Επιδημίες

CDC: Νέα ανησυχητικά δεδομένα για τη σύνδεση παχυσαρκίας και COVID-19

CDC: Νέα ανησυχητικά δεδομένα για τη σύνδεση παχυσαρκίας και COVID-19

Γνωρίζουμε σήμερα ότι τόσο η υπερβαρία όσο και η παχυσαρκία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από COVID-19.

Η τελευταία αναφορά από το CDC των ΗΠΑ επιβεβαιώνει την παραπάνω σύνδεση προσφέροντας παράλληλα σημαντικά δεδομένα για τις δύο νόσους.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, τα οποία αφορούν περίπου 150.000 ενήλικες που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 στις ΗΠΑ, ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης αυξάνεται ανάλογα με το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).

Μάλιστα, ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και θανάτου από COVID-19 που αποδίδεται στην παχυσαρκία ήταν ιδιαίτερα εμφανής στους ασθενείς κάτω των 65 ετών.

“Όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες του CDC, όταν οι γιατροί αποφασίζουν ποια θεραπεία πρέπει να χορηγηθεί σε έναν ασθενή με COVID-19, είναι σημαντικό να εξετάζουν πάντοτε και το ΔΜΣ, ιδιαίτερα σε ασθενείς με σοβαρή παχυσαρκία”, αναφέρει ο κ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospistal Center, επισημαίνοντας:

Οι παχύσαρκοι χρειάζονται πιο επιθετική θεραπεία κατά του κορωνοϊού

“Οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει πιθανώς να λάβουν πιο επιθετική θεραπεία, η οποία συνήθως πρέπει να ξεκινήσει και νωρίτερα στην πορεία της νόσου”.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του CDC, τον χαμηλότερο κίνδυνο διατρέχουν οι ασθενείς που βρίσκονται στο όριο ανάμεσα σε φυσιολογικό βάρος και υπερβαρία (23.7-25.9 ΔΜΣ).

Τα δεδομένα δημοσιεύτηκαν στο Morbidity and Mortality Weekly Report.

Αυξημένος κίνδυνος σοβαρότερης νόσησης

Η σοβαρή παχυσαρκία συνδέθηκε ισχυρά με αυξημένο κίνδυνο εισαγωγής στη ΜΕΘ.

Για παράδειγμα:

οι ασθενείς με ΔΜΣ 40-44.9 είχαν 6% αυξημένο κίνδυνο, ενώ,

οι ασθενείς με ΔΜΣ άνω του 45 είχαν 16% αυξημένο κίνδυνο.

Συγκριτικά με τους ασθενείς που είχαν φυσιολογικό ΔΜΣ, ο κίνδυνος διασωλήνωσης ήταν:

-12% αυξημένους στους υπέρβαρους ενήλικες με ΔΜΣ 25-29.2, με το αντίστοιχο ποσοστό να εκτοξεύεται στο:

108% για τους ασθενείς με ΔΜΣ άνω του 45.

Παρόμοιες ήταν και οι παρατηρήσεις για τη σύνδεση ανάμεσα στο ΔΜΣ και τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου από COVID-19.

Για παράδειγμα:

-ο κίνδυνος νοσηλείας για COVID-19 ήταν 7% αυξημένους στους ενήλικες με ΔΜΣ 30-34.9 και,

-33% αυξημένος σε αυτούς που είχαν ΔΜΣ πάνω από 45, συγκριτικά με τον κίνδυνο ασθενών που είχαν φυσιολογικό ΔΜΣ.

Το ενδιαφέρον σημείο της έρευνας

Μία παρατήρηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ήταν ότι και οι ασθενείς με χαμηλό ΔΜΣ είχαν αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας για COVID-19.

Για παράδειγμα, οι ασθενείς με ΔΜΣ κάτω του 18.5 είχαν 20% αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας συγκριτικά με ασθενείς που είχαν φυσιολογικό ΔΜΣ.

Το CDC υποστήριξε ότι αρκετές από τις συνδέσεις που παρατηρήθηκαν στα τελευταία δεδομένα που δημοσίευσε ενδέχεται να αποδίδονται στη διατροφή, ή τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αυξημένος κίνδυνος θανάτου

Ο κίνδυνος θανάτου από COVID-19 στους ασθενείς με παχυσαρκία συνδέθηκε επίσης με το ΔΜΣ.

Συγκεκριμένα:

-οι ασθενείς με ΔΜΣ 30-34.9 είχαν 8% αυξημένο κίνδυνο θανάτου, ενώ,

-οι ασθενείς με ΔΜΣ πάνω από 45 είχαν 61% αυξημένο κίνδυνο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του CDC, ο αυξημένος κίνδυνος από την παχυσαρκία αποδίδεται πιθανώς στη χρόνια φλεγμονή και τη μειωμένη πνευμονική λειτουργία.

Τα αποτελέσματα του CDC βασίστηκαν στη βάση δεδομένων PHD-SR στην οποία περιλαμβάνονται δεδομένα για 148.494 ενήλικες από 238 νοσοκομεία των ΗΠΑ.

Καθώς οι επιστήμονες εξέτασαν μόνο ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για COVID-19, τα αποτελέσματα της έρευνας πιθανώς δεν αφορούν το σύνολο των ασθενών που νοσούν από τον ιό.

Ένας άλλος περιορισμός της έρευνας ήταν ότι οι επιστήμονες δεν είχαν πρόσβαση στο ΔΜΣ όλων των ασθενών στη βάση δεδομένων, καθώς περίπου το 28% των νοσοκομείων δεν καταγράφουν το βάρος και το ύψος των ασθενών.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19
22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω
16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων
10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού