Επιδημίες

Μελέτη του WHO: Από τα ζώα μεταπήδησε στον άνθρωπο ο SARS-COV-2

Μελέτη του WHO: Από τα ζώα μεταπήδησε στον άνθρωπο ο SARS-COV-2

Ο SARS-CoV-2 εμφανίστηκε και μεταπήδησε στον άνθρωπο από τα ζώα, όπως υποστήριξε μία διεθνής ομάδα επιστημόνων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) πριν από λίγες ημέρες.

Η ίδια ομάδα απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο ο ιός να «ξέφυγε» από κάποιο εργαστήριο στη Wuhan της Κίνας.

Οι επιστήμονες βρίσκονται στη Wuhan τον τελευταίο μήνα με σκοπό να εξετάσουν την προέλευση του ιού που έχει οδηγήσει στην παρούσα πανδημία.

«Οι παρατηρήσεις μας αλλάζουν την αρχική εκτίμηση για την προέλευση της πανδημίας από το Δεκέμβριο του 2019; Μάλλον όχι», είπε ο Peter Ben Embarek, επικεφαλής της ομάδας από τον WHO, κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

«Ωστόσο, καταφέραμε να αναδείξουμε αρκετά νέα δεδομένα σχετικά με την προέλευση του ιού», πρόσθεσε.

Ο ιός μεταπήδησε από τα ζώα στον άνθρωπο

Όπως υποστήριξε η ομάδα, ο ιός μεταπήδησε από τα ζώα στα άνθρωπο, ωστόσο προς το παρόν δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιο είναι το είδος που εμπλέκεται.

Οι επιστήμονες τόνισαν, ωστόσο, ότι υπάρχουν ορισμένα είδη ζώων τα οποία εξετάζουν περισσότερο και σύντομα θα γνωρίζουμε ποιο είναι αυτό που ενοχοποιείται.

Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι επιστήμονες του WHO επισκέφθηκαν νοσοκομεία, εργαστήρια και αγορές στην επαρχία της Wuhan, μεταξύ των οποίων η αγορά θαλασσινών της Huanan, το Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan και το εργαστήριο του CDC στην περιοχή αυτή.

Όπως διαπίστωσαν, δεν υπήρχαν δεδομένα που να δείχνουν ότι ο ιός προκάλεσε επιδημίες στη Wuhan πριν το Δεκέμβριο του 2019, ωστόσο αυτό το μήνα υπήρχε μεγάλη διασπορά του ιού στην αγορά της Huanan.

Προκειμένου να εξερευνηθούν καλύτερα τα αίτια της πανδημίας, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι θα πρέπει να ανιχνευθούν τα πρώτα περιστατικά της λοίμωξης, κάτι που ωστόσο θα χρειαστεί χρόνο.

Για παράδειγμα, χρειαστήκαμε περισσότερο από 10 χρόνια για να εξακριβώσουμε την προέλευση του SARS, ενώ ακόμα δεν γνωρίζουμε πως εμφανίστηκε ο ιός Ebola, παρά το γεγονός ότι κυκλοφορεί από τη δεκαετία του 1970“.

Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan

Παρά τα περιορισμένα δεδομένα, οι ερευνητές του WHO μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι ο ιός δεν προέρχεται από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan.

Η ομάδα έκανε πολύ λεπτομερείς έρευνες στο συγκεκριμένο εργαστήριο και αποφάνθηκε ότι ο ιός σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προέρχεται από εκεί.

«Η θεωρία ότι ο ιός προέρχεται από αυτό το εργαστήριο είναι εντελώς αβάσιμη και δεν μπορεί να εξηγήσει την εισαγωγή του ιού στον πληθυσμό. Επομένως, συνιστούμε στις μελλοντικές έρευνες να μην εξερευνήσουν περαιτέρω αυτή τη θεωρία», υποστήριξαν οι επιστήμονες.

Οι επόμενες μελέτες της επιστημονικής ομάδας

Οι επόμενες μελέτες της επιστημονικής ομάδας θα επικεντρωθούν στον τρόπο που κυκλοφόρησε ο ιός στα ζώα πριν μεταπηδήσει στον άνθρωπο.

“Αυτή τη στιγμή εξετάζονται οι νυχτερίδες και τα pangolin, ωστόσο οι ιοί στα δείγματα που έλαβαν οι επιστήμονες από τα ζώα αυτά δεν μοιάζουν αρκετά με τον SARS-CoV-2”, όπως υποστήριξαν.

Καθώς γνωρίζουμε σήμερα ότι οι γάτες και τα μινκ είναι δυνατό να μολυνθούν με τον ιό, οι επιστήμονες σκοπεύουν να εξετάσουν περισσότερο τα ζώα αυτά, ωστόσο προς το παρόν τα δεδομένα είναι πολύ περιορισμένα.

Η αρχική θεωρία του WHO

Ο WHO είχε υποστηρίξει στο παρελθόν ότι ο SARS-CoV-2 ξεκίνησε από τις νυχτερίδες και μεταπήδησε στον άνθρωπο μέσω ενός άλλου ζώου.

Αρκετά από τα πρώτα περιστατικά του ιού εμφανίστηκαν στην αγορά της Huanan, επομένως η αρχική θεωρία ήταν ότι ο ιός έφτασε στον άνθρωπο από τα ζώα που βρίσκονται εκεί.

Ωστόσο, το CDC της Κίνας είχε υποστηρίξει ότι τα δείγματα που έλαβαν από τα ζώα στην αγορά δείχνουν ότι ο ιός ναι μεν εξαπλώθηκε εκεί, αλλά μεταπήδησε στον άνθρωπο σε άλλο περιβάλλον.

Στην ανακοίνωσή τους, οι επιστήμονες του WHO επιβεβαίωσαν ότι η πρώτη επιδημία εμφανίστηκε σε αυτή την αγορά, ωστόσο δεν κατάφεραν να προσδιορίσουν πως έφτασε εκεί ο ιός.

Επιδημίες

15.11.2025

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα! – Το Δημόσιο θα πληρώσει αποζημιώσεις!

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα, βάσει σχετικής απόφασης δικαστηρίου του Πειραιά. Το ελληνικό Δημόσιο καλείται να δώσει αποζημίωση στους συγγενείς μιας 60χρονης που πέθανε μετά τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της AstraZeneca. Ειδικότερα, η 60χρονη εμβολιάστηκε στο Κέντρο Υγείας Πειραιά με το εμβόλιο Vaxzevria της εταιρείας AstraZeneca κατά του Covid-19 […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
3

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

06.05.2026

Influencer αποκαλύπτει τις αποτυχημένες ρινοπλαστικές – Δείχνει τα προβλήματα καρέ καρέ (φωτό)

Για μήνες υποβαλλόταν σε συνεχείς θεραπείες και ενέσεις

06.05.2026

Νέο κρούσμα χανταϊού: Άνδρας που είχε αποβιβαστεί από το κρουαζιερόπλοιο νοσηλεύεται στη Ζυρίχη

Το στέλεχος των Άνδεων του χανταϊού εντοπίστηκε σε κρούσματα στο MV Hondius

Χανταϊός σε κρουαζιερόπλοιο: Εντοπίστηκε στέλεχος που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο!
06.05.2026

Χανταϊός σε κρουαζιερόπλοιο: Εντοπίστηκε στέλεχος που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο!

Χαμηλό οξυγόνο αίμα: Οι αιτίες και οι τρόποι αντιμετώπισης
06.05.2026

Χαμηλό οξυγόνο αίμα: Οι αιτίες και οι τρόποι αντιμετώπισης

Οι ιοί που μεταδίδονται πιο εύκολα στα κρουαζιερόπλοια: Η περίπτωση του χανταϊού με τους τρεις νεκρούς
06.05.2026

Οι ιοί που μεταδίδονται πιο εύκολα στα κρουαζιερόπλοια: Η περίπτωση του χανταϊού με τους τρεις νεκρούς

Ο ύπνος με το φως αναμμένο μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις και διαβήτη
06.05.2026

Ο ύπνος με το φως αναμμένο μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις και διαβήτη

Nέα έρευνα δείχνει ότι η αυξημένη κατανάλωση αυγών μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης του Αλτσχάιμερ!
06.05.2026

Nέα έρευνα δείχνει ότι η αυξημένη κατανάλωση αυγών μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης του Αλτσχάιμερ!

Μπεατρίζ Φλαμίν: Η γυναίκα που έμεινε μέσα σε σπηλιά και στο απόλυτο σκοτάδι για 500 ημέρες!
06.05.2026

Μπεατρίζ Φλαμίν: Η γυναίκα που έμεινε μέσα σε σπηλιά και στο απόλυτο σκοτάδι για 500 ημέρες!

Στα Κανάρια Νησιά θα καταπλεύσει το κρουαζιερόπλοιο με τα κρούσματα χανταϊού και τους τρεις νεκρούς
06.05.2026

Στα Κανάρια Νησιά θα καταπλεύσει το κρουαζιερόπλοιο με τα κρούσματα χανταϊού και τους τρεις νεκρούς

Σε εφιάλτη εξελίσσεται ο χανταϊός: Τώρα ψάχνουν 80 επιβάτες αεροσκάφους που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα!
06.05.2026

Σε εφιάλτη εξελίσσεται ο χανταϊός: Τώρα ψάχνουν 80 επιβάτες αεροσκάφους που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα!