Επιδημίες

Πολυδύναμο πρωτόκολλο αντιμετώπισης του ιού Sars-Cov-2 (Covid-19)

Του Γεώργιου Ι. Φουτσιτζή*
Πολυδύναμο πρωτόκολλο αντιμετώπισης του ιού Sars-Cov-2 (Covid-19)

Η μεταδοτική εξάπλωση του  COVID-19  δημιούργησε παγκόσμια ανησυχία και  κατοχύρωσε τον όρο της πανδημίας σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).Σήμανε έτσι την προσπάθεια της  παγκόσμιας  ερευνητικής κοινότητας  προς την κατεύθυνση κατάλληλου χημειοθεραπευτικού σχήματος, εμβολίου και αντιικού ορού.Μέσα από την συγκρότηση ενός  πολυδύναμου πρωτοκόλλου.

Σκοπός:  Με την χρήση της μετα-ανάλυσης έγινε επεξεργασία μελετών και σύγχρονης βιβλιογραφίας επί του θέματος για την εξαγωγή συμπερασμάτων που αφορούν την αντιμετώπιση της ιικής νόσου στο παρόν και το μέλλον.

Υλικό-Μέθοδος: Η πρωτείνη  S (spike-139 KDa) του ιού συνδέεται με  το 83% των υποδοχέων ACE-2 ( Μετατρεπτικό  Ένζυμο -2  της Αγγειοτενσίνης) στους πνεύμονες όπου βρίσκονται τα  κυψελιδικά επιθηλιακά κύτταρα τύπου ΙΙ. Η σύνδεση των υποδοχέων ACE-2 με τις ακίδες του ιού SARS-CoV-2 οδηγεί σε απορρύθμιση της προστατευτικής επίδρασης αυτών των υποδοχέων στο αναπνευστικό σύστημα, που ασκείται μέσω της εναλλακτικής οδού του συστήματος  ρενίνης-αγγειοτενσίνης . Η χορήγηση APNO1(Recombinant Human Angiotensin Converting Enzyme2, rhACE2, της APEIRON  Biologics μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μετρήσιμος βιολογικός δείκτης  με επιπλέον προστασία απέναντι στο ARDS(Acute Respiratory Distress Syndrome, ALI( Acute Lung Injury), PAH(Pulmonary Arterial Hypertension).

Αναστολή της διαμεμβρανικής πρωτείνης/transmembrane  protease serine 2( TMPRSS2)-η οποία κωδικοποιείται από το ομώνυμο γονίδιο όπου το τελευταίο προάγεται από την δράση των ανδρογενών ορμονών στον προστατικό καρκίνο και αντίθετα ελαττούται στον μη ανδρογενή προστατικό καρκίνο- και μέσω του υποδοχέα ACE-2( η πρώτη   είναι απαραίτητη για την είσοδο του ιού στο κύτταρο , στην επιφάνεια του οποίου συνδέθηκε), θα μπορούσε να δημιουργήσει  αδυναμία σύνδεσης του ιού με τα κύτταρα του ξενιστή, σε αυτήν την κατεύθυνση, η μεθοτρεξάτη, επι παραδείγματι  θα μπορούσε να παρέμβει στη δράση της σερίνης και κατά συνέπεια στη δράση του ενζύμου TMPRSS2. Επιπλέον στη διάρκεια της ειδικής ανοσίας που θα εμφανιστεί , με πτώση του ιικού φορτίου μπορεί να παρατηρηθεί  αιμοφαγοκυτταρική  λεμφοιστιοκυττάρωση που χαρακτηρίζεται από υπερβολική αύξηση των φλεγμονωδών κυτοκινών  η οποία μπορεί να οδηγήσει σε οργανική βλάβη(Young et al. JAMA 3/3/2020).

Δηλαδή  η IL6  ως βασικός  μεσολαβητής της συστηματικής φλεγμονής, πρέπει να αναχαιτιστεί  από συνδιασμό  υπαρχόντων φαρμάκων αξιολογώντας σε κάθε περίπτωση τις παρενέργειες και τα τυχόν υποκείμενα νοσήματα που υπάρχουν στους ασθενείς. Η προτεινόμενη εφαρμογή και χρήση της  ιντερφερόνης  μεμονωμένα η’ και σε συνδιασμό μπορεί να επιφέρει βελτίωση αφού  αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των ιών στο κύτταρο ξενιστή και όχι μόνο.  Συγκεκριμένα οι τύπου α ( παραγωγή από μακροφάγα) και β( παραγωγή από ινοβλάστες) αν και διαφέρουν δομικά  προσφέρουν ίδιες αντιικές δράσεις στις  ιογενείς  περιπτώσεις τόσο με παρακρινή μηχανισμό όσο και με ενδοκρινή δράση. Με έμφαση στην  2’ 5’ ολιγοαδενυλική συνθετάση, ένζυμο που παρεμβαίνει  αναστέλλοντας την μεταγραφή του ιικού  RNA η΄ DNA άρα  τον πολλαπλασιασμό  του ιού, (βλ: virbogen omega).

Συμπεράσματα:  Στην Πρώτη Φάση  με εμφάνιση ηπίων συμπτωμάτων αλλά και σε φορείς ασυμπτωματικούς   ελέγχεται η κλινική εικόνα και λαμβάνεται το ιατρικό ιστορικό. Παράλληλα με την  όποια συντηρητική αγωγή  δίδεται  υδατοδιαλυτή ανασυνδιασμένη ACE-2 ( recombinant human ACE-2/ rhACE-2 , APN01,( GSK2586881), ώστε να συνδεθεί ο ιός με τη χορηγούμενη ACE-2 και  να μπλοκαριστεί η είσοδος του ιού στο κύτταρο ξενιστή  . Έτσι προστατεύεται η ενδογένης ACE-2 των ιστών ( καρδιά, ενδοθήλιο, γαστρεντερικό σύστημα, νεφροί)ώστε  να αποτραπεί  η σύνδεση και η δράση του ιού  ενώ παράλληλα μπορεί  να διατηρηθεί  η προστατευτική  δράση του ACE-2 στους πνεύμονες. Ως αντιμετώπιση στην εμφάνιση της φλεγμονώδους  υπερευαισθησίας  χορηγείται συνδιασμός  τοσιλιζουμάμπης, σαριλουμάμπης, αντι-IL 6 μονοκλωνο- αντίσωμα TZLS-501, αντι-IL1 (ανακίνρα)  έναντι των JAK(Janus Kinase)ως αναστολή  της μεταφοράς  σήματος.

Στην κατεύθυνση της ανοσοποίησης  ενδέχεται  η  από in vitro εφαρμογή  του IgG1 mouse monoclonal antibody (της www.kerfast.com)  σε in vivo εθελοντές να δώσει, εάν όχι αποτελέσματα, ενδείξεις  σε νέα ανοσολογικά  μονοπάτια. Η αποκάλυψη του 47D11 να προσδένεται με έναν επίτοπο στον υποδοχέα μπορεί  να καταστείλλει τον ιό  προσφέροντας την αντίστοιχη παθητική ανοσία, ενδέχεται  και μπρος την κατεύθυνση κατασκευής αντιικού ορού. Η  χρήση με την συγκρότηση τρίδυμου εμβολίου έχοντας ως πρωταρχικά συστατικά  την γλυκοπρωτείνη εξωτερικών εκδοχέων spikes (S) με στόχο την διέγερση παραγωγής αντισωμάτων, γλυκοπρωτείνης  Ε του εξωτερικού περίβληματος , της μεμβράνης  Μ , η οποία καθορίζει την μορφογένηση του ιού του γονιδιώματος του ιού και την επιλογή  κατεύθυνσης της ενσωμάτωσης του γονιδιώματος του ιού.

Οι κινάσες είναι διαλυτές κυτταροπλασματικές πρωτειονο-τυροσινικές κινάσες , οι οποίες ενεργοποιούνται με αμοιβαία/σταυρωτή  φωσφορυλίωση και φωσφορυλιώνουν  τις  STAT , αντιδρούν με τα κυτταροπλασματικά τμήματα του υποδοχέα. Αποτέλεσμα είναι η φωσφορυλίωση των ιζημάτων της τυροσίνης που βρίσκεται στο κυτταροπλασματικό  τμήμα του υποδοχέα και η φωσφορυλίωση των παραγόντων μεταγραφής, οι οποίοι  ονομάστηκαν μεταγωγείς  σήματος και ενεργοποιητές  μεταγραφής (STAT- Signal  transducers and activators of transcription). Μετά τη φωσφορυλίωση, οι μεταγραφικοί  παράγοντες  STAT υφίστανται  διμερισμό  μέσω SH2 –P-Tyr  και  μετατοπίζονται από το κυτταρόπλασμα στον πυρήνα του κυττάρου, όπου συνδέονται με περιοχές γονιδίων τα οποία επάγονται από τη συγκεκριμένη κυτταροκίνη.

Τέλος η επιστράτευση μιας συμπληρωματικής φυτικής προσπάθειας θα μπορούσε να συνδράμει  στην αντιμετώπιση της  νόσου. Επι παραδείγματι η χρήση της glycyrrhizin από την γλυκόριζα(liquorice) (Cinatl  200α)  είχε δείξει καλή  in vitro ανταπόκριση  στο  SARS-CoV.

Βιβλιογραφία:  1) Paul E. William “ Fundamental Immunology 6th edition , ed William E. Paul, 2008 by Lippincott Williams & Wilkins , Philadelphia, USA.

2)Hebenstreit D, Horejs – Hoeck J and Duschl A. “ JAK/ STAT – dependent gene regulation by cytokines”. Drug  News Perspect 2005 ; 18 (4): 243-249.

3) Stark GR, Kerr IM, Williams BR et al. How cells respond to interferons. Ann Rev Biochem 1998; 67: 227-264.

4)Malek TR, Bayer AL. Tolerance, not immunity, crucially depends on  IL-2 Nat Rev Immunol  2004; 4: 665-674.

*Ο Γεώργιος Ι. Φουτσιτζής είναι Professor  in Microbiology (MD-Phd),EuspLM- Ecole Superieure Robert De Sorbon, Class Medicine II (EASA), Biometranner-Researcher.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19
22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω
16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων
10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού