Επιδημίες

Δ.Σαρηγιάννης: «Μετά το Πάσχα θα μπορούσε να γίνει το άνοιγμα όλων των βαθμίδων αν τα self tests λειτουργήσουν»

Δ.Σαρηγιάννης: «Μετά το Πάσχα θα μπορούσε να γίνει το άνοιγμα όλων των βαθμίδων αν τα self tests λειτουργήσουν»

Ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Α.Π.Θ., Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τόνισε ότι απαιτούνται υποχρεωτικά self test σε όλους τους εκπαιδευτικούς 1-2 φορές την εβδομάδα και προτεραιότητα στον εμβολιασμό τους μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων.

«Μετά το Πάσχα θα μπορούσε να γίνει το άνοιγμα γυμνασίων, δημοτικών και νηπιαγωγείων αν η μαζική εφαρμογή των self test, σε συνδυασμό με πολύ καλή ιχνηλασία των επαφών, φέρει τα προβλεπόμενα αποτελέσματα σχετικά με την αποσυμπίεση του συστήματος υγείας και του αριθμού ημερήσιων μολύνσεων» υπογράμμισε.

Μαθήματα στους προαύλιους χώρους

Σύμφωνα με τον Καθηγητή του Α.Π.Θ. ο οποίος μελετά τα αποτελέσματα της υπολογιστικής πλατφόρμας διαχείρισης του υγειονομικού κινδύνου CORE (το υπολογιστικό εργαλείο διαχείρισης του κινδύνου που αναπτύχθηκε από το εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και την ομάδα HERACLES σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Προηγμένων Σπουδών στην Ιταλία), τα μαθήματα θα μπορούσαν να γίνονται όσο το δυνατόν περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους κάνοντας καλή χρήση του καλού καιρού από τον Μάιο και έπειτα.

«Στις τάξεις θα πρέπει να διατηρούνται οι αποστάσεις και η καλή απολύμανση επιφανειών, να ακολουθείται όσο πιο σχολαστικά και παιδευτικά γίνεται η καλή προσωπική υγιεινή. Εξίσου σημαντικός είναι ο πολύ καλός εξαερισμός σε μόνιμη βάση αν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, με χρήση συσκευών μέτρησης του CO2 για την αξιολόγηση της ποιότητας του αέρα στις τάξεις, ενώ σε τάξεις με μεγάλο αριθμό μαθητών και σε περιοχές με σχετικά μεγαλύτερο επιδημιολογικό ή ιικό φορτίο καλό θα είναι να χρησιμοποιηθούν συσκευές απολύμανσης του αέρα με φίλτρα υψηλής απόδοσης (HEPA) ή και χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας», εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης.

Χρήση αιθουσών πολιτιστικών κέντρων και δήμων για διδασκαλία- Να διατηρηθεί η τηλεκπαίδευση

Ανάμεσα στα μέτρα που προτείνει για την ασφαλή λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι να αποφεύγονται μαθήματα και δραστηριότητες υψηλού κινδύνου, όπως αναφέρει, π.χ. μουσική και τραγούδι. Ενώ, επαναφέρει την παλιότερη πρόταση του ιδίου και άλλων επιστημόνων για χρήση αιθουσών μεγάλης χωρητικότητας, όπως αίθουσες πολιτιστικών κέντρων, δήμων, κλπ. για διδασκαλία, καθώς και την έναρξη και το τέλος των μαθημάτων σε διαφορετικά ωράρια για να αποφεύγεται συνωστισμός μαθητών και γονέων. «Σ’ αυτό το πλαίσιο, ιδανικό θα ήταν να μπορεί να συνδυαστεί η διά ζώσης εκπαίδευση με την τηλεκπαίδευση, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα συγχρωτισμού και η μείωση των τάξεων σε μέχρι 17 μαθητές εκεί που είναι δυνατόν, πιθανώς με επανασχεδιασμό του εκπαιδευτικού και ωραρίου προγράμματος. Οι δικοί μας υπολογισμοί με στοχαστικά μοντέλα συμπεριφοράς δείχνουν ότι μια τάξη με 17 μαθητές έχει το πολύ τα 2/3 των ενεργών επαφών από μια τάξη με 27 μαθητές», σχολιάζει ο Καθηγητής του Α.Π.Θ.

Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, στις τάξεις, θα πρέπει οι ομάδες μαθητών εκεί που απαιτείται ομαδική εργασία να είναι ολιγάριθμες και σταθερές ώστε να μειώνεται η πιθανότητα διασποράς.

Έλεγχος στα σχολικά λεωφορεία

Σημαντικός, τέλος, κρίνεται και ο έλεγχος της διασποράς κατά τη μεταφορά των μαθητών από και προς το σχολείο με σχολικά λεωφορεία. «Πρέπει τα σχολικά να κρατάνε τα παράθυρα ανοικτά, τα παιδιά να φορούν μάσκες, να μην αλλάζει η σύνθεση των μεταφερόμενων μαθητών σε κάθε λεωφορείο, τα λεωφορεία να φτάνουν και να φεύγουν από το σχολείο σε διαφορετικά ωράρια και η είσοδος στο σχολικό χώρο να γίνεται με τρόπο ώστε να αποφεύγεται η ανάμιξη των μαθητών, χρησιμοποιώντας όπου αυτό είναι δυνατόν διαφορετικές πόρτες εισόδου», καταλήγει ο κ. Σαρηγιάννης.

Επιδημίες

15.11.2025

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα! – Το Δημόσιο θα πληρώσει αποζημιώσεις!

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα, βάσει σχετικής απόφασης δικαστηρίου του Πειραιά. Το ελληνικό Δημόσιο καλείται να δώσει αποζημίωση στους συγγενείς μιας 60χρονης που πέθανε μετά τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της AstraZeneca. Ειδικότερα, η 60χρονη εμβολιάστηκε στο Κέντρο Υγείας Πειραιά με το εμβόλιο Vaxzevria της εταιρείας AstraZeneca κατά του Covid-19 […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
3

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

13.05.2026

Orforglipron: Το νέο καθημερινό χάπι που βοηθά στη διατήρηση του βάρους μετά τις ενέσεις αδυνατίσματος

Το φάρμακο είναι ήδη διαθέσιμο στις ΗΠΑ και ενδέχεται σύντομα να κυκλοφορήσει και στο Ηνωμένο Βασίλειο

13.05.2026

Απίστευτη ιστορία: Είδε όταν ήταν σε κώμα ότι είχε τρίδυμα και τώρα λαμβάνει ψυχιατρική βοήθεια για την «απώλειά» τους!

Οι ασθενείς σε κώμα και όσοι βρίσκονται υπό βαριά καταστολή μπορούν να βιώσουν έντονες, παρατεταμένες ονειρικές καταστάσεις λόγω της εγκεφαλικής δραστηριότητας και της παραμόρφωσης της αντίληψης του χρόνου

Κίνα: Η παράξενη μέθοδος κατά της αϋπνίας – Κρέμονται από τον λαιμό για να κοιμηθούν καλύτερα (βίντεο)
13.05.2026

Κίνα: Η παράξενη μέθοδος κατά της αϋπνίας – Κρέμονται από τον λαιμό για να κοιμηθούν καλύτερα (βίντεο)

Επιστήμονες δημιούργησαν τον πρώτο τηλεσκοπικό φακό επαφής: Μεγεθύνει την όραση έως και τρεις φορές
13.05.2026

Επιστήμονες δημιούργησαν τον πρώτο τηλεσκοπικό φακό επαφής: Μεγεθύνει την όραση έως και τρεις φορές

Η υπουργός Υγείας της Γαλλίας προειδοποιεί: «Αβέβαιο εάν μεταλλάχθηκε το στέλεχος του χανταϊού»!
12.05.2026

Η υπουργός Υγείας της Γαλλίας προειδοποιεί: «Αβέβαιο εάν μεταλλάχθηκε το στέλεχος του χανταϊού»!

Νεσχάν Μελαζίμ: «Χρησιμοποίησα “πι” και μετά αναπηρικό αμαξίδιο μέχρι να γεννήσω – Ταλαιπωρήθηκα πολύ» (βίντεο)
12.05.2026

Νεσχάν Μελαζίμ: «Χρησιμοποίησα “πι” και μετά αναπηρικό αμαξίδιο μέχρι να γεννήσω – Ταλαιπωρήθηκα πολύ» (βίντεο)

Χανταϊός: Ο ρόλος του «πυγμαίου αρουραίου» και ο κίνδυνος για τους ανθρώπους
12.05.2026

Χανταϊός: Ο ρόλος του «πυγμαίου αρουραίου» και ο κίνδυνος για τους ανθρώπους

Pfizer: Το εμβόλιο ίσως να μην είναι η ενδεδειγμένη λύση για τον  χανταϊό
12.05.2026

Pfizer: Το εμβόλιο ίσως να μην είναι η ενδεδειγμένη λύση για τον χανταϊό

Ειδικοί προειδοποιούν: Ο κόσμος να ετοιμάζεται για κρούσματα «τρίτης γενιάς» χανταϊού
12.05.2026

Ειδικοί προειδοποιούν: Ο κόσμος να ετοιμάζεται για κρούσματα «τρίτης γενιάς» χανταϊού

Ανησυχητικό κρούσμα  χανταϊού στην Ιταλία: 25χρονος νοσηλεύεται  σε νοσοκομείο της Ρώμης
12.05.2026

Ανησυχητικό κρούσμα χανταϊού στην Ιταλία: 25χρονος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Ρώμης