Επιδημίες

Μπορεί ο SARS-CoV-2 να μεταδοθεί από κατεψυγμένα δείγματα ζώων;

Μπορεί ο SARS-CoV-2 να μεταδοθεί από κατεψυγμένα δείγματα ζώων;

Σε πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό nature διερευνάται η προέλευση της πανδημίας και μελετάται αν ο SARS-CoV-2 μπορεί να μεταδοθεί από κατεψυγμένα δείγματα ζώων.

H βιβλιογραφία ανασκοπείται από τους Καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριο Παρασκευή (Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ)(https://mdimop.gr/covid19/) .

Σε συνέντευξη τύπου αυτόν τον μήνα, η ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κορωνοϊός προήλθε πιθανόν από νυχτερίδες και μεταδόθηκε σε ανθρώπους μέσω ενός ενδιάμεσου οργανισμού.

H ίδια ομάδα θεωρεί ότι είναι σημαντικό να διερευνηθεί εάν δείγματα κατεψυγμένου κρέατος από άγρια ​​ζώα που εκτρέφονται στην Κίνα ενδέχεται να είχαν μολυνθεί με τον ιό.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει τις πρώτες μεταδόσεις κορωνοϊού στην περιοχή της Wuhan.

Η διερεύνηση της υπόθεσης των μολυσμένων κατεψυγμένων κρεάτων έχει γίνει πολύπλοκη λόγω άλλων υποθέσεων ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω πολύ ψυχρών επιφανειών.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα ΜΜΕ στην Κίνα διέδιδαν ότι ο ιός θα μπορούσε να είχε φτάσει  στη Wuhan μέσω κατεψυγμένων άγριων ​​ζώων που είχαν εισαχθεί από το εξωτερικό.

Από επιστημονικές μελέτες υπάρχει τεκμηρίωση ότι μεταδόσεις σε κατεψυγμένο κρέας είναι εφικτή.

Πολλοί επιστήμονες εκτός της Κίνας, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι αυτή η θεωρία αποπροσανατολίζει την αναζήτηση της προέλευσης της πανδημίας και ότι είναι σπάνιο ο ιός να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω μολυσμένων επιφανειών.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η επιφανειακή μετάδοση σε κατεψυγμένες επιφάνειες είναι εφικτή.

Μια προδημοσιευμένη μελέτη έδειξε ότι ό ιός μπορεί να παραμείνει μολυσματικός στην επιφάνεια κατεψυγμένου ή ψυγμένου κρέατος για περισσότερο από τρεις εβδομάδες.

Η επιδημική έκρηξη του Ιουνίου 2020 στην Κίνα συνδέθηκε με την αγορά Xinfadi της πόλης.

Τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν μετά από διάστημα 56 ημερών χωρίς  μεταδόσεις στην πόλη και αφορούσαν ένα ξεχωριστό στέλεχος του SARS-CoV-2.

Η έρευνα έδειξε την ύπαρξη ιικών σωματιδίων του ιδίου στελέχους σε κατεψυγμένο σολομό.

Η ερευνητική ομάδα του ΠΟΥ έλαβε υπόψιν αυτά τα ευρήματα.

Σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, διαπιστώθηκε η απομόνωση μολυσματικού ιού από κατεψυγμένο βακαλάο που θεωρήθηκε ότι ήταν η πηγή μεταδόσεων σε λιμενεργάτες στην ανατολική επαρχία Shandong, τον Σεπτέμβριο.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί», δήλωσε ο ErwinDuizer, ιολόγος στο Ολλανδικό Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος.

Τον Νοέμβριο, μετά την εμφάνιση και άλλων εστιών διασποράς στην Κίνα, οι αρχές καθιέρωσαν την υποχρεωτική απολύμανση των εισαγόμενων κατεψυγμένων εμπορευμάτων για την αποτροπή της επιφανειακής μετάδοσης

Η ομάδα του ΠΟΥ δεν θεωρεί πιθανό ότι η πανδημία ξεκίνησε από μεταδόσεις από τρόφιμα ή συσκευασίες.

Ωστόσο, θεωρείται πιθανό οι πρώτες μεταδόσεις να προήλθαν από κάποιο  ζώο.

Είναι επίσης πιθανό οι άνθρωποι να εισήλθαν στην αγορά και να ήταν ήδη μολυσμένοι  και στη συνέχεια να προκάλεσαν επιδημική έκρηξη στην περιοχή, ή οι μεταδόσεις να είχαν προκληθεί από κάποιο μολυσμένο αντικείμενο.

Πριν κλείσει η αγορά στην Wuhan τον Ιανουάριο του 2020, 10 από τους 653 πάγκους πουλούσαν ζωντανά ή κατεψυγμένα άγρια ​​ζώα.

Τα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των κουναβιών και ρακούν είναι γνωστό ότι μπορεί να μολυνθούν από κορωνοϊούς.

Όταν ελέγχθηκε η αγορά μετά το κλείσιμο, κανένα από τα κρέατα ή τα ζώα – συμπεριλαμβανομένων των κατεψυγμένων σφαγίων – δεν βρέθηκε θετικό σε το SARS-CoV-2.

Ωστόσο, θεωρείται ότι δεν ελέγχθηκε μεγάλος αριθμός δειγμάτων.

Εάν τα κατεψυγμένα ή αποψυγμένα σφάγια είχαν μολυνθεί με τον ιό, ο χειρισμός των ζώων θα μπορούσε να εμπεριέχει κίνδυνο μόλυνσης.

Αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα για τα ενδιάμεσα ζώα, στα οποία η συγκέντρωση του ιού μπορεί να είναι πολύ υψηλή, λόγω του ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν είναι προσαρμοσμένο για να εμποδίσει τη μόλυνση.

Παρόλα αυτά θεωρείται ότι η κατάψυξη και η απόψυξη σίγουρα θα μειώσουν τη βιωσιμότητα ορισμένων ιών, συμπεριλαμβανομένων των κορωνοϊών.

Οι πιο πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι πιο πιθανό ο SARS-CoV-2 να μεταδόθηκε για πρώτη φορά στον άνθρωπο από ένα ζωντανό ζώο.

Τα περισσότερα από τα άγρια ​​ζώα που αποτελούν αντικείμενο εμπορίας στην Κίνα είναι ζωντανά.

Τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από εκτροφές της Κίνας.

Με τη μεταφορά όλων αυτών των φυσικά ειδών σε μια τοποθεσία αυξάνονται οι πιθανότητες επώασης και δημιουργίας νέων ιών.

Αποτελεί ζωτικής σημασίας να διερευνήσουμε αν οι εργαζόμενοι σε εκτροφές άγριων ζώων που προμήθευαν προϊόντα σε αγορές της Wuhan έχουν αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2.

Αυτό, θα αποτελέσει κλειδί για την κατανόηση της προέλευσης της πανδημίας.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19
22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω
16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων
10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού