Επιδημίες

Ένας Χρόνος COVID-19 στην Α’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του ΕΚΠΑ

Στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα
Ένας Χρόνος COVID-19 στην Α’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του ΕΚΠΑ

Στις 20 /3/2021 η Α’  Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Περιγεννητικής Ιατρική διοργάνωσε Ημερίδα με θέμα «Ένας χρόνος COVID-19 στη Μαιευτική και Γυναικολογία» όπου παρουσιάστηκαν τα νεώτερα δεδομένα για την επίδραση της λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 στις γυναικολογικές ασθενείς και στις εγκύους .

Επιπλέον παρουσιάστηκε η εμπειρία της κλινικής στην αντιμετώπιση των περιστατικών γυναικών θετικών στον SARS CoV-2 .

Σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν  και έχουν συλλεχθεί το τελευταίο έτος από ασθενείς με COVID-19, κατά τη διάρκεια τα κύησης υποδεικνύουν αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας και σοβαρής νόσησης συγκριτικά με γυναίκες ίδιας ηλικίας που δεν είναι έγκυες.

Είναι άλλωστε γνωστό πως οι αναπνευστικές εφεδρείες των εγκύων είναι περιορισμένες λόγω  του κυήματος.

Επιπλέον εμφανίζουν μεγαλύτερη ευπάθεια στις αναπνευστικές λοιμώξεις (πχ. γρίπη).

Στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα, έχει συγκροτηθεί ομάδα, με σκοπό την αντιμετώπιση κρουσμάτων του SARS-CoV-2, η οποία αποτελείται από μέλη της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής: τον Καθηγητή και Διευθυντή της Κλινικής, Αλέξανδρο Ροδολάκη, τον Καθηγητή Γεώργιο Δασκαλάκη, την Επίκουρη Καθηγήτρια Μαριάννα Θεοδωρά και τον Μαιευτήρα Ιατρό Κωνσταντίνο Τασιά και από μέλη του Νεογνολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου: τη Διευθύντρια του Τμήματος, Ειρήνη Λουκάτου και την Επιμελήτρια Α’ του Τμήματος Kλάρα Σταμούλη.

Επιπλέον συνδρομή παρέχεται από Ιατρούς της Μονάδας COVID της Θεραπευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα: Ελένη Κορομπόκη και Ιωάννα Διαλούπη.

Επιπλέον, ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμμετοχή του Διευθυντή του Αναισθησιολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Δημήτρη Βαλσαμίδη.

-Από τον Μάρτιο 2020 έως τον Μάρτιο 2021, αντιμετωπίστηκαν 73 έγκυες γυναίκες θετικές στον κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Το 82% των γυναικών ήταν ασυμπτωματικές, γεγονός που συμφωνεί με τα διεθνή δεδομένα σύμφωνα με τα οποία τα ¾ των εγκύων που μολύνονται από το νέο κορωνοιό παραμένουν ασυμπτωματικές.

Οκτώ έγκυες (15%) είχαν ήπια συμπτωματολογία ενώ,

-3 γυναίκες (3%) ανέπτυξαν σοβαρή ή πολύ σοβαρή συμπτωματολογία και οι οποίες χρειάστηκαν υποστήριξη της αναπνευστικής τους λειτουργίας.

 Συγκεκριμένα οι δύο από τις τρεις αυτές εγκύους χρειάστηκαν διασωλήνωση ,  αντιμετωπίσθηκαν επιτυχώς σε συνεργασία με την μονάδα COVID της Θεραπευτικής κλινικής του ΕΚΠΑ και πλέον είναι σε σταθερά βελτιωμένη κατάσταση.

Μέχρι σήμερα έχουν γεννήσει οι 63 από τις 73 γυναίκες.

26 γυναίκες γέννησαν με φυσιολογικό τοκετό και 37 με καισαρική τομή (58%) .

Η ένδειξη των καισαρικών ήταν κυρίως μαιευτικοί λόγοι, ενώ σε δύο περιπτώσεις την καισαρική επέβαλε η ταχεία επιδείνωσης της κατάστασης της μητέρας λόγω του κορωνοϊού.

Με λοίμωξη Covid-19 νοσηλεύτηκαν, επίσης, 1 έγκυος με κύηση πρώτου τριμήνου, 2 με κύηση δευτέρου τριμήνου, 3 με κύηση τρίτου τριμήνου και 1 με εξωμήτριο κύηση και συντηρητική αντιμετώπιση.  

Τα νεογνά

Τα νεογνά, εφόσον δεν παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα, πηγαίνουν στον θάλαμο με τις μητέρες τους.

Ενθαρρύνεται ο μητρικός θηλασμός με μέτρα ατομικής προστασίας.

Ταυτόχρονα η Α’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική συνέχισε καθ΄ όλη τη χρονική διάρκεια της πανδημίας, η οποία βρίσκεται στην κορύφωση της , συνέχισε και συνεχίζει να παρακολουθεί και να υποστηρίζει την Υγεία των γυναικών με παροχή μαιευτικής και γυναικολογικής φροντίδας .

Συγκεκριμένα τους 12 τελευταίους μήνες έχουν γίνει περισσότερες από 4700 εξετάσεις ρουτίνας εγκύων και 2703 εξετάσεις εγκύων ως επείγοντα περιστατικά .

Έγιναν 4958 εισαγωγές εγκύων για παρακολούθηση και αντιμετώπιση ενώ διεκπεραιώθηκαν  3558 τοκετοί .

Σε όλα τα ειδικά τμήματα του Νοσοκομείου συνεχίζουν να εξετάζονται έγκυες ασθενείς τηρώντας τους αριθμητικούς περιορισμούς που έχουν επιβληθεί από το Υπουργείο Υγείας.

Η εμπειρία του Νεογνολογικού Τμήματος

Στην ίδια Ημερίδα ανακοινώθηκαν και  η εμπειρία του Νεογνολογικού τμήματος του Νοσοκομείου «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ».

Συγκεκριμένα κατά το έτος της πανδημίας συνολικά 3.929 νεογνά στο Νοσοκομείο από τα οποία 63 νεογνά ήταν μητέρας με COVID -19 τέστ (+) στην γέννηση.

Τα 44 νεογνά από αυτά παρέμειναν σε roomingin με την μητέρα τους ,

-5 νεογνά νοσηλεύτηκαν λόγω παθολογίας στο Νεογνολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου και,

14 νεογνά διακομίσθηκαν  σε άλλο νοσοκομείο λόγω έλλειψης θέσης.

Σε όλα τα νεογνά στα οποία η θεραπευτική διαχείριση έγινε στο Νεογνολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου, διενεργήθηκαν τέστ Covid  σύμφωνα με τα πρωτόκολλα και ήταν όλα αρνητικά.

Το σύνολο των νεογνών που παρέμειναν στο  Νοσοκομείο μας εξήλθαν σε άριστη γενική κατάσταση για το σπίτι τους.

Αποτελέσματα για έγκυες

Αντίστοιχα αποτελέσματα δημοσιευθήκαν και στο περιοδικό Nature (Nature 591, 193-195 (2021)) σχετικά με τη λοίμωξη COVID-19 σε έγκυες γυναίκες.

Μετανάλυση 77 μελετών ανέδειξε πως οι έγκυες αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για τη σοβαρή νόσηση από το νέο κορωνοϊό.

Η συγκεκριμένη ανάλυση περιέλαβε 11.400 γυναίκες με υποψία ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19.

Η πιθανότητα για εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας ήταν 62% υψηλότερη συγκριτικά με γυναίκες ίδιας ηλικίας και,

-η ανάγκη για μηχανικό αερισμό 88% υψηλότερη.

Επιπλέον ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού ήταν αυξημένος.

Το ενθαρρυντικό είναι πως τα νεογνά συνήθως δε νοσούν και είναι αρνητικά στον κορωνοϊό όταν γεννιούνται από θετικές μητέρες.

Δείγματα από τον πλακούντα, τον ομφάλιο λώρο και το αίμα υποδεικνύουν πως ο ιός σπάνια διαπερνά τον μητροπλακουντιακό φραγμό.

Υπάρχουν ελάχιστα δεδομένα πως ο ιός μπορεί να συμβάλλει στην πρόωρη γήρανση του πλακούντα προκαλώντας γέννηση νεογνών με χαμηλό βάρος.

Προσπάθεια γίνεται επίσης να καταγραφεί η ακριβής επίπτωση της νόσου σε έγκυες γυναίκες στην κοινότητα, αλλά και να εντοπιστεί εάν σε κάποιο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ή κατά την περίοδο της λοχείας η συχνότητα είναι υψηλότερη.

Σχετικά με τον εμβολιασμό οι έγκυες γυναίκες δεν περιλήφθηκαν στις αρχικές κλινικές δοκιμές, όμως από τον Ιανουάριο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει σε έγκυες γυναίκες υψηλού ρίσκου να εμβολιάζονται κατόπιν συνεννόησης με το γιατρό τους με τα mRNA εμβόλια της Moderna και της Pfizer/BioNTech.

Επιδημίες

04.06.2025

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα της νέας μετάλλαξης NB.1.8.1

Εντοπίστηκε κρούσμα και στη Βρετανία

29.05.2025

Σουδάν: 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από χολέρα μέσα σε δύο ημέρες

Το υπουργείο ανακοίνωσε 942 νέες μολύνσεις και 25 θανάτους μέχρι στιγμής

Γ.Μαγιορκίνης για στρεπτόκοκκο: «Σε μικρό ποσοστό μπορεί να κάνει τη διεισδυτική λοίμωξη»
26.05.2025

Γ.Μαγιορκίνης για στρεπτόκοκκο: «Σε μικρό ποσοστό μπορεί να κάνει τη διεισδυτική λοίμωξη»

Θεσσαλονίκη: Συνολικά 15 κρούσματα στρεπτόκοκκου σε σχολεία της Ευκαρπίας
23.05.2025

Θεσσαλονίκη: Συνολικά 15 κρούσματα στρεπτόκοκκου σε σχολεία της Ευκαρπίας

Θεσσαλονίκη: «Το πρόσωπό της ήταν μελανιασμένο» λέει ο πατέρας της 5χρονης που «έφυγε» από στρεπτόκοκκο
21.05.2025

Θεσσαλονίκη: «Το πρόσωπό της ήταν μελανιασμένο» λέει ο πατέρας της 5χρονης που «έφυγε» από στρεπτόκοκκο

Δεν ήταν μηνιγγίτιδα το κρούσμα στο 6ο ΕΠΑΛ Αθήνας –Δείτε τι έδειξαν οι εξετάσεις
20.05.2025

Δεν ήταν μηνιγγίτιδα το κρούσμα στο 6ο ΕΠΑΛ Αθήνας –Δείτε τι έδειξαν οι εξετάσεις

Υπόθεση φον ντερ Λάιεν: Εμβόλια mRNA της Pfizer – Κάποιοι πλούτισαν και εκατοντάδες χιλιάδες θάφτηκαν άδοξα
14.05.2025

Υπόθεση φον ντερ Λάιεν: Εμβόλια mRNA της Pfizer – Κάποιοι πλούτισαν και εκατοντάδες χιλιάδες θάφτηκαν άδοξα

Παγκόσμιος συναγερμός για την «κοιλάδα του πυρετού»: Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα στις ΗΠΑ – Ποια τα συμπτώματα
09.05.2025

Παγκόσμιος συναγερμός για την «κοιλάδα του πυρετού»: Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα στις ΗΠΑ – Ποια τα συμπτώματα

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!
30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

Έρευνα αποδεικνύει ότι απέδωσαν στην COVID-19 θανάτους σε νοσοκομεία της Αθήνας ασχέτως της πραγματικής αιτίας!
28.04.2025

Έρευνα αποδεικνύει ότι απέδωσαν στην COVID-19 θανάτους σε νοσοκομεία της Αθήνας ασχέτως της πραγματικής αιτίας!

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

17.06.2025

Δείτε πόση ώρα πρέπει να περπατάτε την ημέρα για να μειώσετε τον πόνο στη μέση

Σε πολλές περιπτώσεις, ο πόνος στη μέση ξεκινά ξαφνικά και βελτιώνεται μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες

17.06.2025

Το τεστ αίματος που θα μπορούσε να προβλέψει πόσο θα ζήσετε

Τι έδειξε νέα μελέτη

Δείτε ποιες είναι οι επτά μορφές καρκίνου που συνδέονται με το αλκοόλ
17.06.2025

Δείτε ποιες είναι οι επτά μορφές καρκίνου που συνδέονται με το αλκοόλ

VIP WITH CHOCOLATΕ: Η Premium επιλογή για άντρες που θέλουν φυσική υπεροχή και ανεβασμένη λίμπιντο
17.06.2025

VIP WITH CHOCOLATΕ: Η Premium επιλογή για άντρες που θέλουν φυσική υπεροχή και ανεβασμένη λίμπιντο

Φρούτα και λαχανικά: Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα πλένετε
17.06.2025

Φρούτα και λαχανικά: Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα πλένετε

Support Immune Protein: Η φυτική λύση για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τόνωση του οργανισμού & των μυών
17.06.2025

Support Immune Protein: Η φυτική λύση για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τόνωση του οργανισμού & των μυών

Νερό με κανέλα: Αυτά είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία
17.06.2025

Νερό με κανέλα: Αυτά είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η λήψη των οργάνων από τον 12χρονο στην Πάτρα
17.06.2025

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η λήψη των οργάνων από τον 12χρονο στην Πάτρα

Έχετε τριχόπτωση ή θέλετε ενίσχυση της τριχοφυΐας; Δοκιμάστε τη λοσιόν τσουκνίδας με δώρο χειροποίητο σαπούνι!
16.06.2025

Έχετε τριχόπτωση ή θέλετε ενίσχυση της τριχοφυΐας; Δοκιμάστε τη λοσιόν τσουκνίδας με δώρο χειροποίητο σαπούνι!

Αυτές είναι οι τροφές που έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά
16.06.2025

Αυτές είναι οι τροφές που έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά