Επιδημίες

COVID-19: Νέα δεδομένα για τα συμπληρώματα βιταμίνης D

COVID-19: Νέα δεδομένα για τα συμπληρώματα βιταμίνης D

Οι ασθενείς με χαμηλή βιταμίνη D που νοσηλεύονται για COVID-19 έχουν μειωμένο κίνδυνο διασωλήνωσης και θανάτου εφόσον έπαιρναν συμπληρώματα βιταμίνης D 1000 μονάδων εβδομαδιαίως πριν τη νοσηλεία τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας έρευνας που παρουσιάστηκε στο ENDO 2021, το ετήσιο συνέδριο του Endocrine Society.

Η παραπάνω παρατήρηση είναι εξαιρετικά σημαντική, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε το ποσοστό των ασθενών που έχει ανεπάρκεια βιταμίνης D παγκοσμίως και ιδιαίτερα στις χώρες του Δυτικού κόσμου.

Γνωρίζουμε σήμερα ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να περιορίσουν τη φλεγμονή σε άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού, ωστόσο οι έρευνες που έχουν εξετάσει τη χρησιμότητα των παραπάνω συμπληρωμάτων στην COVID-19 είναι πολύ περιορισμένες.

“Ο σκοπός της έρευνας ήταν να εξετάσει αν η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D πριν την εισαγωγή στο νοσοκομείο για COVID-19 μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης σε ασθενείς με χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης“, αναφέρει ο Αντώνιος Δημητρακόπουλος, Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital.

Στα πλαίσια της έρευνάς τους, οι επιστήμονες εξέτασαν 124 ασθενείς με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, τα οποία είχαν διαπιστωθεί περίπου 90 ημέρες πριν την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο για COVID-19.

Ακολούθως οι επιστήμονες χώρισαν τους ασθενείς αυτούς σε 2 ομάδες.

-Στην 1η ομάδα ήταν οι ασθενείς που πήραν τουλάχιστον 1.000 μονάδες βιταμίνης D εβδομαδιαίως, ενώ,

στη 2η οι ασθενείς που δεν πήραν κανένα συμπλήρωμα της βιταμίνης.

Για την έρευνά τους, οι επιστήμονες εξέτασαν ποιο ήταν το ποσοστό των ασθενών που διασωληνώθηκαν ή κατέληξαν σε κάθε ομάδα.

Όπως παρατήρησαν, οι ασθενείς που έπαιρναν συμπληρώματα είχαν μειωμένο κίνδυνο διασωλήνωσης ή θανάτου μετά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο (33.3%) σε σχέση με αυτούς που δεν έπαιρναν συμπληρώματα (37.5%).

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι αρκετοί ασθενείς που θα έπρεπε να παίρνουν συμπληρώματα δεν είχαν λάβει σχετική οδηγία από το γιατρό τους.

Αν και η έρευνα δεν κατάφερε να αποδείξει άμεση σύνδεση ανάμεσα στα επίπεδα της βιταμίνης D και τον κίνδυνο σοβαρής COVID-19, ουσιαστικά έδειξε ότι, στους ασθενείς που έχουν χαμηλά επίπεδα, τα συμπληρώματα μπορούν τόσο να βελτιώσουν την υγεία των οστών, όσο και να προστατεύσουν από τη σοβαρή COVID-19” τονίζει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες της έρευνας αναφέρθηκαν και σε μία μελέτη που δημοσιεύτηκε το φθινόπωρο στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Η μελέτη αυτή είχε εξετάσει 200 ασθενείς με COVID-19 σε ένα νοσοκομείο της Ισπανίας. Όπως διαπίστωσε, το 80% των ασθενών αυτών είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19
22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω
16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων
10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού