Επιδημίες

COVID-19: Περιορισμένα τα οφέλη των συμπληρωμάτων διατροφής

Στην πρόληψη της
COVID-19: Περιορισμένα τα οφέλη των συμπληρωμάτων διατροφής

Παρά το γεγονός ότι η εκστρατεία του εμβολιασμού συνεχίζεται με γοργό ρυθμό στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ακόμα από τον SARS-CoV-2.

Μία νέα μελέτη από μία διεθνή ομάδα ερευνητών, η οποία δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες διαπίστωσε ότι ορισμένα συμπληρώματα βιταμινών μπορεί να περιορίσουν τον κίνδυνο COVID-19 στις γυναίκες.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τρέξουμε άμεσα στο φαρμακείο για να προμηθευτούμε τα συγκεκριμένα συμπληρώματα.

Αρχικά, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα δυνητικά οφέλη των πολυβιταμινών είναι πολύ περιορισμένα.

Οι γιατροί συνιστούν συνήθως στους ασθενείς τους να λαμβάνουν τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζονται από τη διατροφή.

Αντίστοιχα, προηγούμενες μελέτες που εξέτασαν τα οφέλη των συμπληρωμάτων με πολυβιταμίνες σε ασθενείς χωρίς ανεπάρκειες, δεν είχαν καταλήξει σε πολύ θετικά αποτελέσματα”, αναφέρει ο κ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Διευθυντής Γ΄ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital.

Παρά το παραπάνω γεγονός, τους πρώτους μήνες της πανδημίας, τα συμπληρώματα βιταμινών εξαφανίστηκαν από τα ράφια των φαρμακείων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της παρούσας μελέτης, η αγορά συμπληρωμάτων παρουσίασε αύξηση 19.5% το Μάρτιο του 2020 στη Μεγάλη Βρετανία.

Τα συμπληρώματα βιταμίνης C παρουσίασαν αύξηση 110%, ενώ τα συμπληρώματα πολυβιταμινών 93%, όπως ανέφεραν στη μελέτη τους.

Σε άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η αγορά συμπληρωμάτων ψευδαργύρου παρουσίασε αύξηση 415% τον ίδιο μήνα.

Είναι γνωστό σήμερα ότι τα συμπληρώματα διατροφής έχουν επιδράσεις στην υγεία μας.

Ο ψευδάργυρος, για παράδειγμα, είναι μία από τις λίγες μικροθρεπτικές ουσίες που μπορεί να περιορίσει τη διάρκεια νόσησης από το κοινό κρυολόγημα.

Οι άνθρωποι που κάνουν χορτοφαγική διατροφή θα πρέπει να παίρνουν επίσης βιταμίνη Β12, καθώς μπορεί να παρουσιάσουν ανεπάρκεια.

Ωστόσο, οι επιδράσεις των συμπληρωμάτων διατροφής στην πρόληψη των λοιμώξεων δεν είναι εξίσου σαφείς“, σημειώνει  ο κ. Δημητρακόπουλος.

Η μελέτη

Οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης χρησιμοποίησαν δεδομένα από την εφαρμογή COVID-19 Symptom Study app, η οποία αναπτύχθηκε από την εταιρία Zoe στις αρχές του 2020.

Η εφαρμογή αυτή έχει μία σειρά ερωτήματα για τους χρήστες, όπως για παράδειγμα αν παίρνουν :

-προβιοτικά,

-σκόρδο,

-ιχθυέλαια,

-πολυβιταμίνες,

-βιταμίνη D,

-βιταμίνη C ή,

-ψευδάργυρο.

Οι χρήστες μπορούν επίσης να δηλώσουν πότε κάνουν έκαναν εξετάσεις για τον SARS-CoV-2, καθώς και τι αποτελέσματα έλαβαν.

Τα ερωτηματολόγια της εφαρμογής συμπληρώθηκαν από 445.850 άτομα στη Μεγάλη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τη Σουηδία μέχρι τις 31 Ιουλίου του 2020, επομένως οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης είχαν επαρκή δεδομένα για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους.

Στη Μεγάλη Βρετανία, απ’ όπου προέρχονται οι περισσότεροι χρήστες της εφαρμογής, λιγότερο από το 50% έπαιρνε τουλάχιστον 1 συμπλήρωμα.

Το 6% των χρηστών που έπαιρνε τουλάχιστον 1 συμπλήρωμα μολύνθηκε τελικά με τον SARS-CoV-2, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ομάδα που δεν έπαιρνε συμπληρώματα ήταν 6.6%.

«Εξετάζοντας αποκλειστικά τα δεδομένα για τη Μεγάλη Βρετανία διαπιστώσαμε ότι οι ασθενείς που έπαιρναν πολυβιταμίνες είχαν 13% μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης με τον SARS-CoV-2, αυτοί που έπαιρναν βιταμίνη D είχαν 9%, αυτοί που έπαιρναν προβιοτικά 14%, ενώ αυτοί που έπαιρναν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα 14%», έγραψαν στη μελέτη τους.

«Ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη C και το σκόρδο δεν συνδέθηκαν με μειωμένο κίνδυνο», πρόσθεσαν.

Περιορισμοί της μελέτης

Είναι σημαντικό να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι η μελέτη είχε μία σειρά περιορισμούς.

Αρχικά αποτελεί μία μελέτη παρατήρησης που βασίστηκε σε αναφορές ασθενών, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στα συμπληρώματα και τον κίνδυνο COVID-19.

Η επιστημονική ομάδα έκανε προσαρμογή για την ηλικία, το φύλο, το ΔΜΣ, καθώς και μία σειρά άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα τον «υγιεινό τρόπο ζωής», δηλαδή το γεγονός ότι οι ασθενείς που παίρνουν συμπληρώματα κάνουν γενικά πιο υγιεινή διατροφή. Οι παραπάνω παράγοντες στο σύνολό τους μπορεί να επηρέασαν τα αποτελέσματα“, εξηγεί ο κ. Δημητρακόπουλος

Ωστόσο, ακόμα και με την παραπάνω προσαρμογή, τα ποσοστά της έρευνας διατηρήθηκαν.

Διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα

Μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση που αναδείχτηκε μετά την προσαρμογή των αποτελεσμάτων ήταν ότι υπήρχε διαφορά στις επιδράσεις των συμπληρωμάτων ανάμεσα στα 2 φύλα.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν προσφέρουν οφέλη στους άνδρες.

Αντίθετα, στις γυναίκες υπήρχαν οφέλη στον περιορισμό του κινδύνου COVID-19 σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

«Στη μεγαλύτερη έρευνα παρατήρησης για τον SARS-CoV-2 και τα συμπληρώματα διατροφής μέχρι σήμερα καταφέραμε να δείξουμε ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στα συμπληρώματα ωμέγα-3, λιπαρών οξέων, προβιοτικών, πολυβιταμινών ή βιταμίνης D και τον μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης με τον SARS-CoV-2», έγραψαν οι επιστήμονες.

«Οι γυναίκες που παίρνουν βιταμίνες πιθανώς είναι επίσης περισσότερο προσεκτικές με την υγεία τους σε σχέση με τους άνδρες.

Όπως διαπιστώσαμε από τα δεδομένα μας, φορούν συχνότερα μάσκα και πλένουν τα χέρια τους περισσότερο σε σχέση με τους άνδρες», πρόσθεσαν.

Μετά την προσαρμογή για τους παράγοντες που προαναφέρθηκαν διαπιστώθηκε ότι οι βιταμίνες μπορούν να μειώσουν τον απόλυτο κίνδυνο COVID-19 κατά λιγότερο από 1%.

Ωστόσο, σε πληθυσμιακό επίπεδο, ακόμα και ένα μικρό ποσοστό μείωσης μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές, γεγονός που δείχνει ότι θα πρέπει να εξερευνήσουμε περισσότερο αυτή την προσέγγιση.

Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι θα πρέπει να γίνει άμεσα μία μεγάλη τυχαιοποιημένη μελέτη που θα επιβεβαιώσει ή θα απορρίψει τα αποτελέσματα της έρευνάς τους.

Μέχρι τότε, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια, οι μάσκες, το πλύσιμο των χεριών και η κοινωνική αποστασιοποίηση μπορούν να μας προστατεύσουν καλύτερα από τον ιό σε σχέση με τα συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων“, καταλήγει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMJ Nutrition Prevention & Health.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19
22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω
16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων
10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού