Μια νέα μελέτη, κατέληξε στο συμπέρασμα πώς όσοι τρώνε αυγά συχνότερα από μία φορά την εβδομάδα μπορεί να διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν νόσο Αλτσχάιμερ.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η κατανάλωσή τους σχετίζεται με λιγότερες αλλοιώσεις στον εγκέφαλο που είναι ενδεικτικές της νόσου.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στη διατροφική επιθεώρηση The Journal of Nutrition. Όπως γράφουν οι ερευνητές, η νόσος Αλτσχάιμερ προσβάλλει ολοένα περισσότερους ανθρώπους λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.
Τα αυγά παρέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά σημαντικά για την υγεία του εγκεφάλου όπως:
- Η χολίνη
- Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
- Η λουτεΐνη
Αναδυόμενα επιδημιολογικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι η συστηματική κατανάλωσή τους μπορεί να βελτιώνει τις επιδόσεις σε τεστ γλωσσικών δεξιοτήτων. Εν τούτοις, παραμένει άγνωστο εάν θα μπορούσε να επηρεάζει και τον κίνδυνο άνοιας λόγω νόσου Αλτσχάιμερ.
Η μελέτη
Για να διερευνήσουν το θέμα, ανέλυσαν στοιχεία από 1.024 συμμετέχοντες σε μία μακροχρόνια μελέτη στο Σικάγο. Όταν άρχισε η ανάλυσή τους, η μέση ηλικία τους ήταν τα 81 έτη. Επιπλέον, κανένας τους δεν είχε ενδείξεις άνοιας.
Οι ερευνητές τους ζήτησαν να συμπληρώσουν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής, στα οποία μεταξύ πολλών άλλων ανέφεραν και πόσα αυγά έτρωγαν. Ύστερα παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους επί 7 έτη. Στη διάρκειά τους, οι εθελοντές υποβάλλονταν ετησίως σε εξετάσεις νοητικών δεξιοτήτων.
Έως το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως, οι 280 εξ αυτών διαγνώστηκαν με νόσο Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, οι 578 δώρισαν τους εγκεφάλους τους μετά θάνατον για να χρησιμοποιηθούν για ερευνητικούς σκοπούς. Μερικοί εκ των δωρητών ανέπτυξαν αργότερα άνοια.
Έτσι οι ερευνητές μπόρεσαν να μελετήσουν και τις διαφορές στον εγκέφαλό τους με εκείνον των συνομηλίκων τους δίχως άνοια. Μπόρεσαν επίσης να εξετάσουν εάν η κατανάλωση αυγών παρήγαγε εμφανείς διαφορές στον εγκέφαλο.
Οι ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές τους σε κατηγορίες, αναλόγως με τη συχνότητα με την οποία κατανάλωναν αυγά.
Οι κατηγορίες αυτές ήταν:
- Λιγότερο από μία φορά τον μήνα
- 1-3 φορές τον μήνα
- 1 αυγό την εβδομάδα
- 2 ή περισσότερα αυγά την εβδομάδα
Συνεκτίμησαν επίσης άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο αναπτύξεως νόσου Αλτσχάιμερ, όπως:
- Η ηλικία
- Το μορφωτικό επίπεδο
- Το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας
- Η γενετική προδιάθεση
- Η γενική διατροφή
Τα ευρήματα
Όπως έδειξαν τα στοιχεία, όσοι εθελοντές έτρωγαν 2 αυγά την εβδομάδα είχαν κατά 47% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νόσο Αλτσχάιμερ, σε σύγκριση με όσους τα κατανάλωναν σπανιότερα από μία φορά τον μήνα.
Η συσχέτιση αυτή παρέμεινε ισχυρή και όταν οι ερευνητές συνεκτίμησαν τους άλλους συμβάλλοντες παράγοντες.
Οι αυτοψίες εγκεφάλου σε όσους έχασαν τη ζωή τους έδειξαν ακόμα πως όσοι έτρωγαν 1-2 αυγά την εβδομάδα είχαν έως και 49% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στον εγκέφαλό τους αλλοιώσεις χαρακτηριστικές της νόσου Αλτσχάιμερ.
Περαιτέρω αναλύσεις έδειξαν ότι το σχεδόν 40% της προστατευτικής δράσης των αυγών οφειλόταν στη χολίνη που περιέχουν.
Η χολίνη είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της ακετυλοχολίνης – μία από τις ουσίες (νευροδιαβιβαστές) που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επικοινωνία των κυττάρων του εγκεφάλου μεταξύ τους.
Η ακετυλοχολίνη είναι επίσης απαραίτητη για τη μνήμη και τη μάθηση. Τα αυγά αποτελούν την κύρια διατροφική πηγή χολίνης στην δυτική διατροφή.
Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι η χολίνη παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Μάλιστα οι εθελοντές που έτρωγαν κάθε εβδομάδα αυγά, είχαν σημαντικά υψηλότερη πρόσληψη της ουσίας σε βάθος χρόνου.
Πριν, όμως, τα εντάξει κάποιος στη διατροφή του, εάν δεν τα καταναλώνει ήδη, πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό του.