Επιδημίες

Κορωνοϊός: Πώς να καταλάβετε αν διατρέχετε σοβαρότερο κίνδυνο

Κορωνοϊός: Πώς να καταλάβετε αν διατρέχετε σοβαρότερο κίνδυνο

Οι ασθενείς που μολύνει ο κορωνοϊός Covid-19 μπορεί να διατρέχουν διαφορετικό κίνδυνο σοβαρής ή ηπιότερης νόσου, αναλόγως με τα συμπτώματα που έχουν κατά την έναρξή της, αναφέρουν επιστήμονες από την Ισπανία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με χιλιάδες πάσχοντες από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή νόσο διατρέχουν όσοι εξ αρχής εκδηλώνουν πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή, με ή χωρίς έμετο και διάρροια.

Αντιθέτως, όσοι έχουν συμπτώματα κρυολογήματος μαζί με απώλεια της όσφρησης και της γεύσης, είναι πιθανότερο να έχουν ήπια νόσο. Οι ασθενείς αυτοί έχουν επίσης αυξημένες πιθανότητες να αναρρώσουν ταχύτερα.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 12.066 ασθενείς. Με βάση τα συμπτώματά τους οι ερευνητές τους χώρισαν σε τέσσερις ομάδες (φαινότυπους). Η μία από αυτές συμπεριλαμβάνει ασθενείς εξαιρετικά υψηλού κινδύνου για νοσηλεία στην εντατική και φτωχή πρόγνωση. Η άλλη από ασθενείς που σχεδόν «πέρασαν στο πόδι» τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός.

«Οι τέσσερις φαινότυποι μπορεί να βοηθήσουν τους γιατρούς να αναγνωρίζουν αμέσως τους υψηλού κινδύνου ασθενείς», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Manuel Rubio-Rivas, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Bellvitge, στη Βαρκελώνη. «Με αυτό τον τρόπο μπορούν να προσφέρουν σε κάθε ασθενή την ενδεδειγμένη θεραπεία, την κατάλληλη στιγμή».

Τα πιο επικίνδυνα συμπτώματα

Η πρώτη ομάδα αποτελείτο από 8.737 πάσχοντες από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Οι ασθενείς ήταν ως επί το πλείστον άνδρες. Οι ασθενείς αυτοί είχαν μόνο πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια). Οι ασθενείς αυτοί είχαν επίσης υψηλότερη συχνότητα συνοδών νοσημάτων.

Ο ένας στους 10 χρειάσθηκαν νοσηλεία στην εντατική, με το 24,1% να χάνουν τελικά τη ζωή τους. Η θνησιμότητα αυτή ήταν η υψηλότερη μεταξύ των τεσσάρων υποομάδων.

Η μικρότερη θνησιμότητα

Η δεύτερη ομάδα ασθενών αντιπροσώπευε το σχεδόν 10% του συνόλου (1.196 ασθενείς) Επρόκειτο για ασθενείς με αγευσία και ανοσμία (απώλεια γεύσης και όσφρησης) που συχνά είχαν και πυρετό με βήχα. Μερικοί είχαν επίσης δύσπνοια. Η ομάδα αυτή είχε το χαμηλότερο ποσοστό εισαγωγής στην εντατική και θανάτου (4,3%).

Πόνοι στους μυς και τις αρθρώσεις

Η τρίτη ομάδα πασχόντων από την λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, αποτελείτο από το 7,3% των ασθενών (880 άτομα). Οι άνθρωποι αυτοί είχαν πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, πονοκέφαλο και πονόλαιμο. Τα συμπτώματα αυτά συχνά συνοδεύονταν από πυρετό, βήχα ή/και δύσπνοια. Το 10,8% από αυτούς χρειάσθηκαν νοσηλεία στην εντατική και το 14,7% έχασαν τη ζωή τους.

Συμπτώματα από το πεπτικό

Στην τέταρτη ομάδα ταξινομήθηκαν 1.253 ασθενείς (το 10,4% του συνόλου). Σε αυτούς ο κορωνοϊός είχε προκαλέσει συμπτώματα από το πεπτικό (διάρροια, έμετος, πόνος στην κοιλιά). Πολλοί είχαν επίσης πυρετό, βήχα και δύσπνοια. Από τους ασθενείς αυτούς, το 8,5% χρειάσθηκαν εισαγωγή στην εντατική. Το 18,6% έχασαν τελικά τη ζωή τους. Η ομάδα αυτή είχε τη δεύτερη υψηλότερη θνησιμότητα μεταξύ των τεσσάρων.

Πόσο συχνά ήταν τα συμπτώματα

Ανεξαρτήτως υποομάδας, τα πιο συχνά συμπτώματα που είχαν οι ασθενείς ήταν:

Πυρετός (το 85,7% των ασθενών)
Βήχας (το 75,8%)
Δύσπνοια (το 59,7%)
Αρθρομυαλγία (το 31,4%)
Διάρροια (το 24,4%)
Πονοκέφαλος (το 11,6%)
Πονόλαιμος (το 9,9%)
Αγευσία (το 8,2%)
Έμετος (το 7,4%)
Ανοσμία (το 7,3%)
Πόνος στην κοιλιά (το 6,1%)

Νωρίτερα η επιθετική θεραπεία

Τη νέα μελέτη υπογράφουν ο Dr. Rubio-Rivas και 23 ακόμα γιατροί από νοσοκομεία της Ισπανίας. Όπως εξηγούν, αν βρεθεί τρόπο να γνωρίζουν οι γιατροί ποιοι ασθενείς θα νοσήσουν πιο βαριά, θα δοθεί η δυνατότητα να γίνεται νωρίτερα πιο επιθετική θεραπεία. «Το να κερδίσουμε 2-3 μέρες στη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο», υπογράμμισε ο Dr. Rubio-Rivas.

Η μέση ηλικία των ασθενών της παρούσας μελέτης ήταν τα 67 έτη. Η μεταφορά των ασθενών στο νοσοκομείο είχε γίνει κατά μέσον όρο 6-7 ημέρες μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19
22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω
16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων
10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού