Επιδημίες

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με την μετάδοση του κορονoϊού και τα τρόφιμα

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με την μετάδοση του κορονoϊού και τα τρόφιμα

Πολλά τα ερωτηματικά σχετικά με την νέα νόσο που μπήκε στην ζωή μας και την άλλαξε ριζικά. Γκρέμισε όνειρα, σχέδια για το μέλλον, γκρέμισε ζωές, διέλυσε οικογένειες, κυρίως όμως σκόρπισε τον θάνατο από την μια άκρη του Πλανήτη, ως την άλλη. 

Πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται πως θα μολυνθούν από τον κορωνοϊό, ακόμη και από τα τρόφιμα. 

Μιας και όλο αυτό που ζούμε είναι στην σφαίρα του παραλόγου, λογικό είναι και οι άνθρωποι να λειτουργούν με σύντροφο τον φόβο του θανάτου.

Παράλογο; Καθόλου. Ο φόβος ρίζωσε για τα καλά στις ψυχές των ανθρώπων.

Σε ότι αφορά τα τρόφιμα και τον κίνδυνο μόλυνσης από αυτά, τις απαντήσεις δίνει η αρμόδια, συγκεκριμένα η κ. Ιωάννα Στεργίου MSc. Διαιτολόγος-Διατροφολόγος -Συνεργάτης Διατροφολογικού-Εργομετρικού Κέντρου Αθήνας Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ

-Μπορώ να μολυνθώ από τον COVID-19 μέσω της τροφής;

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δεν υπάρχουν επί του παρόντος στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο ιός COVID-19 μεταδίδεται μέσω της κατανάλωσης τροφής.

Παρόλο που είναι απίθανο να μεταδοθεί ο ιός μέσω μολυσμένων τροφίμων, οι καλές πρακτικές συντήρησης, διαχείρισης και παρασκευής για την ασφάλεια των τροφίμων είναι απαραίτητες για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου τροφικής μόλυνσης ή δηλητηρίασης.

Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τα παρακάτω μέτρα:

Πλύνετε τα χέρια σας για 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό πριν και μετά την προετοιμασία ή την κατανάλωση τροφής.

Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με ένα πανάκι ή με το μανίκι σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε και θυμηθείτε να   πλύνετε τα χέρια σας μετά.

Πλύνετε σχολαστικά τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα φάτε.

Απολυμάνετε τις επιφάνειες και τα αντικείμενα πριν και μετά τη χρήση.

✓Κρατήστε χωριστά ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα για να αποφύγετε την διάδοση των μικροβίων από ωμές τροφές σε   έτοιμα για κατανάλωση τρόφιμα.

Χρησιμοποιήστε διαφορετικά σκεύη / σανίδες κοπής για ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα για να αποφύγετε ενδεχόμενη   διασταυρούμενη μόλυνση.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε μαγειρέψει  ή επαναθερμάνει επαρκώς τα τρόφιμα σε κατάλληλες θερμοκρασίες (≥72°C για 2   λεπτά).

Κρατήστε τα κατοικίδια ζώα μακριά από τα τρόφιμα και μην τα χαϊδεύετε κατά την προετοιμασία και κατανάλωση των  τροφίμων.

-Μπορεί να μεταδοθεί ο COVID-19 από μολυσμένες συσκευασίες τροφίμων και επιφάνειες;

Ο κύριος τρόπος εξάπλωσης του COVID-19 από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι μέσω της επαφής με σταγονίδια από φτάρνισμα ή βήχα ατόμου που έχει προσβληθεί από τον ιό.

Ωστόσο, ο ιός μπορεί να παραμείνει μολυσματικός έως 3 ώρες ως αεροζόλ, έως 4 ώρες σε επιφάνειες χαλκού, έως 24 ώρες στις συσκευασίες τροφίμων από χαρτόνι, και έως 72 ώρες στις συσκευασίες και επιφάνειες από πλαστικό.

Εν ολίγοις, υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης όταν ένα άτομο αγγίξει την επιφάνεια του προϊόντος που έχει μολυνθεί από τον ιό και στη συνέχεια αγγίξει το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του.

Στα καταστήματα τροφίμων, ο μεγαλύτερος κίνδυνος έκθεσης στον ιό παραμένει η επαφή με άλλους ανθρώπους και με επιφάνειες υψηλής αφής όπως:

-χειρολαβές καλαθιού αγορών,

-χερούλια ψυγείων και καταψύξεων,

-ζυγαριές,

-κουμπιά ανελκυστήρων,

-χρήματα και κάρτες,

-αλλά και τα προϊόντα αυτά καθεαυτά.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αντισηπτικό με την έξοδο από το σουπερμάρκετ και να πλένετε τα χέρια μας με την επιστροφή στο σπίτι αλλά και μετά την τακτοποίηση των αγορασμένων τροφίμων.

Γενικά, για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο μόλυνσης, πρέπει να λάβετε τα ακόλουθα μέτρα κατά την αγορά και διαχείριση των συσκευασμένων τροφίμων:

Πλύνετε τα χέρια σας για 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό πριν και μετά τα ψώνια, όταν αποσυσκευάζετε τα   τρόφιμα αλλά και μετά τη λήψη πακέτων με κούριερ ή την παράδοση τροφίμων (delivery).

Διατηρείτε ασφαλή απόσταση από άλλα άτομα ενόσω ψωνίζετε.

Μην πηγαίνετε για ψώνια εάν είστε άρρωστος ή δυσκίνητος ή ηλικιωμένος, ζητήστε από κάποιο συγγενικό ή κοντινό  σας  πρόσωπο να σας βοηθήσει.

Αποφύγετε να αγγίζετε τα τρόφιμα εκτός αν τα αγοράζετε.

Προσπαθήστε να περιορίσετε την τακτική επίσκεψη στο σουπερμάρκετ, αποφεύγετε τις ώρες αιχμής και  προγραμματίστε τα γεύματα και άρα τα απαιτούμενα τρόφιμα με οργανωμένη λίστα.

Αποφύγετε τη χρήση νομισμάτων, επιλέξτε ηλεκτρονική πληρωμή με κάρτα.

Αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπο, τη μύτη και το στόμα σας καθώς ψωνίζετε, και πλύνετε τα χέρια σας  ευθύς αμέσως μόλις επιστρέψετε στο σπίτι.

-Μπορεί ο COVID-19 να εξαπλωθεί μέσω του νερού της βρύσης;

Ο ιός COVID-19 δεν έχει ανιχνευθεί στο πόσιμο νερό.

Αν και μπορεί να παραμείνει ενεργός στο νερό για σύντομο χρονικό διάστημα, τόσο η βρύση όσο και το εμφιαλωμένο νερό περνούν από διάφορες μεθόδους επεξεργασίας όπως η διήθηση και η απολύμανση, πράγμα που τον αδρανοποιεί.

-Τι πρέπει να προσέχω κατά την προετοιμασία του φαγητού για να μην μολυνθώ;

Κάθε φορά που τα χέρια έρχονται σε επαφή με μολυσμένα τρόφιμα και συσκευασίες υπάρχει κίνδυνος να μεταφερθούν οι παθογόνοι παράγοντες σε λαβές ψυγείων, βρύσες και κουμπιά κουζίνας, βάζα μπαχαρικών κ.α.

Στη συνέχεια μπορούν να μεταφερθούν μέσω των χεριών από εκεί σε άλλα τρόφιμα και στο πρόσωπο μας.

Αποφύγετε την αλληλομόλυνση με τα ακόλουθα μέτρα:

Πριν ξεκινήσετε την προετοιμασία φαγητού, φροντίστε την προσωπική σας υγιεινή (καθαρά ρούχα, καθαρά χέρια και νύχια, ιδανικά μαλλιά πιασμένα και αφαίρεση κοσμημάτων από τα χέρια).

Ποτέ μην χρησιμοποιείτε τα ίδια μαγειρικά σκεύη για τον χειρισμό πρώτων υλών και μαγειρεμένων τροφίμων.

Χρησιμοποιήστε διαφορετική επιφάνεια κοπής για την κοπή κρέατος και πουλερικών και διαφορετική για τα φρούτα και τα λαχανικά.

Μην τοποθετείτε μαγειρεμένα τρόφιμα σε επιφάνειες κοπής στις οποίες είχε προηγουμένως κοπεί ωμή τροφή, εκτός  εάν η επιφάνεια έχει καθαριστεί πολύ καλά.

Πλύνετε τα χέρια σας αμέσως μετά την επαφή με ωμά τρόφιμα.

Οι σανίδες κοπής από πλαστικό μπορούν να καθαριστούν στο πλυντήριο πιάτων σε υψηλή θερμοκρασία (>60°C).

Αυτό τις καθιστά πιο κατάλληλες από τις ξύλινες επιφάνειες κοπής, ιδιαίτερα για την κοπή ωμών τροφών.

Οι πολυχρησιμοποιημένες επιφάνειες κοπής που περιέχουν εσοχές στις οποίες εύκολα μπορούν να προσκολληθούν και να   πολλαπλασιαστούν οι μικροοργανισμοί, καλό είναι να αντικατασταθούν από νέες επιφάνειες κοπής.

Επιδημίες

15.11.2025

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα! – Το Δημόσιο θα πληρώσει αποζημιώσεις!

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα, βάσει σχετικής απόφασης δικαστηρίου του Πειραιά. Το ελληνικό Δημόσιο καλείται να δώσει αποζημίωση στους συγγενείς μιας 60χρονης που πέθανε μετά τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της AstraZeneca. Ειδικότερα, η 60χρονη εμβολιάστηκε στο Κέντρο Υγείας Πειραιά με το εμβόλιο Vaxzevria της εταιρείας AstraZeneca κατά του Covid-19 […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
3

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

06.05.2026

Influencer αποκαλύπτει τις αποτυχημένες ρινοπλαστικές – Δείχνει τα προβλήματα καρέ καρέ (φωτό)

Για μήνες υποβαλλόταν σε συνεχείς θεραπείες και ενέσεις

06.05.2026

Νέο κρούσμα χανταϊού: Άνδρας που είχε αποβιβαστεί από το κρουαζιερόπλοιο νοσηλεύεται στη Ζυρίχη

Το στέλεχος των Άνδεων του χανταϊού εντοπίστηκε σε κρούσματα στο MV Hondius

Χανταϊός σε κρουαζιερόπλοιο: Εντοπίστηκε στέλεχος που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο!
06.05.2026

Χανταϊός σε κρουαζιερόπλοιο: Εντοπίστηκε στέλεχος που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο!

Χαμηλό οξυγόνο αίμα: Οι αιτίες και οι τρόποι αντιμετώπισης
06.05.2026

Χαμηλό οξυγόνο αίμα: Οι αιτίες και οι τρόποι αντιμετώπισης

Οι ιοί που μεταδίδονται πιο εύκολα στα κρουαζιερόπλοια: Η περίπτωση του χανταϊού με τους τρεις νεκρούς
06.05.2026

Οι ιοί που μεταδίδονται πιο εύκολα στα κρουαζιερόπλοια: Η περίπτωση του χανταϊού με τους τρεις νεκρούς

Ο ύπνος με το φως αναμμένο μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις και διαβήτη
06.05.2026

Ο ύπνος με το φως αναμμένο μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις και διαβήτη

Nέα έρευνα δείχνει ότι η αυξημένη κατανάλωση αυγών μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης του Αλτσχάιμερ!
06.05.2026

Nέα έρευνα δείχνει ότι η αυξημένη κατανάλωση αυγών μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης του Αλτσχάιμερ!

Μπεατρίζ Φλαμίν: Η γυναίκα που έμεινε μέσα σε σπηλιά και στο απόλυτο σκοτάδι για 500 ημέρες!
06.05.2026

Μπεατρίζ Φλαμίν: Η γυναίκα που έμεινε μέσα σε σπηλιά και στο απόλυτο σκοτάδι για 500 ημέρες!

Στα Κανάρια Νησιά θα καταπλεύσει το κρουαζιερόπλοιο με τα κρούσματα χανταϊού και τους τρεις νεκρούς
06.05.2026

Στα Κανάρια Νησιά θα καταπλεύσει το κρουαζιερόπλοιο με τα κρούσματα χανταϊού και τους τρεις νεκρούς

Σε εφιάλτη εξελίσσεται ο χανταϊός: Τώρα ψάχνουν 80 επιβάτες αεροσκάφους που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα!
06.05.2026

Σε εφιάλτη εξελίσσεται ο χανταϊός: Τώρα ψάχνουν 80 επιβάτες αεροσκάφους που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα!