Επιδημίες

Η αντιμετώπιση των ψυχικά ασθενών την περίοδο της πανδημίας

Η αντιμετώπιση των ψυχικά ασθενών την περίοδο της πανδημίας

Η προσοχή σε όλο τον κόσμο επικεντρώθηκε στους ασθενείς με την νόσο του κορωνοϊού, ανταποκριτές πρώτης γραμμής μεταδίδουν αριθμούς θανάτων, οδηγώντας σε όλο και περισσότερες ανάγκες Εντατικών Μονάδων και αναπνευστήρων.

Με αποτέλεσμα, οι περιθωριοποιημένοι πληθυσμοί να παραβλέπονται εύκολα, όπως ασθενείς με σοβαρή ψυχική ασθένεια,  που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για ιατρικές συννοσηρότητες που τους προδιαθέτουν σε COVID-19 και των οποίων η ψυχιατρική κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί λόγω μόλυνσης από COVID-19.

Αυτά αναφέρονται σε άρθρο του JAMA  American Medical Assοciation, όπου και επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Οι σοβαρές ψυχικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της σχιζοφρένειας, της διπολικής διαταραχής και της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής, είναι χρόνιες παθήσεις που συχνά χρειάζονται θεραπεία συντήρησης για την πρόληψη της υποτροπής και της νοσηλείας.

Ωστόσο, στην πανδημία COVID-19, πολλές ιατρικές διαδικασίες έχουν μειωθεί, οδηγώντας στην παγκόσμια πρόκληση της εξισορρόπησης της παροχής ιατρικών πόρων. 

Για παράδειγμα, η Κίνα  έχει μειώσει τη λειτουργία των Κέντρων εγκεφαλικού επεισοδίου, λόγω του φόβου για διασταυρούμενη μόλυνση στο νοσοκομείο και της έλλειψης έμπειρων εμπειρογνωμόνων περί φροντίδας εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ασθενείς με σοβαρή ψυχική ασθένεια μπορεί να είναι μεταξύ των πιο ευάλωτων πληθυσμών που έχουν προσβληθεί από την πανδημία COVID-19. 

Μεταξύ άλλων παραγόντων που δυσανάλογα μειονεκτούν οι ασθενείς με σοβαρή ψυχική ασθένεια είναι ο στιγματισμός,  λιγότερη παροχή σωματικής υγειονομικής περίθαλψης, χαμηλό εισόδημα νοικοκυριού, χειρότεροι παράγοντες τρόπου ζωής, αστάθεια κατοικίας και μικρά κοινωνικά δίκτυα.

Κυρώσεις, όπως κλείδωμα, παροχή χωρίς επαφή και καραντίνα, μπορεί να αυξήσουν περαιτέρω το άγχος και ψυχική ασθένεια σε αυτόν τον πληθυσμό.

Οι περισσότερες μελέτες σχετικά με την καραντίνα που σχετίζονται με καταστροφές ανέφεραν αρνητικά ψυχολογικά αποτελέσματα, όπως συμπτώματα μετατραυματικού στρες, σύγχυση και θυμό.

Οι στρεσογόνοι παράγοντες περιλάμβαναν μεγαλύτερη διάρκεια καραντίνας, φόβους μόλυνσης, απογοήτευση, πλήξη, ανεπαρκείς προμήθειες, ανεπαρκείς πληροφορίες, οικονομική απώλεια και στίγμα.

 Τα άτομα με σοβαρή ψυχική ασθένεια χρειάζονται επιπλέον υποστήριξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ωστόσο, ο αριθμός των επαφών εσωτερικών και εξωτερικών ασθενών ασθενών με σοβαρή ψυχική ασθένεια έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια της επιδημίας COVID-19, με αναμενόμενες αυξήσεις στη συνέχεια.

Ως αποτέλεσμα, η έλλειψη πρόσβασης σε τακτικές ψυχοκοινωνικές θεραπείες και, στη συνέχεια, μειωμένη τήρηση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ψυχιατρικής επιδείνωσης, συμπεριλαμβανομένης της οξείας διέγερσης, της ψύχωσης, της μανίας ή της σοβαρής κατάθλιψης.

Οι ταλαιπωρημένοι ασθενείς επιβαρύνουν επιπλέον τους φροντιστές, τους συνομηλίκους και τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης.

Οι ακόλουθες στρατηγικές διαχείρισης προτείνονται για τη βελτίωση της φροντίδας και της έκβασης των ασθενών με σοβαρή ψυχική ασθένεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19:

Ψυχοεκπαίδευση και πληροφορίες

Οι δομές του συστήματος ψυχικής υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να διατηρηθούν ώστε να παρέχουν τις απαραίτητες ψυχοκοινωνικές θεραπείες.

Οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται ενεργά για τον τρόπο αποφυγής και πού / πότε να λάβουν βοήθεια για τη μόλυνση COVID-19 και την ψυχική τους ασθένεια.

Αδιάλειπτη φροντίδα

Στο περιπατητικό περιβάλλον, απαιτούνται φυσικά (όχι κοινωνικά) μέτρα απόστασης και διάχυσης πυκνότητας, συμπεριλαμβανομένης της απόστασης εκτός των ωρών και των δωματίων αναμονής και των βραδινών – Σαββατοκύριακων ραντεβού για τη στέγαση καθυστερημένων ασθενών ή ασθενών με υψηλό κίνδυνο  COVID-19.

Οι ασθενείς που έχουν COVID-19 (και στενές επαφές) πρέπει γρήγορα να ενημερώνονται, να εκπαιδεύονται και να απομονωθούν, να είναι σε καραντίνα, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες ψυχικής υγείας τους.

Επιπλέον, οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να ελέγχουν προληπτικά την αυτοκτονία, καθώς ο φόβος, η κοινωνική απομόνωση και η οικονομική αβεβαιότητα είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για κατάθλιψη και αυτοκτονία.

Όταν η προσωπική επαφή είναι περιορισμένη, η τηλεϊατρική πρέπει να χρησιμοποιείται όσο το δυνατόν περισσότερο.

Σε ρυθμίσεις εξωτερικών ασθενών, μπορεί να προσφερθεί ψυχοκοινωνική υποστήριξη μέσω τηλεδιάσκεψης.

Προστασία του ψυχιατρικού προσωπικού

Η πρόληψη είναι καλύτερη για την αντιμετώπιση του COVID-19.

Το προσωπικό που θεραπεύει ασθενείς με σοβαρή ψυχική ασθένεια και το COVID-19 πρέπει να είναι εξοπλισμένο με προστατευτικά ρούχα, συμπεριλαμβανομένων μάσκες.

Για την προστασία άλλων ασθενών και του νοσοκομειακού προσωπικού από λοίμωξη, οι ασθενείς θα πρέπει όποτε είναι δυνατόν να απομονωθούν, π.χ. σε ειδική μονάδα, και να συμβουλεύονται να φορούν προστατευτικές μάσκες.

Στις Προκλήσεις της Ψυχοφαρμακολογικής Θεραπείας αναφέρονται μεταξύ άλλων:

-Για να διατηρηθεί η συνεχής θεραπεία εξωτερικών ασθενών, οι συνταγές μπορούν να μετατραπούν σε διανομή αλληλογραφίας.

-Επιπλέον, πρέπει να ληφθούν υπόψη τα ενέσιμα αντιψυχωσικά μακράς δράσης.

 Οι εν λόγω απαιτήσεις χαλαρή παρακολούθησης, θα μπορούσε να ισχύει και για καρδιομεταβολικές και επιπέδων λιθίου παρακολούθησης, ειδικά σε ασθενείς που λαμβάνουν σταθερή φαρμακευτική αγωγή και σε ασθενείς που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή υποβοηθούμενη θεραπείες για τις διαταραχές χρήσης ουσιών, όπως η μεθαδόνη.

Εάν απαιτείται επείγουσα φαρμακευτική αγωγή λόγω διέγερσης, η ταχεία ηρεμιστική θα πρέπει να είναι ο στόχος της θεραπείας. 

Τα παρεντερικά αντιψυχωσικά και οι βενζοδιαζεπίνες συνιστώνται συχνά για ταχεία ηρεμία. 

Ωστόσο, η αναπνευστική και καρδιαγγειακή ασφάλεια απαιτεί προσοχή κατά τη θεραπεία ψυχιατρικών ασθενών με θετικό COVID-19 που διατρέχουν κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών, πνευμονίας και ανάγκη για υποβοηθούμενο αερισμό.

Επομένως, τα εισπνεόμενα φάρμακα, όπως η εισπνεόμενη λοξεπίνη, δεν συνιστώνται επειδή αυτά τα φάρμακα μπορούν να επιδεινώσουν την αναπνευστική λειτουργία.

Όλες οι βενζοδιαζεπίνες μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστική καταστολή, κάτι που είναι πιο πιθανό με την παρεντερική χορήγηση.

Το ίδιο ισχύει και για αντιψυχωσικά στόματος και βραχείας δράσης ενδομυϊκή ολανζαπίνη, χαμηλής-ισχύος πρώτης γενιάς, όπως η χλωροπρομαζίνη, και καταπραϋντικών αντιισταμινικών, η οποία είναι ο λόγος για τις βενζοδιαζεπίνες και τα αντιψυχωσικά χαμηλής δραστικότητας θα πρέπει να αποφεύγεται και να αντενδείκνυνται σε περιπτώσεις με πιο σοβαρή αναπνευστική δυσλειτουργία.

Όταν λαμβάνονται υπόψη οι βενζοδιαζεπίνες, προτιμώνται βραχύτεροι παράγοντες ημιζωής (π.χ. ετιζολάμη, οξαζεπάμη ή λοραζεπάμη). 

Οι φαρμακοκινητικές και φαρμακοδυναμικές αλληλεπιδράσεις φαρμάκων-φαρμάκων μεταξύ ψυχιατρικών και σωματικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του COVID-19 απαιτούν προσοχή, όπως η πιθανή ανάγκη προσωρινής μείωσης των δόσεων φαρμάκων κατά τη διάρκεια σοβαρής ιατρικής ασθένειας.

Περαιτέρω, το παραλήρημα μπορεί να προκύψει από αλληλεπιδράσεις μεταξύ φαρμάκων ή σοβαρής μόλυνσης από COVID-19.

Οι συστάσεις θεραπείας περιλαμβάνουν αντιψυχωσικά με χαμηλή / καθόλου αντιχολινεργική δράση και περιοριστική χρήση βενζοδιαζεπινών που εξαρτώνται από τον υποκείμενο λόγο για το παραλήρημα.

Συμπεράσματα

Πολλά ιδρύματα και συστήματα υγειονομικής περίθαλψης μείωσαν τις συνήθεις ιατρικές διαδικασίες και επέβαλαν  στο μη απαραίτητο προσωπικό να εργάζεται από το σπίτι, ως απάντηση στην πανδημία COVID-19.

Η προκύπτουσα ανισορροπία της ρουτίνας ιατρικής περίθαλψης πιθανόν να έχει μειονεκτήματα ήδη περιθωριοποιημένων ασθενών, όπως εκείνοι με σοβαρή ψυχική ασθένεια, για τους οποίους η συνεχής φροντίδα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς ασθενείς είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της επιτυχίας της θεραπείας και τη μείωση του κινδύνου έκτακτης ανάγκης.

Μια φοβισμένη δεύτερη, πανδημία ψυχικής υγείας πρέπει να αποφεύγεται.

Για εξωτερικούς ασθενείς που δεν έχουν πρόσβαση σε προσωπική φροντίδα, συνιστάται τηλεδιάσκεψη -τηλεδιάσκεψη, με παράδοση φαρμάκων μέσω φαρμακείων παραγγελίας.

Τα διαστήματα παρακολούθησης για την κλοζαπίνη, το λίθιο και τις συνήθεις καρδιαγγειακές παραμέτρους πρέπει να παραταθούν σε σταθερούς ασθενείς.

Για ασθενείς με έντονη διέγερση με COVID-19, η ταχεία ηρεμιστική είναι μια επαρκής αρχή θεραπείας, μειώνοντας τους κινδύνους μετάδοσης ή απόκτησης της λοίμωξης και πιθανής βλάβης στον εαυτό ή στους άλλους. 

Η ψυχοφαρμακολογική θεραπεία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις καρδιαγγειακές και αναπνευστικές ανεπιθύμητες ενέργειες των συνήθως χρησιμοποιούμενων φαρμάκων και πιθανών αλληλεπιδράσεων μεταξύ φαρμάκων.

Πρέπει να αποφεύγονται εισπνεόμενα αντιψυχωσικά, ενέσιμα από του στόματος και βραχείας δράσης ολανζαπίνη και ζιπρασιδόνη, καθώς και αντιψυχωσικά πρώτης γενιάς χαμηλής ισχύος, καταπραϋντικά αντιισταμινικά και βενζοδιαζεπίνες.

Η χρήση βενζοδιαζεπινών θα πρέπει να περιορίζεται και να παρακολουθείται αυστηρά.

Εάν είναι δυνατόν, οι ψυχικά ασθενείς με COVID-19 πρέπει να είναι απομονωμένοι και το προσωπικό να προστατεύεται επαρκώς.

JAMA American Medical Assοciation

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19
22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω
16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων
10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού