Επιδημίες

Μόνο η ραγδαία επιτάχυνση των εμβολιασμών θα λύσει πραγματικά το πρόβλημα της Χώρας

Μόνο η ραγδαία επιτάχυνση των εμβολιασμών θα λύσει πραγματικά το πρόβλημα της Χώρας

Σε δυο προηγούμενα άρθρα κατά τη διάρκεια του 2020 διατυπώσαμε παρατηρήσεις, συμπεράσματα και προτάσεις σχετικά με την ασκούμενη πολιτική αντιμετώπισης της τρέχουσας πανδημίας.

Την πρώτη φορά (Ιούνιος), εκτός από την επιδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής κατά την πρώτη φάση, τονίσθηκε η πειθαρχία και αυτοσυγκράτηση του πληθυσμού, χάρη στις οποίες επιτεύχθηκε η μείωση των διαπροσωπικών επαφών κατά 86%.

Τότε το ΕΣΥ ετοιμάστηκε, αλλά δεν δοκιμάστηκε, διότι το θετικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε έξω και πριν τα νοσοκομεία.

Τη δεύτερη φορά (Οκτώβριος) τονίστηκαν οι σαφείς ενδείξεις απροθυμίας των πολιτών για μακροχρόνιους και επαναλαμβανόμενους περιορισμούς, με δραματικές οικονομικές, κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις“, επισημαίνει ο Γιώργος Ι. Στάθης
Πρόεδρος της ΕΕΜΥΥ.

Επισημάνθηκε η λανθασμένη, μονοσήμαντη «ιατρική» και «νοσοκομειακή» θεώρηση του προβλήματος και προτάθηκε η δημιουργία μιας διεπιστημονικής επιτροπής, ικανής να εισηγηθεί διατομεακή πολιτική κατά της πανδημίας, αλλά δεν κατανοήθηκε η σκοπιμότητα. Εκείνο το άρθρο κατέληγε ως εξής:

«τα πάσης φύσεως lockdown είναι αδύνατο να επαναλαμβάνονται κάθε 2-3 μήνες, ενώ τα νοσοκομεία (πρέπει να) είναι η τελευταία και όχι η μόνη γραμμή άμυνας».

Κατά το τελευταίο τετράμηνο έχουμε την εξής κατάσταση:

Α) Σημαντικό τμήμα του νεότερου-κυρίως-πληθυσμού αγνοεί τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας και των διαπροσωπικών επαφών.

Τα πρόστιμα δεν φαίνεται να πτοούν πολλούς (άλλωστε, αμφιλέγεται αν καταβάλλονται ή αν τελικά διαγραφούν).

Τα πάρτι συνεχίζονται, αφού οι εντοπιζόμενοι συμμετέχοντες δεν περιορίζονται αμέσως σε υποχρεωτική και ελεγχόμενη καραντίνα.

Το ίδιο ισχύει και για τις πάσης φύσεως μαζικές διαδηλώσεις, που επιτρέπονται υπό το φόβο του λεγόμενου «πολιτικού κόστους».

Σε αντιστάθμισμα, αυστηροποιούνται συνεχώς περισσότερο τα μέτρα εγκλεισμού του γενικού πληθυσμού.

Β) Τα κρούσματα αυξάνονται αλματωδώς και η κυβέρνηση, με τη σειρά της, αυξάνει συνεχώς τις νοσοκομειακές κλίνες και τις ΜΕΘ Covid-19, που όμως θα υπηρετήσει το ίδιο, μοναδικό εξειδικευμένο, αναντικατάστατο και εξαντλημένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Πράγματι, τώρα δοκιμάζεται το ΕΣΥ και μάλιστα πολύ σκληρά.

Γ) Αρκετά μέλη της (αμιγώς ιατρικής) 32μελούς επιτροπής αλληλοαναιρούνται στις τηλεοράσεις, αναφερόμενα και σε θέματα εκτός της ειδικότητάς τους (π.χ. clickaway, takeaway κ.λπ.).

Ορισμένες εσωτερικές αντιπαλότητες των λοιμωξιολόγων, επιδημιολόγων και συνδικαλιστών ιατρών επηρεάζουν ανάλογα τις αντιλήψεις του κοινού.

Για παράδειγμα, άλλοι υπεραμύνονται του εγκλεισμού των οικογενειών στα σπίτια και άλλοι συνιστούν τη χρήση των ανοιχτών χώρων, πλατειών και δασυλλίων.

Αλλά, δεν άκουσα κάποιον να εισηγείται στην κυβέρνηση τη μαζική, καθημερινή διεξαγωγή rapid tests ακριβώς μπροστά στις αφετηρίες επιβίβασης και στάσεις αποβίβασης των αστικών λεωφορείων.

Δ) Τελικά, η προσδοκία και το άλλοθι κυβέρνησης και πολιτών είναι το εμβόλιο, που θα ερχόταν πολύ γρήγορα και σε επαρκείς ποσότητες, ώστε να καλλιεργείται η εντύπωση ότι μέχρι την Καθαρά Δευτέρα, άντε μέχρι το Πάσχα, θα έχει αντιμετωπισθεί ένα αξιόλογο ποσοστό του προβλήματος και θα μπορέσει ν΄ αρχίσει η επάνοδος της χώρας σε κάπως αποδεκτούς ρυθμούς κοινωνικής ζωής και οικονομικής δραστηριότητας.

Αν όχι ανάλογης του 2019, τουλάχιστον 30% καλύτερης του 2020.

Ε) Δυστυχώς όμως, τα 28,3 εκατομμύρια εμβολιαστικών δόσεων που μας αναλογούν, από τις ερασιτεχνικές συμβάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρχισαν και θα συνεχίσουν να έρχονται στάγδην, σε αόριστο βάθος χρόνου, τόσο αόριστο ώστε να απειλείται φανεράη αποκατάσταση μιας στοιχειώδους κανονικότητας εντός του 2021.

Ταυτόχρονα, τελειώνουν τα διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου, που αιμοδοτούν την οικονομία, με μοιραία συνέπεια την περαιτέρω εκτίναξη του εξωτερικού χρέους και όχι μόνο.
Είναι πασιφανές ότι, απαιτείται μια κρίσιμη και άμεση κίνηση, ικανή να αντιστρέψει την κατάσταση, να περιορίσει λίγο την οικονομική ζημία και να ανατάξει την αισιοδοξία του κόσμου.

Τι μπορούμε και πρέπει να κάνουμε

Αυτό που -κατά τη γνώμη μας- οφείλει να εισηγηθεί η 32μελής ιατρική επιτροπή προς την κυβέρνηση, είναι η άμεση και δραστική αύξηση των εμβολιασμών.

Να επισημάνει τον ενθουσιασμό προσέλευσης των ηλικιακά μεγαλύτερων πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα και τις μεθοδεύσεις ορισμένων νεότερων «ημέτερων» για να προηγηθούν εκτός σειράς.

Με άλλα λόγια, να υποδείξει και αυτή, εκείνο που υποδεικνύει σιωπηρά η κοινωνία.
Φυσικά, η κυβέρνηση έχει την ευθύνη των αποφάσεων.

Ασφαλώς, λαμβάνει υπόψη της τα παραδείγματα του Ισραήλ και του (εκτός ΕΕ) Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά κυρίως πρέπει να αξιολογήσει τις πρωτοβουλίες πολλών χωρών-μελών της ΕΕ, που υπερακοντίζουν την αναποτελεσματικότητα της τελευταίας.

Μια σειρά εθνικών κυβερνήσεων έχουν ήδη αναλάβει την ευθύνη της εγχώριας έκβασης των συνεπειών της πανδημίας, αναζητώντας λύσεις επιτάχυνσης του εμβολιασμού των πληθυσμών τους.

Άλλωστε, το φλερτ των κεντροευρωπαϊκών κρατών με τα «εξωσυμβατικά» εμβόλια βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη.

Ακόμη και το κρατίδιο του Σαν Μαρίνο, που μάταια περίμενε μερίδιο εμβολίων των συμβάσεων της ΕΕ μέσω Ιταλίας, άρχισε από τις 23 Φεβρουαρίου να παραλαμβάνει παρτίδες ρωσικού SputnikV, αντί 10 ευρώ το φιαλίδιο, και το μοναδικό του κρατικό νοσοκομείο πραγματοποιεί 400 εμβολιασμούς ημερησίως.

Τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca είναι καλοδεχούμενα, όποτε έλθουν, αλλά ο πληθυσμός του Σαν Μαρίνο θα έχει ολοκληρώσει τις δυο δόσεις πριν το τέλος Απριλίου.

Στο 1 εκατομμύριο οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα έχουν πραγματοποιηθεί 1 εκατομμύριο εμβολιασμοί, με πρόσφατο ρυθμό 35.000 ημερησίως.

Δεύτερη δόση έχουν λάβει 350.000 πολίτες, αλλά η αύξησή τους βαίνει μειούμενη, προφανώς λόγω έλλειψης δόσεων.

Ο ισχύων προγραμματισμός μας εξαντλείται σε μόλις 1.700.000 δόσεις συνολικά, μέχρι το τέλος Μαρτίου.
Θεωρητικά, για το σύνολο του πληθυσμού άνω των 18 ετών, απαιτούνται 17.500.000 δόσεις (πρώτες και δεύτερες).

-Ανοσία κοινότητας – Θέλει έναν χρόνο για να ολοκληρωθεί με τους σημερινούς ρυθμούς εμβολιασμών

Ας περιοριστούμε όμως στον διπλό εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού (ανοσία κοινότητας), δηλαδή σε 12.300.000 δόσεις, εάν και όποτε παραληφθούν.

Με το σημερινό ρυθμό, το έργο χρειάζεται ένα έτος για να ολοκληρωθεί.

-Να εξασφαλιστούν εδώ και τώρα μεγάλες ποσότητες εμβολίων

Προφανώς, πρέπει να εξασφαλιστούν εδώ και τώρα μεγάλες ποσότητες εμβολίων, για να επιταχυνθεί εντυπωσιακά η λήψη πρώτης και δεύτερης δόσης.

Αν τις εξασφαλίσουμε, και με 100.000 εμβολιασμούς ημερησίως(που μπορούμε πρακτικά), θα επιτευχθεί ο στόχος πριν τον Ιούλιο, ώστε να έχουμε ένα ψυχολογικά αποδεκτό και -κατά το δυνατό- προσοδοφόρο καλοκαίρι.

Προϋπόθεση είναι η ταχύτατη κυβερνητική δράση, τις αμέσως επόμενες 15-20 μέρες, αξιοποιώντας τις διπλωματικές ικανότητες της χώρας.

Τα γεωπολιτικά παιχνίδια δεν ενδείκνυνται και δεν αντέχουν στην περίπτωση της πανδημίας.

Τα εμβόλια μπορεί να λέγονται Pfizer, Sinovac, Moderna, Sputnik, Johnson&Johnson ,Sinopharm, Curevac ή AstraZeneca, αφού όλα πιάνουν ποντίκια.

Και, όπως λένε οι Κινέζοι, δεν έχει καμιά σημασία το χρώμα της γάτας!

Επιδημίες

14.04.2021

Εργασία μόνο για «ελεγμένους»: Με υποχρεωτικά τεστ θα ανοίξει και η εστίαση

«Υπερόπλο» χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση το self test, αν και διαφωνούν καθέτως οι επιστήμονες ο οποίοι τονίζουν πως «παίζουμε με τη φωτιά», όπως δήλωσε και ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του Ευαγγελισμού, Γιώργος Μπουλμπασάκος.  Η κυβέρνηση λοιπόν θέλει να ανοίξει -επιτέλους- την αγορά, ενώ μετά το Πάσχα αναμένεται να ακολουθήσει και η εστίαση. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος […]

14.04.2021

ΕΟΔΥ: Πού πραγματοποιούνται σήμερα rapid test

Σε 108 σημεία θα βρίσκονται σήμερα τα συνεργεία του ΕΟΔΥ προκειμένου να πραγματοποιήσουν rapid test σε πολίτες. Τα συνεργία θα βρίσκονται για άλλη μία ημέρα σε όλη την επικράτεια προκειμένου να κάνουν δωρεάν ελέγχους. Οι ώρες που θα πραγματοποιούνται τα rapid test θα είναι από τις 10 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι. Τα […]

Ο FDA συστήνει μια “παύση” στη χορήγηση του εμβολίου Johnson & Johnson
14.04.2021

Ο FDA συστήνει μια “παύση” στη χορήγηση του εμβολίου Johnson & Johnson

Η ανάπτυξη και ο μηχανισμός δράσης του εμβολίου της Johnson
14.04.2021

Η ανάπτυξη και ο μηχανισμός δράσης του εμβολίου της Johnson

Ιταλοί και Ρώσοι επιστήμονες μελετούν τον συνδυασμό Sputnik-V
14.04.2021

Ιταλοί και Ρώσοι επιστήμονες μελετούν τον συνδυασμό Sputnik-V

Λινού: Θα ήταν ιδανικό το COVID free καλοκαίρι αλλά δεν το βλέπω
14.04.2021

Λινού: Θα ήταν ιδανικό το COVID free καλοκαίρι αλλά δεν το βλέπω

Τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα μπορεί να μειώσουν τα αντισώματα των mRNA εμβολίων
14.04.2021

Τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα μπορεί να μειώσουν τα αντισώματα των mRNA εμβολίων

Νέα δεδομένα για το στέλεχος Β.1.1.7 (Μεγάλης Βρετανίας)
14.04.2021

Νέα δεδομένα για το στέλεχος Β.1.1.7 (Μεγάλης Βρετανίας)

COVID: Χάνουν έδαφος οι εμβολιασμοί μετά και τις αναστολές με J&J
13.04.2021

COVID: Χάνουν έδαφος οι εμβολιασμοί μετά και τις αναστολές με J&J

Κορωνοϊός: 4.033 νέα κρούσματα 93 θάνατοι 802 διασωληνωμένοι
13.04.2021

Κορωνοϊός: 4.033 νέα κρούσματα 93 θάνατοι 802 διασωληνωμένοι

Δημοφιλή

Φυσική Κατάσταση
1

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Ψυχολογία
2

Μειώστε το άγχος με αυτές τις απλές συμβουλές

Ομορφιά
3

Bλεφαρίδες: Πώς να τις κάνετε να λάμψουν με 5 απλά βήματα

Ομορφιά
4

Γκρίζα μαλλιά: Πώς βοηθούν οι πατάτες στη μείωση των λευκών τριχών

Περισσότερα

14.04.2021

Χατζηδάκης: Το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί δεν περιλαμβάνει οποιαδήποτε ρύθμιση

Στην λειτουργία φαρμακείων και e-shops την Κυριακή

14.04.2021

Ένταξη προδιαγραφών χορήγησης θεραπευτικών υποδημάτων Διαβήτη στον ΕΟΠΥΥ

Δικαίωση του πολύχρονου αγώνα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Αν χάνετε τρίχες σε συγκεκριμένο σημείο θέλει έλεγχο ο θυρεοειδής σας
14.04.2021

Αν χάνετε τρίχες σε συγκεκριμένο σημείο θέλει έλεγχο ο θυρεοειδής σας

Εγκυμοσύνη: Oι ρύποι του αέρα φθάνουν μέχρι το έμβρυο
14.04.2021

Εγκυμοσύνη: Oι ρύποι του αέρα φθάνουν μέχρι το έμβρυο

Μάθετε τις θεραπευτικές ιδιότητες της λεβάντας
14.04.2021

Μάθετε τις θεραπευτικές ιδιότητες της λεβάντας

Εργασία μόνο για «ελεγμένους»: Με υποχρεωτικά τεστ θα ανοίξει και η εστίαση
14.04.2021

Εργασία μόνο για «ελεγμένους»: Με υποχρεωτικά τεστ θα ανοίξει και η εστίαση

ΕΟΔΥ: Πού πραγματοποιούνται σήμερα rapid test
14.04.2021

ΕΟΔΥ: Πού πραγματοποιούνται σήμερα rapid test

Ο FDA συστήνει μια “παύση” στη χορήγηση του εμβολίου Johnson & Johnson
14.04.2021

Ο FDA συστήνει μια “παύση” στη χορήγηση του εμβολίου Johnson & Johnson

Η ανάπτυξη και ο μηχανισμός δράσης του εμβολίου της Johnson
14.04.2021

Η ανάπτυξη και ο μηχανισμός δράσης του εμβολίου της Johnson

Ζαλάδα: Που οφείλεται;
14.04.2021

Ζαλάδα: Που οφείλεται;