Επιδημίες

Πλεόν και επιστημονικά αποδεδειγμένο – Η καραντίνα μας κάνει «πότες»

Πλεόν και επιστημονικά αποδεδειγμένο – Η καραντίνα μας κάνει «πότες»

Γιατί η πανδημία μας κάνει να πίνουμε περισσότερο

Ο μισός πληθυσμός του κόσμου αύξησε την κατανάλωση αλκοολούχων κατά τη διάρκεια της πανδημίας μας πληροφορεί νέα έρευνα. Πάνω από το 55% από εμάς θέλουμε να μειώσουμε το ποτό και ο αριθμός των ανθρώπων που πίνουν αλκοόλ αυξήθηκε δραματικά.

Η έρευνα έγινε από την Global Drugs Survey με 55,811 ανθρώπους να συμμετέχουν στην έρευνα, άνθρωποι από 11 χώρες, 4.000 μόνο από την Ιρλανδία.

Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικιακά από 25 έως και 34.

Ρωτήθηκαν για το πως επιβιώνουν με τον κορονοΪό, πως βλέπουν την πολιτική ηγεσία της χώρας τους, και πως η σχέση τους με το αλκοόλ έχει αλλάξει από την πανδημία και μετά.

  • 14% απάντησε πως πίνει σερί για 21 μέρες, καθημερινά.
  • 2 στους 4 ανθρώπους είπε πως πίνει κάθε μέρα δύο ποτά μετά την πανδημία.
  • ένα 28% είπε πως πίνει 3-4 ποτά ημερησίως.
  • ένα 44% είπε πως μετά την πανδημία αύξησε το αλκοόλ.

Πόσο μας παχαίνει το αλκόολ;

Προσέχετε τι τρώτε, υπολογίζετε τις θερμίδες του κάθε γεύματός σας και παρ’ όλα αυτά βλέπετε το βάρος σας να αυξάνεται; Τότε μάλλον πρέπει να αναρωτηθείτε αν αυτό που σας παχαίνει είναι το αλκοόλ.

Πολλοί άνθρωποι πίνουν ένα ποτηράκι παραπάνω κατά τη διάρκεια του lockdown, ωστόσο οι θερμίδες των αλκοολούχων ποτών μπορούν να τινάξουν την προσπάθειά σας για αδυνάτισμα στον αέρα.

Ένα γραμμάριο αλκοόλ σάς δίνει επτά θερμίδες και πρακτικά 2-3 ποτά μπορεί να ισοδυναμούν με ένα μικρό γεύμα.

Φυσικά, ο αριθμός των θερμίδων δεν είναι ίδιος για όλα τα αλκοολούχα, αλλά εξαρτάται από την περιεκτικότητα ενός ποτού σε αλκοόλ. Έτσι, υπάρχουν ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όπως η μπίρα, που μπορεί να κυμαίνεται από 0 μέχρι 12% (σε πολύ δυνατές μπίρες), το κρασί με περιεκτικότητα περίπου 12% και ποτά με πιο υψηλή περιεκτικότητα, όπως το ουίσκι και η βότκα με πάνω από 40% αλκοόλ.

Το περισσότερο αλκοόλ ισοδυναμεί με περισσότερες θερμίδες. Γι’ αυτό καλό είναι να προτιμάτε ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όπως το κρασί. Σκεφτείτε πως, ενδεικτικά, ένα ποτήρι κρασιού περιέχει 80-100 θερμίδες, ένα κουτάκι μπίρας (330 ml) γύρω στις 150 θερμίδες, μια μερίδα σκέτου ποτού όπως βότκα, ουίσκι, τζιν, ρούμι ή ούζο περίπου 100-120 θερμίδες.

Σημαντικό ρόλο στο θερμιδικό περιεχόμενο ενός ποτού παίζει και το τι άλλο περιέχει. Για παράδειγμα, η προσθήκη αναψυκτικών, χυμού, ζάχαρης κ.ά. σίγουρα ανεβάζει τις θερμίδες. Επίσης, προσπαθήστε να αποφεύγετε τους ξηρούς καρπούς ή άλλα αλμυρά σνακ μαζί με το ποτό, καθώς είναι ιδιαίτερα πλούσια σε θερμίδες και αλάτι.

Tips για να κρατήσετε το βάρος σας υπό έλεγχο

  • Φροντίστε να καταναλώσετε ένα πλήρες, υγιεινό γεύμα προτού πιείτε ποτό, αφού όταν έχετε άδειο στομάχι, επιταχύνεται η απορρόφηση της αλκοόλης.
  • Καθώς πίνετε το ποτό σας, προσπαθήστε να κάνετε διαλείμματα και να πίνετε νερό, ώστε να αποτρέψετε τα δυσάρεστα συμπτώματα του ποτού και να περιορίσετε την κατανάλωσή του. Υπολογίστε να πίνετε ένα ποτήρι νερό για κάθε ποτό και σίγουρα θα καταλήξετε να πιείτε λιγότερο αλκοόλ από όσο πίνατε παλαιότερα.
  • Καταναλώστε ως συνοδευτικό στικς λαχανικών ή ανάλατους ξηρούς καρπούς αντί για πατατάκια.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19
22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω
16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων
10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού