Επιδημίες

Οδηγίες Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για διαχείριση ασθενή, υπόπτου ή επιβεβαιωμένου με COVID-19

Οδηγίες Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για διαχείριση ασθενή, υπόπτου ή επιβεβαιωμένου με COVID-19

 Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, συνεχίζοντας την ενημέρωση για την διαχείριση ασθενή, επιβεβαιωμένου ή/και υπόπτου με COVID-19, συνέταξε ενδεικτικές οδηγίες για τους χώρους Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ)-Κέντρα Υγείας, επισημαίνοντας ότι σέβεται πλήρως την γνώμη των ιατρών που διαχειρίζονται τα περιστατικά.

Οι οδηγίες της ΕΠΕ περιλαμβάνουν μέτρα ατομικής προστασίας, μέτρα προστασίας των χώρων διαλογής περιστατικών καθώς και διαχείρισης ύποπτου κρούσματος, επαφών θετικού κρούσματος και επιβεβαιωμένου κρούσματος.

Μεταξύ άλλων επισημαίνονται η τήρηση αποστάσεων, η χρήση αντισηπτικών και ατομικού εξοπλισμού προστασίας για την διαχείριση των ύποπτων κρούσματων (όπως μάσκες προστασίας, γάντια μιας χρήσης).

Συστήνεται επίσης, στους χώρους διαλογής περιστατικών η πραγματοποίηση της εξέτασης με τουλάχιστον 15 λεπτά διάλειμμα μεταξύ των ασθενών και ο αερισμός του χώρου εξέτασης, με ταυτόχρονη απολύμανση επιφανειών.

Για περιστατικά που χρήζουν εξέτασης και διερεύνησης, θα πρέπει να οδηγούνται στα ειδικά Ιατρεία Covid-19, εντός του Κέντρου Υγείας που στελεχώνεται από Ιατρό και Νοσηλεύτρια.

Αναφορικά με την διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων, η προσέγγιση περιλαμβάνει

α) αναγνώριση και εκτίμηση και

β) στον ορισμό στενής επαφής με θετικό κρούσμα-αξιολόγηση κινδύνου μόλυνσης.

Στο πρώτο στάδιο ,λαμβάνονται υπόψιν τα συμπτώματα, η χρονική αλληλουχία των συμπτωμάτων και γίνεται συσχέτιση με την προϋπάρχουσα παρόξυνση νόσου.

Σε υποψία γρίπης, συνίσταται διενέργεια μοριακής (PCR) ή αντιγονικής (rapidtest) ανίχνευσης του ιού της γρίπης παράλληλα με τον έλεγχο για SARS -CοV2.

Θεωρείται απαραίτητη η ιχνηλάτηση των περιστατικών που ήρθαν σε στενή επαφή με θετικό κρούσμα, 48 ώρες πριν έως 10 ημέρες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Ως στενές επαφές προσδιορίζεται κάθε επαφή με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης της νόσου και εξαρτάται από την χρήση μάσκας, τον συγχρωτισμό (απόσταση μεταξύ των ατόμων), τον αερισμό του χώρου και από τη χρονική διάρκεια έκθεσης.

Διαχείριση των επαφών θετικού κρούσματος

Αναφορικά με την διαχείριση των επαφών θετικού κρούσματος, συνιστάται η εφαρμογή απομόνωσης στις στενές επαφές για 10 ημέρες σε ασυμπτωματικά ή ηπίως συμπτωματικά κρούσματα και 20 ημέρες για ανοσοανεπαρκείς ασθενείς ανεξαρτήτου βαρύτητας κλινικής εικόνας, από την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Σε περίπτωση που κατά την διάρκεια της απομόνωσης οι ασθενείς που ήρθαν σε επαφή με θετικό κρούσμα εμφανίσουν συμπτώματα συνιστάται έλεγχος με δοκιμασία μοριακής(PCR) ή αντιγονικής (rapid test) ανίχνευσης του ιού και ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19.

Για την διαχείριση επιβεβαιωμένου κρούσματος, κρίνεται απαραίτητη

α) δήλωση στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών με COVID-19 και

β) η αξιολόγηση βαρύτητας.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, διακρίνονται σε ήπιου, ενδιάμεσου και υψηλού κινδύνου, βάσει της κλινικής εκτίμησης από τα κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αναφοράς για COVID-19.

Κρούσματα χαμηλού κινδύνου

Για τα κρούσματα χαμηλού κινδύνου, συνιστάται η ακτινογραφία θώρακος και εργαστηριακού ελέγχου (που να περιλαμβάνει γενική αίματος, έλεγχο ηπατικής και νεφρικής βιοχημείας και CRP), ενώ κρίνεται επιβεβλημένη η παραμονή κατ’ οίκον και η παρακολούθηση των συμπτωμάτων με τηλεφωνική επικοινωνία με τον θεράποντα ή οικογενειακό ιατρό ή νοσηλευτή ανά 24-48 ώρες.

Η χορήγηση εμπειρικής αντιβιοτικής ή προφυλακτικής αντιπηκτικής αγωγής κατ’ οίκον έγκειται στην κρίση του εκάστοτε θεράποντος ιατρού και εξατομικεύεται με βάση το περιστατικό.

Σε περίπτωση μη ύφεσης του εμπυρέτου, μετά από εύλογο χρονικό διάστημα, συνιστάται η επανεξέταση του ασθενούς στο Κ.Υ.

Από την πλευρά του ο ασθενής οφείλει να λάβει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για την μείωση του κινδύνου μετάδοσης της νόσου (χρήση μάσκας, πλύσιμο χεριών, αποφυγή συγχρωτισμού).

Κρούσματα ενδιάμεσου κινδύνου

Για τα κρούσματα ενδιάμεσου κινδύνου, συστήνεται κλινική εκτίμηση από τα κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αναφοράς για COVID-19.

Επίσης η διενέργεια ακτινογραφίας θώρακος και εργαστηριακού ελέγχου, (που να περιλαμβάνει γενική αίματος, έλεγχο ηπατικής και νεφρικής βιοχημείας και CRP).

Τέλος, για τα κρούσματα υψηλού κινδύνου, είναι αναγκαία η άμεση παραπομπή/διακομιδή στο νοσοκομείο.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, κ. Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής ΕΚΠΑ τόνισε «Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, στηρίζει το δύσκολο έργο όλων των ειδικοτήτων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή κατά της CΟVID-19 και θέλοντας να ενισχύσει την προσπάθεια του ιατρικού και νοσηλευτικού δυναμικού στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας -Κέντρα Υγείας  στην αποτελεσματική διαχείριση της νόσου, συνεχίζει την ενημέρωση.

Η συνεχής ενημέρωση και η συνεργασία όλων των ειδικοτήτων, αποτελούν σημαντικά εφόδια στη μάχη κατά του SΑRS-CoV2».

Αναλυτικά οι οδηγίες της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για διαχείριση ασθενούς, επιβεβαιωμένου ή υπόπτου με COVID-19 σε χώρο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας-Κέντρα Υγείας, στην ηλεκτρονική σελίδα της EΠΕ:http://hts.org.gr/news/newsid510/916

Για την κατάρτιση των Οδηγιών συνεργάστηκαν:

ΔΣ ΕΠΕ

Συντονισμός : Αργύριος  Τζουβελέκης Αν. Καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής σχολής Πατρών Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίο

Ομάδα Εργασίας Αδαμαντία Λιαπίκου Πνευμονολόγος Δντρια ΕΣΥ ΝΝΘΑ η Σωτηρία, Σοφία Γιδά  Πνευμονολόγος Επιμελήτρια Β`  ΕΣΥ Νοσοκομείο Τρικάλων, Σωτήριος Ρϊζος Δντης ΕΣΥ ΚΥ Πειραιά,  Γεράσιμος Απολλωνάτος Πνευμονολόγος 2ο ΚΥ Περιστερίου – Ελευθερος Επαγγελματίας.

Ομάδα Εργασίας κριτικής αναθεώρησης: Κωνσταντίνος Κωστίκας Αν Καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής σχολής Ιωαννίνων, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, Αναστάσιος Τσάτσος  Πνευμονολόγος Δντης ΕΣΥ ΤΙ Νέας Σμύρνης/ΚΥ Καλλιθέας.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19
22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω
16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων
10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού