Επιδημίες

Aπώλεια γεύσης και όσφρησης – Covid-19: Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η χρονική διάρκεια του συγκεκριμένου συμπτώματος

Aπώλεια γεύσης και όσφρησης – Covid-19: Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η χρονική διάρκεια του συγκεκριμένου συμπτώματος

Η απώλεια όσφρησης αποτελεί ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της νόσου Covid-19, με τους θετικούς στον κορονοϊό ασθενείς να έχουν 27 φορές περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν ανοσμία σε σχέση με τους αρνητικούς, όταν το αντίστοιχο ποσοστό για τον πυρετό ενός θετικού ασθενούς είναι 2,6 φορές σε σχέση με τον αρνητικό.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Internal Medicine (JIM) διαπίστωσε ότι το 86% των ασθενών με ήπιες περιπτώσεις COVID-19 παρουσίασαν αγευσία και ανοσμία ως συμπτώματα.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν μάλιστα ότι η γεύση και η όσφρηση κάποιων ασθενών ενδέχεται να μην επανέλθουν ποτέ.

Σύμφωνα με νέα καναδική μελέτη, οι μισοί άνθρωποι που αρρώστησαν από Covid-19 και είχαν ως σύμπτωμα την απώλεια όσφρησης ή/και γεύσης, δεν έχουν ξαναβρεί κανονικά την όσφρηση και τη γεύση τους πέντε μήνες μετά τη λοίμωξη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γιοχάνες Φρασνέλι του Πανεπιστημίου του Κεμπέκ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για 813 υγειονομικούς που είχαν διαγνωστεί θετικοί για Covid-19. Καθένας αξιολογήθηκε μέσω ερωτηματολογίου και ειδικών τεστ σχετικά με τις αισθήσεις της όσφρησης και της γεύσης του πέντε μήνες μετά τη διάγνωση της νόσου.

Διαπιστώθηκε ότι οι 580 από τους 813 είχαν ως σύμπτωμα την απώλεια όσφρησης σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Από αυτούς, οι 297 (το 51%) δεν είχαν ανακτήσει πλήρως την όσφρηση τους μετά από πέντε μήνες, ενώ οι 134 (το 17%) είχαν μόνιμη απώλεια όσφρησης. Κατά μέσο όρο, σε μια κλίμακα από το μηδέν ως το δέκα, οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν την όσφρηση τους στο «επτά» πέντε μήνες μετά τη λοίμωξη, έναντι βαθμολογίας «εννέα» πριν αρρωστήσουν από τον κορονοϊό.

Επίσης οι 527 από τους 813 είχαν μικρότερη ή μεγαλύτερη απώλεια γεύσης μετά την αρχική λοίμωξη. Από αυτούς, οι 200 (το 38%) δεν είχαν ανακτήσει κανονικά τη γεύση τους μετά από πέντε μήνες, ενώ οι 73 (το 9%) είχαν μόνιμη απώλεια γεύσης. Κατά μέσο όρο, σε μια κλίμακα από το μηδέν ως το δέκα, οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν την γεύση τους στο «οκτώ» πέντε μήνες μετά τη λοίμωξη, έναντι βαθμολογίας «εννέα» πριν αρρωστήσουν από τον κορονοϊό.

«Η έρευνα μας δείχνει ότι η μειωμένη όσφρηση ή γεύση μπορεί να παραμείνει σε ένα αριθμό ανθρώπων μετά από Covid-19. Αυτό αναδεικνύει τη σημασία της παρακολούθησης όσων μολύνθηκαν και την ανάγκη περαιτέρω έρευνας για να ανακαλυφθεί η έκταση των νευρολογικών προβλημάτων που σχετίζονται με την Covid-19», δήλωσε ο Φρασνέλι.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19
22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω
16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων
10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού