Επιδημίες

Έρευνα: Αυξήθηκε 7,7% η μολυσματικότητα στα παιδιά στις Η. Π. Α.

Έρευνα: Αυξήθηκε 7,7% η μολυσματικότητα στα παιδιά στις Η. Π. Α.

Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού ευθύνονται για την αυξημένη μολυσματικότητα, που παρατηρείται σε ολόκληρο τον πλανήτη. Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται αυξημένες οι μολύνσεις παιδιών από τον Covid-19, γεγονός που δεν συνέβη στην αρχή της πανδημίας. 

Οι επιστήμονες βρίσκονται κάθε μέρα αντιμέτωποι με νέα δεδομένα, σε ότι αφορά τον κορωνοϊό, εφόσον αυτός, μεταλλάσσεται συνεχώς.

Η ανάλυση του γονιδιώματος χιλιάδων ιών SARS-CoV-2 έδειξε ότι ομαδοποιούνται σε έξι κλάδους (Ι-VI).

Διαπιστώθηκε σχέση μεταξύ μεταλλάξεων του κορωνοϊού SARS-CoV-2 και της σοβαρότητας της νόσου COVID-19 σε παιδιά και ενηλίκους.

Η μεταλλαγή D641G (Α23403G) σχετίζεται με αυξημένη πολλαπλασιαστική ικανότητα και αυξημένη μολυσματικότητα του ιού, αλλά όχι με αυξημένη θνησιμότητα.

Λόγω της μετάλλαξης αυξήθηκαν οι μολύνσεις στα παιδιά από 1,7% τον Απρίλιο σε 7,7% τον Αύγουστο του 2020.

Τέλος, στελέχη του κλάδου VI του κορωνοϊού που φέρουν τρεις τουλάχιστον μεταλλάξεις [(P4715L (C3037T), P4715L (C14408T) και Α23403G)] τείνουν να επικρατήσουν παγκόσμια και έχουν συσχετιστεί με σοβαρή κλινική πορεία.

Μολυσματικότητα στα παιδιά

Όσον αφορά τα παιδιά, γίνεται σαφές ότι η νόσος COVID-19 επηρεάζει πλέον περισσότερα παιδιά τους τελευταίους μήνες, καθώς τα περιστατικά αυξήθηκαν από 1,7% τον Απρίλιο του 2020 σε 7,7% τον Αύγουστο του 2020 στις ΗΠΑ (υπάρχουν πολλά παραδείγματα μολυσμένων παιδιών με τον κορωνοϊό και στη χώρα μας).

Ωστόσο, υπάρχουν λίγες πληροφορίες σχετικά με τον ιό SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την ασθένεια COVID-19, σε παιδικούς πληθυσμούς.

Επιστήμονες στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Λος Άντζελες στην Καλιφόρνια δημοσίευσαν τη μεγαλύτερη μελέτη COVID-19 σε παιδιά μέχρι σήμερα, υποδεικνύοντας, για πρώτη φορά, μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ συγκεκριμένων ιογενών μεταλλάξεων του κορωνοϊού και της σοβαρότητας της νόσου COVID-19.

Οι μεταλλάξεις

Η νόσος COVID-19 δεν είναι γενετική ασθένεια, αλλά μολυσματική, παρόλα αυτά η γενετική σύσταση (DNA) του ξενιστή/ανθρώπου, καθώς και η γενετική σύσταση (RNA) του ιού SARS-CoV-2 μάλλον διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εξάπλωσή του και στη σοβαρότητα των κλινικών συμπτωμάτων της νόσου COVID-19.

Ειδικότερα, μεταλλάξεις (λάθη) στο γονιδίωμα (RNA) του ιού μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο μετάδοσης του ιού και να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στη σοβαρότητα της νόσου COVID-19.

Η κατανόηση αυτών των συσχετίσεων είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση/καταπολέμηση αυτής της πανδημίας.

Ο ιός SARS-CoV-2 είναι γενετικά ασταθής, και κατά τη διάρκεια του πολλαπλασιασμού του δημιουργούνται αρκετές μεταλλάξεις, παρά το γεγονός ότι έχει μηχανισμό επιδιόρθωσης των λαθών.

Οι περισσότερες από τις μεταλλάξεις που συμβαίνουν στο RNA του ιού SARS-CoV-2 είναι ασήμαντες ή μπορούν ακόμη και να τον εξασθενίσουν.

 Ωστόσο, ορισμένες μεταλλάξεις θα μπορούσαν να αλλάξουν την πορεία της πανδημίας.

Για παράδειγμα, μια μετάλλαξη που ονομάζεται D614G (κλάδος VI) στο γονίδιο που καθορίζει την πρωτεΐνη της ακίδας του ιού μπορεί να συμβάλει στην αυξημένη μεταδοτικότητά του από άτομο σε άτομο.

Στην αρχή της πανδημίας (η μετάλλαξη εμφανίστηκε στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο 2020), η μετάλλαξη D614G αντιπροσώπευε ένα μικρό ποσοστό δειγμάτων SARS-CoV-2, αλλά έκτοτε έχει αυξηθεί τόσο πολύ που σχεδόν ήταν η επικρατούσα (συχνότητα 74%) μέχρι τον Ιούνιο/Ιούλιο του 2020.

Αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι εάν αυτή η μετάλλαξη ή άλλες μεταλλάξεις πόσο σοβαρά επηρεάζουν τα κλινικά συμπτώματα ενός ασθενούς.

Η μελέτη σε παιδιά και ενήλικες

Σε εργασία οι επιστήμονες διερεύνησαν τις σχέσεις μεταξύ ιογενών γενετικών παραλλαγών και κλινικών χαρακτηριστικών σε παιδιά και ενήλικες.

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ. Η ερευνητική ομάδα αλληλούχισε του γονιδίωμα του ιού σε 141 παιδιά (μέση ηλικία τα 8,3 χρόνια, 52% αγόρια, ενώ μόνο 13,4% είχε υποκείμενο νόσημα), που ήταν φορείς του νέου κορωνοϊού. 11,4% των φορέων χρειάστηκε νοσοκομειακή περίθαλψη.

Αφού εντοπίστηκαν οι ιογενείς γενετικές παραλλαγές στο γονιδίωμα του ιού SARS-CoV-2, έπειτα συσχετίστηκαν με τη σοβαρότητα των κλινικών συμπτωμάτων της ασθένειας.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. Υψηλότερο ιικό φορτίο ανιχνεύθηκε σε συμπτωματικούς ενήλικες ασθενείς και σε παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης των <5 ετών.

Η μετάλλαξη D614G στην πρωτεΐνη της ακίδας του ιού υπήρχε στο 99,3% των περιπτώσεων, δηλ. σχεδόν κάθε δείγμα περιείχε και την αλληλουχία της μετάλλαξης (συχνότητα της μετάλλαξης 10% τον Φεβρουάριο, 65% τον Μάρτιο και 96% τον Ιούνιο).

Ο ρόλος της μετάλλαξης D614G στην παθογένεια του SARS-CoV-2 εξακολουθεί να αποτελεί επίκεντρο της έρευνας.

Ενώ ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι αυτή η μετάλλαξη μπορεί να αυξήσει το ιικό φορτίο, καθώς και τη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού μέχρι 10 φορές, σε αυτήν την παιδιατρική ομάδα, η μετάλλαξη αυτή δεν φαίνεται να είναι ο πρωταρχικός παράγοντας της σοβαρότητας της νόσου, καθώς υπήρχε σε όλο το φάσμα της νόσου, που κυμαίνεται από ασυμπτωματικά  παιδιά έως παιδιά με σοβαρά κλινικά συμπτώματα.

Η ανάλυση του γονιδιώματος χιλιάδων ιών SARS-CoV-2 έδειξε ότι ομαδοποιούνται σε έξι κλάδους (Ι-VI).

H μετάλλαξη D614G (κλάδος VI) αναφέραμε ότι αυξάνει τη μολυσματικότητα του SARS-CoV-2.

Ωστόσο, σε νέα μελέτη διαπιστώθηκε ότι στελέχη του ιού που φέρουν τη μοναδική αλλαγή (A23403G), αλλά όχι και τις άλλες δύο γενετικές σημάνσεις (C3037T και C14408T) αρχίζουν να μην είναι πλέον κυρίαρχα.

Αυτό δείχνει ότι εάν η μελέτη εστιαστεί μόνο στη μετάλλαξη D614G μπορεί να μην επαρκεί και πρέπει να εξετάζονται και οι άλλες δύο γενετικές σημάνσεις του κλάδου VI για να κατανοήσουμε τον επιπολασμό του κορωνοϊού.

Η ισχυρή αλληλική σχέση μεταξύ των παραλλαγών C3037T (nsp3, F924F), C14408T (RdRp, P4715L), A23403G (πρωτεΐνη της ακίδας, D614G) και C241T (5 ′ UTR) (10) παρέχουν ένα εξελικτικό πλεονέκτημα με αποτέλεσμα παγκόσμια να αυξάνει η συχνότητά τους (έχει υπερβεί ήδη το 40% των περιπτώσεων).

Τέλος στο δημοσίευμα υποστηρίζεται ότι η συνύπαρξη αυτών των μεταλλάξεων στον κλάδο VI συσχετίζεται με πιο σοβαρή κλινική πορεία.

Τα ευρήματά αυτά αποκαλύπτουν ότι τα ιογενή γονιδιώματα καταδεικνύουν μεγαλύτερη γενετική ποικιλομορφία από την αναμενόμενη και πιθανή συσχέτιση μεταξύ ορισμένων μεταλλάξεων του κορωνοϊού και της σοβαρότητας της νόσου COVID-19.

Άρθρο του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη – Ομότιμου Καθηγητή Γενετικής και Γενετικής του ανθρώπου – Τμήμα Βιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19
22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω
16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων
10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Η κυβέρνηση δεν διαγράφει τα πρόστιμα των ανεμβολίαστων άνω των 60 ετών – «Τοκίζονται και περνάνε και στους κληρονόμους»!
07.08.2023

Η κυβέρνηση δεν διαγράφει τα πρόστιμα των ανεμβολίαστων άνω των 60 ετών – «Τοκίζονται και περνάνε και στους κληρονόμους»!

CDC: Επανεμφανίστηκε η λέπρα στις ΗΠΑ – Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αναπηρίες
02.08.2023

CDC: Επανεμφανίστηκε η λέπρα στις ΗΠΑ – Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αναπηρίες

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό
22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου
20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ
20.02.2024

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ