Επιδημίες

6 Μύθοι για τη μετάδοση του SARS-CoV-2 μέσω αερολυμάτων

6 Μύθοι για τη μετάδοση του SARS-CoV-2 μέσω αερολυμάτων

Η ταχεία εξάπλωση της πανδημίας της COVID-19 οδήγησε σε αρκετές έρευνες οι οποίες είχαν στόχο να εξετάσουν τους μηχανισμούς που χρησιμοποιεί ο ιός για να μολύνει νέα άτομα.

Ένας από αυτούς είναι και η εξάπλωση μέσω αερολυμάτων, σωματιδίων δηλαδή τα οποία απελευθερώνονται από την αναπνοή, το βήχα ή το φτέρνισμα.

Η μετάδοση του SARS-CoV-2 έχει βρεθεί από την αρχή της πανδημίας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ωστόσο έχουν κυκλοφορήσει αρκετές λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με τον τρόπο που αυτή συμβαίνει.

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Hospital Infection, αναφέρεται στους 6 πιο γνωστούς μύθους για τη μετάδοση μέσω αερολυμάτων και παραθέτει τα επιστημονικά δεδομένα που αποδεικνύουν για ποιο λόγο οι αντιλήψεις αυτές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Μύθος 1: Τα αερολύματα είναι σταγονίδια με διάμετρο κάτω από 5μm

Ο λανθασμένος αυτός ορισμός χρησιμοποιήθηκε προσφάτως και σε μία ανακοίνωση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (WHO).

Η ομιλία, ο βήχας και το φτέρνισμα μπορούν να δημιουργήσουν αναπνευστικά σταγονίδια με μέγεθος από 1μm μέχρι πάνω από 100μm.

Αρκετά από τα παραπάνω σταγονίδια μπορεί να παραμείνουν για παρατεταμένη διάρκεια στον αέρα.

Σήμερα δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί ένα σαφές όριο για τα αερολύματα, καθώς η ικανότητά τους να παραμένουν στον αέρα εξαρτάται όχι μόνο από το μέγεθός τους, αλλά και από την ταχύτητα με την οποία εκλύονται, καθώς και από τη συμπεριφορά του αέρα“, αναφέρει ο κ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος, προσθέτοντας:.

Αναλόγως της ροής του αέρα, ακόμα και σωματίδια μεγαλύτερα από 5μm μπορεί να ταξιδέψουν για περισσότερο από 1 ή 2 μέτρα, την απόσταση δηλαδή που γνωρίζουμε ότι τα σταγονίδια πέφτουν στο έδαφος.

“Κατά συνέπεια, ακόμα και μεγαλύτερα σταγονίδια μπορεί να συμπεριφέρονται ως αερολύματα.

Αν θέλουμε, επομένως, να θέσουμε ένα πιο ακριβές όριο για το χαρακτηρισμό ενός σωματιδίου ως αερόλυμα το οποίο παραμένει στον αέρα για παρατεταμένη διάρκεια, θα ήταν πιο σωστό να χρησιμοποιήσουμε τα 100μm“.

Μύθος 2: Όλα τα σωματίδια με διάμετρο [άνω από 5μm πέφτουν στο έδαφος σε απόσταση 1-2 μέτρων από την πηγή έκλυσής τους

Καθώς ακόμα και σε κλειστούς χώρους υπάρχουν ήπια ρεύματα αέρα, τα σωματίδια της εκπνοής που έχουν μέγεθος 5-10μm μπορεί να μην πέσουν στο έδαφος σε απόσταση 1-2 μέτρων από την πηγή έκλυσης.

Το μέγεθος των σωματιδίων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 50-100 μm για να πέσει στο έδαφος μέσα σε αυτή την απόσταση.

Σωματίδια μικροτέρου μεγέθους μπορεί να ταξιδέψουν σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

Οι κινήσεις των ανθρώπων, ή άλλες μεταβολές στον αέρα μπορεί να βοηθήσουν τα σωματίδια να εξαπλωθούν μακρύτερα από τα 2 μέτρα“, εξηγεί ο κ. Δημητρακόπουλος.

Σε πλήρη άπνοια, ένα σωματίδιο μεγέθους 50 μm πέφτει στο έδαφος σε περίπου 20 δευτερόλεπτα από ύψος 1.5 μέτρου.

Σε νοσοκομεία με μεγάλη κίνηση, υπάρχουν ρεύματα αέρα που επιτρέπουν στα αερολύματα να παραμείνουν στον αέρα για μεγαλύτερη διάρκεια και να ταξιδέψουν μεγαλύτερες αποστάσεις.

Μύθος 3: Αν μεταδίδεται σε κοντινές αποστάσεις, τότε δεν χρησιμοποιεί αερολύματα

Γνωρίζουμε σήμερα ότι η μετάδοση με αερολύματα μπορεί να γίνει τόσο σε κοντινές όσο σε μακρινές αποστάσεις οι οποίες ξεπερνούν τα 1-2 μέτρα.

Οι περισσότεροι λοιμώδεις παράγοντες μεταδίδονται σε κοντινές αποστάσεις.

Για παράδειγμα, διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι ο ιός της γρίπης μεταδίδεται συνήθως στην απόσταση που συνομιλούμε με ένα άλλο άτομο.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ιοί, όπως ο SARS-CoV-2 είναι αδύνατο να μεταδοθούν σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

Διάφοροι παράγοντες, όπως η ροή του αέρα, ο εξαερισμός και το ιικό φορτίο που απελευθερώνεται μπορεί να επηρεάσουν την απόσταση στην οποία μεταδίδεται ένας ιός.

Μύθος 4: Αν το R­0 δεν είναι μεγάλο, τότε ο ιός δεν μεταδίδεται με αερολύματα

Ο δείκτης R­­­αναφέρεται στον αριθμό των ατόμων που μπορεί να μολύνει ένας φορέας του ιού.

Η οδός μετάδοσης δεν παίζει ρόλο στον παραπάνω ορισμό.

Η ακρίβεια του δείκτη εξαρτάται από την ικανότητά μας να ανιχνεύσουμε όλα τα περιστατικά που μόλυνε ο φορέας. 

Σε άλλες λοιμώξεις που μεταδίδονται με αερολύματα, όπως η ανεμευλογιά και η ιλαρά, η διάγνωση των περιστατικών μπορεί να γίνει αρκετά εύκολα, γεγονός που μας βοηθά να εκτιμήσουμε καλύτερα την τιμή του δείκτη.

“Ωστόσο, στην COVID-19, ο ακριβής υπολογισμός του R­0 ­αποτελεί πρόκληση, καθώς πολλά περιστατικά είναι ασυμπτωματικά.

Η μετάδοση του ιού μπορεί να συμβεί επίσης και στο προσυμπτωματικό στάδιο.

Γνωρίζουμε σήμερα ότι ο δείκτης R­δεν αποτελεί ένδειξη ή απόδειξη της μετάδοσης ενός παθογόνου με αερολύματα.

Για παράδειγμα, ο ιός Bacillus anthracis, που προκαλεί τη νόσο του άνθρακα, έχει R­0=0, ωστόσο μεταδίδεται με αερολύματα”, σημειώνει ο κ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος. 

Μύθος 5: Αν ένα παθογόνο μεταδίδεται με αερολύματα, τότε οι χειρουργικές και οι πάνινες μάσκες δεν μπορούν να περιορίσουν την εξάπλωσή του. Ο SARS-CoV-2 έχει διάμετρο 100nm (0.1μm), επομένως οι μάσκες είναι άχρηστες

Έρευνες έχουν δείξει ότι τόσο οι χειρουργικές όσο και οι πάνινες μάσκες μπορούν να περιορίσουν τα σωματίδια που απελευθερώνονται με την εκπνοή, αλλά και τα σωματίδια που εισπνέονται.

Οι χειρουργικές μάσκες μπορούν να περιορίσουν τη μετάδοση του ιού κατά 67-75%, ενώ οι πάνινες μάσκες προστατεύουν από τα εισερχόμενα σωματίδια σε ποσοστό 50-75%.

Η χρησιμότητα της μάσκας έγκειται στο φιλτράρισμα των σταγονιδίων σιέλου ή βλέννης τα οποία έχουν μέγεθος πάνω από 0.5μm και περιέχουν σωματίδια του ιού.

Μύθος 6: Τα σωματίδια που δεν καλλιεργούνται σε τρυβλίο, δεν είναι μολυσματικά

Η καλλιέργεια ενός ιού σε τρυβλίο δεν είναι κάτι εύκολο καθώς συνήθως χρειαζόμαστε περισσότερα του ενός σωματίδια για την έναρξη της καλλιέργειας.

“Οι περισσότερες τεχνικές δειγματοληψίας συγκεντρώνουν (όπως η ηλεκτρική σκούπα) τα σωματίδια του ιού που βρίσκονται στον αέρα, τα οποία και τοποθετούν σε ένα υγρό μέσο καλλιέργειας.

Ωστόσο, η μέθοδος αυτή χρησιμοποιεί ισχυρές δυνάμεις που μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στον ιό, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να μην μπορεί να πολλαπλασιαστεί“, επισημαίνει ο κ. Δημητρακόπουλος, προσθέτοντας:.

Η εισπνοή των αερολυμάτων από τον άνθρωπο είναι πολύ πιο ήπια διαδικασία και δεν επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον ιό.

Κατά συνέπεια, η αδυναμία καλλιέργειας των ιών του αέρα δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ιοί.

Αυτός είναι και ο λόγος που η ταυτοποίηση του ιικού RNA αποτελεί καλύτερη μέθοδο διάγνωσης

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19
22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω
16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων
10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Η κυβέρνηση δεν διαγράφει τα πρόστιμα των ανεμβολίαστων άνω των 60 ετών – «Τοκίζονται και περνάνε και στους κληρονόμους»!
07.08.2023

Η κυβέρνηση δεν διαγράφει τα πρόστιμα των ανεμβολίαστων άνω των 60 ετών – «Τοκίζονται και περνάνε και στους κληρονόμους»!

CDC: Επανεμφανίστηκε η λέπρα στις ΗΠΑ – Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αναπηρίες
02.08.2023

CDC: Επανεμφανίστηκε η λέπρα στις ΗΠΑ – Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αναπηρίες

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό
22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου
20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ
20.02.2024

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ