Επιδημίες

Α.Φάουτσι για εμβόλιο Moderna: «Απίστευτα εντυπωσιακό ότι είναι αποτελεσματικό κατά 94,5%»

Α.Φάουτσι για εμβόλιο Moderna: «Απίστευτα εντυπωσιακό ότι είναι αποτελεσματικό κατά 94,5%»

Ο ανοσολόγος Δρ. Άνθονι Φάουτσι, μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρείας Moderna ότι το υποψήφιο εμβόλιό της ενάντια στον κορωνοϊό είναι αποτελεσματικό κατά σχεδόν 95% εξέφρασε την ικανοποίησή του λέγοντας πως είναι «απίστευτα εντυπωσιακή».

«Πρέπει να παραδεχθώ πως θα ήμουν ικανοποιημένος αν το ποσοστό αποτελεσματικότητας ήταν 70 ή 75% το μέγιστο», είπε ο Δρ. Φάουτσι στο Γαλλικό Πρακτορείο. Το ότι «έχουμε ένα εμβόλιο αποτελεσματικό κατά 94,5% είναι απίστευτα εντυπωσιακό», συνέχισε. Πρόκειται για «αποτέλεσμα θεαματικό, νομίζω κανένας δεν περίμενε ότι θα ήταν τόσο καλό».

Ο Δρ. Φάουτσι είναι ο διευθυντής του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών, το οποίο άρχισε να αναπτύσσει από κοινού με τη Moderna το εμβόλιο αυτό λίγο καιρό αφότου οι κινεζικές Αρχές μοιράστηκαν με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα τη γενετική ακολουθία του νέου κορωνοϊού.

Το εμβόλιο βασίζεται σε νέα τεχνολογία, το λεγόμενο αγγελιοφόρο RNA (mRNA), δηλαδή την καταχώριση γενετικών οδηγιών στον οργανισμό για να παραχθεί πρωτεΐνη παρόμοια με αυτή του κορωνοϊού και να προκληθεί ανοσολογική απόκριση.

«Πολύς κόσμος είχε εκφράσει επιφυλάξεις» για τη μέθοδο αυτή, «η οποία δεν είχε ακόμη δοκιμαστεί και αποδειχτεί» ως εδώ, επισήμανε ο Φάουτσι.

«Ορισμένοι μας είχαν μάλιστα επικρίνει» για τη συγκεκριμένη επιλογή, πρόσθεσε.

Η φάση 3 της κλινικής δοκιμής του υποψηφίου εμβολίου της Moderna σε 30.000 εθελοντές στις ΗΠΑ έδειξε πως μειώνει κατά 94,5% τον κίνδυνο να ασθενήσει κανείς από την COVID-19, βάσει μιας πρώτης προκαταρκτικής ανάλυσης των αποτελεσμάτων της.

Από τους συμμετέχοντες, μολύνθηκαν 90, που ανήκαν στην ομάδα που έλαβε ψευδοφάρμακο, ή placebo, έναντι 5 στην ομάδα που εμβολιάστηκε.

«Είχαμε ένδεκα σοβαρές περιπτώσεις, καμία στην ομάδα που εμβολιάστηκε, 11 στην ομάδα που πήρε placebo. Αυτό απαντάει στο ερώτημα εάν (το εμβόλιο) προλαμβάνει τη σοβαρότερη μορφή της ασθένειας, αναμφισβήτητα το κάνει», κατά τον Φάουτσι.

Αγνοείται ακόμη η διάρκεια της προστασίας που προσφέρει το εμβόλιο αυτό, κάτι που θα το δείξει μόνο ο χρόνος. Πάντως ο Δρ. Φάουτσι δήλωσε «σίγουρος» ότι θα είναι σημαντική, παρότι «δεν ξέρουμε αν θα είναι ένας χρόνος, δύο, τρία, πέντε — δεν το ξέρουμε».

Πάντως, εάν αυτό το επίπεδο αποτελεσματικότητας επαληθευτεί πως είναι ίδιο στον γενικό πληθυσμό, θα πρόκειται για ένα από τα αποτελεσματικότερα εμβόλια που υπάρχουν, αν συγκριθεί με αυτό για την ιλαρά (97%), που χορηγείται σε δύο δόσεις, ή αυτό για τη γρίπη (19 ως 60% τα τελευταία χρόνια), σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Το υποψήφιο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, που βασίζεται στην ίδια μέθοδο, του αγγελιοφόρου RNA, φέρεται να έχει αποτελεσματικότητα 90%. Αυτό απέδειξε, για τον Δρ. Φάουτσι, ότι η μέθοδος είναι βιώσιμη.

«Τα δεδομένα μιλάνε από μόνα τους», επέμεινε. «Θεωρώ πως όταν έχεις δύο εμβόλια όπως αυτά, που αποδείχθηκε ότι είναι αποτελεσματικά κατά 90% και πλέον, το mRNA είναι εδώ, δεν χρειάζεται να αποδειχθεί τίποτε άλλο πλέον».

Ωστόσο «υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί», προειδοποίησε ο ειδικός, που ανησυχεί για τον κόσμο που εναντιώνεται στα εμβόλια στις ΗΠΑ, τη χώρα που έχει υποστεί το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του νέου κορωνοϊού στον πλανήτη σε απόλυτους αριθμούς.

«Το αντιεμβολιαστικό αίσθημα είναι διαδεδομένο σε αυτή τη χώρα. Πρέπει να μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε και να πείσουμε τον πληθυσμό να εμβολιαστεί διότι ένα αποτελεσματικό εμβόλιο είναι ανώφελο εάν κανένας δεν εμβολιάζεται», υπογράμμισε.

Επιδημίες

15.11.2025

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα! – Το Δημόσιο θα πληρώσει αποζημιώσεις!

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα, βάσει σχετικής απόφασης δικαστηρίου του Πειραιά. Το ελληνικό Δημόσιο καλείται να δώσει αποζημίωση στους συγγενείς μιας 60χρονης που πέθανε μετά τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της AstraZeneca. Ειδικότερα, η 60χρονη εμβολιάστηκε στο Κέντρο Υγείας Πειραιά με το εμβόλιο Vaxzevria της εταιρείας AstraZeneca κατά του Covid-19 […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
3

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

13.06.2026

Vepdegestrant: Το νέο φάρμακο για τον καρκίνο του μαστού που «αναγκάζει» τα καρκινικά κύτταρα να αυτοκαταστραφούν

Ανήκει σε μια νέα κατηγορία θεραπευτικών προσεγγίσεων που δεν περιορίζονται απλώς στην αναστολή της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων

13.06.2026

Άνδρας στην Κίνα πήγε σε νοσκομείο έχοντας καταπιεί ένα ολόκληρο χταπόδι το οποίο είχε κολλήσει στον λαιμό του!

Ο τρόπος εξαγωγής του χταποδιού καταγράφηκε ως πρωτοποριακός

«Βόμβα» από Τούλσι Γκάμπαρντ: «Οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία με Πανώλη και Κορωνοϊούς»!
13.06.2026

«Βόμβα» από Τούλσι Γκάμπαρντ: «Οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία με Πανώλη και Κορωνοϊούς»!

Κόλλα οστών έφτιαξαν οι Κινέζοι! – Επιδιορθώνει τα κόκκαλα μέσα σε 3 λεπτά!
12.06.2026

Κόλλα οστών έφτιαξαν οι Κινέζοι! – Επιδιορθώνει τα κόκκαλα μέσα σε 3 λεπτά!

Οι ειδικοί προειδοποιούν: Μην φιλάτε το σκυλί σας στο στόμα – Ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία σας
11.06.2026

Οι ειδικοί προειδοποιούν: Μην φιλάτε το σκυλί σας στο στόμα – Ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία σας

Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια: Τα πρώτα «ύπουλα» συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε
11.06.2026

Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια: Τα πρώτα «ύπουλα» συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Κεράσια: Τα 5 σημαντικά οφέλη που έχουν για την υγεία – Πόσα μπορείτε να τρώτε καθημερινά
11.06.2026

Κεράσια: Τα 5 σημαντικά οφέλη που έχουν για την υγεία – Πόσα μπορείτε να τρώτε καθημερινά

Επιστήμονες του Στάνφορντ κατάφεραν να «αντιστρέψουν» τον διαβήτη τύπου 1 σε ποντίκια
11.06.2026

Επιστήμονες του Στάνφορντ κατάφεραν να «αντιστρέψουν» τον διαβήτη τύπου 1 σε ποντίκια

Πέθανε ο Αυστραλός γιατρός που πολέμησε τον καρκίνο του εγκεφάλου με τη δική του πρωτοποριακή θεραπεία
11.06.2026

Πέθανε ο Αυστραλός γιατρός που πολέμησε τον καρκίνο του εγκεφάλου με τη δική του πρωτοποριακή θεραπεία

Επιστήμονες ανέπτυξαν εμφύτευμα που μετατρέπει το σώμα σε «φαρμακείο»: Παράγει φάρμακα μέσα στον οργανισμό!
11.06.2026

Επιστήμονες ανέπτυξαν εμφύτευμα που μετατρέπει το σώμα σε «φαρμακείο»: Παράγει φάρμακα μέσα στον οργανισμό!