Επιδημίες

Βιταμίνη D: Aυτοανοσία και COVID-19

Βιταμίνη D: Aυτοανοσία και COVID-19

Η Βιταμίνη D αποτελεί «βασικό παίκτη» στην Αυτοανοσία.

Η ανεπάρκεια ή η έλλειψη της βιταμίνης D έχει αυξηθεί στον γενικό πληθυσμό και έχει γίνει ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας.

Η βιταμίνη D χαρακτηρίστηκε αρχικά σαν βιταμίνη τον 20ο αιώνα και τώρα αναγνωρίζεται σαν ισχυρός ανοσοτροποποιητικός παράγοντας .

Δύο σημαντικές μορφές βιταμίνης D υπάρχουν:

– η βιταμίνη D2 (εργοκαλσιφερόλη) και,

-η βιταμίνη D3 (χοληκαλσιφερόλη).

“Η βιταμίνη D3 συντίθεται στο δέρμα των ανθρώπων και προσλαμβάνεται στη διατροφή μέσω της πρόσληψης ζωικών τροφών, κυρίως ιχθυελαίων, ενώ η βιταμίνη D2 προέρχεται από φυτικές πηγές , δεν συντίθεται σε μεγάλο βαθμό στο ανθρώπινο σώμα και προσλαμβάνεται κυρίως από τα τρόφιμα“, εξηγεί η κ. Ελένη Κομνηνού – Ρευματολόγος -Διευθύντρια Κλινικής Αυτοάνοσων Ρευματικών Παθήσεων Μetropolitan General.

Η Ελένη Κομνηνού

Οι μορφές βιταμινών D2 και D3 διαφέρουν μόνο στη δομή της πλευρικής αλυσίδας τους .

Εκτός από τον ρόλο της στην ομοιόσταση ασβεστίου, η δραστική μορφή της βιταμίνης D έχει ανοσορυθμιστικές επιδράσεις σε κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, ιδιαίτερα των Τ λεμφοκυττάρων, και συμμετέχει στην παραγωγή και τη δράση αρκετών κυτοκινών .

Οι περισσότερες έρευνες υποστηρίζουν ότι η βιταμίνη D παίζει εκτεταμένο ανοσορυθμιστικό ρόλο σε ανοσοδιαμεσολαβούμενες διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων, αυτοάνοσων παθήσεων και κακοηθειών .

Η βιταμίνη D είναι πολύ σημαντική για το Ανοσοποιητικό Σύστημα.

Εξισορροπεί τόσο την έμφυτη όσο και την προσαρμοστική ανοσία και επηρεάζει τη φλεγμονώδη διαδικασία.

Η σημασία της βιταμίνης D στον έλεγχο των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος έχει μελετηθεί ιδιαίτερα κατά την προηγούμενη δεκαετία με την ανακάλυψη του υποδοχέα βιταμίνης D ( VDR ) που επικοινωνεί με τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, αποτελεί μέλος της υπεροικογένειας των πυρηνικών Υποδοχέων και εδράζεται σε όλα τα όργανα του σώματος”, εξηγεί η κ. Κομνηνού, προσθέτοντας:

Η βιταμίνη D έχει πλειοτροπικές δραστηριότητες σε πολλές χρόνιες ασθένειες. Οι τρέχουσες μελέτες έχουν συνδέσει την ανεπάρκεια της βιταμίνης D με διαφορετικές Αυτοάνοσες ασθένειες, όπως :

-Φλεγμονώδεις Παθήσεις του Εντέρου (IBD),

-Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (SLE) ,

-Ρευματοειδής Αρθρίτιδα (RA) ,

-Ινσουλινοεξαρτώμενος Σακχαρώδης Διαβήτης (IDDM),

Σκλήρυνση κατά πλάκας (MS), κ.ά..

Η βιταμίνη D αναστέλλει τις προφλεγμονώδεις διεργασίες καταστέλλοντας την ενισχυμένη δραστηριότητα των ανοσοκυττάρων που συμμετέχουν στην αυτοάνοση αντίδραση.

Συνεπώς η χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να είναι θεραπευτικά ευεργετική, ιδιαίτερα για Αυτοάνοσα Νοσήματα που προκαλούνται από Th1 διαταραχές.

COVID-19 & Βιταμίνη D

Η σοβαρότητα της λοίμωξης του κορωνοϊού 2019 καθορίζεται από την παρουσία πνευμονίας, σοβαρού συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (SARS-CoV-2), μυοκαρδίτιδας, μικροαγγειακής θρόμβωσης μέσω της λεγόμενης καταιγίδας κυτοκινών, η οποία οδηγεί στην υποκείμενη φλεγμονή.

Μια κύρια άμυνα κατά της ανεξέλεγκτης φλεγμονής και εν γένει της ιογενούς λοίμωξης, παρέχεται από τα ρυθμιστικά λεμφοκύτταρα Τ (Tregs).

Τα επίπεδα των Treg έχουν αναφερθεί ότι είναι χαμηλά σε πολλούς ασθενείς με COVID-19 και μπορούν να αυξηθούν με συμπλήρωση βιταμίνης D.

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D ,από την άλλη , έχουν συσχετιστεί με αύξηση των φλεγμονωδών κυτοκινών και με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας και ιογενών λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Η Βιταμίνη D αυξάνει την έκφραση της Καθελιδίνης ( Cathelidin), ένα αντιμικροβιακό πεπτίδιο, το οποίο είναι σημαντικό στην άμυνα του ξενιστού, ειδικά στην αναπνευστική οδό”, λέει η κ. Κομνηνού.

Επίσης, η ανεπάρκεια βιταμίνης D σχετίζεται με αύξηση των θρομβωτικών επεισοδίων, τα οποία παρατηρούνται συχνά στην COVID-19.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει παρατηρηθεί συχνότερα σε ασθενείς με παχυσαρκία και διαβήτη.

Αυτές οι καταστάσεις αναφέρονται ότι έχουν υψηλότερη θνησιμότητα στην COVID-19.

“Έχει βρεθεί λοιπόν , ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της ανεξέλεγκτης φλεγμονής και εν γένει της ιογενούς λοίμωξης, και των ρυθμιστικών Τ λεμφοκύτταρα (Tregs).

Παρέχεται δηλαδή μια κύρια άμυνα κατά της ανεξέλεγκτης φλεγμονής και εν γένει της ιογενούς λοίμωξης, από τα ρυθμιστικά λεμφοκύτταρα Τ“, σημειώνει η κ. Κομνηνού.

Συμπερασματικά

Η Βιταμίνη D εμφανίζει ποικίλες ευνοϊκές επιδράσεις σε όλα σχεδόν τα συστατικά του Ανοσοποιητικού Συστήματος .

Aναδυόμενες μελέτες αναδεικνύουν την στενή σύνδεση της βιταμίνης D με σοβαρές φλεγμονώδεις καταστάσεις .

Ωστόσο, το αναδυόμενο ερώτημα είναι κατά πόσο η έλλειψη της βιταμίνης D συνεισφέρει στην αιτιολογία της Φλεγμονώδους παθήσεως ή αποτελεί απλώς μία εκδήλωση της νόσου.

Σε οξείες λοιμώξεις και Αυτοάνοσα Νοσήματα, προκαταρκτικά αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν ένα σημαντικό ρόλο στην χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D στην μείωση του κινδύνου της νόσου .

Ωστόσο, περαιτέρω μελέτες είναι απαραίτητες για τον προσδιορισμό των κινδύνων και των ωφελειών των συμπληρωμάτων βιταμίνης D.

Επίσης ,πρέπει να καθοριστούν πότε και σε ποιους ασθενείς τα επίπεδα της Βιταμίνης D πρέπει να μετρώνται .

Aπαιτούνται περαιτέρω κλινικές δοκιμές για την αξιολόγηση του δυνητικού ρόλου της βιταμίνης D στην κλινική πρακτική“, επισημαίνει η κ. Κομνηνού.

Αναδυόμενα ερωτήματα

-Επηρεάζει η βιταμίνη D τις Αυτοάνοσες Παθήσεις;

Η ανακάλυψη του υποδοχέα βιταμίνης D σε πολλές κυτταρικές γραμμές του Ανοσοποιητικού Συστήματος , όπως Μονοκύτταρα, Δενδριτικά κύτταρα και ενεργοποιημένα Τ Λεμφοκύτταρα , αναγνωρίζει στην βιταμίνη D ένα νέο ρόλο στη ρύθμιση ανοσολογικών λειτουργιών και τον επακόλουθο ρόλο της στην ανάπτυξη ή πρόληψη αυτοάνοσων ασθενειών.

-Μπορεί η βιταμίνη D να βοηθήσει τις Aυτοάνοσες Παθήσεις;

Η επαρκής βιταμίνη D μέσω της διατροφής και της έκθεσης στο ηλιακό φως και ενδεχομένως η λήψη συμπληρωμάτων , θεωρείται ότι βοηθά στην πρόληψη και τη θεραπεία αυτοάνοσων παθήσεων όπως:

-ο ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης,

-η σκλήρυνση κατά πλάκας,

-ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και,

-η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Πώς επηρεάζει η βιταμίνη D τη φλεγμονή;

Πέρα από την σημαντική λειτουργία της στην ομοιόσταση του ασβεστίου, η βιταμίνη D πρόσφατα βρέθηκε να παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω της ρύθμισης της παραγωγής φλεγμονωδών κυτοκινών και της αναστολής του πολλαπλασιασμού των προφλεγμονωδών κυττάρων, τα οποία και τα δύο , είναι ζωτικής σημασίας για την διαιώνιση της φλεγμονής“, εξηγεί η κ. Κομνηνού.

Η βιταμίνη D μειώνει τη σοβαρότητα του COVID-19;

Πιστεύεται ότι η χορήγηση της βιταμίνης D- σε σχέση με την πνευμονία / ARDS, τη φλεγμονή, τις φλεγμονώδεις κυτοκίνες και τη θρόμβωση – που προκαλεί ο Covid 19 , θα βοηθούσε , σε συνδιασμό βέβαια με την υπόλοιπη φαρμακευτική και υποστηρικτική αγωγή για τον Covid και τις Επιπλοκές του.

Ποια είναι τα φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D;

Δεν υπάρχει ομοφωνία όσον αφορά τα φυσιολογικά επίπεδα της βιταμίνης D. Εξαρτάται βέβαια και από τα είδος του εργαστηρίου που διενεργείται η μέτρηση των επιπέδων της βιταμίνης D .

Ορισμός ανεπάρκειας Βιταμίνης D;

Ως Ανεπάρκεια χαρακτηρίζονται τα επίπεδα της βιταμίνης D < 20 ng/ ml

Oρισμός έλλειψης Βιταμίνης D;

Ως έλλειψη βιταμίνης D χαρακτηρίζονται τα επίπεδα < 10-15 ng / ml

-Πότε και σε ποιους ασθενείς πρέπει να μετρώνται τα επίπεδα της βιταμίνης D;

Σε ασθενείς με Αυτοάνοσα νοσήματα ,σε υποψία Αυτοανοσίας , σε χρόνια η οξεία λοιίμωξη , και γενικά σε ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα που υποκρύπτουν φλεγμονώδες υπόστρωμα”, σημειώνει η κ. Κομνηνού.

Παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η επίδραση της Βιταμίνης D :

Ηλικία , φύλο , BMI, βιταμίνη Κ , κ.ά.

Επιδημίες

15.11.2025

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα! – Το Δημόσιο θα πληρώσει αποζημιώσεις!

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα, βάσει σχετικής απόφασης δικαστηρίου του Πειραιά. Το ελληνικό Δημόσιο καλείται να δώσει αποζημίωση στους συγγενείς μιας 60χρονης που πέθανε μετά τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της AstraZeneca. Ειδικότερα, η 60χρονη εμβολιάστηκε στο Κέντρο Υγείας Πειραιά με το εμβόλιο Vaxzevria της εταιρείας AstraZeneca κατά του Covid-19 […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
3

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

28.05.2026

Επιστήμονες στη Σιγκαπούρη αναπτύσσουν «καθολικό» εμβόλιο κατά του καρκίνου!

Ελπίδες για αντιμετώπιση όλων των μορφών της νόσου

28.05.2026

ΗΠΑ: Μυστηριώδης γαστρεντερική ασθένεια «χτύπησε» πεζοπόρους στο Pacific Crest Trail

Η επιδημία φέρεται να ξεκίνησε γύρω στις 8 Μαΐου και να επιδεινώθηκε μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες

Ιάπωνας βιολόγος αποκάλυψε πώς το σώμα «τρώει» τα κατεστραμμένα κύτταρά του όταν μένει χωρίς τροφή
28.05.2026

Ιάπωνας βιολόγος αποκάλυψε πώς το σώμα «τρώει» τα κατεστραμμένα κύτταρά του όταν μένει χωρίς τροφή

Επιστήμονες δημιούργησαν φορητό «αυτοκόλλητο» υπερήχων για συνεχή παρακολούθηση του εμβρύου
27.05.2026

Επιστήμονες δημιούργησαν φορητό «αυτοκόλλητο» υπερήχων για συνεχή παρακολούθηση του εμβρύου

Chikungunya: Ο ιός που απειλεί την Ευρώπη – Πώς μεταδίδεται και ποια τα συμπτώματά του
27.05.2026

Chikungunya: Ο ιός που απειλεί την Ευρώπη – Πώς μεταδίδεται και ποια τα συμπτώματά του

Στα Ιωάννινα καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων για το 2026: 45χρονος Έλληνας ο ασθενής
27.05.2026

Στα Ιωάννινα καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων για το 2026: 45χρονος Έλληνας ο ασθενής

Νέα μελέτη: Η βιταμίνη D ενδέχεται να μειώνει την τερηδόνα έως και 47%
27.05.2026

Νέα μελέτη: Η βιταμίνη D ενδέχεται να μειώνει την τερηδόνα έως και 47%

Πρωτοπορεί για ακόμη μία φορά η Ρωσία: Επιστήμονες ανέπτυξαν εμβόλιο κατά νέου στελέχους του Έμπολα!
27.05.2026

Πρωτοπορεί για ακόμη μία φορά η Ρωσία: Επιστήμονες ανέπτυξαν εμβόλιο κατά νέου στελέχους του Έμπολα!

Επιστήμονες ανέπτυξαν ρινικό σπρέι που μπορεί να μειώσει έως και 80% τη βλάβη από εγκεφαλικό επεισόδιο
27.05.2026

Επιστήμονες ανέπτυξαν ρινικό σπρέι που μπορεί να μειώσει έως και 80% τη βλάβη από εγκεφαλικό επεισόδιο

Τέξας: 6χρονος «έκλεψε την παράσταση» σε τελετή αποφοίτησης νηπιαγωγείου με τις γκριμάτσες του (βίντεο)
26.05.2026

Τέξας: 6χρονος «έκλεψε την παράσταση» σε τελετή αποφοίτησης νηπιαγωγείου με τις γκριμάτσες του (βίντεο)