Επιδημίες

Βιταμίνη D: Κανένα όφελος για την πρόληψη της COVID-19 σύμφωνα με νέα δεδομένα

Βιταμίνη D: Κανένα όφελος για την πρόληψη της COVID-19 σύμφωνα με νέα δεδομένα

Αν και δεδομένα στην αρχή της πανδημίας είχαν δείξει ότι η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο COVID-19, μία νέα μελέτη από το McGill University δείχνει ότι τα συμπληρώματα της παραπάνω βιταμίνης δεν μπορούν να προστατεύσουν από τον SARS-CoV-2.

Όπως τόνισαν οι επιστήμονες της μελέτης, η χορήγηση των συμπληρωμάτων αυτών δεν συνδέεται με μειωμένα ποσοστά λοιμώξεων από COVID-19 και επομένως θα πρέπει να αποφεύγεται ως μέτρο πρόληψης.

Υποστήριξαν, μάλιστα, ότι οι μελλοντικές τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές θα πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο σε διαφορετικές προσεγγίσεις“, αναφέρει ο κ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος, Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital.

Θέλοντας να εξετάσουν τη σύνδεση ανάμεσα στα επίπεδα της βιταμίνης D και τον κίνδυνο COVID-19 οι επιστήμονες έκαναν μία μελέτη Μεντελικής τυχαιοποίησης εξετάζοντας αλληλόμορφα γονιδίων που συνδέονται ισχυρά με αυξημένα επίπεδα βιταμίνης D.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 14.134 ασθενείς με COVID-19 και 1.2 άτομα χωρίς ιστορικό μόλυνσης με τον ιό από 11 χώρες.

Στην έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Medicine, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι στους ασθενείς με COVID-19, τα επίπεδα της βιταμίνης D δεν συνδέθηκαν με μειωμένο ή αυξημένο κίνδυνο νόσησης, ή νοσηλείας.

Εξετάζοντας τις Επιδράσεις της Βιταμίνης D

Στις αρχές της πανδημίας, αρκετοί επιστήμονες είχαν ασχοληθεί με τη βιταμίνη D, καθώς γνωρίζουμε ότι παίζει σημαντικό ρόλο και μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα καμία έρευνα δεν κατάφερε να προσφέρει επαρκή δεδομένα που δείχνουν ότι τα συμπληρώματα της συγκεκριμένης βιταμίνης είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη ή θεραπεία της COVID-19″, αναφέρει ο κ. Δημητρακόπουλος, προσθέτοντας:

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της παρούσας μελέτης, τα αποτελέσματα των περισσοτέρων ερευνών για τη βιταμίνη D είναι δύσκολο να ερμηνευθούν, καθώς συνήθως δεν έχει γίνει προσαρμογή για παράγοντες που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο COVID-19, όπως η προχωρημένη ηλικία και οι χρόνιες νόσοι, καταστάσεις στις οποίες τα επίπεδα της βιταμίνης είναι συνήθως μειωμένα”.

Κατά συνέπεια, ο καλύτερος τρόπος για να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα της βιταμίνης D είναι η διεξαγωγή τυχαιοποιημένων μελετών, ωστόσο οι τελευταίες χρειάζονται αρκετό χρόνο και μεγάλη χρηματοδότηση, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας.

Χρησιμοποιώντας το μοντέλο της Μεντελικής τυχαιοποίησης, οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης κατάφεραν να περιορίσουν σημαντικά την επίδραση των γνωστών παραγόντων κινδύνου για την COVID-19, γεγονός που μας δίνει μία καλύτερη εικόνα για τη σύνδεση ανάμεσα στη βιταμίνη D και την COVID-19.

Ωστόσο, όπως τόνισαν οι επιστήμονες, η μελέτη τους είχε και ορισμένους περιορισμούς, όπως για παράδειγμα, το γεγονός ότι δεν εξέτασε ειδικά τους ασθενείς με ανεπάρκεια της συγκεκριμένης βιταμίνης.

Σε αυτή την ομάδα ασθενών, η χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί πιθανώς να προσφέρει οφέλη στην πρόληψη της COVID-19 και των σχετιζόμενων με αυτή επιπλοκών“, είναι η επισήμανση του κ. Δημητρακόπουλου.

Ένας άλλος περιορισμός της έρευνας ήταν ότι εξέτασε μόνο ασθενείς από την Ευρώπη, επομένως τα αποτελέσματά της πιθανώς δεν αφορούν κατοίκους άλλων ηπείρων.

Στο παρελθόν, οι μελέτες Μεντελικής τυχαιοποίησης είχαν καταφέρει να προβλέψουν με ακρίβεια τις επιδράσεις της βιταμίνης D, στην πορεία συγκεκριμένων λοιμώξεων.

Στην παρούσα μελέτη, η εφαρμογή της παραπάνω προσέγγισης έδειξε ότι η χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνη D δεν μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο μόλυνσης ή σοβαρής νόσησης από COVID-19, όπως κατέληξαν οι επιστήμονες“, καταλήγει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19
22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω
16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων
10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού