Δερματολογικά

Νέα μελέτη: Όσοι τρώνε αυγά συχνότερα από μία φορά την εβδομάδα έχουν μειωμένο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ

Η κατανάλωσή τους σχετίζεται με λιγότερες αλλοιώσεις στον εγκέφαλο που είναι ενδεικτικές της νόσου
Νέα μελέτη: Όσοι τρώνε αυγά συχνότερα από μία φορά την εβδομάδα έχουν μειωμένο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ

Μια νέα μελέτη, κατέληξε στο συμπέρασμα πώς όσοι τρώνε αυγά συχνότερα από μία φορά την εβδομάδα μπορεί να διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν νόσο Αλτσχάιμερ.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η κατανάλωσή τους σχετίζεται με λιγότερες αλλοιώσεις στον εγκέφαλο που είναι ενδεικτικές της νόσου.

Η διαφορά αυτή αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό σε ένα βασικό συστατικό που περιέχουν τα αυγά: τη χολίνη.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στη διατροφική επιθεώρηση The Journal of Nutrition. Όπως γράφουν οι ερευνητές, η νόσος Αλτσχάιμερ προσβάλλει ολοένα περισσότερους ανθρώπους λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

Τα αυγά παρέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά σημαντικά για την υγεία του εγκεφάλου όπως:

  • Η χολίνη
  • Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
  • Η λουτεΐνη

Αναδυόμενα επιδημιολογικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι η συστηματική κατανάλωσή τους μπορεί να βελτιώνει τις επιδόσεις σε τεστ γλωσσικών δεξιοτήτων. Εν τούτοις, παραμένει άγνωστο εάν θα μπορούσε να επηρεάζει και τον κίνδυνο άνοιας λόγω νόσου Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη

Για να διερευνήσουν το θέμα, ανέλυσαν στοιχεία από 1.024 συμμετέχοντες σε μία μακροχρόνια μελέτη στο Σικάγο. Όταν άρχισε η ανάλυσή τους, η μέση ηλικία τους ήταν τα 81 έτη. Επιπλέον, κανένας τους δεν είχε ενδείξεις άνοιας.

Οι ερευνητές τους ζήτησαν να συμπληρώσουν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής, στα οποία μεταξύ πολλών άλλων ανέφεραν και πόσα αυγά έτρωγαν. Ύστερα παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους επί 7 έτη. Στη διάρκειά τους, οι εθελοντές υποβάλλονταν ετησίως σε εξετάσεις νοητικών δεξιοτήτων.

Έως το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως, οι 280 εξ αυτών διαγνώστηκαν με νόσο Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, οι 578 δώρισαν τους εγκεφάλους τους μετά θάνατον για να χρησιμοποιηθούν για ερευνητικούς σκοπούς. Μερικοί εκ των δωρητών ανέπτυξαν αργότερα άνοια.

Έτσι οι ερευνητές μπόρεσαν να μελετήσουν και τις διαφορές στον εγκέφαλό τους με εκείνον των συνομηλίκων τους δίχως άνοια. Μπόρεσαν επίσης να εξετάσουν εάν η κατανάλωση αυγών παρήγαγε εμφανείς διαφορές στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές τους σε κατηγορίες, αναλόγως με τη συχνότητα με την οποία κατανάλωναν αυγά.

Οι κατηγορίες αυτές ήταν:

  • Λιγότερο από μία φορά τον μήνα
  • 1-3 φορές τον μήνα
  • 1 αυγό την εβδομάδα
  • 2 ή περισσότερα αυγά την εβδομάδα

Συνεκτίμησαν επίσης άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο αναπτύξεως νόσου Αλτσχάιμερ, όπως:

  • Η ηλικία
  • Το μορφωτικό επίπεδο
  • Το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας
  • Η γενετική προδιάθεση
  • Η γενική διατροφή

Τα ευρήματα

Όπως έδειξαν τα στοιχεία, όσοι εθελοντές έτρωγαν 2 αυγά την εβδομάδα είχαν κατά 47% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νόσο Αλτσχάιμερ, σε σύγκριση με όσους τα κατανάλωναν σπανιότερα από μία φορά τον μήνα.

Η συσχέτιση αυτή παρέμεινε ισχυρή και όταν οι ερευνητές συνεκτίμησαν τους άλλους συμβάλλοντες παράγοντες.

Οι αυτοψίες εγκεφάλου σε όσους έχασαν τη ζωή τους έδειξαν ακόμα πως όσοι έτρωγαν 1-2 αυγά την εβδομάδα είχαν έως και 49% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στον εγκέφαλό τους αλλοιώσεις χαρακτηριστικές της νόσου Αλτσχάιμερ.

Περαιτέρω αναλύσεις έδειξαν ότι το σχεδόν 40% της προστατευτικής δράσης των αυγών οφειλόταν στη χολίνη που περιέχουν.

Η χολίνη είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της ακετυλοχολίνης – μία από τις ουσίες (νευροδιαβιβαστές) που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επικοινωνία των κυττάρων του εγκεφάλου μεταξύ τους.

Η ακετυλοχολίνη είναι επίσης απαραίτητη για τη μνήμη και τη μάθηση. Τα αυγά αποτελούν την κύρια διατροφική πηγή χολίνης στην δυτική διατροφή.

Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι η χολίνη παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Μάλιστα οι εθελοντές που έτρωγαν κάθε εβδομάδα αυγά, είχαν σημαντικά υψηλότερη πρόσληψη της ουσίας σε βάθος χρόνου.

Πριν, όμως, τα εντάξει κάποιος στη διατροφή του, εάν δεν τα καταναλώνει ήδη, πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό του.

Δερματολογικά

03.10.2025

Όσα δεν σου είπαν ποτέ για τις αιμορροΐδες και πώς αντιμετωπίζονται

Σύγχρονες λύσεις για αυτή την κοινή αλλά «κρυφή» πάθηση

25.09.2025

Εξάνθημα πίσω από το αυτί: Αυτές είναι όλες οι πιθανές αιτίες

Κάποιες καταστάσεις, όπως η δερματίτιδα εξ επαφής, δεν είναι ανησυχητικές, ενώ άλλες, όπως η ερυθρά, απαιτούν προσοχή

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί έχουμε γραμμές στις παλάμες των χεριών;
29.08.2025

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί έχουμε γραμμές στις παλάμες των χεριών;

Πείτε «αντίο» στη φλεβίτιδα και τους κιρσούς στα πόδια με αυτά τα φυσικά συστατικά
29.08.2025

Πείτε «αντίο» στη φλεβίτιδα και τους κιρσούς στα πόδια με αυτά τα φυσικά συστατικά

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;
25.08.2025

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;

Για ποιο λόγο κάνετε μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια σας
22.08.2025

Για ποιο λόγο κάνετε μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια σας

Χρησιμοποιείτε χλωρίνη στο καθάρισμα; – Αυτοί είναι οι κίνδυνοι που υπάρχουν
21.08.2025

Χρησιμοποιείτε χλωρίνη στο καθάρισμα; – Αυτοί είναι οι κίνδυνοι που υπάρχουν

Τα 5+1 πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μην μυρίζει άσχημα το σώμα σας από τον ιδρώτα
21.08.2025

Τα 5+1 πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μην μυρίζει άσχημα το σώμα σας από τον ιδρώτα

Αυτά είναι τα τρία πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε το τσίμπημα σφήκας
21.08.2025

Αυτά είναι τα τρία πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε το τσίμπημα σφήκας

Το λάθος με το αποσμητικό που το κάνει να μην διαρκεί – Δείτε ποια ώρα πρέπει να το βάζουμε
21.08.2025

Το λάθος με το αποσμητικό που το κάνει να μην διαρκεί – Δείτε ποια ώρα πρέπει να το βάζουμε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

07.10.2025

«Καμπανάκι» ΕΟΦ για σκεύασμα που «καίει λίπος»: Μην το χρησιμοποιήσετε

Το σκεύασμα περιέχει σιβουτραμίνη, μια δραστική ουσία που έχει αποσυρθεί από το 2010!

03.10.2025

Όσα δεν σου είπαν ποτέ για τις αιμορροΐδες και πώς αντιμετωπίζονται

Σύγχρονες λύσεις για αυτή την κοινή αλλά «κρυφή» πάθηση

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση
03.10.2025

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Πώς η απαγόρευση κινητού το βράδυ βελτιώνει τον ύπνο και τις επιδόσεις στο σχολείο
02.10.2025

Πώς η απαγόρευση κινητού το βράδυ βελτιώνει τον ύπνο και τις επιδόσεις στο σχολείο

Λιγότερος ύπνος, περισσότερα προβλήματα: Οι συνέπειες στο σώμα σας όταν κοιμάστε κάτω από 6 ώρες
01.10.2025

Λιγότερος ύπνος, περισσότερα προβλήματα: Οι συνέπειες στο σώμα σας όταν κοιμάστε κάτω από 6 ώρες

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού
01.10.2025

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε
25.09.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

Εξάνθημα πίσω από το αυτί: Αυτές είναι όλες οι πιθανές αιτίες
25.09.2025

Εξάνθημα πίσω από το αυτί: Αυτές είναι όλες οι πιθανές αιτίες

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί αποξηραμένα βερίκοκα – Εντοπίστηκε διοξείδιο του θείου
25.09.2025

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί αποξηραμένα βερίκοκα – Εντοπίστηκε διοξείδιο του θείου

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία
25.09.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία