Επιδημίες

Παγκόσμια επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού αλλά οι νέες παραλλαγές θέτουν νέες προκλήσεις για τα εμβόλια

Παγκόσμια επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού αλλά οι νέες παραλλαγές θέτουν νέες προκλήσεις για τα εμβόλια

Ο αριθμός των νέων περιπτώσεων που αναφέρθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο συνεχίζει να μειώνεται για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα, όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με 2,4 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις την περασμένη εβδομάδα, (δηλαδή μείωση περίπου 11% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα).

Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) (https://mdimop.gr/covid19/), παρουσιάζουν πρόσφατα δεδομένα σχετικά με την παγκόσμια εξάπλωση του SARS-CoV-2  και τα μεταλλαγμένα στελέχη του.

Παράλληλα, ο αριθμός των νέων θανάτων συνέχισε επίσης να μειώνεται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, με σχεδόν 66.000 νέους θανάτους που αναφέρθηκαν την περασμένη εβδομάδα, να δείχνουν μια μείωση κατά 20% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Μόνο περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Ανατολικής Μεσογείου παρουσιάζουν μια μικρή αύξηση κατά 2% και 7%, αντίστοιχα.

Στην Αμερική συνεχίζει να παρατηρείται η μεγαλύτερη ελάττωση νέων περιπτώσεων σε απόλυτους αριθμούς.

ην περασμένη εβδομάδα, οι πέντε χώρες με τον υψηλότερο αριθμό νέων περιπτώσεων  εξακολουθούν να είναι:

-οι ΗΠΑ (480,467 νέες περιπτώσεις, μείωση κατά 29%),

-η Βραζιλία (316,221 νέες περιπτώσεις, μείωση κατά 1%),

-η Γαλλία ( 131,179 νέες περιπτώσεις, αύξηση 3%),

-η Ρωσία (92,843 νέες περιπτώσεις, μείωση 11%) και,

-η Ινδία (86,711 νέες περιπτώσεις, αύξηση 10%).

Πρόκληση τα νέα στελέχη του ιού

Όμως μια νέα πρόκληση αποτελεί η εξάπλωση νέων στελεχών του SARS-CoV-2 που αφορά τρία νέα στελέχη (που αναφέρθηκαν αρχικά στο ΗΒ, στην Ν. Αφρική και στην Βραζιλία/Ιαπωνία) ενώ ένα νέο, τέταρτο, στέλεχος έχει περιγραφεί πρόσφατα στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

-Για το στέλεχος 20I/501Y.V1(από τον Ηνωμένο Βασίλειο) η έκθεση του ΠΟΥ αναφέρει αυξημένη μεταδοτικότητα κατά (36%-75%), πιθανή αύξηση της σοβαρότητας και θνητότητας της νόσου, όμως δεν φαίνεται να επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των τριών εμβολίων από την Pfizer, Moderna & Astra-Zeneca/Oxford.

-Για το στέλεχος 20H/501Y.V2 (της Νοτίου Αφρικής) η ΠΟΥ αναφέρει αυξημένη μεταδοτικότητα κατά περίπου 50%, αλλά μάλλον χωρίς επίπτωση στην σοβαρότητα και θνητότητα της νόσου.

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Όμως σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, όσον αφορά τα εμβόλια της Moderna και Pfizer-BioNTech φαίνεται να επηρεάζεται η δυνατότατα εξουδετέρωσης, αλλά είναι άγνωστο αν επηρεάζεται η προστασία από την εκδήλωση της νόσου.

Σχετικά με τα εμβόλια της Novavax και της Johnson & Johnson, φαίνεται να παρέχουν ελαττωμένη προστασία, ενώ όσο αφορά το εμβόλιο τηςAstraZeneca/ Oxfordφαίνεται να επηρεάζεται σημαντικά η αποτελεσματικότητα του. 

Το τρίτο στέλεχος στην Ιαπωνία

Όσον αφορά το τρίτο στέλεχος (20J/501Y.V3-  Βραζιλία /Ιαπωνία) φαίνεται να σχετίζεται με αυξημένη μεταδοτικότητα αλλά δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία που να αφορούν την αποτελεσματικότητα όσον αφορά την προστασία που παρέχουν τα διάφορα εμβόλια εναντίον του.

Νέα έκδοση εμβολίου από την Moderna

Η εταιρεία Moderna αναφέρει  ότι η μια νέα έκδοση του εμβολίου είναι προσαρμοσμένη για να εξουδετερώσει τη λοίμωξη από το στέλεχος  από τη Νότια Αφρική.

Ήδη μια ποσότητα του εμβολίου έχει σταλεί στα Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ ώστε να δοκιμαστεί εάν το τροποποιημένο εμβόλιο θα διεγείρει μια ισχυρή ανοσολογική απόκριση.

.Η Moderna δοκιμάζει επίσης το υπάρχον εμβόλιο που χορηγείται σε δυο δόσεις για να προσδιορίσει εάν μια τρίτη δόση θα προσφέρει μια ισχυρή ενίσχυση της  ανοσίας έναντι της Νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης.

Μέτρα και από την Pfizer

Η Pfizer, ο άλλος κατασκευαστής εμβολίων με εγκεκριμένο εμβόλιο mRNA, δήλωσε ότι λαμβάνει παρόμοια μέτρα ως προφύλαξη για να προσδιορίσει εάν πρέπει να παραχθούν εμβόλια που στοχεύουν την παραλλαγή ή εάν θα είναι επαρκής ο αρχικός εμβολιασμός.

Τα αρχικά εμβόλια των Pfizer και Moderna έχουν αποδειχθεί ότι εξουδετερώνουν μεν την Νοτιοαφρικανικής μετάλλαξη στο εργαστήριο αλλά με ελαττωμένα ποσοστά ανταπόκρισης.

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Στις 27 Φεβρουαρίου 2021 ο FDA ενέκρινε το εμβόλιο της Johnson & Johnson, το οποίο είναι το τρίτο εμβόλιο που θα είναι διαθέσιμο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κατά τη διάρκεια της μεγάλης διάρκειας συζήτησης, οι ερευνητές  της Johnson & Johnson υποστήριξαν ότι το εμβόλιο που χορηγείται σε μία μόνο δόση ήταν 66% αποτελεσματικό στην προστασία από περιπτώσεις μέτριας έως σοβαρής νόσου σε μια μεγάλη, παγκόσμια κλινική δοκιμή και 85% αποτελεσματική έναντι σοβαρών περιπτώσεων.

Μάλιστα, η Καλιφόρνια αναμένει την παράδοση 380.300 δόσεων εμβολίου της Johnson & Johnson μέχρι την επόμενη εβδομάδα, ώστε να ξεκινήσει άμεσα την χορήγηση του, δήλωσε ο Κυβερνήτης της Πολιτείας.

Το τέταρτο στέλεχος του κορωνοϊού στην Καλιφόρνια

Ένα τέταρτο νέο στέλεχος του ιούS ARSCoV-2, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά και τώρα εξαπλώνεται στην Καλιφόρνια, φαίνεται να είναι κάπως πιο μεταδοτικό και να αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσου και ανάγκη νοσηλείας σε ΜΕΘ  και το θάνατο, σύμφωνα με τα πρώτα επιδημιολογικά δεδομένα.

Επιπλέον πιθανόν να εμφανίζει και κάποιου βαθμού αντοχή στα εξουδετερωτικά αντισώματα, αλλά τα δεδομένα είναι πολύ πρώιμα, και σε μικρό αριθμό περιπτώσεων.

Η παραλλαγή αυτή του ιού (που υπάρχει σε δυο βασικές μορφές που ονομάζονται B.1.427 and B.1.429) έχει βρεθεί και σε άλλες πολιτείες, αλλά πλέον αφορά περισσότερο από το 50% των κρουσμάτων στην Καλιφόρνια.

Μια σχετικά μελέτη βρίσκεται διαθέσιμη με την μορφή προ-δημοσίευσης.

Σε αυτή, οι ερευνητές αλληλούχησαν 2172 γονιδιώματα από δείγματα ιών από ασθενείς σε 44 κομητείες της Καλιφόρνια και μελέτησαν επίσης τα ιατρικά αρχεία 324 ατόμων με COVID-19, συγκρίνοντας ασθενείς με διαφορετικά στελέχη του ιού.

Όπως αναφέρουν,  οι ασθενείς που νοσούσαν από την παραλλαγή του ιού είχαν σχεδόν 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν νοσηλείας σε ΜΕΘ και περισσότερες από 11 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν.

Φυσικά, αυτά τα αποτελέσματα αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη καθώς οι αριθμοί είναι πολύ μικροί για να βγουν οριστικά συμπεράσματα.

Άλλα δεδομένα δείχνουν επίσης ότι η παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική.

Διπλάσια η ποσότητα του ιού στην μύτη των ασθενών που μολύνθηκαν από το νέο στέλεχος

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν μολυνθεί με την παραλλαγή είχαν περίπου διπλάσια ποσότητα του ιού στις μύτες τους, που μπορεί να τους κάνει πιο μολυσματικούς.

Στο εργαστήριο, οι ιοί που μια βασική μετάλλαξη της παραλλαγής φαίνεται να διαμολύνουν πιο γρήγορα τα κύτταρα στο εργαστήριο, ενώ σε ένα γηροκομείο που διαπιστώθηκε μόλυνση από την παραλλαγή του ιού, η λοίμωξη εξαπλώθηκε πολλές φορές γρηγορότερα από ότι σε τέσσερα άλλα γηροκομεία που προκλήθηκαν λοιμώξεις από άλλες παραλλαγές του ιού.

Σε εργαστηριακές μελέτες, η παραλλαγή Β.1.429 επηρέασε επίσης την αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων καθώς ήταν τέσσερις φορές λιγότερο ευαίσθητος από τον αρχικό κοροναϊό σε εξουδετερωτικά αντισώματα από το αίμα ατόμων που ανέκαμψαν από την COVID-19, και δύο φορές λιγότερο ευαίσθητη σε αντισώματα από το αίμα ατόμων που εμβολιάστηκαν με τα εμβόλια Pfizer ή Moderna.

Εκτός από άλλες μεταλλάξεις, τα στελέχη αυτά (Β.1.427 και Β.1.429) έχουν μια τριάδα μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα με την οποία ο ιός εισβάλει σε ανθρώπινα κύτταρα.

Πιστεύεται ότι αυτές σταθεροποιούν τη σύνδεση με τον υποδοχέα ACE2 ενώ καμία από αυτές τις τρεις μεταλλάξεις δεν βρίσκεται στις τρεις άλλες παραλλαγές (που πρωτοεμφανίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία/Ιαπωνία).

Εντούτοις, οι εξελικτικοί βιολόγοι σημειώνουν  ότι τα στελέχη αυτά  B.1.427 και B.1.429 πιθανώς εμφανίστηκαν τον Ιούλιο και τον Ιούνιο του 2020, αντίστοιχα, αλλά οι λοιμώξεις από αυτά τα στελέχη δεν έχουν εμφανίσει εκρηκτική αύξηση.

Επιδημίες

27.10.2021

Κορωνοϊός: 4-18 ετών το 27% των κρουσμάτων την εβδομάδα 18 – 24 Οκτωβρίου

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία την εβδομάδα αναφοράς 18-24 Οκτωβρίου, το ποσοστό θετικότητας στην COVID διαμορφώθηκε στο 1.61% σε σύνολο 1.393.526 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0.36% σε σύνολο 1.831.691 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 0.70%. Οι εισαγωγές νέων ασθενών με COVID-19 ήταν 1.586, ενώ, -το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης […]

27.10.2021

Γεωγραφική κατανομή: 721 κρούσματα στην Αττική – 602 στη Θεσσαλονίκη

Στην Αττική βρίσκονται τα 721 από τα 3.651 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ο ΕΟΔΥ.  Στην Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 602 κρούσματα και στη Λάρισα 245. Αναλυτικά: 91 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής 86 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών 29 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής 106 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών 214 κρούσματα στην […]

ΣτΕ: Υποχρεωτικό το self test σε μαθητές κι εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαιδευσης
27.10.2021

ΣτΕ: Υποχρεωτικό το self test σε μαθητές κι εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαιδευσης

COVID-19: 3.651 νέα κρούσματα – 387 διασωληνωμένοι – 63 νέοι θάνατοι
27.10.2021

COVID-19: 3.651 νέα κρούσματα – 387 διασωληνωμένοι – 63 νέοι θάνατοι

Έρευνα: Το 19% των Ελλήνων διστακτικοί ή αρνητικοί στο εμβόλιο COVID-19
27.10.2021

Έρευνα: Το 19% των Ελλήνων διστακτικοί ή αρνητικοί στο εμβόλιο COVID-19

Γ.Πετράκος: «Μεγάλα ΜΜΕ παίζουν το ρόλο του “κυβερνητικού μπράβου” που αναλαμβάνει τη “βρώμικη δουλειά”»
27.10.2021

Γ.Πετράκος: «Μεγάλα ΜΜΕ παίζουν το ρόλο του “κυβερνητικού μπράβου” που αναλαμβάνει τη “βρώμικη δουλειά”»

Σ.Τσιμτσιλή: «Δεν είναι πολύ καλά ο διπλά εμβολιασμένος Γ.Αϊβάζης – Χρειάζεται οξυγόνο και δυσκολεύεται να μιλήσει»
27.10.2021

Σ.Τσιμτσιλή: «Δεν είναι πολύ καλά ο διπλά εμβολιασμένος Γ.Αϊβάζης – Χρειάζεται οξυγόνο και δυσκολεύεται να μιλήσει»

Μελέτησαν τι κάνει το εμβόλιο στο αίμα: «Ποτέ δεν ήταν αποδεκτό να εγχέεις τέτοιου είδους σκουπίδια στον οργανισμό» λένε
27.10.2021

Μελέτησαν τι κάνει το εμβόλιο στο αίμα: «Ποτέ δεν ήταν αποδεκτό να εγχέεις τέτοιου είδους σκουπίδια στον οργανισμό» λένε

ΕΚΠΑ: Περίοδος επώασης του SARS-CoV-2
27.10.2021

ΕΚΠΑ: Περίοδος επώασης του SARS-CoV-2

COVID-19: Μειωμένος ο κίνδυνος θανάτου από όλα τα αίτια στους εμβολιασμένους
27.10.2021

COVID-19: Μειωμένος ο κίνδυνος θανάτου από όλα τα αίτια στους εμβολιασμένους

Δημοφιλή

Υγεία & πολιτική
1

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Φυσική Κατάσταση
2

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Ψυχολογία
3

Μειώστε το άγχος με αυτές τις απλές συμβουλές

Υγεία & πολιτική
4

ΙΣΑ: Δέσμευση Πλεύρη για επίλυση των αιτημάτων του ιατρικού κλάδου

Περισσότερα

27.10.2021

Δωρεά 3 απινιδωτών στο δήμο Δελφών από το Metropolitan Hospital

Σε μία ακόμα ενέργεια που δείχνει πόσο στηρίζει την υγεία, τον αθλητισμό και τη ζωή προχώρησε το Metropolitan Hospital. Το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021, δώρισε στο δήμο Δελφών τρεις απινιδωτές, τρία μηχανήματα που όταν και όπου χρειαστεί σώζουν ζωές, προκειμένου να εγκατασταθούν σε ισάριθμες αθλητικές δομές του εν λόγω δήμου. Από την πλευρά του δήμου, […]

27.10.2021

Πραγματοποιήθηκε το συνέδριο “PHARMA 4.0 FUTURE”

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του συνεδρίου “PHARMA 4.0 FUTURE”, το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021, στο ξενοδοχείο Royal Olympic στην Αθήνα. Το διήμερο συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε υβριδικά, προσέλκυσε περισσότερους από 60 συμμετέχοντες με φυσική παρουσία και 210 συμμετέχοντες με διαδικτυακή παρακολούθηση. Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου […]

“Η Καρδιά σας είναι σπάνια: Ακούστε το μήνυμά της»
27.10.2021

“Η Καρδιά σας είναι σπάνια: Ακούστε το μήνυμά της»

Το Άσυλο Ανιάτων ενισχύεται με δωρεά του Ομίλου ΙΑΣΩ
27.10.2021

Το Άσυλο Ανιάτων ενισχύεται με δωρεά του Ομίλου ΙΑΣΩ

Κορωνοϊός: 4-18 ετών το 27% των κρουσμάτων την εβδομάδα 18 – 24 Οκτωβρίου
27.10.2021

Κορωνοϊός: 4-18 ετών το 27% των κρουσμάτων την εβδομάδα 18 – 24 Οκτωβρίου

Κίνδυνος διακοπής λειτουργίας αιμοδοσίας στο ΓΝΕ Θράσιο
27.10.2021

Κίνδυνος διακοπής λειτουργίας αιμοδοσίας στο ΓΝΕ Θράσιο

Ακμή ενηλίκων: Ποιες οι επιπτώσεις της στις γυναίκες;
27.10.2021

Ακμή ενηλίκων: Ποιες οι επιπτώσεις της στις γυναίκες;

Γεωγραφική κατανομή: 721 κρούσματα στην Αττική – 602 στη Θεσσαλονίκη
27.10.2021

Γεωγραφική κατανομή: 721 κρούσματα στην Αττική – 602 στη Θεσσαλονίκη

Merck: Συμφωνία αδειοδότησης για να ενισχύσει την πρόσβαση στο χάπι του κορωνοϊού
27.10.2021

Merck: Συμφωνία αδειοδότησης για να ενισχύσει την πρόσβαση στο χάπι του κορωνοϊού

ΣτΕ: Υποχρεωτικό το self test σε μαθητές κι εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαιδευσης
27.10.2021

ΣτΕ: Υποχρεωτικό το self test σε μαθητές κι εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαιδευσης