Επιδημίες

COVID-19: Ποια είναι τα 4 δερματικά συμπτώματα που εμφανίζονται συχνότερα στους ασθενείς

COVID-19: Ποια είναι τα 4 δερματικά συμπτώματα που εμφανίζονται συχνότερα στους ασθενείς

Τα συχνότερα συμπτώματα της COVID-19 είναι ο πυρετός, ο βήχας και η ανοσμία.

Άλλα, λιγότερο συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν την κεφαλαλγία, τις μυαλγίες και τις αρθραλγίες, τη ρινική συμφόρηση και το αίσθημα κόπωσης.

Ωστόσο, γνωρίζουμε σήμερα ότι οι ασθενείς με COVID-19, σπανιότερα, μπορεί να εμφανίσουν και εξανθήματα.

Η περιγραφή των παραπάνω καθυστέρησε αρκετά, κυρίως λόγω της μεγάλης ποικιλομορφίας που παρουσιάζουν, γεγονός που καθιστά δύσκολο να προσδιοριστεί μία σαφής σύνδεσή τους με τη λοίμωξη.

Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι:

-το 17% περίπου των ασθενών με COVID-19, τα δερματικά εξανθήματα ήταν το 1ο σύμπτωμα που εμφανίστηκε,

ενώ για το 21% των ασθενών αυτό ήταν και το μοναδικό σύμπτωμα της λοίμωξης.

“Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια είναι τα δερματικά συμπτώματα της COVID-19, καθώς έτσι θα μπορούμε να διαγνώσουμε ευκολότερα ασθενείς που αλλιώς θα είχαν θεωρηθεί ασυμπτωματικοί“, επισημαίνει ο κ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος Διευθυντής Γ΄ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital, προσθέτοντας πως:

Το γεγονός αυτό θα βοηθήσει επίσης στον περιορισμό εξάπλωσης του ιού.

Στο παρόν άρθρο θα εξετάσουμε τα 4 συχνότερα δερματικά συμπτώματα της COVID-19″.

-Εξανθήματα που μοιάζουν Χείμετλα

Οι παραπάνω είναι ερυθρές, οιδηματώδεις ή φλυκταινώδεις δερματικές αλλοιώδεις που εμφανίζονται κυρίως στα δάκτυλα των κάτω άκρων.

Μέσα σε 1-2 εβδομάδες οι αλλοιώσεις θα αποχρωματιστούν ακόμα περισσότερο και τελικά θα επιπεδωθούν, ενώ ακολούθως θα αρχίσουν να υποχωρούν χωρίς τη χορήγηση θεραπείας.

Οι δερματικές αυτές βλάβες παρατηρούνται συνήθως σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες με ήπια ή καθόλου συμπτώματα COVID-19, και αποτελούν το συχνότερο δερματικό σύμπτωμα της COVID-19.

Σε δύο μελέτες που εξέτασαν τα δερματικά συμπτώματα της COVID-19, το 60% περίπου των ασθενών με δερματικές εκδηλώσεις είχε το παραπάνω σύμπτωμα.

Ωστόσο, καθώς οι δερματικές βλάβες που προαναφέρθηκαν εμφανίζονται κυρίως σε ασθενείς με ηπιότερα συμπτώματα, αρκετοί από τους ασθενείς των παραπάνω ερευνών δεν έκαναν ποτέ εξετάσεις για COVID-19, με αποτέλεσμα να μην διαγνωστούν.

Επομένως, αν και από τα διαθέσιμα δεδομένα αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι μάλλον αποτελούν σύμπτωμα της COVID-19, αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα με ειδικές μελέτες“, επισημαίνει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε επίσης πότε εμφανίζονται οι βλάβες αυτές.

Σε έρευνα που ανέλυσε 26 ασθενείς με υποπτευόμενα δερματικά συμπτώματα COVID-19, το 73% των εθελοντών παρουσίασε τις συγκεκριμένες δερματικές βλάβες.

Κανένας από τους ασθενείς δεν είχε αναπνευστικά συμπτώματα και όλοι είχαν αρνητικές εξετάσεις για COVID-19 όταν εμφανίστηκαν για πρώτη φορά οι αλλοιώσεις.

Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι οι βλάβες αυτές εμφανίζονται αργότερα στην πορεία της λοίμωξης (μέχρι και μετά από 1 μήνα).

Τα αίτια των δερματικών αλλοιώσεων που ομοιάζουν χείμετλα είναι επίσης άγνωστα αυτή τη στιγμή.

Σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία, η εμφάνισή τους αποδίδεται στις ιντερφερόνες τύπου 1, δηλαδή πρωτεΐνες που ρυθμίζουν την αντιιική δράση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η υψηλή παραγωγή ιντερφερονών μπορεί να βοηθήσει στην ταχύτερη αντιμετώπιση της COVID-19, ωστόσο υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει βλάβες στα αγγεία αυξάνοντας τη φλεγμονή.

Η θεωρία αυτή εξηγεί σε κάποιο βαθμό γιατί οι ασθενείς με δερματικές βλάβες έχουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα από COVID-19 και αρνητικές εξετάσεις.

Μία άλλη θεωρία επικεντρώνεται περισσότερο στους ACE2 υποδοχείς, τους οποίους χρησιμοποιεί ο ιός για να εισέλθει στα κύτταρα.

Οι υποδοχείς αυτοί βρίσκονται σε αρκετά κύτταρα, μεταξύ των οποίων και οι ιδρωτοποιοί αδένες, που εντοπίζονται στα δάκτυλα των άνω και κάτω άκρων, την παλάμη και το πέλμα.

Το γεγονός αυτό καθιστά τις παραπάνω περιοχές ιδιαίτερα ευάλωτες στον ιό.

Κηλιδοβλατιδώδες Εξάνθημα

Ο όρος περιγράφει τόσο επίπεδες όσο και επηρμένες περιοχές αποχρωματισμένου δέρματος.

Έρευνα που εξέτασε 375 ασθενείς από την Ισπανία, διαπίστωσε ότι το 47% των ασθενών με δερματικά συμπτώματα COVID-19 είχε αυτό το εξάνθημα.

Τα εξανθήματα εμφανίστηκαν συνήθως σε μεσήλικες ή ηλικιωμένους ασθενείς με σοβαρή COVID-19 και εντοπίστηκαν στην περιοχή του θώρακα.

Είχαν διάρκεια περίπου 7-18 ημέρες και εμφανίστηκαν 20-36 ημέρες μετά τη λοίμωξη.

Ένα πιθανό αίτιο του παραπάνω συμπτώματος είναι η υπερνεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σε ορισμένους ασθενείς, 7-10 ημέρες μετά τη λοίμωξη εμφανίζεται μία υπερφλεγμονώδης φάση, η οποία οδηγεί σε εκτεταμένες βλάβες στους ιστούς και τελικά σοβαρότερη νόσηση και θάνατο.

Κνίδωση

Το δερματικό αυτό σύμπτωμα εμφανίζεται ως επηρμένες περιοχές δέρματος με έντονο κνησμό.

Σε  έρευνα από 4 νοσοκομεία της Κίνας και της Ιταλίας, το 26% των ασθενών με COVID-19 που εκδήλωσαν δερματικά συμπτώματα παρουσίασαν επίσης κνίδωση.

“Η κνίδωση τυπικά προηγείται, ή εμφανίζεται ταυτόχρονα με τα υπόλοιπα συμπτώματα, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα χρήσιμη για τη διάγνωση της λοίμωξης.

Είχαν συχνότερη στους ασθενείς μέσης ηλικίας και συνδέεται συνήθως με σοβαρότερη νόσηση”, αναφέρει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Οι ιογενείς λοιμώξεις αποτελούν ένα συχνό αίτιο κνίδωσης, καθώς προκαλούν διάσπαση των κυττάρων και απελευθέρωση ισταμίνης μέσω μίας σειράς δράσεων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ωστόσο, προς το παρόν η σύνδεση του παραπάνω συμπτώματος με την COVID-19 δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί, καθώς γνωρίζουμε σήμερα ότι αποτελεί συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια αρκετών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση του ιού, όπως για παράδειγμα τα κορτικοστεροειδή και η ρεμδεσιβίρη.

Φυσαλιδώδη Εξανθήματα

Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν εξανθήματα μορφής φυσαλίδας με υγρό τα οποία εντοπίζονται κάτω από το δέρμα και ομοιάζουν αυτά της ανεμευλογιάς.

Το σύμπτωμα αυτό είναι πιο σπάνιο σε σχέση με αυτά που αναφέρθηκαν προηγουμένως.

Στην έρευνα από την Ισπανία για παράδειγμα, μόλις το 9% των ασθενών παρουσίασε αυτές τις αλλοιώσεις.

Ωστόσο, αποτελούν περισσότερο ειδικό σύμπτωμα για την COVID-19, επομένως έχουν μεγαλύτερη χρησιμότητα στη διάγνωση της νόσου.

Εμφανίζονται συνήθως σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα περίπου 14 ημέρες μετά τη μόλυνση με τον ιό.

Η εμφάνισή τους έχει αποδοθεί σήμερα στην παρατεταμένη φλεγμονή και τη δράση αντισωμάτων που στοχεύουν το δέρμα και προκαλούν βλάβες στις στιβάδες του, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται φυσαλίδες με υγρό.

Επιδημίες

14.04.2021

Εργασία μόνο για «ελεγμένους»: Με υποχρεωτικά τεστ θα ανοίξει και η εστίαση

«Υπερόπλο» χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση το self test, αν και διαφωνούν καθέτως οι επιστήμονες ο οποίοι τονίζουν πως «παίζουμε με τη φωτιά», όπως δήλωσε και ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του Ευαγγελισμού, Γιώργος Μπουλμπασάκος.  Η κυβέρνηση λοιπόν θέλει να ανοίξει -επιτέλους- την αγορά, ενώ μετά το Πάσχα αναμένεται να ακολουθήσει και η εστίαση. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος […]

14.04.2021

ΕΟΔΥ: Πού πραγματοποιούνται σήμερα rapid test

Σε 108 σημεία θα βρίσκονται σήμερα τα συνεργεία του ΕΟΔΥ προκειμένου να πραγματοποιήσουν rapid test σε πολίτες. Τα συνεργία θα βρίσκονται για άλλη μία ημέρα σε όλη την επικράτεια προκειμένου να κάνουν δωρεάν ελέγχους. Οι ώρες που θα πραγματοποιούνται τα rapid test θα είναι από τις 10 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι. Τα […]

Ο FDA συστήνει μια “παύση” στη χορήγηση του εμβολίου Johnson & Johnson
14.04.2021

Ο FDA συστήνει μια “παύση” στη χορήγηση του εμβολίου Johnson & Johnson

Η ανάπτυξη και ο μηχανισμός δράσης του εμβολίου της Johnson
14.04.2021

Η ανάπτυξη και ο μηχανισμός δράσης του εμβολίου της Johnson

Ιταλοί και Ρώσοι επιστήμονες μελετούν τον συνδυασμό Sputnik-V
14.04.2021

Ιταλοί και Ρώσοι επιστήμονες μελετούν τον συνδυασμό Sputnik-V

Λινού: Θα ήταν ιδανικό το COVID free καλοκαίρι αλλά δεν το βλέπω
14.04.2021

Λινού: Θα ήταν ιδανικό το COVID free καλοκαίρι αλλά δεν το βλέπω

Τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα μπορεί να μειώσουν τα αντισώματα των mRNA εμβολίων
14.04.2021

Τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα μπορεί να μειώσουν τα αντισώματα των mRNA εμβολίων

Νέα δεδομένα για το στέλεχος Β.1.1.7 (Μεγάλης Βρετανίας)
14.04.2021

Νέα δεδομένα για το στέλεχος Β.1.1.7 (Μεγάλης Βρετανίας)

COVID: Χάνουν έδαφος οι εμβολιασμοί μετά και τις αναστολές με J&J
13.04.2021

COVID: Χάνουν έδαφος οι εμβολιασμοί μετά και τις αναστολές με J&J

Κορωνοϊός: 4.033 νέα κρούσματα 93 θάνατοι 802 διασωληνωμένοι
13.04.2021

Κορωνοϊός: 4.033 νέα κρούσματα 93 θάνατοι 802 διασωληνωμένοι

Δημοφιλή

Φυσική Κατάσταση
1

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Ψυχολογία
2

Μειώστε το άγχος με αυτές τις απλές συμβουλές

Ομορφιά
3

Bλεφαρίδες: Πώς να τις κάνετε να λάμψουν με 5 απλά βήματα

Ομορφιά
4

Γκρίζα μαλλιά: Πώς βοηθούν οι πατάτες στη μείωση των λευκών τριχών

Περισσότερα

14.04.2021

Εγκυμοσύνη: Oι ρύποι του αέρα φθάνουν μέχρι το έμβρυο

Μικροσκοπικά αερομεταφερόμενα σωματίδια της αιθάλης (ακάθαρτα σωματίδια άνθρακα συνήθως από την καύση ορυκτών καυσίμων) μπορούν να διασχίσουν τον πλακούντα και να φθάσουν στην πλευρά του εμβρύου, σύμφωνα με μια νέα βελγική επιστημονική έρευνα. Είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν βάσιμα στοιχεία πως αυτά τα σωματίδια των ρύπων του αέρα είναι σε θέση να φθάσουν στο […]

14.04.2021

Μάθετε τις θεραπευτικές ιδιότητες της λεβάντας

Η λεβάντα είναι ένας αειθαλής θάμνος που φτάνει μέχρι τα 80 εκατοστά ύψος, έχει στενά γκριζοπράσινα φύλλα και λιλά άνθη. Το πιο διαδεδομένο είδος λεβάντας είναι η στενόφυλλη λεβάντα (Lavandula angustifolia), η οποία είναι η πιο μυρωδάτη ποικιλία και παράγει το καλύτερο αιθέριο έλαιο. Το έλαιο λεβάντας έχει αντισηπτικές και επουλωτικές ιδιότητες. Είναι μάλιστα από […]

Εργασία μόνο για «ελεγμένους»: Με υποχρεωτικά τεστ θα ανοίξει και η εστίαση
14.04.2021

Εργασία μόνο για «ελεγμένους»: Με υποχρεωτικά τεστ θα ανοίξει και η εστίαση

ΕΟΔΥ: Πού πραγματοποιούνται σήμερα rapid test
14.04.2021

ΕΟΔΥ: Πού πραγματοποιούνται σήμερα rapid test

Ο FDA συστήνει μια “παύση” στη χορήγηση του εμβολίου Johnson & Johnson
14.04.2021

Ο FDA συστήνει μια “παύση” στη χορήγηση του εμβολίου Johnson & Johnson

Η ανάπτυξη και ο μηχανισμός δράσης του εμβολίου της Johnson
14.04.2021

Η ανάπτυξη και ο μηχανισμός δράσης του εμβολίου της Johnson

Ζαλάδα: Που οφείλεται;
14.04.2021

Ζαλάδα: Που οφείλεται;

Πως θα μάθει το παιδί σας να ντύνεται μόνο του
14.04.2021

Πως θα μάθει το παιδί σας να ντύνεται μόνο του

7 φρούτα που δεν πρέπει να τρώτε εάν κάνετε δίαιτα και 6 που επιτρέπονται
14.04.2021

7 φρούτα που δεν πρέπει να τρώτε εάν κάνετε δίαιτα και 6 που επιτρέπονται

Το μεγάλο “μυστικό” για να χάνετε βάρος τρώγοντας
14.04.2021

Το μεγάλο “μυστικό” για να χάνετε βάρος τρώγοντας