Όταν το σώμα σου έχει έλλειψη σε κάποια βιταμίνη, στέλνει προειδοποιητικά μηνύματα, όπως αλλαγές στο δέρμα, μικρά στίγματα, διακυμάνσεις στη διάθεση ή μειωμένη συγκέντρωση.
Παρόμοια, η υπερβολική λήψη βιταμινών μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητα συμπτώματα, υποδεικνύοντας ότι η ισορροπία έχει διαταραχθεί.
Οι βιταμίνες, όπως και οι ορμόνες, αποτελούν ζωτικά στοιχεία για τον οργανισμό. Καθεμία έχει τον δικό της σημαντικό ρόλο και επιδρά διαφορετικά, συμβάλλοντας στην ομαλή και σωστή λειτουργία του σώματος.
Η βιταμίνη Ε λοιπόν, είναι γνωστή ως «βιταμίνη της νεότητας», καθώς φροντίζει την υγεία και την ελαστικότητα του δέρματος, ενώ όταν αυτή απουσιάζει η επιδερμίδα, σε προειδοποιεί, εμφανίζοντας ξηρότητα και θαμπή όψη.
Πιο συγκεκριμένα, η βιταμίνη Ε, συμβάλλει στην καλή όραση, και σε βασικές λειτουργίες του οργανισμού, ενώ είναι σημαντικό να διατηρείς τα επίπεδά της σε ισορροπία, αφού τόσο η έλλειψη όσο και η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να επιδράσει αρνητικά.
Η υγεία του δέρματός σου, βασίζεται σε αυτή τη βιταμίνη.
Πρόκειται για μια λιποδιαλυτική βιταμίνη που προστατεύει τα κύτταρα από την οξείδωση και τη φθορά και δεν παράγεται στο οργανισμό. Η διατροφή, έχει καθοριστικό ρόλο.
Όταν παρατηρείται ανεπάρκεια, μπορεί να επηρεαστεί η όραση, οι μύες και κυρίως το δέρμα. Έχει χαρακτηριστεί ως «βιταμίνη της νεότητας» καθώς, ενισχύει την φυσική λάμψη και προστατεύει το δέρμα από τη φυσική φθορά και την ξηρότητα.
Για τους ενήλικες η πρόσληψη πρέπει να ανέρχεται στα 15 mg ημερησίως, νούμερο που μεταβάλλεται ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού.
Αντιστοίχως, η υπερβολική πρόσληψη αυτή μπορεί να συνδεθεί με τα εξής ανεπιθύμητα αποτελέσματα:
• Ενόχληση στο πεπτικό σύστημα,
• Κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια,
• Επηρεάζει την πήξη του αίματος,
• Αιμοραγικά εγκεφαλικά και
• Χρόνιες παθήσεις.
Ποιες τροφές ενισχύουν την πρόσληψη της βιταμίνης Ε;
Βρίσκεται κυρίως, σε φυτικά έλαια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και φυλλώδη λαχανικά, ενώ για καλύτερη απορρόφηση συνιστάται η κατανάλωσή της σε συνδυασμό με τα καλά λιπαρά.
1. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά – σπανάκι,
2. Αβοκάντο και ακτινίδιο, μάνγκο
3. Ξηροί καρποί- φουντούκια,
4. Δημητριακά ολικής άλεσης,
5. Λιπαρά ψάρια- σολομό.
6. Ηλιέλαιο και Έλαιο φύτρων σιταριού.