Επιδημίες

Νέα δεδομένα: Πως εμφανίζονται οι μεταλλάξεις του SARS-CoV-2

Νέα δεδομένα: Πως εμφανίζονται οι μεταλλάξεις του SARS-CoV-2

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, η οποία “δείχνει” πως θα πρέπει να περιμένουμε νέα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού, τα οποία δεν θα έχουν απόκριση στα εμβόλια και στις θεραπείες που έχουμε σήμερα, ως όπλα ενάντια στον ιό.

Στη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που μολύνονται με τον ιό SARS-CoV-2, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αντιμετωπίσει τη λοίμωξη μέσα σε λιγότερο από 2 εβδομάδες.

Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για τους ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, ή πάσχουν από συγκεκριμένα αυτοάνοσα νοσήματα.

Στους ασθενείς αυτούς η μάχη του ανοσοποιητικού συστήματος με τον ιό μπορεί να παραταθεί για αρκετές εβδομάδες, γεγονός που επιτρέπει στον τελευταίο να μεταλλαχθεί, έτσι ώστε να γίνει περισσότερο μολυσματικός.

Μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Harvard εξέτασε ειδικά το παραπάνω φαινόμενο προσφέροντας σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που μεταλλάσσεται ο ιός σε αυτούς τους ασθενείς.

-Νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού σε ανοσοκατεσταλμένο ασθενή που δεν εμφανίστηκε μέχρι σήμερα σε άλλους ασθενείς.

Όπως έδειξε η έρευνα, ένας μεταλλαγμένος ιός SARS-CoV-2 που εμφανίστηκε σε έναν ανοσοκατεσταλμένο ασθενή μπορεί να αποφύγει την εξουδετέρωση τόσο από τα αντισώματα που δημιουργούνται μετά τη φυσική λοίμωξη, όσο και από τα τεχνητά αντισώματα που χρησιμοποιούνται σήμερα στη θεραπεία της COVID-19.

Το περιστατικό του ασθενούς αυτού είχε δημοσιευτεί αρχικά στις 3 Δεκεμβρίου 2020 στο New England Journal of Medicine, λίγες ημέρες πριν την ανίχνευση των στελεχών Β.1.1.7 (Μεγάλης Βρετανίας) και Β.1.351 (Νότιας Αφρικής).

Ο ιός που απομονώθηκε από τον ανοσοκατεσταλμένο ασθενή είχε αρκετές από τις μεταλλάξεις που εντοπίζονται στα δύο παραπάνω μεταλλαγμένα στελέχη του ιού.

Οι μεταλλάξεις εντοπίστηκαν αργότερα σε ασθενείς τόσο της Αγγλίας όσο και της Νότιας Αφρικής, γεγονός που δείχνει ότι δεν προέρχονται από αυτό τον ασθενή.

Ανησυχητικά τα αποτελέσματα της έρευνας- Αναμένονται νέα στελέχη του ιού

Η νέα έρευνα, η οποία βασίστηκε στο παραπάνω περιστατικό, δείχνει κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό:

Ορισμένες από τις μεταλλάξεις που ανιχνεύθηκαν στο στέλεχος του ανοσοκατεσταλμένου ασθενούς δεν έχουν παρατηρηθεί ακόμα σε στελέχη που κυκλοφορούν σήμερα στον πληθυσμό.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες της έρευνας, προσφέρουν κάποιο εξελικτικό πλεονέκτημα, επομένως ενδέχεται να εντοπιστούν σύντομα σε νέα στελέχη.

Οι επιστήμονες τόνισαν επίσης ότι τα στελέχη της Μεγάλης Βρετανίας και της Νότιας Αφρικής μπορούν να εξουδετερωθούν από τα εμβόλια mRNA, τα οποία στοχεύουν το σύνολο της πρωτεΐνης ακίδας και όχι τμήματά της“, αναφέρει ο Αντώνιος Δημητρακόπουλος, Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital, τονίζοντας το εξής:

Τα νεότερα στελέχη ενδέχεται να αποφεύγουν εντελώς τα εμβόλια και τις θεραπείες

Ωστόσο, προειδοποίησαν ότι τα νεότερα στελέχη μπορεί να έχουν την ικανότητα να αποφεύγουν εντελώς τόσο τα εμβόλια όσο και τις θεραπείες που χρησιμοποιούμε σήμερα“.

«Τα πειράματά μας έδειξαν ότι οι δομικές αλλαγές της πρωτεΐνης ακίδας προσφέρουν στον ιό ένα εξελικτικό πλεονέκτημα που του επιτρέπει να αποφεύγει την εξουδετέρωση από τα αντισώματα», υποστήριξε ο επικεφαλής της έρευνας Jonathan Abraham από το Πανεπιστήμιο του Harvard.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη ανησυχία ότι η συσσώρευση μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα μπορεί μακροπρόθεσμα να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και των θεραπειών με μονοκλωνικά αντισώματα», ,ανέφερε.

Το παραπάνω σενάριο είναι ακόμη σε θεωρητικό επίπεδο

Αν και το σενάριο αυτό είναι ακόμα σε θεωρητικό επίπεδο αυτή τη στιγμή, υπογραμμίζει τη σημαντικότητα δύο παρεμβάσεων που θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα”, τονίζει ο κ. Δημητρακόπουλος, εξηγώντας:

Πρώτον, θα πρέπει να επιτύχουμε όσο το δυνατόν ταχύτερα υψηλά ποσοστά εμβολιασμών προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού και,

δεύτερον, θα πρέπει να αναπτυχθούν εμβόλια και θεραπείες νέα γενιάς που στοχεύουν πιο σταθερά τμήματα του ιού.

«Η πρωτεΐνη ακίδα παρουσίασε σημαντικές μεταλλάξεις σε αυτό τον ασθενή.

Αν ο ιός συνεχίσει να κυκλοφορεί ανεξέλεγκτα, τότε είναι βέβαιο ότι θα εμφανιστούν περισσότερες μεταλλάξεις».

Το παιχνίδι της επιβίωσης

Οι μεταλλάξεις αποτελούν κομμάτι της φυσιολογικής εξέλιξης ενός ιού και εμφανίζονται τυπικά κατά τον πολλαπλασιασμό του τελευταίου.

Οι περισσότερες από αυτές δεν έχουν καμία επίδραση στον ιό, άλλες μπορεί να είναι επιβλαβείς γι’ αυτόν, ενώ υπάρχουν και ορισμένες μεταλλάξεις που ενισχύουν την ικανότητα του ιού να πολλαπλασιάζεται και να μολύνει νέα άτομα.

Οι μεταλλάξεις της τελευταίας κατηγορίας προσφέρουν ένα εξελικτικό πλεονέκτημα στον ιό και επομένως σταδιακά καθιερώνονται με αποτέλεσμα να εκτοπίζουν τα υπόλοιπα στελέχη.

Στις αρχές της πανδημίας, αρκετοί επιστήμονες είχαν υποστηρίξει ότι ο SARS-CoV-2 δεν θα μεταλλάσσεται εξίσου γρήγορα με άλλους ιούς RNA, καθώς έχει μία επιπλέον πρωτεΐνη η οποία μπορεί να ανιχνεύσει και να διορθώσει τα «σφάλματα» που συμβαίνουν κατά την αντιγραφή του γονιδιώματος.

Το φθινόπωρο που μας πέρασε, το περιστατικό του ανοσοκατεσταλμένου ασθενούς συγκέντρωσε το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας.

Ο ασθενής είχε χρόνια λοίμωξη από COVID-19.

Η ανάλυση που έγινε στο γονιδίωμα του ιού έδειξε ότι ο τελευταίος είχε 8 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα, η οποία αποτελεί και το στόχο των εμβολίων που κυκλοφορούν σήμερα.

Οι περισσότερες μεταλλάξεις εντοπίστηκαν, μάλιστα στην περιοχή RBD, δηλαδή στο τμήμα που προσδένονται τα αντισώματα προκειμένου να εξουδετερώσουν τον ιό.”, τονίζει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Ο Abraham και η ομάδα του γνώριζαν ότι οι παραπάνω μεταλλάξεις αποτελούν ένδειξη ότι ο ιός προσαρμόστηκε έτσι ώστε να μπορεί να αποφύγει τις ανοσιακές άμυνες του ξενιστή.

Θα ήταν, ωστόσο, ικανές να προστατεύσουν τον ιό και από τεχνητά αντισώματα ή αντισώματα άλλων ασθενών;

Θέλοντας να απαντήσουν στο παραπάνω ερώτημα, οι επιστήμονες δημιούργησαν τεχνητά αντίγραφα του ιού τα οποία είχαν τις ίδιες μεταλλάξεις με τον ιό που ανιχνεύθηκε στον ανοσοκατεσταλμένο ασθενή.

Οι ιοί αυτοί εκτέθηκαν ακολούθως τόσο σε πλάσμα από ασθενείς που ανάρρωσαν από COVID-19, όσο και σε τεχνητά αντισώματα τα οποία χρησιμοποιούνται σήμερα ως θεραπεία“, αναφέρει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Ο ιός ήταν ανθεκτικός και στα δύο παραπάνω είδη αντισωμάτων.

Πειράματα με κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων

Περαιτέρω πειράματα με ένα κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων που περιέχει 2 διαφορετικά αντισώματα, έδειξαν ότι ο ιός είναι εντελώς ανθεκτικός στο ένα αντίσωμα και σχεδόν απρόσβλητος από το άλλο.

Το δεύτερο αντίσωμα είχε σχεδόν 4 φορές μειωμένη αποτελεσματικότητα στην εξουδετέρωση του μεταλλαγμένου ιού.

Ωστόσο, οι 8 μεταλλάξεις του ιού δεν επηρέαζαν στον ίδιο βαθμό την ανθεκτικότητά του στα αντισώματα.

Ο μεγαλύτερος βαθμός της ανθεκτικότητας προερχόταν από 2 συγκεκριμένες μεταλλάξεις.

Στο τελευταίο τους πείραμα, οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα υπερ-αντίσωμα συνδυάζοντας πρωτεΐνες οι οποίες είχαν εξελιχθεί έτσι ώστε να αναγνωρίζουν και να προσδένονται ευκολότερα στον ιό SARS-CoV-2.

Η διαδικασία αυτή, γνωστή ως ωρίμανση συγγένειας αντισωμάτων (antibody affinity maturation) χρησιμοποιείται σήμερα στην παραγωγή των ενισχυτικών δόσεων για διάφορα εμβόλια.

Ένα από τα στελέχη του ασθενούς, το οποίο εμφανίστηκε σχετικά αργά στην πορεία της λοίμωξης, ήταν ικανό να αποφύγει την εξουδετέρωση ακόμα και από αυτό το υπερ-αντίσωμα.

Το τελευταίο κατάφερε, ωστόσο, να αντιμετωπίσει όλες τις προηγούμενες μεταλλάξεις.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό δείχνει ότι ο ιός τελικά θα εξελιχθεί έτσι ώστε να αποφεύγει την εξουδετέρωση ακόμα και από τα πλέον ισχυρά αντισώματα που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Κατά συνέπεια, θα πρέπει να προλάβουμε την εξέλιξή του, δημιουργώντας αντισώματα τώρα, πριν προλάβουν ακόμα να εμφανιστούν νέες μεταλλάξεις.

Προλαβαίνοντας την εξέλιξη του ιού

Τα παραπάνω αποτελέσματα συνολικά υπογραμμίζουν την ανάγκη να κατανοήσουμε άμεσα την αλληλεπίδραση των αντισωμάτων με τον ιό SARS-CoV-2.

Το γεγονός αυτό θα μας επιτρέψει να προβλέψουμε τις μεταλλάξεις του ιού και να αναπτύξουμε εγκαίρως τις κατάλληλες θεραπείες.

Βραχυπρόθεσμα, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν εμβόλια και θεραπείες που στοχεύουν πιο σταθερά κομμάτια του ιού, τα οποία έχουν μικρότερη πιθανότητα να μεταλλαχθούν.

Να επικεντρωθούμε στην κυτταρική ανοσία – Τ λεμφοκύτταρα

Μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να απομακρυνθούμε από τα εμβόλια και τις θεραπείες που στοχεύουν στην ανοσία από τα αντισώματα και να επικεντρωθούμε περισσότερο στην κυτταρική ανοσία (Τ λεμφοκύτταρα).

Το σημαντικότερο κομμάτι, ωστόσο, αυτή τη στιγμή είναι να παραμείνουμε ένα βήμα μπροστά από τον ιό προλαβαίνοντας τις μεταλλάξεις του μέσω αύξησης των γενετικών ελέγχων.

Αυτό σημαίνει ότι όταν ένας ασθενής κάνει εξετάσεις για COVID-19, θα πρέπει πάντοτε να ανιχνεύονται και οι μεταλλάξεις στο στέλεχος από το οποίο μολύνθηκε.

Η δυνατότητα αυτή υπάρχει και χρησιμοποιείται ήδη τυπικά σε ορισμένες χώρες“, καταλήγει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Επιδημίες

27.10.2021

Κορωνοϊός: 4-18 ετών το 27% των κρουσμάτων την εβδομάδα 18 – 24 Οκτωβρίου

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία την εβδομάδα αναφοράς 18-24 Οκτωβρίου, το ποσοστό θετικότητας στην COVID διαμορφώθηκε στο 1.61% σε σύνολο 1.393.526 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0.36% σε σύνολο 1.831.691 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 0.70%. Οι εισαγωγές νέων ασθενών με COVID-19 ήταν 1.586, ενώ, -το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης […]

27.10.2021

Γεωγραφική κατανομή: 721 κρούσματα στην Αττική – 602 στη Θεσσαλονίκη

Στην Αττική βρίσκονται τα 721 από τα 3.651 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ο ΕΟΔΥ.  Στην Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 602 κρούσματα και στη Λάρισα 245. Αναλυτικά: 91 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής 86 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών 29 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής 106 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών 214 κρούσματα στην […]

ΣτΕ: Υποχρεωτικό το self test σε μαθητές κι εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαιδευσης
27.10.2021

ΣτΕ: Υποχρεωτικό το self test σε μαθητές κι εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαιδευσης

COVID-19: 3.651 νέα κρούσματα – 387 διασωληνωμένοι – 63 νέοι θάνατοι
27.10.2021

COVID-19: 3.651 νέα κρούσματα – 387 διασωληνωμένοι – 63 νέοι θάνατοι

Έρευνα: Το 19% των Ελλήνων διστακτικοί ή αρνητικοί στο εμβόλιο COVID-19
27.10.2021

Έρευνα: Το 19% των Ελλήνων διστακτικοί ή αρνητικοί στο εμβόλιο COVID-19

Γ.Πετράκος: «Μεγάλα ΜΜΕ παίζουν το ρόλο του “κυβερνητικού μπράβου” που αναλαμβάνει τη “βρώμικη δουλειά”»
27.10.2021

Γ.Πετράκος: «Μεγάλα ΜΜΕ παίζουν το ρόλο του “κυβερνητικού μπράβου” που αναλαμβάνει τη “βρώμικη δουλειά”»

Σ.Τσιμτσιλή: «Δεν είναι πολύ καλά ο διπλά εμβολιασμένος Γ.Αϊβάζης – Χρειάζεται οξυγόνο και δυσκολεύεται να μιλήσει»
27.10.2021

Σ.Τσιμτσιλή: «Δεν είναι πολύ καλά ο διπλά εμβολιασμένος Γ.Αϊβάζης – Χρειάζεται οξυγόνο και δυσκολεύεται να μιλήσει»

Μελέτησαν τι κάνει το εμβόλιο στο αίμα: «Ποτέ δεν ήταν αποδεκτό να εγχέεις τέτοιου είδους σκουπίδια στον οργανισμό» λένε
27.10.2021

Μελέτησαν τι κάνει το εμβόλιο στο αίμα: «Ποτέ δεν ήταν αποδεκτό να εγχέεις τέτοιου είδους σκουπίδια στον οργανισμό» λένε

ΕΚΠΑ: Περίοδος επώασης του SARS-CoV-2
27.10.2021

ΕΚΠΑ: Περίοδος επώασης του SARS-CoV-2

COVID-19: Μειωμένος ο κίνδυνος θανάτου από όλα τα αίτια στους εμβολιασμένους
27.10.2021

COVID-19: Μειωμένος ο κίνδυνος θανάτου από όλα τα αίτια στους εμβολιασμένους

Δημοφιλή

Υγεία & πολιτική
1

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Φυσική Κατάσταση
2

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Ψυχολογία
3

Μειώστε το άγχος με αυτές τις απλές συμβουλές

Υγεία & πολιτική
4

ΙΣΑ: Δέσμευση Πλεύρη για επίλυση των αιτημάτων του ιατρικού κλάδου

Περισσότερα

27.10.2021

Δωρεά 3 απινιδωτών στο δήμο Δελφών από το Metropolitan Hospital

Σε μία ακόμα ενέργεια που δείχνει πόσο στηρίζει την υγεία, τον αθλητισμό και τη ζωή προχώρησε το Metropolitan Hospital. Το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021, δώρισε στο δήμο Δελφών τρεις απινιδωτές, τρία μηχανήματα που όταν και όπου χρειαστεί σώζουν ζωές, προκειμένου να εγκατασταθούν σε ισάριθμες αθλητικές δομές του εν λόγω δήμου. Από την πλευρά του δήμου, […]

27.10.2021

Πραγματοποιήθηκε το συνέδριο “PHARMA 4.0 FUTURE”

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του συνεδρίου “PHARMA 4.0 FUTURE”, το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021, στο ξενοδοχείο Royal Olympic στην Αθήνα. Το διήμερο συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε υβριδικά, προσέλκυσε περισσότερους από 60 συμμετέχοντες με φυσική παρουσία και 210 συμμετέχοντες με διαδικτυακή παρακολούθηση. Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου […]

“Η Καρδιά σας είναι σπάνια: Ακούστε το μήνυμά της»
27.10.2021

“Η Καρδιά σας είναι σπάνια: Ακούστε το μήνυμά της»

Το Άσυλο Ανιάτων ενισχύεται με δωρεά του Ομίλου ΙΑΣΩ
27.10.2021

Το Άσυλο Ανιάτων ενισχύεται με δωρεά του Ομίλου ΙΑΣΩ

Κορωνοϊός: 4-18 ετών το 27% των κρουσμάτων την εβδομάδα 18 – 24 Οκτωβρίου
27.10.2021

Κορωνοϊός: 4-18 ετών το 27% των κρουσμάτων την εβδομάδα 18 – 24 Οκτωβρίου

Κίνδυνος διακοπής λειτουργίας αιμοδοσίας στο ΓΝΕ Θράσιο
27.10.2021

Κίνδυνος διακοπής λειτουργίας αιμοδοσίας στο ΓΝΕ Θράσιο

Ακμή ενηλίκων: Ποιες οι επιπτώσεις της στις γυναίκες;
27.10.2021

Ακμή ενηλίκων: Ποιες οι επιπτώσεις της στις γυναίκες;

Γεωγραφική κατανομή: 721 κρούσματα στην Αττική – 602 στη Θεσσαλονίκη
27.10.2021

Γεωγραφική κατανομή: 721 κρούσματα στην Αττική – 602 στη Θεσσαλονίκη

Merck: Συμφωνία αδειοδότησης για να ενισχύσει την πρόσβαση στο χάπι του κορωνοϊού
27.10.2021

Merck: Συμφωνία αδειοδότησης για να ενισχύσει την πρόσβαση στο χάπι του κορωνοϊού

ΣτΕ: Υποχρεωτικό το self test σε μαθητές κι εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαιδευσης
27.10.2021

ΣτΕ: Υποχρεωτικό το self test σε μαθητές κι εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαιδευσης