Επιδημίες

Μέχρι τον Σεπτέμβριο τα πιο ισχυρά εμβόλια δεύτερης γενιάς κατά των μεταλλάξεων

Της COVID-19
Μέχρι τον Σεπτέμβριο τα πιο ισχυρά εμβόλια δεύτερης γενιάς κατά των μεταλλάξεων

Οι ερευνητές θα καταφέρουν να αναπτύξουν ήδη φέτος νέα, βελτιωμένα, ακόμη πιο ισχυρά εμβόλια, τα οποία θα είναι αποτελεσματικά και κατά των μεταλλάξεων του κορωνοϊού, υποστηρίζει ο διακεκριμένος επιστήμονας Αλεξάντερ Κεκουλέ.

«Αναμένω εμβόλια δεύτερης γενιάς, τα οποία θα είναι επίσης αποτελεσματικά και έναντι των νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού, περίπου από τον Σεπτέμβριο.

Φυσικά, θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να χρησιμοποιηθούν σε μεγάλη κλίμακα.

Το κατά πόσον αυτό τελικά θα οδηγήσει σε ένα εμβόλιο αποτελεσματικό για όλες τις μεταλλάξεις είναι ακόμα ανοιχτό θέμα», δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ιατρικής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της πόλης Χάλε στο δίκτυο ntv.

«Θεωρητικά, ένα γενικό εμβόλιο κατά του συνόλου των μεταλλάξεων του πανδημικού ιού Sars-CoV-2 είναι απολύτως νοητό, διότι ο ιός δεν μεταλλάσσεται προς όλες τις κατευθύνσεις, αλλά προσπαθεί μονίμως να μεταλλαχθεί στην βέλτιστη μορφή του.

Θα ήταν πιθανό να προβλεφθεί αυτή η βέλτιστη μετάλλαξή του με τη βοήθεια προγραμμάτων υπολογιστών και να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο που να λειτουργεί εναντίον της.

Θα περιμένει δηλαδή κανείς τρόπον τινά τον ιό ήδη στην τελική φάση της ανάπτυξής του.

Ένα τέτοιο εμβόλιο, το οποίο για τεχνικούς λόγους θα μπορούσε να παραχθεί καλύτερα με βάση την τεχνολογία mRNA, θα μπορούσε να αποτελέσει το παγκόσμιο όπλο κατά του νέου κορωνοϊού», εξήγησε ο Κεκουλέ.

Εμπιστοσύνη σε Astrazeneca, Sputnik V, Sinovac

Στη συνέχεια, επιστήμονας πρόσθεσε ότι «τα εμβόλια της Astrazeneca και άλλα εμβόλια ιϊκού φορέα είναι μεν εμβόλια δεύτερης κατηγορίας, θα πρέπει κανείς να τα αξιολογήσει έτσι, αλλά μπορεί επίσης να προστατευθεί επαρκώς με ένα εμβόλιο δεύτερης κατηγορίας, όπως ακριβώς μπορεί να φτάσει κάποιος στον προορισμό του ταξιδεύοντας με το τρένο όχι στην πρώτη αλλά στην δεύτερη θέση.

Ο κόσμος μπορεί να είναι ευτυχισμένος που υπάρχουν τα εμβόλια ιϊκών φορέων, τουλάχιστον για όσο διάστημα τα εμβόλια mRNA δεν είναι ακόμη διαθέσιμα σε αρκετές ποσότητες».

«Παρεμπιπτόντως, ο ίδιος θα εμβολιαζόμουν σίγουρα με το εμβόλιο της Astrazeneca ή άλλο εμβόλιο ιϊκού φορέα όπως το Sputnik V.

Είμαι 62 χρονών και άνδρας. Θα το έκανα.

Ωστόσο, για το Sputnik, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία.

Θα εμβολιαζόμουν εξ αρχής και με το κινεζικό μυστικό όπλο, το εμβόλιο Sinovac.

Πρόκειται για ένα εμβόλιο το οποίο έχει δοκιμαστεί χιλιάδες φορές για την ευλογιά του 18ου αιώνα, και αν μη τι άλλο δεν μπορεί να κάνει κακό», τόνισε.

Με βάση την βραζιλιάνικη μετάλλαξη P.1

Ο λοιμωξιολόγος πιστεύει τέλος ότι «η έρευνα θα εστιάσει ιδιαίτερα στη λεγόμενη βραζιλιάνικη μετάλλαξη P.1 θεωρώντάς την τη βάση για την ανάπτυξη νέων εμβολίων.

Μέχρι στιγμής η P.1 συνδυάζει τις χειρότερες από όλες τις κακές ιδιότητες του νέου κορωνοϊού.

Επομένως, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για τη δημιουργία εμβολίων δεύτερης γενιάς.

Τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ότι ένα εμβόλιο κατά του P.1 θα προστατεύει επίσης από τις άλλες γνωστές μεταλλάξεις».

Πηγές: ΑΜΠΕ, ntv

Επιδημίες

15.11.2025

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα! – Το Δημόσιο θα πληρώσει αποζημιώσεις!

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα, βάσει σχετικής απόφασης δικαστηρίου του Πειραιά. Το ελληνικό Δημόσιο καλείται να δώσει αποζημίωση στους συγγενείς μιας 60χρονης που πέθανε μετά τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της AstraZeneca. Ειδικότερα, η 60χρονη εμβολιάστηκε στο Κέντρο Υγείας Πειραιά με το εμβόλιο Vaxzevria της εταιρείας AstraZeneca κατά του Covid-19 […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
3

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

29.04.2026

Μην την πετάτε: Αυτά είναι τα οφέλη που έχει η φλούδα αβοκάντο

Είναι πολύ πιο θρεπτική από όσο νομίζετε

29.04.2026

Προκήρυξη 1.000 θέσεων στο ΕΣΥ μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας – Πού θα γίνουν οι προσλήψεις (βίντεο)

Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε 850 προσλήψεις

Όσα πρέπει να ξέρετε για το εξάνθημα Χασιμότο: Πώς εμφανίζεται και πώς να το αντιμετωπίσετε
29.04.2026

Όσα πρέπει να ξέρετε για το εξάνθημα Χασιμότο: Πώς εμφανίζεται και πώς να το αντιμετωπίσετε

Έκθεση-σοκ: «Τα εμβόλια κατά της Covid-19 κατέστειλαν την άμυνα των οργανισμών ενάντια στον καρκίνο»!
29.04.2026

Έκθεση-σοκ: «Τα εμβόλια κατά της Covid-19 κατέστειλαν την άμυνα των οργανισμών ενάντια στον καρκίνο»!

Ανακαλούνται από την αγορά ντοματίνια Τουρκίας: Είναι μολυσμένα με βακτήριο που παράγει τοξίνες!
29.04.2026

Ανακαλούνται από την αγορά ντοματίνια Τουρκίας: Είναι μολυσμένα με βακτήριο που παράγει τοξίνες!

Δείτε το φωτογραφικό άλμπουμ της Σάσας Μπάστα από τα γενέθλιά της: «Ευγνώμων για όλα – Σας αγαπώ»
28.04.2026

Δείτε το φωτογραφικό άλμπουμ της Σάσας Μπάστα από τα γενέθλιά της: «Ευγνώμων για όλα – Σας αγαπώ»

Οι σκέψεις σας κυκλοφορούν κρυφά στο σώμα σας!
28.04.2026

Οι σκέψεις σας κυκλοφορούν κρυφά στο σώμα σας!

Τεστ αίματος μπορεί να ανιχνεύσει πρώιμες βλάβες στο ήπαρ πριν εξελιχθούν σε καρκίνο
28.04.2026

Τεστ αίματος μπορεί να ανιχνεύσει πρώιμες βλάβες στο ήπαρ πριν εξελιχθούν σε καρκίνο

Δείτε ποιες τροφές να καταναλώνετε το βράδυ για να έχετε χαμηλό σάκχαρο το πρωί
28.04.2026

Δείτε ποιες τροφές να καταναλώνετε το βράδυ για να έχετε χαμηλό σάκχαρο το πρωί

Τα οφέλη που έχουν τα όσπρια: Μειώνουν τη χοληστερόλη και τις φλεγμονές
27.04.2026

Τα οφέλη που έχουν τα όσπρια: Μειώνουν τη χοληστερόλη και τις φλεγμονές