Επιδημίες

Κορωνοϊός και επαναλειτουργία των σχολείων

Κορωνοϊός και επαναλειτουργία των σχολείων

Η νόσος Covid-19 σε παιδιά και ο ρόλος του σχολείου στη μετάδοση της λοίμωξης του κορωνοϊού SARS-CoV-2 αξιολογήθηκε από το Ευρωπαϊκού Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων.

«Με βάση την έξαρση των ιώσεων του αναπνευστικού (γρίπης και κορωνοϊό) τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο και τα επιδημιολογικά στοιχεία (3/1/2021) θεωρώ ότι τα Νηπιαγωγεία-Δημοτικά ίσως θα μπορούσαν να λειτουργήσουν από 11/1/2020, ενώ τα Γυμνάσια-Λύκεια θα μπορούσαν να λειτουργήσουν από 18/1/2021», αναφέρει ο Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής του Α. Π. Θ. κ. Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, ενώ προσθέτει:

«Πρόσφατο (23/12/2020) δημοσίευμα 57 σελίδων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) διερευνά τη νόσο COVID-19 στα παιδιά και τον ρόλο των σχολικών ρυθμίσεων στη μετάδοση της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού”.  (https://www.ecdc.europa.eu/…/COVID-19-in-children-and… )

Τα κύρια σημεία του δημοσιεύματος είναι τα εξής:

Υπάρχει ομοφωνία ότι το κλείσιμο των σχολείων ως μέτρο αποτροπής της μετάδοσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2 πρέπει να χρησιμοποιείται ως ύστατη ενέργεια.

Ο αρνητικός αντίκτυπος του πρώιμου κλεισίματος των σχολείων στη σωματική και ψυχική υγεία καθώς και στην εκπαιδευτική διαδικασία των παιδιών, όσο και ο οικονομικός αντίκτυπος στην κοινωνία, υπερτερεί των πιθανών ωφελειών.

Μεταξύ των περιπτώσεων COVID-19, τα παιδιά ηλικίας 1-18 ετών έχουν μικρότερο (κυρίως παιδιά έως την ηλικία των 5 ετών) ποσοστό νοσηλειών, σοβαρών νοσηλειών και θανάτου συγκριτικά με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες.

Παρόλα αυτά, μελέτες έχουν δείξει ότι παιδιά λόγω χαρακτηριστικής γενετικής σύστασης σε 10 περίπου γονίδια, ή έχοντα ορισμένα υποκείμενα νοσήματα, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσο COVID-19.

Αυτές οι περιπτώσεις περιλαμβάνουν:

-παχυσαρκία,

-άσθμα,

– νευρολογικές διαταραχές,

-καρδιακές παθήσεις και,

– ανοσοκαταστολή.

Σε σπάνιες περιπτώσεις τα παιδιά, 2-4 εβδομάδες από τη λοίμωξη, αναπτύσσουν κάποιο σύνδρομο σαν τη νόσο Kawasaki.

Τα παιδιά αυτά χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη, διαφορετικά κινδυνεύουν να καταλήξουν.

Τα παιδιά όλων των ηλικιών είναι επιρρεπή σε λοίμωξη με τον ιό SARS-CoV-2 και μπορούν να μεταδίδουν τον κορωνοϊό σε άλλα άτομα.

Τα παιδιά νεαρότερης ηλικίας φαίνεται να είναι λιγότερο ευάλωτα στη λοίμωξη, και εάν μολυνθούν, λιγότερο ευθύνονται σε περαιτέρω μετάδοση του ιού από ότι τα μεγαλύτερα παιδιά και οι ενήλικες.

Το κλείσιμο των σχολείων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2, αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί ως μοναδικό μέτρο πρόληψης της μετάδοσης του ιού στην κοινότητα, χωρίς παράλληλη εφαρμογή μη φαρμακευτικών μέτρων, όπως χρήση μάσκας προσώπου, διατήρηση αποστάσεων (ή ελάττωση του συγχρωτισμού) και καλό πλύσιμο των χεριών.

“Η επιστροφή των μαθητών στο σχολείο περί τα μέσα του ΑυγούστουΣεπτεμβρίου 2020 συνέπεσε με μια γενική χαλάρωση των μέτρων αποτροπής του SARS-CoV-2 σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και δεν φαίνεται να συνέβαλε καθοριστικά στην εμφάνιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Περιστατικά μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2 έχουν καταγραφεί στο σχολικό περιβάλλον (νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο-λύκειο)”αναφέρει ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Η επίπτωση της λοίμωξης COVID-19 στο σχολικό περιβάλλον φαίνεται να εξαρτάται από την επιδημιολογική εικόνα της νόσου COVID-19 στην κοινότητα (που είναι μάλλον υψηλή στη χώρα μας) και είναι παρόμοια με αυτή της κοινωνίας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι περιπτώσεις κρουσμάτων στα σχολεία ευθύνονται για τη μειονότητα των περιπτώσεων COVID-19 σε κάθε χώρα.

Το εκπαιδευτικό και λοιπό ενήλικο προσωπικό που εργάζεται στο σχολικό περιβάλλον δεν θεωρείται ότι βρίσκεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο λοίμωξης συγκριτικά με άλλα επαγγέλματα.

Εξαίρεση μπορεί ίσως να αποτελούν εκπαιδευτικές διαδικασίες κατά τις οποίες ο εκπαιδευτής έρχεται σε στενή επαφή με παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας ή ενήλικες.

Εμβολιασμός

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά εμβολιασμό, ιδιαίτερα φέτος, για τον ιό της γρίπης όλων των παιδιών ηλικίας μεταξύ 6 μηνών και πέντε ετών.

Το ίδιο ισχύει και για τις ευάλωτες ομάδες εκπαιδευτικών.

“Άραγε ποιο ποσοστό των ευάλωτων εκπαιδευτικών και παιδιών έχει εμβολιαστεί εναντίον του ιού της γρίπης;

Μήπως αυτή η παράμετρος πρέπει να ελεγχθεί πριν ανοίξουν τα σχολεία;”, θέτει το ερώτημα ο Καθηγητής, επισημαίνοντας:

“Τέλος, μήπως οι ευάλωτοι σε μόλυνση από κορωνοϊό μαθητές/δάσκαλοι/καθηγητές πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα με τα διαθέσιμα εμβόλια;

Εξυπακούεται ότι πρέπει να γίνουν μαζικά τεστ , τουλάχιστον στους ευάλωτους εκπαιδευτικούς”

Πληροφορίες που συλλέγονται σχετικά με τις νέες παραλλαγές/στελέχη του ιού SARS-CoV-2 που εντοπίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Νότια Αφρική ενδέχεται να αλλάξουν την επιδημιολογική εικόνα της νόσου COVID-19 στα σχολεία.

 Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού αλλάζουν το τοπίο στα σχολεία

Διότι, από την προκαταρκτική ανάλυση προέκυψε ότι οι παραλλαγές αυτές φαίνεται να είναι πιο μεταδοτικές ή να παράγουν μεγαλύτερο ιικό φορτίο.

Επιπρόσθετα, αυξάνουν τον δείκτη R, τον αριθμό δηλαδή των ατόμων που μολύνει ένας θετικός στον κορωνοϊό ασθενής σε 0,7.

Η αύξηση 0,7 είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι εκτιμούσαν αρχικά οι ειδικοί.

Υπάρχουν αναφορές ότι η νέα παραλλαγή της Νότιας Αγγλίας μπορεί να είναι πιο ικανή να μολύνει ακόμη και παιδιά, αλλά αυτό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Παιδίατροι υποστηρίζουν ότι καθώς οι περιπτώσεις/μολύνσεις στον πληθυσμό του Η.Β. αυξάνονται, θα σημειωθεί μικρή αύξηση του αριθμού των παιδιών με τη νόσο Covid-19, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών και των νέων θα είναι ασυμπτωματικά ή θα παρουσιάζει ήπια ασθένεια μόνο.

Εάν αυτές οι αρχικές αναφορές σχετικά με την αυξημένη μεταδοτικότητα της παραλλαγής VOC 20212/01 σε παιδιά αποδειχθούν ακριβείς, αυτό θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην αποτελεσματικότητα των μέτρων παρέμβασης στο σχολικό περιβάλλον και των πιθανών διακοπών του σχολείου, σε χώρες όπου υπάρχουν υψηλά ποσοστά επιπολασμού αυτής της παραλλαγής.

Πράγματι υπάρχει προβληματισμός από καθηγητές στο Η.Β. αν θα πρέπει να λειτουργήσουν τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους (https://www.bbc.com/news/uk-55511662).

Στην Ελλάδα έχει εντοπιστεί πλέον το νέο αυτό στέλεχος αυτό (3/1/2020) σε άτομα που ταξίδεψαν από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το γεγονός αυτό και επειδή σίγουρα κυκλοφορεί η πολύ μεταδοτική μετάλλαξη D641G, σημειώνεται έξαρση των ιώσεων του αναπνευστικού (γρίπης και κορωνοϊό) τον Ιανουάριο/Φεβρουάριο, και προκειμένου να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις των Χριστουγεννιάτικων διακοπών (ίσως υπάρχει αύξηση κατά 20% στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της Θεσσαλονίκης), φρονώ ότι τα Δημοτικά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν από 11/1/2020, ενώ τα Γυμνάσια/Λύκεια θα μπορούσαν να λειτουργήσουν από 18/1/2021.

Άνοιγμα σχολείων με ειδικά μέτρα

Στο σημείο αυτό, ο Καθηγητής αναφέρει τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται αυστηρά, με το άνοιγμα των σχολείων:

-Μη-φαρμακολογικές παρεμβάσεις στο σχολικό περιβάλλον για την πρόληψη του συγχρωτισμού, καθώς και μέτρα ατομικής υγιεινής είναι θεμελιώδη για την πρόληψη της μετάδοσης των ιών.

-Τα πάσης φύσεως μέτρα πρέπει να προσαρμόζονται στις αντίστοιχες ηλικιακές ομάδες και παράλληλα με την πρόληψη της μετάδοσης να διασφαλίζουν τη συνέχεια της βέλτιστης εκπαιδευτικής διαδικασίας και του κοινωνικού περιβάλλοντος.

-Επίσης, ο καλύτερος εξαερισμός των αιθουσών διδασκαλίας κατά τη διάρκεια μεγαλύτερων διαλυμάτων είναι κρίσιμος.

-Φρόνιμο επίσης θα ήταν ο έλεγχος των μαθητών και του προσωπικού των Λυκείων, τουλάχιστον, με γρήγορα τεστ.

-Τέλος, οι γονείς που συνοδεύουν τα παιδιά στο σχολείο θα πρέπει να συμφέρονται ως οι άλλοι να είναι δυνητικά φορείς πολύ μεταδοτικών στελεχών του ιού τηρώντας ευλαβικά το σχέδιο ΧΑΜ.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19
22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω
16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων
10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού