Επιδημίες

COVID-19: Γιατί δεν αρκούν μόνο τα εμβόλια για τον τερματισμό της πανδημίας;

COVID-19: Γιατί δεν αρκούν μόνο τα εμβόλια για τον τερματισμό της πανδημίας;

Ο εμβολιασμός όλων των ενηλίκων για την COVID-19 κατά πάσα πιθανότητα δεν θα επιτύχει το στόχο για την ανοσία της αγέλης, ούτε θα καταφέρει να περιορίσει πλήρως την εξάπλωση του ιού, όπως υποστηρίζει μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο Lancet Infectious Diseases.

Κατά συνέπεια, η περιοδική εφαρμογή μέτρων πρόληψης, τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμών, καθώς και η ανάπτυξη ενός εμβολίου με υψηλή αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της λοίμωξης, αποτελούν απαραίτητες προσεγγίσεις για τον περιορισμό των μελλοντικών κυμάτων της πανδημίας.

Η μελέτη έγινε πριν τη δημοσίευση των δεδομένων σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στον πραγματικό κόσμο.

Κατά συνέπεια, οι επιστήμονες εξέτασαν αρκετές διαφορές αποτελεσματικότητες του εμβολίου στην πρόληψη της λοίμωξης, αναπτύσσοντας κάθε φορά διαφορετικό μοντέλο.

Για την ανάλυσή τους θεώρησαν επίσης ότι η ανοσία από τα εμβόλια δεν φθίνει, ενώ δεν υπάρχουν και μεταλλαγμένα στελέχη στα οποία τα τελευταία έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα.

«Το μοντέλο ανάλυσής μας έδειξε ότι ο εμβολιασμός μόνο των ενηλίκων δεν αρκεί για να σταματήσει εντελώς την εξάπλωση του ιού σε μία χώρα όπως η Μεγάλη Βρετανία. Διαπιστώσαμε επίσης ότι η πρώιμη ολική άρση των περιοριστικών μέτρων θα οδηγήσει πιθανώς σε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, κάτι που δεν θα γίνει αν τα μέτρα αρθούν σταδιακά.

Η επιτυχία του προγράμματος εμβολιασμού της Μεγάλης Βρετανίας σίγουρα δημιουργεί αισιοδοξία, ωστόσο ορισμένα μέτρα, όπως οι ιχνηλατήσεις, το πλύσιμο των χεριών, η χρήση μάσκας και η διερεύνηση περιστατικών υπερμετάδοσης θα πρέπει πιθανώς να συνεχιστούν για αρκετό καιρό», δήλωσε ο καθηγητής Matt Keeling, επικεφαλής της έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Warwick.

Στη μελέτη τους, οι επιστήμονες δημιούργησαν μοντέλα στα οποία συνέκριναν διαφορετικά σενάρια χαλάρωσης των μέτρων σε συνδυασμό με την πορεία του εμβολιασμού στη Μεγάλη Βρετανία.

Ο στόχος ήταν να εξεταστεί η επίδραση των παραπάνω στη μεταβολή του R, τον αριθμό των νοσηλειών και τον αριθμό των θανάτων από COVID-19 από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι τον Ιανουάριο του 2024.

Στο μοντέλο τους, οι επιστήμονες θεώρησαν ότι τα ποσοστά εμβολιασμού είναι:

-95% στους ενήλικες άνω των 80, 85% ,

-στους ενήλικες 50-79 και,

-75% στις ηλικίες 18-49.

Εξετάστηκε επίσης ένα σενάριο με υψηλότερο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης (95%, 90% και 85%, αντίστοιχα), καθώς κι ένα σενάριο με χαμηλότερο ποσοστό (90%, 80% και 70% για καθεμία από τις παραπάνω ηλικιακές ομάδες).

Οι επιστήμονες θεώρησαν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη της συμπτωματικής λοίμωξης ήταν κατά μέσο όρο 88% με βάση τα δεδομένα των κλινικών δοκιμών της Pfizer και της AstraZeneca.

Καθώς η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην πρόληψη της λοίμωξης (και κατά συνέπεια μετάδοσης του ιού) ήταν άγνωστη όταν έγινε η μελέτη, οι επιστήμονες εξέτασαν 4 διαφορετικά σενάρια (0%, 35%, 60% και 85%).

Από τα αποτελέσματα διαπιστώθηκε ότι αν και ο εμβολιασμός μπορεί να περιορίσει σημαντικά το R, δεν μπορεί να φέρει την τιμή του σε επίπεδα κάτω του 1, χωρίς την εφαρμογή άλλων μέτρων.

Στο πιο θετικό σενάριο προστασίας από τη λοίμωξη (85%), χωρίς την εφαρμογή άλλων μέτρων πρόληψης εκτιμήθηκε ότι το R μπορεί να φτάσει μέχρι και 1.58.

Κατά συνέπεια, καθώς ο εμβολιασμός δεν μπορεί να περιορίσει το R κάτω από 1, η άρση όλων των μέτρων περιορισμού μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος εμβολιασμού θα οδηγήσει σε ένα μεγάλο κύμα κρουσμάτων και αρκετούς θανάτους.

Τα μελλοντικά κύματα και οι θάνατοι, εξαρτώνται από τον τρόπο χαλάρωσης των μέτρων

Το μέγεθος των μελλοντικών κυμάτων, καθώς και ο αριθμός των θανάτων, σύμφωνα με την έρευνα εξαρτάται από τον τρόπο χαλάρωσης των μέτρων, από την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην πρόληψη της λοίμωξης, αλλά και από το ποσοστό εμβολιασμού.

Ακόμα και η άρση ήπιων μέτρων, αν γίνει απότομα, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων.

Οι συγγραφείς εξέτασαν 4 διαφορετικά σενάρια άρσης των μέτρων όταν το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 85% στην πρόληψη της λοίμωξης, με σκοπό να εκτιμήσουν τον αριθμό των θανάτων από τον ιό μέχρι τον Ιανουάριο του 2024.

Μία μερική άρση των μέτρων το Φεβρουάριο του 2021, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, θα οδηγήσει σε 130.100 θανάτους μέχρι τον Ιανουάριο του 2024, ενώ αν η μερική άρση γίνει τον Απρίλιο, ο αριθμός αυτός θα μειωθεί περίπου στο μισό (61.400 θάνατοι).

Τέλος, αν η άρση των μέτρων γίνει τον Ιούνιο του 2021, ο εκτιμώμενος αριθμός θανάτων θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο (53.900).

Πρέπει να σημειωθεί ότι στους παραπάνω αριθμούς περιλαμβάνονται οι 49.300 θάνατοι που έχουν ήδη καταγραφεί φέτος στη Μεγάλη Βρετανία.

Αν όλα τα μέτρα αρθούν τον Ιανουάριο του 2022 (μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος εμβολιασμού), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του μοντέλου, θα καταγραφούν συνολικά 21.400 θάνατοι από COVID-19, εφόσον το εμβόλιο έχει 85% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη των λοιμώξεων.

Ωστόσο, αν το εμβόλιο έχει μόλις 60% αποτελεσματικότητα, τότε ο αριθμός αυτός θα είναι 96.700.

Στο πλέον θετικό σενάριο, δηλαδή με την άρση μέτρων να γίνεται τον Ιανουάριο του 2022, τα ποσοστά εμβολιασμού να είναι όσο το δυνατόν υψηλότερα (95%, 90% και 85% στις ηλικιακές ομάδες 80+, 50-79 και 18-49 αντίστοιχα) και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη της λοίμωξης στο 85%, εκτιμάται ότι οι θάνατοι θα είναι περίπου 1.030.

Θάνατοι και σε εμβολιασμένους

Αν και ο εμβολιασμός μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου, καθώς σήμερα δεν υπάρχει εμβόλιο με 100% αποτελεσματικότητα, οι συγγραφείς υποστήριξαν ότι αναμένεται να παρατηρηθούν και θάνατοι από COVID-19 στον πληθυσμό που έχει εμβολιαστεί.

Αν η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη της λοίμωξης είναι 60%, οι επιστήμονες εκτίμησαν ότι το 48% και 16% των θανάτων θα είναι ασθενείς που έχουν κάνει μία ή 2 δόσεις του εμβολίου, αντίστοιχα.

Εστίες λοιμώξεων

Τόνισαν επίσης ότι καθώς ο εμβολιασμός του πληθυσμού δεν θα γίνει ομοιόμορφα, θα υπάρχουν συγκεκριμένες εστίες λοιμώξεων και επομένως ο αριθμός των θανάτων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα περιορισμού των λοιμώξεων σε αυτές τις ομάδες.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, η Dr Viola Priesemann (η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη) από το Max Planck Institute for Dynamics and Self-Organization της Γερμανίας, υποστήριξε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να χρησιμοποιηθούν με σωστό τρόπο τα εμβόλια έτσι ώστε να προληφθούν όσο το δυνατόν καλύτερα τα μελλοντικά κύματα κρουσμάτων.

Αναφέρθηκε επίσης και σε ένα ακόμα πλεονέκτημα από το μαζικό εμβολιασμό, που είναι ο μειωμένος αριθμός περιστατικών long COVID.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19
22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω
16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων
10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού