Επιδημίες

Προειδοποιεί την κυβέρνηση ο Γ.Ιωαννίδης: «Αλλάξτε στρατηγική αλλιώς θα φτάσουμε τους 10.000 νεκρούς έως τον Ιούνιο»!

Προειδοποιεί την κυβέρνηση ο Γ.Ιωαννίδης: «Αλλάξτε στρατηγική αλλιώς θα φτάσουμε τους 10.000 νεκρούς έως τον Ιούνιο»!

Ο καθηγητής Παθολογίας, Έρευνας, Πολιτικής Υγείας και Στατιστικής του πανεπιστημίου Στάνφορντ Ιωάννης Ιωαννίδης απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση στην κυβέρνηση, ζητώντας της να αλλάξει στρατηγική στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού και να προχωρήσει σε μια σοβαρή και οργανωμένη επιδημιολογική επιτήρηση, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. 

Διαφορετικά, όπως ξεκαθαρίζει, η χώρα μας θα βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη με τη μακάβρια εικόνα των 10.000 θανάτων πριν από το τέλος Ιουνίου.

«Φοβάμαι ότι το φράγμα των 10.000 νεκρών θα είναι πλέον δύσκολο να μη σπάσει έως τότε. Η πορεία όμως μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο – εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, όπως ο ρυθμός εμβολιασμών, η χρήση έγκυρων τεστ, η χρήση επιδημιολογικής επιτήρησης, η αποφυγή τυφλών επιβλαβών απαγορευτικών, η χρήση στοχευμένων μέτρων και η δυνατότητα του ιού να εξελιχθεί με νέες μεταλλάξεις», αναφέρει χαρακτηριστικά μιλώντας στην εφημερίδα «Δημοκρατία» και προσθέτει:

«Δεν εξαρτώνται όλα από εμάς, αλλά πολλά πράγματα εξαρτώνται από εμάς. Θετικό σημείο είναι ότι σήμερα γίνονται περισσότερα τεστ από ό,τι παλαιότερα, αλλά στα άλλα σημεία ακόμα υστερούμε. Χρειάζονται ψυχραιμία και λίγα καλά στοχευμένα μέτρα, όχι πανικός διαρκώς αλληλοσυγχεόμενων μέτρων».

Αναφορικά με τα πολυσυζητημένα οικιακά ατομικά τεστ (self tests), τη χρήση των οποίων εξήγγειλε πριν από περίπου μία εβδομάδα η κυβέρνηση, ο διακεκριμένος επιστήμονας εκτιμά ότι μπορεί να κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Κι αυτό διότι, όπως λέει, δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν το τεστ σωστά, ενώ η πιθανότητα τα θετικά αποτελέσματα να μη δηλωθούν είναι μεγάλη.

«Το να γίνουν περισσότερα τεστ και το να γίνουν δωρεάν έστω και τώρα είναι σημαντικό, όπως και το να υπάρξει σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση, με πλήρη καταγραφή, αλλά πρόχειρες λύσεις μπορεί να κάνουν τα πράγματα χειρότερα και να οδηγήσουν σε περισσότερες ψευδαισθήσεις», σημειώνει.

Την τελευταία εβδομάδα κι ενώ βρισκόμαστε σε παρατεταμένο lockdown, με την οικονομία στον «πάγο», καταγράφονται αριθμοί-ρεκόρ όσον αφορά τα νέα περιστατικά, τους θανάτους και τις διασωληνώσεις ασθενών. Εκτός αυτού, εικόνες με βαριά πάσχοντες από άλλα νοσήματα να βρίσκονται σε λίστα αναμονής για Μονάδα Εντατικής Θεραπείας κάνουν τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δημιουργώντας αναπόφευκτα το ερώτημα: Τι πήγε τελικά λάθος και έπειτα από έναν ολόκληρο χρόνο θυσιών φτάσαμε έως εδώ;

«Δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να εμποδίσουμε τη μετάδοση του ιού ενδοοικογενειακά, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε ορισμένες εργασίες. Αν μη τι άλλο, η χρήση τυφλών απαγορευτικών μέτρων μάλλον χειροτέρευσε τη διάδοση του ιού, καθώς περιόρισε τη διαθεσιμότητα ανοιχτών χώρων και χρονικών διαστημάτων που μπορούν να κινηθούν οι πολίτες, σεβόμενοι τα μέτρα απόστασης. Η κόπωση από το ανοιγοκλείσιμο χωρίς σχέδιο επίσης οδήγησε σε χειρότερο συνωστισμό και σε σύγχυση. Το όλο αφήγημα της διαχείρισης, δηλαδή ‘κάνουμε λίγα τεστ, βλέπουμε λίγα κρούσματα, είμαστε μια χαρά’, ήταν τόσο ριζικά λανθασμένο, που, όταν εμφανίστηκε το πραγματικό επιδημικό κύμα, έπεσε αναπόφευκτα σε μαζικές εμφανείς λογικές αντιφάσεις. Οπότε η εμπιστοσύνη και η συμμόρφωση με τα όποια μέτρα κλονίστηκαν. Χωρίς προετοιμασία και θωράκιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας για να το ανακόψει, όλο το κύμα χτύπησε ανελέητα απευθείας τα νοσοκομεία», τονίζει.

Σε πρόσφατο, μάλιστα, άρθρο του, που δημοσιεύτηκε στο European Journal Clinical Investigation, ένα από τα πλέον έγκυρα ακαδημαϊκά περιοδικά, ο δρ Ιωαννίδης αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή έχει μολυνθεί το 20%-25% του πληθυσμού της γης. Πρόκειται, δηλαδή, για περίπου δύο δισεκατομμύρια μολύνσεις.

«Οι περισσότερες χώρες βρίσκονται σε φάση ύφεσης, αλλά σε αρκετές υπάρχει σαφώς ένα νέο κύμα. Η Ελλάδα, δυστυχώς, έχει από τις χειρότερες εικόνες παγκοσμίως αυτή τη στιγμή ως προς τη δυναμική του τρίτου κύματος», εξηγεί.

Η Ελλάδα, με το σκληρότερο lockdown, στην τελευταία θέση ανάμεσα σε 53 χώρες!

Δεν είναι τυχαίο, επισημαίνει ο κ. Ιωαννίδης, ότι, σύμφωνα με την επικαιροποιημένη κατάταξη των χωρών από το Bloomberg για τη διαχείριση της πανδημίας, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή (https://www.bloomberg.com/graphics/covid-resilience-ranking), η Ελλάδα είναι από τις χειρότερες χώρες να ζει κανείς (40ή ανάμεσα σε 53 χώρες που αξιολογούνται), και μάλιστα ειδικά για τα μέτρα εγκλεισμού θεωρείται η χειρότερη (53η) και από τις 53 χώρες, ειδικά επειδή έχει το πιο σκληρό lockdown από όλες.

«Να ανοίξει η μετακίνηση από νομό σε νομό το Πάσχα»

Στη ερώτηση αν είναι ασφαλές να περάσουμε τους φετινούς εορτασμούς του Πάσχα με τις οικογένειές μας, μακριά από τα αστικά κέντρα, ο καθηγητής του Στάνφορντ εξέφρασε την άποψη ότι τα περιοριστικά μέτρα θα πρέπει να αρθούν έως τότε, καθώς, όπως λέει, δεν υπάρχουν πια παρθένοι νομοί.

«Οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν ότι αυτό δεν σημαίνει πως ο κίνδυνος έχει περάσει. Είναι καλό να αποφύγουν ακόμα μεγάλες συναθροίσεις και στενές επαφές με ευπαθή υπερήλικα άτομα αν δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά η δυνατότητα να βρεθούν σε ανοιχτό χώρο, στη φύση είναι κάτι θετικό. Δεν έχει κανένα νόημα πλέον η απαγόρευση των μετακινήσεων», επισημαίνει.

Την άποψη του δρος Ιωαννίδη φαίνεται ότι συμμερίζεται η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία στις 24 Μαρτίου ανακάλεσε την αρχική απόφασή της για αυστηρό lockdown, ζητώντας μάλιστα συγγνώμη από τους πολίτες.

Λίγες μέρες νωρίτερα ο διακεκριμένος επιστήμονας είχε δώσει συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, η οποία μάλιστα τον χαρακτήρισε «λαμπρό νου της Ιατρικής».

«Στη Γερμανία γίνεται σκληρή αντιπαράθεση επιχειρημάτων ανάμεσα στους υποστηρικτές του lockdown και σε εκείνους που ζητούν πιο στοχευμένα μέτρα. Η εκτεταμένη συνέντευξη που έδωσα στη κυριακάτικη Die Welt δεν μπορώ να ξέρω πόση επίδραση μπορεί να είχε στις κινήσεις της κυρίας Μέρκελ» επισημαίνει ο δρ Ιωαννίδης και συνεχίζει: «Το τι συμβαίνει στη Γερμανία δυστυχώς ή ευτυχώς επηρεάζει πολλές άλλες χώρες που έχουν έναν -όχι πάντα δικαιολογημένο- μιμητισμό απέναντι στην “ατμομηχανή” της Ευρωζώνης».

«Η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης κωφεύουν»

Σε κάθε περίπτωση, ο καθηγητής του Στάνφορντ εμφανίζεται καυστικός απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, καταλογίζοντάς του ότι κωφεύει στις συνεχείς προειδοποιήσεις του.

Όσο για το αν έπαιξε ή όχι ρόλο η περιβόητη ανοιχτή επιστολή που του είχε απευθύνει τον Ιανουάριο του 2016, λίγο καιρό μετά την εκλογή του στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, σε αυστηρό τόνο και με έντονες επικρίσεις και αν υπάρχει κάποιου είδους «βεντέτα» από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη, απαντά:

«Δεν δίνω ούτε 1% πιθανότητα το κείμενο στην ελληνική έκδοση της Huffington Post να έπαιξε ρόλο, γιατί αδυνατώ να δεχτώ ότι ένας πρωθυπουργός και αγαπητός συμμαθητής μπορεί να προτιμήσει από πείσμα να καταστρέψει τη χώρα με το να κωφεύει σε έναν ακομμάτιστο επιστήμονα, που απλώς έχει το τεράστιο μειονέκτημα να μη φοβάται να λέει την αλήθεια. Αυτή την εποχή χρειαζόμαστε ομόνοια, ομοψυχία και αλληλοκατανόηση. Δυστυχώς, η οργή και η αγανάκτηση περισσεύουν ανεξέλεγκτες. Με ανησυχεί αυτό».

Τέλος, στην ερώτηση της «κυριακάτικης δημοκρατίας» αν νιώθει δικαιωμένος που επιβεβαιώνονται όσα είχε προτείνει εδώ και τόσους μήνες, αφού πλέον τις προτάσεις του υιοθετούν δεκάδες επιστήμονες αλλά και κυβερνήσεις, απάντησε: «Όταν χάνονται άδικα ανθρώπινες ζωές, η προσωπική δικαίωση δεν είναι αυτό που μετράει».

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19
22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω
16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων
10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού