Επιδημίες

Γιατί μειώνονται τα αντισώματα της COVID-19 μετά τη λοίμωξη; Τι ισχύει για τα εμβόλια

Γιατί μειώνονται τα αντισώματα της COVID-19 μετά τη λοίμωξη; Τι ισχύει για τα εμβόλια

Ο στόχος των εμβολίων της COVID-19 που κυκλοφορούν ήδη παγκοσμίως είναι να ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα έτσι ώστε να δημιουργήσει προστατευτική ανοσία για την COVID-19, ιδιαίτερα μέσω της παραγωγής αντισωμάτων.

Τα αντισώματα αυτά θα βρίσκονται στο αίμα μας και θα μπορούν να ανιχνεύσουν και να αντιμετωπίσουν άμεσα τον SARS-CoV-2 στο ενδεχόμενο μίας μόλυνσης με αυτόν.

Τα αναπάντητα ερωτήματα

Η ταχύτητα με την οποία αναπτύχθηκαν τα εμβόλια της COVID-19 είναι εντυπωσιακή, ωστόσο το μικρό διάστημα τόσο από την εμφάνιση του ιού, όσο και από την κυκλοφορία των εμβολίων, έχει αφήσει ορισμένα αναπάντητα ερωτήματα.

Το σημαντικότερο -ίσως- από αυτά είναι:

η διάρκεια της ανοσίας δημιουργείται μετά το εμβόλιο ή τη φυσική λοίμωξη με τον ιό.

Πρώιμες έρευνες έχουν δείξει, για παράδειγμα, ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων μειώνονται ταχέως μετά τη λοίμωξη από COVID-19.

Η «Μνήμη» του Ανοσοποιητικού Συστήματος

Η ικανότητα του οργανισμού να «θυμάται» τις προηγούμενες λοιμώξεις του με παθογόνους μικροοργανισμούς και να διατηρεί ισχυρές άμυνες απέναντί τους αποδίδεται σε ένα φαινόμενο που λέγεται ανοσολογική μνήμη.

Η μνήμη αυτή εντοπίζεται κυρίως στα λευκά αιμοσφαίρια τα οποία χωρίζονται σε 2 κατηγορίες, τα Τ και τα Β λεμφοκύτταρα.

Όταν ο οργανισμός έρχεται αντιμέτωπος με ένα νέο παθογόνο (είτε μέσω φυσικής λοίμωξης ή μέσω ενός εμβολίου) ενεργοποιούνται ειδικά Τ και Β λεμφοκύτταρα.

Μετά την αντιμετώπιση της λοίμωξης, ορισμένα Τ και Β κύτταρα «μνήμης» διατηρούνται με σκοπό να αντιμετωπίσουν άμεσα τον ιό στο ενδεχόμενο μίας μελλοντικής μόλυνσης.

Τα αντισώματα παράγονται από τα παραπάνω Β λεμφοκύτταρα.

Όταν μολυνθούμε με τον ιό στο μέλλον, ορισμένα από τα Β λεμφοκύτταρα θα ωριμάσουν σε εξειδικευμένα πλασματοκύτταρα, τα οποία θα ξεκινήσουν άμεσα την παραγωγή αντισωμάτων.

Τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες και, όπως κάθε άλλη πρωτεΐνη, διασπώνται και απομακρύνονται από τον οργανισμό μέσα σε λίγους μήνες.

“Αυτός είναι και ο λόγος που η παθητική ανοσία, η οποία αποδίδεται σε μεταφορά αντισωμάτων από τη μητέρα στο έμβρυο για παράδειγμα, δεν έχει μεγάλη διάρκεια”, εξηγεί ο κ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος, Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν, προσθέτοντας:

Προκειμένου να διασφαλιστεί μεγαλύτερης διάρκειας ανοσία, θα πρέπει να έχουμε δημιουργήσει δικά μας αντισώματα.

Η ικανότητα του οργανισμού να διατηρεί τα επίπεδα των αντισωμάτων μετά τη λοίμωξη ή τον εμβολιασμό, βασίζεται σε 2 μηχανισμούς.

Στα πρώιμα στάδια, αν τα Β κύτταρα μνήμης διαπιστώσουν ότι η λοίμωξη δεν έχει αντιμετωπιστεί πλήρως, θα συνεχίσουν να μετατρέπονται σε πλασματοκύτταρα που παράγουν αντισώματα.

Όταν η λοίμωξη ή το εμβόλιο αντιμετωπιστεί πλήρως, τα Β κύτταρα μνήμης σταματούν να ωριμάζουν σε πλασματοκύτταρα με αποτέλεσμα ο πληθυσμός των τελευταίων να μειώνεται σταδιακά.

Ωστόσο, μερικά από τα παραπάνω (τα LLPCs ή πλασματοκύτταρα μακράς διάρκειας ζωής) μπορεί να παραμείνουν για μεγάλη διάρκεια στο νωτιαίο μυελό, συνεχίζοντας να παράγουν και να απελευθερώνουν σημαντικές ποσότητες αντισωμάτων

Τα LLPCs δεν δημιουργούνται πάντοτε μετά από μία λοίμωξη, ωστόσο όταν δημιουργούνται, τα αντισώματα για το παθογόνο αυτό ανιχνεύονται στο αίμα για αρκετό καιρό μετά την αντιμετώπιση της λοίμωξης.

Αν και ακόμα δεν γνωρίζουμε ποιος μηχανισμός εμβολιασμού είναι ο ιδανικός για την ανάπτυξη LLPCs, τα κύτταρα αυτά έχουν ανιχνευθεί σε συγκεκριμένα μέρη του οργανισμού.

Για παράδειγμα, μία ερευνητική ομάδα από τις ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι τα LLPCs «προτιμούν» το μυελό συγκεκριμένων οστών.

10 χρόνια μετά το εμβόλιο του τετάνου, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα επίπεδα των LLPCs ήταν πολύ υψηλότερα στο μυελό του μηριαίου, του βραχιονίου και της κνήμης, παρά στα πλευρά ή την ξιφοειδή απόφυση.

Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε ακόμα γιατί τα LLPCs προτιμούν το μυελό των παραπάνω οστών, ωστόσο η επικρατέστερη θεωρία σήμερα υποστηρίζει ότι αυτό αποδίδεται σε διαφορές στα επίπεδα λιπών.

Τα LLPCs που ανιχνεύθηκαν στο μυελό των παραπάνω οστών είχαν πλαισιωθεί από ένα μεγάλο αριθμό λιπωδών κυττάρων.

“Το γεγονός αυτό δείχνει ότι η περιεκτικότητα του μυελού των οστών σε λίπη επηρεάζει πιθανώς την ικανότητα των LLPCs να μεταναστεύουν και να εγκαθίστανται μακροπρόθεσμα σε ορισμένα οστά”, σημειώνει ο κ. Δημητρακόπουλος..

Ωστόσο, ακόμα κι αν δεν δημιουργηθούν LLPCs, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανοσία ενάντια σε μία μελλοντική μόλυνση με το ίδιο παθογόνο.

Εφόσον έχει παραχθεί ικανοποιητικός αριθμός Β λεμφοκυττάρων, τα τελευταία θα έχουν την ικανότητα να αναγνωρίσουν το παθογόνο και να αρχίσουν να μετατρέπονται σε νέα πλασματοκύτταρα έτσι ώστε να ξεκινήσουν και πάλι την παραγωγή αντισωμάτων.

Το Είδος του Εμβολίου Επηρεάζει Επίσης τη Διάρκεια της Ανοσίας

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που μπορεί  να εξηγήσουν γιατί η διάρκεια της ανοσίας που δημιουργείται μετά από μία λοίμωξη ή ένα εμβόλιο μπορεί να είναι σχετικά μικρή.

Ένας από αυτούς είναι οι διαφορές της ανοσιακής απόκρισης του κάθε ατόμου.

Ωστόσο, η τεχνολογία που χρησιμοποιεί ένα εμβόλιο παίζει επίσης ρόλο στην απόκριση αντισωμάτων που προκαλεί το τελευταίο.

Μία έρευνα διαπίστωσε ότι αν και το ποσοστό των ασθενών που αναπτύσσει αντισώματα από το εμβόλιο του τετάνου και της διφθερίτιδας είναι αρκετά υψηλό, τα αντισώματα αυτά φθίνουν ταχύτερα σε σχέση με αυτά που δημιουργούνται από το εμβόλιο της ιλαράς, της ευλογιάς ή της παρωτίτιδας.

Η σημαντικότερη διαφορά των παραπάνω εμβολίων είναι ότι αυτά του τετάνου και της διφθερίτιδας περιέχουν μόνο συγκεκριμένες πρωτεΐνες των παθογόνων, ενώ αυτά της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ευλογίας περιέχουν ζωντανούς, εξασθενημένους ιούς.

-Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να μην παρουσιάσουν ικανοποιητική απόκριση στα εμβόλια με ζωντανούς ιούς

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να μην παρουσιάσουν ικανοποιητική απόκριση στα εμβόλια με ζωντανούς ιούς, λόγω προϋπάρχουσας ανοσίας στο εμβόλιο λόγω του ιστορικού μίας φυσικής λοίμωξης.

Ωστόσο, όσοι δεν έχουν ιστορικό των παραπάνω λοιμώξεων, παρουσιάζουν συνήθως ανοσιακή απόκριση μεγαλύτερης διάρκειας.

Αυτό αποδίδεται στη μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής του παθογόνου στον οργανισμό, γεγονός που οδηγεί σε ενισχύει την παραγωγή πλασματοκυττάρων.

Δεδομένα έχουν δείξει επίσης ότι τα εμβόλια με ζωντανούς ιούς οδηγούν συχνότερα σε παραγωγή LLPCs.

Διαφορές αντισωμάτων ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες

Γνωρίζουμε σήμερα ότι ο ρυθμός με τον οποίο φθίνουν τα αντισώματα της COVID-19 διαφέρει ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες.

Αρκετά από τα νέα εμβόλια της COVID-19 βασίζονται σε νέες τεχνολογίες, όπως για παράδειγμα σε μόρια mRNA ή σε ιούς-φορείς.

Προφανώς, οι προσεγγίσεις αυτές είναι ιδανικές για την επίτευξη ανοσίας βραχυπρόθεσμα.

Ωστόσο, θα χρειαστούμε περισσότερα δεδομένα προκειμένου να γνωρίζουμε αν οι προσεγγίσεις αυτές είναι εξίσου αποτελεσματικές στην ανάπτυξη ανοσίας μακροπρόθεσμα”, καταλήγει ο κ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19
22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω
16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων
10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού