Επιδημίες

Από Δευτέρα θα εργάζονται μόνο όσοι κατέχουν «υγειονομικό πάσο» – Σήμερα οι ανακοινώσεις

Από Δευτέρα θα εργάζονται μόνο όσοι κατέχουν «υγειονομικό πάσο» – Σήμερα οι ανακοινώσεις

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης της ΚΟ της ΝΔ υποστηρίζοντας πως από εβδομάδα το μέτρο με τα υποχρεωτικά self test θα επεκταθεί και στους εργαζομένους. 

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως οι ανακοινώσεις για την διεύρυνση των κλάδων που από Δευτέρα θα κάνουν υποχρεωτικά self test θα γίνει σήμερα το απόγευμα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως θα ισχύει για εργαζομένους σε λιανεμπόριο, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κούριερ, delivery, αλλά και εργοστάσια, ενώ αναμένεται να γίνει υποχρεωτικό και για τους εργαζόμενους στην εστίαση, όταν αυτή ανοίξει.

Έτσι από Δευτέρα θα μπορούν να πηγαίνουν στις εργασίες τους μόνο όσοι κατέχουν το απαραίτητο «υγειονομικό πάσο», κάτι το οποίο δεν διαφέρει σε τίποτα με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, του οποίου θιασώτης είναι ο Κ.Μητσοτάκης, και το οποίο δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί στην πορεία, όταν και θα έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί.

Ήδη σήμερα έφτασαν στη χώρα μας Ισραηλινοί τουρίστες οι οποίοι έδειχναν το «πράσινο διαβατήριο» στο αεροδρόμιο για να μπουν στη χώρα.

«Βαδίζουμε, όπως όλα δείχνουν, στην τελευταία αλλά και στην πιο ευαίσθητη φάση της πανδημίας. Έχουμε τρεις συμμάχους και έναν αντίπαλο. Από τη μία πλευρά έχουμε με το μέρος μας τα εμβόλια, τον καιρό και τα μαζικά τεστ είτε αυτά είναι τα δεκάδες χιλιάδες test του ΕΟΔΥ είτε τα εκατομμύρια self test στην εκπαίδευση και από Δευτέρα στους χώρους εργασίας. Από την άλλη εχθρός παραμένει η κούραση, όμως, η χαλάρωση στους περιορισμούς δεν μπορεί, δεν επιτρέπεται, να φέρει χαλάρωση στην επαγρύπνηση», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

«Έχει τεράστια σημασία να συνεχίσουμε να βαδίζουμε με υπευθυνότητα στο δρόμο που χαράξαμε, συνδυάζοντας από τη μια την προστασία της υγείας μας με την προσεκτική επαναλειτουργία δραστηριοτήτων στην οικονομία, στην καθημερινότητα, στην εκπαίδευση. Να αποφύγουμε, δηλαδή, υπερβολές που θα μας ανάγκαζαν να κάνουμε βήματα πίσω», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στα self tests ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως είναι «ένα σημαντικό πρόσθετο αμυντικό όπλο δίπλα στα υπόλοιπα, στη μάσκα, στις αποστάσεις, στην ατομική υγιεινή», ενώ χαρακτήρισε τους εμβολιασμούς ως «ένα σοβαρό προγεφύρωμα προς το τείχος ανοσίας το οποίο χτίζεται με γρήγορους ρυθμούς».

«Στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα ασφαλές Πάσχα αλλά και σε ένα ακόμα πιο ελεύθερο καλοκαίρι», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, ζητώντας «να μη γίνονται πρόωρες εκτιμήσεις για τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται». «Η απειλή παραμένει και γι’ αυτό έχουμε αποδείξει ότι προχωράμε πάντα βήμα-βήμα και αφού κάθε εβδομάδα, σε συνεργασία με τους ειδικούς, αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα», επεσήμανε.

Ειδική αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις μεταρρυθμίσεις που συνεχίζει η κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα στο υπό κατάρτιση εργασιακό νομοσχέδιο. «Η κυβέρνηση με αυτόν το νόμο κοιτάει στα μάτια την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας. Ανοίγει τα αυτιά της στην αλήθεια και συνομιλεί με τον υπαρκτό κόσμο της εργασίας και όχι με ένα φάντασμα που έρχεται από το παρελθόν, συνδυάζει τις προοπτικές της ατομικής προκόπης με την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας προς όφελος όλων. Με λίγα λόγια δίνει τον πρώτο ρόλο στον εργαζόμενο και στην πρόοδο του τόπου».

Πρόκειται, όπως είπε, «για το νέο χάρτη για την εργασία που, ύστερα από σαράντα χρόνια, φέρνει, επιτέλους, και τα ευρωπαϊκά δεδομένα για τον Έλληνα εργαζόμενο, τι προβλέπει, τι προστατεύει, ποιον προστατεύει από καταχρήσεις των εργοδοτών σχετικά με απλήρωτες υπερωρίες ή αδήλωτη εργασία καθώς στην ψηφιακή του κάρτα θα δηλώνει ο ίδιος το πόσο δούλεψε. Θεσπίζει πρώτη φορά άδεια μετ’ αποδοχών και για τον πατέρα και δίνει γονική άδεια για το ζευγάρι. Κατοχυρώνει -και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό- για πρώτη φορά το δικαίωμα αποσυνδέσης στην τηλεργασία. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι συχνά δίνεται άλλοθι υπέρ απασχόλησης και θέτει, επιτέλους, ένα πλαίσιο ασφάλισης αλλά και ασφάλειας για όσους εργάζονται σε εργασίες delivery και κούριερ.

Και κάτι ακόμα: εξισώνεται, επιτέλους, η αποζημίωση απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες με εκείνη των υπολοίπων υπαλλήλων. Ένα πάγιο αίτημα του Κομμουνιστικού Κόμματος πραγματοποιείται από μία κεντροδεξιά κυβέρνηση. Για το νομοσχέδιο θα μιλήσει σε λίγο εκτενέστερα ο Υπουργός. Θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση ώστε να διαλυθούν και μύθοι, όπως αυτός που καλλιεργείται περί οκταώρου.

Λοιπόν, λίγες κουβέντες και καλές. Το οκτάωρο παραμένει κατοχυρωμένο ως έχει. Έκείνο που προστίθεται είναι το δικαίωμα του εργαζόμενου να ζητήσει ο ίδιος, σε συνεννόηση με τον εργοδότη του, να εργαστεί πιο πολύ για ένα διάστημα, κερδίζοντας σε άδεια, σε μία εποχή που θα το επιλέξει ο ίδιος. Τόσο απλά. τόσο λειτουργικά. Τις άλλες καινοτομίες με κορυφαία την προστασία των γυναικών και την προώθηση ισότητας».

O πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, κάνοντας λόγο για «μια γόνιμη συζήτηση στο πλαίσιο ενός πραγματικά νέου κεφαλαίου στις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών».

«Ο κ. Menfi με διαβεβαίωσε, ακόμα μία φορά, ότι το μέλλον της χώρας του περνά μέσα από την ειρήνη και από την απαλλαγή από ξένους στρατούς. Και φυσικά μέσα από την οδό της Ευρώπης. Ενώ και εγώ, με τη σειρά μου, υποδέχτηκα την επιλογή της Λιβύης να συνεργαστεί πρώτα και πάνω από όλα με τους φυσικούς της γείτονες, όπως είναι η Ελλάδα. Εξάλλου μας συνδέουν πολιτιστικοί και ιστορικοί δεσμοί που χάνονται στα βάθη των αιώνων», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Kαρδιά
4

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Περισσότερα

22.08.2026

Ακούτε τον χτύπο της καρδιάς σας στο ένα αυτί; – Πότε χρειάζεται προσοχή

Τι μπορεί να προκαλεί τον παλμικό ήχο

22.08.2026

Νέα έρευνα: Τα ζευγάρια που είναι έξι φορές πιο πιθανό να πάρουν διαζύγιο

Ο ρόλος του τρόπου με τον οποίο γνωρίστηκαν

Ιός του Δυτικού Νείλου: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε – Πότε χρειάζεται άμεσα γιατρός
22.08.2026

Ιός του Δυτικού Νείλου: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε – Πότε χρειάζεται άμεσα γιατρός

Γυναίκα έκοψε το αλκοόλ και περιόρισε τη ζάχαρη για ενάμιση χρόνο – Η αισθητή αλλαγή στο πρόσωπό της (βίντεο)
21.08.2026

Γυναίκα έκοψε το αλκοόλ και περιόρισε τη ζάχαρη για ενάμιση χρόνο – Η αισθητή αλλαγή στο πρόσωπό της (βίντεο)

Ελπίδα στη «μάχη» κατά του καρκίνου του δέρματος: Εμβόλιο μειώνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του μελανώματος
20.08.2026

Ελπίδα στη «μάχη» κατά του καρκίνου του δέρματος: Εμβόλιο μειώνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του μελανώματος

Δείτε τι συμβαίνει στα νεφρά σας εάν καταναλώνετε κάθε μέρα καφέ
20.08.2026

Δείτε τι συμβαίνει στα νεφρά σας εάν καταναλώνετε κάθε μέρα καφέ

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν κόψεις το ασανσέρ και ανεβαίνεις μόνο από τις σκάλες για έναν μήνα
20.08.2026

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν κόψεις το ασανσέρ και ανεβαίνεις μόνο από τις σκάλες για έναν μήνα

Ρώσοι ερευνητές δοκιμάζουν νέα φωτοδυναμική θεραπεία που στοχεύει τα «ανθεκτικά» καρκινικά κύτταρα
20.08.2026

Ρώσοι ερευνητές δοκιμάζουν νέα φωτοδυναμική θεραπεία που στοχεύει τα «ανθεκτικά» καρκινικά κύτταρα

Ο Ν.Μόρενς το «δεξί χέρι» του Α.Φάουτσι δήλωσε ένοχος για εξαπάτηση των ΗΠΑ ως προς την προέλευση του Covid-19!
19.08.2026

Ο Ν.Μόρενς το «δεξί χέρι» του Α.Φάουτσι δήλωσε ένοχος για εξαπάτηση των ΗΠΑ ως προς την προέλευση του Covid-19!

Φιλιά και αγκαλιές για την Βίκυ Καγιά και τον Ηλία Κρασσά στη Μύκονο – Δείτε φωτογραφίες
19.08.2026

Φιλιά και αγκαλιές για την Βίκυ Καγιά και τον Ηλία Κρασσά στη Μύκονο – Δείτε φωτογραφίες