Επιδημίες

Επιβεβαίωση της ευεργετικής δράσης της Μεσογειακής δίαιτας έναντι της νόσου COVID-19

Από Πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής
Επιβεβαίωση της ευεργετικής δράσης της Μεσογειακής δίαιτας έναντι της νόσου COVID-19

Μια πρόσφατη επιδημιολογική έρευνα του Πανεπιστημίου της Navarra της Ισπανίας, σε συνεργασία με το Department of Nutrition του Πανεπιστημίου Harvard, που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2021 στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Nutrition με τίτλο «Μεσογειακή δίαιτα και ο κίνδυνος COVID-19, στη μελέτη SUN του Πανεπιστημίου της Ναβάρα» (Mediterranean dietand the risk of COVID-19 intheSeguimien to Universid ad de Navarracohort), επιβεβαιώνει την προστατευτική δράση της Μεσογειακής δίαιτας έναντι της νόσου COVID-19.

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, οι διατροφικές συνήθειες των 9.677 συμμετεχόντων εθελοντών καταγράφηκαν μέσω ερωτηματολογίων και αξιολογήθηκαν με βαθμολογία 0-9 αναλόγως με το πόσο κοντά στη Μεσογειακή δίαιτα ήταν το μοντέλο διατροφής που ακολουθούσαν.

Παράλληλα, κατά το διάστημα Φεβρουαρίου-Δεκεμβρίου 2020 εξετάστηκε πόσοι συμμετέχοντες βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Τα αποτελέσματα έδειξαν αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ του βαθμού υιοθέτησης της Μεσογειακής δίαιτας και της πιθανότητας νόσησης από τον SARS-Cov-2, καθώς όσο το μοντέλο διατροφής των συμμετεχόντων ήταν πιο κοντά στη Μεσογειακή δίαιτα, τόσο χαμηλότερη ήταν η πιθανότητα νόσησης.

Μάλιστα, οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν μοντέλο διατροφής που αξιολογήθηκε με βαθμολογία μεγαλύτερη του 6, παρουσίαζαν τη χαμηλότερη πιθανότητα νόσησης.

Στη δημοσιευμένη αυτή επιδημιολογική έρευνα αναφέρεται και το άρθρο «Μικροθρεπτικά συστατικά, φυτοχημικά και Μεσογειακή δίαιτα: ένας πιθανός προστατευτικός ρόλος έναντι του COVID-19, μέσω της τροποποίησης της δράσης και του μεταβολισμού του PAF» (Micronutrients, phytochemicalsandMediterraneandiet: apotential protective roleagainst COVID-19 throug hmodulation of PAFactions and metabolism) που είχε ήδη δημοσιευτεί τον Ιανουάριο του 2021 στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients από μέλη της ερευνητικής ομάδας του Ομότιμου Καθηγητή Βιοχημείας & Χημείας Τροφίμων του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κ.Α. Δημόπουλου, της Καθηγήτριας Βιοχημείας του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Σ. Αντωνοπούλου και της Προϊσταμένης του Τμήματος Κλινικής Διατροφής στο ΓΝΑ Κοργιαλένειο -Μπενάκειο και διδάσκουσας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Δρ. Π. Ντετοπούλου.

Στο άρθρο αυτό τα μέλη της Ελληνικής ομάδας διατύπωσαν την άποψη της πιθανής προστατευτικής δράσης της Μεσογειακής δίαιτας έναντι της νόσου COVID-19, βασιζόμενοι στον προτεινόμενο από την ομάδα τους βιοχημικό μηχανισμό δράσης του κορωνοϊού, τον οποίο μηχανισμό έχουν περιγράψει σε προηγούμενες δημοσιεύσεις τους (Ιούνιο με Σεπτέμβριο του 2020), σε συνεργασία με τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστόνης Θεοχάρη Θεοχαρίδη, στην επιστημονική βάση Preprints και στα επιστημονικά περιοδικά Clinical Therapeutics και Bio Factors.

Το ίδιο σχεδόν διάστημα με την παραπάνω επιδημιολογική έρευνα δημοσιεύτηκε τον Μάϊο του 2021 στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients μία “έρευνα απόδειξης της ιδέας” (Proof-of-Concept), των Ιταλικών Πανεπιστημίων του Τορίνο και Παλέρμο, με τίτλο Μεσογειακή δίαιτα και λοίμωξη SARS-COV-2: Υπάρχει κάποια σχέση; Μια μελέτη απόδειξης της ιδέας (Mediterranean Diet and SARS-COV-2 Infection: Is There Any Association? AProofofConceptStudy) που έγινε σε 1206 συμμετέχοντες εθελοντές για το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2021.

Η έρευνα αυτή επίσης επιβεβαιώνει την ευεργετική δράση της Μεσογειακής δίαιτας έναντι της νόσου COVID-19.

Σε αυτή την έρευνα των Ιταλικών Πανεπιστημίων, αναφέρεται επίσης το άρθρο στο Nutrients τον Ιανουάριο του 2021, στο οποίο η Ελληνική ομάδα διατύπωσε τον βιοχημικό μηχανισμό για την πιθανή προστατευτική δράση της Μεσογειακής δίαιτας έναντι της νόσου COVID-19.

Επιπλέον, γίνεται και  εκτενής αναφορά στο δημοσιευμένο έργο της τελευταίας δεκαπενταετίας της Ελληνικής ομάδας για τον προτεινόμενο μηχανισμό της ευεργετικής δράσης που ασκεί η Μεσογειακή δίαιτα μέσω της αναστολής του φλεγμονώδους και θρομβωτικού Παράγοντα  Ενεργοποίησης των Αιμοπεταλίων (PAF).

Με τα αποτελέσματα των εν λόγω ερευνών των παραπάνω Πανεπιστημίων, ενισχύεται και ο βιοχημικός μηχανισμός που προτείνεται από την Ελληνική ομάδα.

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Kαρδιά
4

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Περισσότερα

28.08.2026

«Αθόρυβη» απειλή για τα νεφρά: Τα πρώιμα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Πέντε προειδοποιητικά σημάδια για τα νεφρά

28.08.2026

Είσαστε άνω των 55; – Αυτή είναι άσκηση που προτείνει το Χάρβαρντ!

Ούτε τρέξιμο, ούτε περπάτημα

Επίγειο ψεκασμό με «τουρμπίνες» από την Περιφέρεια Αττικής σε 10.000 στρέμματα περιορισμό του ιού Δυτικού Νείλου
27.08.2026

Επίγειο ψεκασμό με «τουρμπίνες» από την Περιφέρεια Αττικής σε 10.000 στρέμματα περιορισμό του ιού Δυτικού Νείλου

Αυτά είναι τα τρόφιμα και τα σκεύη που δεν πρέπει να βάλετε ποτέ στο air fryer
27.08.2026

Αυτά είναι τα τρόφιμα και τα σκεύη που δεν πρέπει να βάλετε ποτέ στο air fryer

Επιστήμονες αποκαλύπτουν: Κι όμως οι γυναίκες έχουν καλύτερη ακοή από τους άνδρες
27.08.2026

Επιστήμονες αποκαλύπτουν: Κι όμως οι γυναίκες έχουν καλύτερη ακοή από τους άνδρες

Η Όλγα Σκιαδαρέση παντρεύτηκε με συνεργάτη της – Η ανάρτηση του Γεράσιμου Σκιαδαρέση για την κόρη του
24.08.2026

Η Όλγα Σκιαδαρέση παντρεύτηκε με συνεργάτη της – Η ανάρτηση του Γεράσιμου Σκιαδαρέση για την κόρη του

Τα τρόφιμα που δεν πρέπει να πλένουμε πριν το μαγείρεμα
24.08.2026

Τα τρόφιμα που δεν πρέπει να πλένουμε πριν το μαγείρεμα

Κέντρο δεδομένων στη Σιγκαπούρη μετατρέπει την δραστηριότητα των ανθρώπινων νευρώνων σε υπολογιστική ισχύ!
24.08.2026

Κέντρο δεδομένων στη Σιγκαπούρη μετατρέπει την δραστηριότητα των ανθρώπινων νευρώνων σε υπολογιστική ισχύ!

Αϋπνία: 4+1 τροφές για να βελτιώσετε τον ύπνο σας σύμφωνα με διατροφολόγο
23.08.2026

Αϋπνία: 4+1 τροφές για να βελτιώσετε τον ύπνο σας σύμφωνα με διατροφολόγο

Τι σημαίνει όταν βλέπεις συνέχεια το ίδιο άτομο στα όνειρά σου
23.08.2026

Τι σημαίνει όταν βλέπεις συνέχεια το ίδιο άτομο στα όνειρά σου