Επιδημίες

Γιατί δεν έχει σημασία ποιο εμβόλιο θα κάνουμε όταν έρθει η σειρά μας

Γιατί δεν έχει σημασία ποιο εμβόλιο θα κάνουμε όταν έρθει η σειρά μας

Ποιο εμβόλιο κατά της COVID-19 θα πρέπει να κάνουμε;

Είναι η ερώτηση που απευθύνεται, σχεδόν από όλους, προς τους γιατρούς. 

«Όποιο είναι διαθέσιμο όταν θα έρθει η σειρά μας να εμβολιαστούμε» είναι η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Όταν πριν από περίπου 1 χρόνο εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο SARS-CoV-2, δεν υπήρχε κανένα εμβόλιο για την πρόληψή του.

Με την αλματώδη πρόοδο της τεχνολογίας έχουμε καταφέρει πλέον να έχουμε 2 εγκεκριμένα εμβόλια, ενώ σύντομα αναμένεται να κυκλοφορήσουν 3 ακόμα.

Τα παραπάνω εμβόλια έχουν χρησιμοποιήσει το καθένα διαφορετική προσέγγιση και δεν έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, το μόνο σίγουρο είναι ότι οποιοδήποτε εμβόλιο κάνουμε μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο νόσησης από COVID-19 συγκριτικά με το να μην εμβολιαστούμε καθόλου.

Επιπλέον, τα εμβόλια, ακόμα κι αν τελικά δεν αποτρέψουν εντελώς τη νόσηση, θα περιορίσουν τα συμπτώματα της τελευταίας.

Καταλαβαίνουμε, επομένως, ότι όταν έρθει η ώρα μας να κάνουμε το εμβόλιο θα πρέπει να το κάνουμε άμεσα καθώς όλα τα εμβόλια προσφέρουν οφέλη.

Σήμερα, αρκετοί είναι αυτοί που έχουν εκφράσει ανησυχίες για την ασφάλεια των εμβολίων, ωστόσο όλες οι έρευνες που εξέτασαν τις παραπάνω θεωρίες κατέληξαν ότι είναι αβάσιμες.

Μάλιστα, η ασφάλεια των εμβολίων εξετάστηκε από ανεξάρτητους φορείς πριν την έγκρισή τους.

Ειδικά τα εμβόλια mRNA, για τα οποία αρκετοί υποστηρίζουν ότι αποτελούν νέα προσέγγιση, έχουν εξεταστεί εδώ και περισσότερο από 15 χρόνια.

Επιπλέον, η αποτελεσματικότητά τους ξεπερνά κατά πολύ αυτή που είχε θέσει ως όριο το FDA στην αρχή της πανδημίας, δηλαδή το 50%.

Ήδη έχουν εμβολιαστεί παγκοσμίως πάνω από 20 εκατομμύρια άτομα και κανένας από αυτούς δεν παρουσίασε κάποια μη αναμενόμενη ανεπιθύμητη ενέργεια.

Περίπου το 25% των ατόμων που κάνουν το εμβόλιο παρουσιάζει ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως πυρετό ή άλγος στο σημείο της έγχυσης.

“Η παρουσία των παραπάνω συμπτωμάτων είναι κάτι θετικό και δεν θα πρέπει να μας ανησυχήσει, καθώς αποτελεί ένδειξη ότι το ανοσοποιητικό σύστημα έχει ενεργοποιηθεί.

Από τα διαθέσιμα δεδομένα αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι τα εμβόλια της COVID-19 προκαλούν περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες από το εμβόλιο της γρίπης, αλλά λιγότερες από το εμβόλιο του έρπητα ζωστήρα“, επισημαίνει ο κ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PHD Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center -Ειδικός Σύμβουλος Παθολόγος Αιγινήτειου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, ενώ στην συνέχεια αναφέρεται στα εμβόλια.

Το Εμβόλιο της Pfizer

Στις 11 Δεκεμβρίου το FDA έδωσε επείγουσα έγκριση στο εμβόλιο της Pfizer το οποίο έχει ήδη αρχίσει να χορηγείται ευρέως.

Το εμβόλιο αυτό, μπορεί να χορηγηθεί σε άτομα άνω των 16 ετών και έχει αποδειχθεί ότι μετά τη χορήγηση των 2 δόσεων έχει αποτελεσματικότητα 95% στην πρόληψη της σοβαρής COVID-19.

Από τα διαθέσιμα δεδομένα φαίνεται ότι το εμβόλιο μπορεί να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας.

Από τα διαθέσιμα δεδομένα φαίνεται επίσης, ότι τα οφέλη του εμβολιασμού ξεπερνούν κατά πολύ τους κινδύνους, επομένως δεν υπάρχει λόγος να μην κάνουμε το εμβόλιο.

Το Εμβόλιο της Moderna

Μία εβδομάδα αργότερα, το FDA έδωσε επείγουσα έγκριση και στο εμβόλιο της Moderna, το οποίο επίσης χορηγείται σε 2 δόσεις.

Το εμβόλιο αυτό μπορεί να χορηγηθεί σε ενήλικες άνω των 18 ετών και έχει 94% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της COVID-19, όπως έδειξαν οι κλινικές δοκιμές.

Το εμβόλιο της Moderna αποτελεί επίσης εμβόλιο mRNA και δεν περιέχει εξασθενημένους ιούς.

Ένα εμβόλιο που περιέχει εξασθενημένους ιούς θα έπρεπε να εξεταστεί περισσότερο ως προς την ασφάλειά του, ενώ θα ήταν δύσκολο να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες άμεσα.

Αντιθέτως, τα mRNA εμβόλια περιέχουν γενετικό υλικό το οποίο κωδικοποιεί την πληροφορία για την παραγωγή της πρωτεΐνης ακίδας του ιού.

Μετά τη χορήγηση του εμβολίου, ο οργανισμός παράγει αντίγραφα της πρωτεΐνης, τα οποία δεν προκαλούν νόσηση, αλλά επιτρέπουν στο ανοσοποιητικό σύστημα να εκκινήσει μία ανοσιακή απόκριση η οποία είναι ικανή να προστατεύσει στο ενδεχόμενο μίας μελλοντικής έκθεσης στον SARS-CoV-2“, επισημαίνει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Η έρευνα για τα εμβόλια mRNA διεξάγεται εδώ και περισσότερο από 10 χρόνια, ωστόσο η ανάγκη για άμεσο εμβολιασμό του πληθυσμού ώθησε τα εμβόλια σε άμεση κυκλοφορία. Όπως έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα, η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των εμβολίων έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία.

Johnson & Johnson το Επόμενο Εμβόλιο

Στα τέλη του 2020, τρία εμβόλια ήταν ήδη στην 3η φάση των κλινικών δοκιμών, δηλαδή το τελευταίο βήμα πριν την επείγουσα έγκριση από το FDA (AstraZeneca, Johnson & Johnson και Novavax).

Στις 29 Ιανουαρίου, η Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό της, το οποίο χορηγείται σε 1 δόση, έχει 72% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της μέτριας ή σοβαρής COVID-19 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Ιδιαίτερα στην πρόληψη της σοβαρής νόσησης, το εμβόλιο είχε 85% αποτελεσματικότητα.

Το εμβόλιο αυτό έχει ορισμένα πλεονεκτήματα σε σχέση με τα εμβόλια που έχουν ήδη εγκριθεί.

Συγκεκριμένα χρειάζεται μόνο 1 δόση, ενώ μπορεί να αποθηκευτεί για μήνες σε ένα τυπικό ψυγείο.

Στις κλινικές δοκιμές του, εξετάστηκε επίσης και στα στελέχη της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και της Νότιας Αφρικής και διαπιστώθηκε ότι έχει ικανοποιητική αποτελεσματικότητα.

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson περιέχει γενετικά τροποποιημένους εξασθενημένους αδενοϊούς οι οποίοι μεταφέρουν ένα κομμάτι της γενετικής πληροφορίας του SARS-CoV-2 στον οργανισμό.

Άλλα Εμβόλια

Στις 29 Ιανουαρίου, το εμβόλιο της AstraZeneca άρχισε να χορηγείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως και το εμβόλιο της Johnson & Johnson, αυτό της AstraZeneca περιέχει εξασθενημένους αδενοϊούς με σκοπό να προκαλέσει ανοσιακή απόκριση για την COVID-19.

Στις κλινικές δοκιμές, η χορήγηση 2 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca σε εθελοντές άνω των 18 ετών ήταν ικανή να προστατεύσει από τη σοβαρή νόσηση και τη νοσηλεία για COVID-19.

Η προσέγγιση που χρησιμοποιούν τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson είναι δοκιμασμένη και έχει εφαρμοστεί και σε άλλα εμβόλια τα τελευταία 30-40 χρόνια, όπως για παράδειγμα αυτά του ιού Ebola.

Το εμβόλιο της Novavax δεν έχει εγκριθεί ακόμα στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη, ωστόσο τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών που δημοσιεύτηκαν στις 28 Ιανουαρίου έδειξαν ότι έχει 89% αποτελεσματικότητα και μπορεί να προστατεύσει και από τα νεότερα στελέχη (μεγάλης Βρετανίας και Νότιας Αφρικής).

Η Novavax χρησιμοποιεί νανοσωματίδια για να μεταφέρει τις πρωτεΐνες του ιού στον οργανισμό, ενεργοποιώντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19
22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω
16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων
10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού