Η επικαιροποίηση των συστάσεων της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με την απόλυτη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Άλλωστε η συγκεκριμένη τακτική προσαρμογής στα επιδημιολογικά δεδομένα και στη διαθεσιμότητα των εμβολίων έχει εφαρμοστεί από τις αντίστοιχες ρυθμιστικές αρχές και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη για όλη τη γκάμα των εμβολίων που είναι εγκεκριμένα και διαθέσιμα.

– Σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα του Πανεπιστημίου Κρήτης, εάν δεν είχαν πραγματοποιηθεί 500 χιλιάδες εμβολιασμοί μέχρι σήμερα με το σκεύασμα της AstraZeneca, θα είχαν συμβεί έως και 15 χιλιάδες επιπλέον λοιμώξεις COVID-19.

– Αντίθετα με την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών, η χώρα μας παρέμεινε προσηλωμένη στις συστάσεις του EMA την περασμένη άνοιξη και ορθώς δεν διέκοψε τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, συνυπολογίζοντας τα δεδομένα του τρίτου κύματος και της πίεσης που ασκείτο στο υγειονομικό σύστημα”.

Η  Ένωση Ασθενών Ελλάδας, στην συνέχεια, τονίζει:

“Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή επιστημονικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα διενέργειας της δεύτερης δόσης με διαφορετικό σκεύασμα, κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμο να διασφαλίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών έναντι του συγκεκριμένου εμβολίου, ως προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση της εθνικής εμβολιαστικής προσπάθειας.

Σε αυτή την κατεύθυνση, οι αρμόδιες αρχές, η επιστημονική κοινότητα, τα μέσα ενημέρωσης και η κοινωνία των πολιτών οφείλουμε να ορθώσουμε ένα συντεταγμένο τείχος έναντι της παραπληροφόρησης με κατανοητό και άμεσο τρόπο που θα καθησυχάσει τους πολίτες και θα απαντήσει στοχευμένα σε κάθε εύλογη απορία τους.

Αναφορικά με τους χρόνιους ασθενείς, το υγειονομικό σύστημα οφείλει να διασφαλίσει στην πράξη το δικαίωμα τους για πλήρη και εξατομικευμένη ενημέρωση σχετικά με τον εμβολιασμό και τις ενδεχόμενες παρενέργειές του, με βάση εθνικά δεδομένα και προσαρμοσμένα στην ηλικιακή ομάδα και το φύλο του ατόμου.

Απαιτείται επίσης προσήλωση στη συστηματική καταγραφή, παρακολούθηση και ανάλυση των οποιωνδήποτε αντιδράσεων μετά τον εμβολιασμό“.

Η ΕΑΕ παραθέτει και την άποψη του Καθηγητή Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής της Ένωσης Αχιλλέα Γραβάνη, ο οποίος επισημαίνει:

“Οι διαρκείς αλλαγές των ηλικιακών ορίων χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca δημιουργεί σύγχυση.

Απαξιώνεται ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο που βοήθησε την Μεγάλη Βρετανία να μηδενίσει σχεδόν τους θανάτους λόγω κορωνοϊού, ενώ είχε χάσει συνολικά 130.000 πολίτες της.

Την ίδια στιγμή η Ευρώπη μετρά ακόμη απώλειες καθημερινά.

Αναφορικά με το διαθέσιμο απόθεμα πέρα από τα σκευάσματα που θα απαιτηθούν για τη δεύτερη δόση, ας το δωρίσουμε σε χώρες με έλλειψη εμβολίων, όπως πράξαμε πριν λίγες ημέρες με την Αλβανία όπου παρείχαμε 20.000 δόσεις”.

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Φάρμακα
2

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Υγεία
3

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
4

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Περισσότερα

14.10.2026

Η Δανάη Μπάρκα πόζαρε με φουσκωμένη κοιλιά: «Πολλή λιακάδα στην καρδιά» – Δείτε φωτογραφίες

Η παρουσιάστρια περιμένει το πρώτο της παιδί

12.10.2026

Η συγκινητική ανάρτηση της Τατιάνα Μπλάτνικ για τα 40 χρόνια από την αυτοκτονία του πατέρα της

Δείτε το βίντεο που ανάρτησε στο Instagram

Πώς αλλάζει ο εγκέφαλος των γυναικών όταν γίνονται μητέρες – Τι διαπίστωσαν οι επιστήμονες
12.10.2026

Πώς αλλάζει ο εγκέφαλος των γυναικών όταν γίνονται μητέρες – Τι διαπίστωσαν οι επιστήμονες

Το τεστ ισορροπίας που δείχνει αν κινδυνεύετε να πεθάνετε μέσα την επόμενη 10ετία
10.10.2026

Το τεστ ισορροπίας που δείχνει αν κινδυνεύετε να πεθάνετε μέσα την επόμενη 10ετία

Γιατί νομίζουμε ότι χτυπάει το κινητό ενώ δεν χτύπησε ποτέ; – Το φαινόμενο της «δόνησης-φάντασμα»
10.10.2026

Γιατί νομίζουμε ότι χτυπάει το κινητό ενώ δεν χτύπησε ποτέ; – Το φαινόμενο της «δόνησης-φάντασμα»

Τέσσερις απλές ασκήσεις για καλύτερη στάση σώματος: Πώς να «ξεμπλοκάρετε» πλάτη και ώμους
10.10.2026

Τέσσερις απλές ασκήσεις για καλύτερη στάση σώματος: Πώς να «ξεμπλοκάρετε» πλάτη και ώμους

Απώλεια βάρους μετά τα 40: Όσα πρέπει να ξέρετε για τη μέθοδο 2-2-2 που μπορεί να σας βοηθήσει
09.10.2026

Απώλεια βάρους μετά τα 40: Όσα πρέπει να ξέρετε για τη μέθοδο 2-2-2 που μπορεί να σας βοηθήσει

O Γιάννης Σπαλιάρας «λιώνει» στην αγκαλιά της καλλονής Γεωργιανής συντρόφου του – Δείτε βίντεο
09.10.2026

O Γιάννης Σπαλιάρας «λιώνει» στην αγκαλιά της καλλονής Γεωργιανής συντρόφου του – Δείτε βίντεο

Άνι Νάιτ: Το σχόλιο καλεσμένου στον γάμο του μοντέλου του Only Fans που προκάλεσε αμηχανία
08.10.2026

Άνι Νάιτ: Το σχόλιο καλεσμένου στον γάμο του μοντέλου του Only Fans που προκάλεσε αμηχανία

Η Δανάη Μπάρκα αποκάλυψε μέσω story το «πρόβλημα» λόγω της εγκυμοσύνης της (φωτο)
07.10.2026

Η Δανάη Μπάρκα αποκάλυψε μέσω story το «πρόβλημα» λόγω της εγκυμοσύνης της (φωτο)