Επιδημίες

Κορωνοϊός: Περισσότερο ασφαλή τα αεροπορικά ταξίδια απ’ ότι τα σούπερ μάρκετ και οι χώροι εργασίας

Κορωνοϊός: Περισσότερο ασφαλή τα αεροπορικά ταξίδια απ’ ότι τα σούπερ μάρκετ και οι χώροι εργασίας

Δεν το περιμέναμε, είναι όμως πραγματικότητα. Τα αεροπορικά ταξίδια, που φοβούνται οι περισσότεροι – μειώθηκαν δραματικά οι πτήσεις- είναι πιο ασφαλή, για την μεταδοτικότητα του κορωνοϊού.

Με την προϋπόθεση φυσικά, να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Τότε ο κίνδυνος μόλυνσης με τον ιό SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια αεροπορικών ταξιδιών είναι μάλλον μικρότερος συγκριτικά με τους χώρους εργασίας σε κάποιο κτίριο, τα σουπερμάρκετ, τα αστικά λεωφορεία και τα τρένα.

1) Πώς μεταδίδεται ο κορωνοϊός;

Ο ιός μεταδίδεται όταν κάποιος μιλά, βήχει, φτερνίζεται ή τραγουδά, κυρίως σε σταγονίδια που μπορούν να προωθηθούν σε μικρή απόσταση, και μερικές φορές σε μικρότερα σωματίδια αερολύματος που μπορούν να παραμείνουν αιωρούμενα και να ταξιδέψουν τουλάχιστον μέχρι 4 μέτρα. Ένα άτομο μπορεί να μολυνθεί εάν αυτά τα σωματίδια φτάσουν στο στόμα ή τη μύτη του απευθείας ή μέσω των χεριών. Η μετάδοση αγγίζοντας μολυσμένες επιφάνειες είναι επίσης σημαντική σε ορισμένες περιπτώσεις (κυρίως θερμοκρασίες ~10 βαθμών Κελσίου).

2) Πόσο καθαρός είναι ο αέρας στα επιβατικά αεροσκάφη;

2.1.Ο αέρας εισέρχεται στην καμπίνα από τις εναέριες εισόδους στο άνω μέρος της καμπίνας και ρέει προς τα κάτω προς τις εξόδους αέρα του δαπέδου. Ο αέρας εισέρχεται και εξέρχεται από την καμπίνα στην ίδια σειρά καθισμάτων ή σε κοντινές σειρές. Υπάρχει σχετικά μικρή ροή αέρα προς τα εμπρός και προς τα πίσω μεταξύ διαφορετικών σειρών, καθιστώντας λιγότερο πιθανή τη μετάδοση αναπνευστικών σωματιδίων μεταξύ διαφορετικών σειρών.
2.2. Η ροή αέρα στα αεροσκάφη είναι πολύ ταχύτερη από το εσωτερικό κτιρίων. Το 50% αποτελείται από καθαρό αέρα από το εξωτερικό του αεροσκάφους, ενώ το άλλο 50% ανακυκλώνεται μέσω ειδικών φίλτρων του ίδιου τύπου που χρησιμοποιείται και στα χειρουργεία.
2.3. Ένας άλλος παράγοντας κινδύνου κατά τη διάρκεια των αεροπορικών πτήσεων είναι η επαφή με άλλους επιβάτες που ενδέχεται να είναι μολυσματικοί. Οι πλάτες των καθισμάτων παρέχουν ένα φυσικό εμπόδιο, τουλάχιστον εν μέρει, και οι περισσότεροι άνθρωποι παραμένουν σχετικά ακίνητοι, με μικρή επαφή πρόσωπο με πρόσωπο.

3) Παρά τον σημαντικό αριθμό ταξιδιωτών, ο αριθμός των περιπτώσεων μετάδοσης του ιού κατά τη διάρκεια πτήσης μεταξύ επιβατών σε όλο τον κόσμο φαίνεται μικρός, καθώς έχουν καταγραφεί περίπου 42 συνολικά περιστατικά. Ο κίνδυνος μπορεί να μειωθεί περαιτέρω με μάσκες, όπως και στις υπόλοιπες καταστάσεις όπου η φυσική απόσταση δεν είναι δυνατό να διατηρηθεί.

4) Μέτρα αποτροπής της μετάδοσης SARS-CoV-2 από τα αεροδρόμια και τις αεροπορικές εταιρείες.

Τα μέτρα που λαμβάνονται σε αεροδρόμια και αεροπλάνα μπορούν να περιλαμβάνουν έλεγχο θερμοκρασίας ή, και έλεγχο για συμπτώματα (πυρετός, απώλεια οσμής-γεύσης, ρίγος, βήχας, δύσπνοια), βελτίωση καθαρισμού και απολύμανσης, εφαρμογή ανέπαφης διαδικασίας επιβίβασης και διαχείρισης αποσκευών, χρήση φυσικών φραγμών και προϊόντων υγιεινής στα αεροδρόμια, αυστηρή τήρηση της φυσικής απόστασης κατά τη μετακίνηση εντός των αεροδρομίων και κατά την επιβίβαση, χρήση μάσκας από όλους, διαχωρισμός μεταξύ των επιβατών όταν είναι εφικτό, προσαρμογή στις υπηρεσίες τροφίμων και ποτών για τη μείωση της φυσικής επαφής, έλεγχος της πρόσβασης σε διαδρόμους και WC για ελαχιστοποίηση της επαφής, περιορισμός της έκθεσης των μελών του πληρώματος σε λοίμωξη, και διαμόρφωση συγκεκριμένου πρωτοκόλλου ανίχνευσης επαφών σε περίπτωση που ένας επιβάτης εμφανίσει λοίμωξη.

Πρόσθετα μέτρα που μπορεί να ληφθούν είναι η πραγματοποίηση ελέγχων με γρήγορα μοριακά αντιγονικά τεστ πριν την πτήση για την αποφυγή της μετάδοσης του ιού.

5) Μέτρα αποτροπής της μετάδοσης SARS-CoV-2 από τους επιβάτες.

Φορέστε μάσκα σε όλους τους χώρους, μην ταξιδεύετε εάν αισθάνεστε αδιαθεσία και περιορίστε τις αποσκευές σας. Κρατήστε απόσταση 1,5 τουλάχιστον μέτρου από τους άλλους, όπου είναι δυνατόν. Αναφέρετε στο προσωπικό εάν έχετε συμπτώματα λοίμωξης ή δεν αισθάνεστε καλά. Εάν υπάρχει ακροφύσιο αέρα πάνω από το κάθισμά σας εντός της καμπίνας, ρυθμίστε το ώστε ο αέρας να κατευθύνεται ευθεία στο κεφάλι σας ή κρατήστε το εντελώς κλειστό. Παραμείνετε συνεχώς καθισμένοι αν είναι δυνατόν και ακολουθήστε τις οδηγίες του πληρώματος. Πλύνετε ή καθαρίζετε συχνά τα χέρια σας με ειδικά χαρτομάντηλα και αποφεύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας.

Επιδημίες

15.11.2025

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα! – Το Δημόσιο θα πληρώσει αποζημιώσεις!

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα, βάσει σχετικής απόφασης δικαστηρίου του Πειραιά. Το ελληνικό Δημόσιο καλείται να δώσει αποζημίωση στους συγγενείς μιας 60χρονης που πέθανε μετά τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της AstraZeneca. Ειδικότερα, η 60χρονη εμβολιάστηκε στο Κέντρο Υγείας Πειραιά με το εμβόλιο Vaxzevria της εταιρείας AstraZeneca κατά του Covid-19 […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
3

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

11.05.2026

Αναστασία Γιούσεφ: Η εντυπωσιακή χορεύτρια έμεινε έγκυος και ποζάρει με φουσκωμένη κοιλίτσα – Δείτε φωτογραφίες

«Διανύω την πιο γλυκιά περίοδο της ζωής μου», έγραψε μεταξύ άλλων στη λεζάντα της ανάρτησής της

11.05.2026

Το «Αττικόν» εξέδωσε ιατρικό ανακοινωθέν για το πρώτο κρούσμα χανταϊού στην Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι ο άνδρας ηλικίας 70 χρονών, επέβαινε στο μολυσμένο κρουαζιερόπλοιο, ενώ έφτασε στην Αθήνα με C-27 της ΠΑ

Το Αλτσχάιμερ προκαλείται από έλλειψη λιθίου
11.05.2026

Το Αλτσχάιμερ προκαλείται από έλλειψη λιθίου

Νέα θεραπεία για την κακή χοληστερίνη την μειώνει έως και 69%!
11.05.2026

Νέα θεραπεία για την κακή χοληστερίνη την μειώνει έως και 69%!

Η Κίνα είχε ανακοινώσει το πρώτο εμβόλιο για τον Χανταϊό μία ημέρα πριν τον μοιραίο απόπλου του MV Hondius!
10.05.2026

Η Κίνα είχε ανακοινώσει το πρώτο εμβόλιο για τον Χανταϊό μία ημέρα πριν τον μοιραίο απόπλου του MV Hondius!

4+1 σημάδια που μπορεί να δείχνουν έλλειψη μαγνησίου
10.05.2026

4+1 σημάδια που μπορεί να δείχνουν έλλειψη μαγνησίου

Με ειδική πτήση ο Έλληνας με χανταϊό στο «Αττικόν» – Θα δώσει το παρόν και ο Θ.Βασιλακόπουλος (upd)
10.05.2026

Με ειδική πτήση ο Έλληνας με χανταϊό στο «Αττικόν» – Θα δώσει το παρόν και ο Θ.Βασιλακόπουλος (upd)

Πότε είναι καλύτερο; – Να βουρτσίζουμε τα δόντια μας πριν ή μετά το πρωινό;
10.05.2026

Πότε είναι καλύτερο; – Να βουρτσίζουμε τα δόντια μας πριν ή μετά το πρωινό;

Η Τεχνητή Νοημοσύνη μίλησε για το εάν ο χανταϊός μπορεί να εξελιχθεί σε πανδημία
10.05.2026

Η Τεχνητή Νοημοσύνη μίλησε για το εάν ο χανταϊός μπορεί να εξελιχθεί σε πανδημία

Στο νοσοκομείο «Αττικόν» με C-130 θα μεταφερθεί ο Έλληνας επιβάτης του MV Hondius που εντοπίστηκε ο χανταϊός
10.05.2026

Στο νοσοκομείο «Αττικόν» με C-130 θα μεταφερθεί ο Έλληνας επιβάτης του MV Hondius που εντοπίστηκε ο χανταϊός