Επιδημίες

Αυξάνεται η επιβίωση στη μέτρια και σοβαρή νόσο COVID-19

Με χορήγηση πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς. Έρευνα ΕΚΠΑ
Αυξάνεται η επιβίωση στη μέτρια και σοβαρή νόσο  COVID-19

Η χορήγηση πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς από COVID-19, σε αρρώστους που νοσηλεύονται από τη νόσο, αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της λοίμωξης από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Τη στιγμή που σε όλο τον κόσμο τα κρούσματα με COVID-19 αυξάνονται συνεχώς και δεν φαίνεται στον ορίζοντα αποτελεσματική θεραπεία, η χορήγηση έτοιμων αντισωμάτων έναντι του ιού, μέσω του πλάσματος ασθενών που ανέρρωσαν από τη νόσο, δίνει ελπίδες στους πάσχοντες από τη λοίμωξη COVID-19.

Το Φεβρουάριο του 2021 ο Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) των ΗΠΑ προχώρησε σε συμπλήρωση της οδηγίας για τη χορήγηση πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς σε αρρώστους που νοσηλεύονται από συμπτωματική λοίμωξη COVID-19, προσθέτοντας ότι μόνο το πλάσμα που περιέχει ψηλούς τίτλους αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 πρέπει να χρησιμοποιείται.

Η έρευνα στην Ελλάδα από το ΕΚΠΑ

Στην Ελλάδα από τον Απρίλιο του 2020 ξεκίνησε υπό την αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και με κύριο Ερευνητή τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ Θάνο Δημόπουλο, μία μελέτη με τη συμμετοχή 5 Νοσοκομείων της Αθήνας, η οποία είχε σαν στόχο να διερευνήσει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του πλάσματος ιαθέντων από SARS-CoV-2 στη θεραπεία των ασθενών με σοβαρή μορφή της COVID-19.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το πλάσμα ιαθέντων, όγκου  600 ml από κάθε δότη ελήφθη με πλασμαφαίρεση από εθελοντές  οι οποίοι είχαν αναρρώσει πλήρως από τον SARS-CoV-2 και είχαν αναπτύξει αντισώματα.

Ο προσδιορισμός των αντισωμάτων για τις ανάγκες της μελέτης έγινε στο Ινστιτούτο Pasteur, με υπεύθυνο ερευνητή τον Ανδρέα Μεντή και στο NationalCancerInstitute με υπεύθυνο ερευνητή τον Καθηγητή Γεώργιο Παυλάκη.

Η κατάψυξη και διαφύλαξη του πλάσματος έγινε στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Υπεύθυνος ο Επιστημονικός Διευθυντής Κώστας Σταμούλης), το οποίο είχε αναλάβει και την ευθύνη της διανομής του πλάσματος στα Νοσοκομεία που συμμετείχαν στη μελέτη για τις ανάγκες των ασθενών.

Το πλάσμα χορηγήθηκε σε ασθενείς με COVID-19 που είχαν πνευμονική συμμετοχή και απαιτούσε τη νοσηλεία τους στο Νοσοκομείο για χορήγηση οξυγόνου, σε μεσοδιάστημα όχι μεγαλύτερο των 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Στη μελέτη περιελήφθησαν και διασωληνωμένοι ασθενείς αλλά για χρόνο, όχι μεγαλύτερο των 72 ωρών από τη διασωλήνωση.

Οι ασθενείς έλαβαν 3 δόσεις πλάσματος όγκου 200-233 ml με μεσοδιαστήματα μίας ημέρας μεταξύ των εγχύσεων και παράλληλα την ενδεικνυόμενη υποστηρικτική αγωγή.

Η μελέτη ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο 2021 με την συμμετοχή 100 ασθενών που αποτελούσαν και τον στόχο της μελέτης.

Πρόσφατα αναλύθηκαν τα αποτελέσματα από τους πρώτους 60 ασθενείς και τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής δημοσιεύθηκαν στο Διεθνές περιοδικό Microorganisms(https://www.mdpi.com/2076-2607/9/4/806/pdf).

Οι Καθηγητές του ΕΚΠΑ Βασιλική Παππά, Ευάγγελος Τέρπος, Μαριάννα Πολίτου και Θάνος Δημόπουλος συνοψίζουν τα σημαντικότερα ευρήματα της μελέτης.

Μετά διάμεσο χρόνο παρακολούθησης 28,5 ημερών, οι 56 από τους 60 ασθενείς (93%)που έλαβαν πλάσμα ιαθέντων από COVID-19,ανέρρωσαν πλήρως και εξήλθαν από το νοσοκομείο, ενώ μόνο 3 από τους 60 απεβίωσαν και ένας παραμένει στη ζωή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σε όλους τους ασθενείς που έλαβαν πλάσμα, διαπιστώθηκε σημαντική βελτίωση της κλινικής τους κατάστασης καθώς και των εργαστηριακών δεικτών που σχετίζονται με την βαρύτητα της ασθένειας.

Σημαντική αύξηση του τίτλου αντισωμάτων

Επίσης διαπιστώθηκε ότι την επόμενη ημέρα από την χορήγηση πλάσματος, υπήρξε σημαντική αύξηση του τίτλου αντισωμάτων που συσχετίσθηκε με την εξωγενή χορήγηση αντισωμάτων από το πλάσμα ιαθέντων.

Η σύγκριση των ασθενών που έλαβαν πλάσμα, με την ομάδα των ασθενών που ελάμβαναν την ίδια υποστηρικτική αγωγή χωρίς πλάσμα, έδειξε ότι  η θνητότητα των ασθενών που έλαβαν πλάσμα ήταν σημαντικά μικρότερη:

-3,4% σε σύγκριση με 13,6% στην ομάδα ελέγχου.

Μικρότερος κίνδυνος θανάτου

Επίσης η στατιστική ανάλυση της μελέτης έδειξε ότι οι ασθενείς που έλαβαν πλάσμα ιαθέντων είχαν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο θανάτου, σημαντικά καλύτερη επιβίωση και σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες να αποσωληνωθούν.

Μία αξιοσημείωτη παρατήρηση της μελέτης ήταν ότι οι υψηλοί τίτλοι αντισωμάτων στο πλάσμα που χορηγήθηκε, συσχετίσθηκαν με σημαντικά καλύτερη επιβίωση των ασθενών, επιβεβαιώνοντας την ορθότητα της πρόσφατης οδηγίας του FDA.

Ένας ασθενής παρουσίασε ανεπιθύμητη ενέργεια

Η χορήγηση πλάσματος ήταν ασφαλής και μόνο ένας από τους 60 ασθενείς, παρουσίασε ανεπιθύμητη ενέργεια με δύσπνοια και μείωση του οξυγόνου που δεν μπορούσε με ασφάλεια να αποδοθεί στο πλάσμα.

Το ανεπιθύμητο αυτό συμβάν υποχώρησε πλήρως με την κατάλληλη συντηρητική αγωγή.

Συμπερασματικά, η πρώιμη χορήγηση πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς έχει σαν αποτέλεσμα τη βελτίωση της επιβίωσης και την αυξημένη πιθανότητα αποσωλήνωσης σε ασθενείς με COVID-19.

Πρέπει να επιλέγεται για χορήγηση πλάσμα που περιέχει αντισώματα σε υψηλούς τίτλους.

Τα νοσοκομεία και ερευνητικά κέντρα που μετείχαν στη μελέτη ήταν:

  1. Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αλεξάνδρα» (Ε. Τέρπος, Ε. Κορομπόκη, Ι. Χαριτάκη, Θ. Σεργεντάνης, Ι. Ντάνασης-Σταθόπουλος, Τ. Μπαγκρατούνι και Θ. Δημόπουλος)
  2. Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αρεταίειο» (Μ. Πολίτου)
  3. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» (Β. Παππά, Α. Αντωνιάδου, Α. Μπουχλά, Θ. Θωμόπουλος, Σ. Γρηγοροπούλου, Σ. Παπαγεωργίου, Α. Μπάμιας και Σ. Τσιόδρας)
  4. Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ο Ευαγγελισμός» (Μ. Παγώνη, Σ. Σαριδάκης, Χ. Γιατρά, Jahaj, Ι. Καλομενίδης και Α. Κοτανίδου)
  5. Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών (Α. Σπυριδωνίδης, Γ. Παναγιωτακόπουλος)
  6. Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία» (Α. Πεφάνης, Γ. Πουλάκου, Ι. Τρόντζας και Κ. Συρίγος)
  7. Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας» (Ε. Γρουζή και Δ. Μοσχανδρέου)
  8. Ινστιτούτο Παστέρ (Α. Μεντής και Σ. Λαμπροπούλου)
  9. Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Κ. Σταμούλης)
  10. Τμήμα ΡετροϊώνNCI ΗΠΑ (K. Felber, Δ. Στέλλας, M. Rosati, J. Bear, X. Hu και Γ. Παυλάκης)

Επιδημίες

15.11.2025

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα! – Το Δημόσιο θα πληρώσει αποζημιώσεις!

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα, βάσει σχετικής απόφασης δικαστηρίου του Πειραιά. Το ελληνικό Δημόσιο καλείται να δώσει αποζημίωση στους συγγενείς μιας 60χρονης που πέθανε μετά τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της AstraZeneca. Ειδικότερα, η 60χρονη εμβολιάστηκε στο Κέντρο Υγείας Πειραιά με το εμβόλιο Vaxzevria της εταιρείας AstraZeneca κατά του Covid-19 […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
3

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

20.05.2026

Στήρα: Το ψάρι που αξίζει μια θέση στη διατροφή μας – Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β12 και ρίχνει την πίεση

Συχνά τη συγκρίνουν με το λαβράκι, το λυθρίνι και την ιππόγλωσσα, καθώς ανήκει στην κατηγορία των ποιοτικών λευκών ψαριών

20.05.2026

Ιατρικό «θαύμα» στη Νότια Κορέα: 3D εκτυπωμένη τραχεία από κύτταρα ασθενούς δεν απορρίφθηκε από τον οργανισμό

Η πρωτοποριακή επέμβαση ανοίγει τον δρόμο για μεταμοσχεύσεις χωρίς ανοσοκατασταλτικά φάρμακα εφ’ όρου ζωής

Τα παιδικά τραύματα του πατέρα περνούν μέσα από τα σπερματοζωάρια στα παιδιά του!
20.05.2026

Τα παιδικά τραύματα του πατέρα περνούν μέσα από τα σπερματοζωάρια στα παιδιά του!

«Έρχεται» το τέλος των χειρουργείων καταρράκτη; – Η νέα οφθαλμική σταγόνα που θα διορθώνει την όραση
20.05.2026

«Έρχεται» το τέλος των χειρουργείων καταρράκτη; – Η νέα οφθαλμική σταγόνα που θα διορθώνει την όραση

Επιστήμονες του MIT δημιούργησαν DNA αισθητήρα που ανιχνεύει καρκίνο – HIV στο σπίτι & κοστίζει κάτω από 1 δολάριο!
20.05.2026

Επιστήμονες του MIT δημιούργησαν DNA αισθητήρα που ανιχνεύει καρκίνο – HIV στο σπίτι & κοστίζει κάτω από 1 δολάριο!

Οι συστάσεις των ειδικών στους πολίτες για την οσμή αερίου στην Αττική: Ποιοι πρέπει να φορούν μάσκες
19.05.2026

Οι συστάσεις των ειδικών στους πολίτες για την οσμή αερίου στην Αττική: Ποιοι πρέπει να φορούν μάσκες

Taste Atlas: Η γραβιέρα Νάξου το κορυφαίο σκληρό τυρί στον κόσμο
19.05.2026

Taste Atlas: Η γραβιέρα Νάξου το κορυφαίο σκληρό τυρί στον κόσμο

Νέα ελπίδα για το Πάρκινσον: Επιστήμονες εντόπισαν πρωτεΐνη – «κλειδί» που ίσως επιβραδύνει τη νόσο
19.05.2026

Νέα ελπίδα για το Πάρκινσον: Επιστήμονες εντόπισαν πρωτεΐνη – «κλειδί» που ίσως επιβραδύνει τη νόσο

Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδα αγχολυτικού φαρμάκου – Δείτε ποιο αφορά
19.05.2026

Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδα αγχολυτικού φαρμάκου – Δείτε ποιο αφορά

Βερβερίνη: Το φυσικό «κλειδί» για τον μεταβολισμό και τον έλεγχο βάρους
19.05.2026

Βερβερίνη: Το φυσικό «κλειδί» για τον μεταβολισμό και τον έλεγχο βάρους