Δερματολογικά

Aνακουφιστείτε φυσικά από το έκζεμα με αυτούς τους τρόπους

Aνακουφιστείτε φυσικά από το έκζεμα με αυτούς τους τρόπους

Το έκζεμα είναι μία πολύ κοινή πάθηση του δέρματος με επιστημονική ονομασία τον όρο «ατομική δερματίτιδα». Εντοπίζεται σε παιδιά και ενήλικες με ένα ποσοστό 15% περίπου στους πρώτους και 20% στους δεύτερους. Είναι μία χρόνια πάθηση που κάνει το δέρμα κόκκινο και κνησμώδες αλλά έχει και άλλα παράπλευρα συμπτώματα, ενώ με τα χρόνια τείνει να φουντώνει.

Θεραπείες για την ίασή της δεν υπάρχουν μόνο φάρμακα που καταστέλλουν και ανακουφίζουν τα συμπτώματα για ένα διάστημα αποτρέποντας τις νέες εστίες.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας ποικίλουν ανάλογα το άτομο και την περίπτωση. Η ατοπική δερματίτιδα ξεκινά συνήθως πριν από την ηλικία των 5 ετών και μπορεί να επιμείνει στην εφηβεία και την ενηλικίωση. Για μερικούς ανθρώπους, φουντώνει περιοδικά και στη συνέχεια ξεκαθαρίζει για κάποιο χρονικό διάστημα, ακόμη και για αρκετά χρόνια.

Γενικά, όμως, περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Ξηρό δέρμα
 • Κνησμός, ο οποίος μπορεί να είναι σοβαρός, ειδικά τη νύχτα
 • Κόκκινα έως καφέ-γκρι κηλίδες, ειδικά στα χέρια, τα πόδια, τους αστραγάλους, τους καρπούς, το λαιμό, το πάνω μέρος του θώρακα, τα βλέφαρα, στο εσωτερικό των αγκώνων και των γονάτων, και στα βρέφη, το πρόσωπο και το τριχωτό της κεφαλής
 • Μικρά, πρησμένα εξογκώματα, τα οποία μπορεί να περιέχουν υγρό και να σχηματίσουν κρούστα όταν γρατσουνιστούν
 • Παχύ, σκασμένο, φολιδωτό δέρμα
 • Ευαίσθητο, πρησμένο δέρμα λόγω του ξυσίματος

Επιπλοκές

Σε πιο βαριά περιστατικά μπορεί να παρουσιαστούν επιπλοκές ιδιαίτερα εάν υπάρχει κληρονομικότητα και ιστορικό στο θέμα. Άλλες αλλεργίες όπως άσθμα ή αλλεργικός πυρετός μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση. Ως επιπλοκές θεωρούνται:

 • Άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα: Μερικές φορές το έκζεμα προηγείται αυτών των συμπτωμάτων, κυρίως στα μικρά παιδιά έως και 13 ετών.
 • Χρόνιο κνησμό και φολιδωτό δέρμα: Ονομάζεται και νευροδερματίτιδα και ξεκινά με φαγούρα. Επιδεινώνεται όταν η περιοχή ξύνεται συχνά και μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμένο και φουσκωμένο δέρμα.
 • Δερματικές λοιμώξεις: Αυτές είναι αποτέλεσμα που συνεχούς ξυσίματος που ανοίγει πληγές διευκολύνοντας την είσοδο βακτηρίων και ιών στον οργανισμό.
 • Ερεθιστική δερματίτιδα χεριών: Εντοπίζεται κυρίως στα άτομα που κάνουν χειρωνακτική δουλειά και χρησιμοποιούν συχνά σκληρά σαπούνια και αντισηπτικά.
 • Αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής: Κοινή στα άτομα που πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα.
 • Προβλήματα ύπνου: Η ποιότητα του ύπνου χαλάει λόγου του διαρκούς κνησμού και της φαγούρας.

11 φυσικές θεραπείες για το έκζεμα

 1.    Κρέμα ή τζελ αλόης

Το τζελ αλόης βέρα χρησιμοποιείται για αιώνες για να θεραπεύσουν ένα ευρύ φάσμα παθήσεων. Μια κοινή χρήση περιλαμβάνει το καταπραϋντικό έκζεμα.

Μια συστηματική ανασκόπηση του 2017 εξέτασε τις επιπτώσεις της αλόης βέρα στην ανθρώπινη υγεία. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι το τζελ έχει τις ακόλουθες ιδιότητες:

 • αντιβακτηριδιακό
 • αντιμικροβιακό
 • ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
 • βοηθά στην επούλωση των πληγών

Τα αντιβακτηριακά και αντιμικροβιακά αποτελέσματα αποτρέπουν τις λοιμώξεις του δέρματος, οι οποίες είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν όταν ένα άτομο έχει ξηρό, σκασμένο δέρμα. Οι επουλωτικές ιδιότητες της αλόης μπορεί να καταπραΰνουν το σπασμένο δέρμα και να προάγουν την επούλωση.

Συνίσταται η χρήση προϊόντων τζελ αλόης με λίγα συστατικά, άλλα με προσοχή γιατί μπορεί να περιέχουν συντηρητικά, αλκοόλ, αρώματα και χρώματα, τα οποία μπορεί να ερεθίσουν το ευαίσθητο δέρμα. Επιπλέον, το αλκοόλ και άλλα συστατικά ξήρανσης θα μπορούσαν να επιδεινώσουν το έκζεμα.

Ξεκινήστε με μια μικρή ποσότητα τζελ για να ελέγξετε την ευαισθησία του δέρματος, καθώς μερικές φορές, η αλόη βέρα μπορεί να προκαλέσει κάψιμο ή τσούξιμο. Ωστόσο, είναι γενικά ασφαλές και αποτελεσματικό για ενήλικες και παιδιά.

 1. Μηλόξυδο

Η Εθνική Ένωση Εκζέματος (NEA) αναφέρει ότι το μηλόξυδο θα μπορούσε να βοηθήσει στην πάθηση. Ωστόσο, συνιστά να είστε προσεκτικοί, καθώς τα οξέα του ξιδιού μπορούν να βλάψουν τους μαλακούς ιστούς. Παρακάτω είναι δύο λόγοι για τους οποίους θα μπορούσε να βοηθήσει.

Εξισορροπεί τα επιπέδα οξύτητας του δέρματος. Το ξύδι είναι πολύ όξινο και το δέρμα είναι φυσικά όξινο, αλλά τα άτομα με έκζεμα μπορεί να έχουν λιγότερο όξινο δέρμα από άλλα, γεγονός που μπορεί να αποδυναμώσει την άμυνα του δέρματος.

Η εφαρμογή αραιωμένου μηλόξυδου θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των επιπέδων οξύτητας του δέρματος, αλλά το ξύδι μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα εάν δεν αραιωθεί. Πάντα πρέπει να αραιώνεται το μηλόξυδο πριν το εφαρμόσετε στο δέρμα καθώς το αδιάλυτο ξύδι μπορεί να προκαλέσει χημικά εγκαύματα ή άλλους τραυματισμούς.

Οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ξύδι σε βρεγμένα περιτυλίγματα ή λουτρά και είναι διαθέσιμο στα περισσότερα σούπερ μάρκετ και καταστήματα υγιεινής.

Για να χρησιμοποιήσετε μηλόξυδο σε βρεγμένο περιτύλιγμα:

 • Ανακατέψτε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και 1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο.
 • Εφαρμόστε το διάλυμα σε βαμβάκι ή γάζα.
 • Καλύψτε το dressing με καθαρό βαμβακερό ύφασμα.
 • Αφήστε το στην περιοχή για 3 ώρες.
 • Για να δοκιμάσετε ένα μπάνιο με μηλόξυδο:
 • Προσθέστε 2 φλιτζάνια μηλόξυδο σε ένα ζεστό μπάνιο.
 • Μουλιάζουμε για 15-20 λεπτά.
 • Ξεπλύνετε καλά το σώμα.
 • Ενυδατώστε μέσα σε λίγα λεπτά από την έξοδο από το μπάνιο.
 1. Πλιγούρι βρώμης

Το πλιγούρι βρώμης, γνωστό και ως Avena sativa, προέρχεται από βρώμη που έχει αλεσθεί και βράσει για να εξαγάγει τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Μια μελέτη που έγινε το 2015 αναφέρει ότι η λοσιόν από πλιγούρι βρώμης είχε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, με αποτέλεσμα τη βελτίωση:

 • ξηρότητα δέρματος
 • απολέπιση
 • τραχύτητα
 • ένταση κνησμού

Η λοσιόν από πλιγούρι έχει μία κολλοειδή σύσταση γενικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για παιδιά και για ενήλικες. Όμως τα άτομα που είναι αλλεργικά στη βρώμη θα πρέπει να το αποφεύγουν. Τα άτομα που είναι αλλεργικά στη γλουτένη θα πρέπει επίσης να είναι προσεκτικά, καθώς οι κατασκευαστές συχνά επεξεργάζονται τη βρώμη με σιτάρι.

 1. Συχνά μπάνια

Το μπάνιο μπορεί προσφέρει την υγρασία που χρειάζεται για την θεραπεία του εκζέματος και της δερματίτιδας. Η επιπλέον υγρασία χρειάζεται στις παθήσεις του δέρματος και συνίσταται από πολλούς γιατρούς. Βέβαια, κάποιες φορές το συχνό πλύσιμο μπορεί να στεγνώσει το δέρμα και να χειροτερέψει το έκζεμα.

Καλό είναι το άτομο να κάνει μπάνιο ή ντους μία φορά την ημέρα και με χλιαρό νερό. Μπορεί να διαρκέσει 10- 15 λεπτά αλλά χωρίς τρίψιμο του δέρματος και με απαλά καθαριστικά αντί για σαπούνια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κάποιο από τα παραπάνω φυσικά καθαριστικά. Μέσα σε τρία λεπτά από το μπάνιο πρέπει το δέρμα να ενυδατωθεί με κρέμα με βάση το λάδι.

 1. Λάδι καρύδας

Και αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ενυδάτωση μετά το μπάνιο. Περιέχει πολλά ευεργετικά για το δέρμα λιπαρά οξέα και βοηθά το ξερό δέρμα, την καταπολέμηση της φλεγμονής και την υγειά του δερματικού φραγμού. Η επάλειψη μπορεί να γίνει και πολλές φορές την ημέρα και ειδικά πριν τον ύπνο για να διατηρείται ενυδατωμένο το δέρμα κατά την διάρκεια της νύχτας.

 1. Μέλι

Το μέλι είναι φυσικός, αντιβακτηριακός και αντιφλεγμονώδης παράγοντας που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για την θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Επουλώνει τις πληγές και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Χρησιμοποιείται και για την ανακούφιση των εγκαυμάτων.

Μπορείτε να κάνετε μία επάλειψη τοπικά με το προϊόν ή με κάποια κρέμα με το περιέχει. Θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε φαρμακεία αλλά και στο διαδίκτυο.

 1. Λάδι τσαγιού

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συχνά αυτό το λάδι για να βοηθήσουν με δερματικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του εκζέματος.

Μια παλαιότερη κριτική προσδιορίζει αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριακές και επουλωτικές ιδιότητες στο λάδι. Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από την ξηρότητα και τον κνησμό και να βοηθήσει στην πρόληψη λοιμώξεων.

Πάντα αραιώστε τα αιθέρια έλαια πριν τα χρησιμοποιήσετε στο δέρμα. Δοκιμάστε να αναμίξετε λάδι δέντρου τσαγιού με κάποιο άλλο λάδι όπως αμύγδαλο ή ελαιόλαδο, πριν εφαρμόσετε το διάλυμα.

 1. Διατροφικές αλλαγές

Ορισμένες τροφές μπορούν να προκαλέσουν ή να μειώσουν τη φλεγμονή στο σώμα, επομένως η πραγματοποίηση μερικών βασικών διατροφικών αλλαγών θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των εξάρσεων του εκζέματος.

Παραδείγματα αντιφλεγμονωδών τροφών περιλαμβάνουν:

 • ψάρι
 • φυλλώδη λαχανικά
 • φασόλια και φακές
 • πολύχρωμα φρούτα
 • λαχανικά
 • κουρκουμά και κανέλα

Τα κοινά φλεγμονώδη τρόφιμα περιλαμβάνουν τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, τη σόγια και το σιτάρι. Προσπαθήστε να εξαλείψετε μερικά από αυτά από τη διατροφή και κρατήστε ένα ημερολόγιο τροφίμων για να εντοπίσετε ποιες τροφές μπορεί να είναι προβληματικές.

 1. Απαλά σαπούνια και απορρυπαντικά

Το απορρυπαντικό ρούχων μπορεί να περιέχει σκληρές χημικές ουσίες που επιδεινώνουν το έκζεμα. Πολλά απορρυπαντικά σώματος και καθαριστικά περιέχουν απορρυπαντικά, τα οποία βοηθούν στην παροχή σαπουνιού αφρού. Τα απορρυπαντικά και άλλα καθαριστικά μπορούν να στεγνώσουν το δέρμα, ειδικά σε άτομα με έκζεμα.

Τα σαπούνια μπορούν επίσης να είναι σκληρά για το δέρμα λόγω της αλκαλικότητάς τους. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα απαλό καθαριστικό, χωρίς αφρό, χωρίς άρωμα.

Πολλοί άνθρωποι με έκζεμα διαπιστώνουν επίσης ότι η μετάβαση σε ένα πιο ήπιο απορρυπαντικό ρούχων χωρίς άρωμα ή χρώμα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων. Επιπλέον, δοκιμάστε να παραλείψετε το μαλακτικό υφασμάτων, το οποίο παραμένει στα ρούχα και συχνά περιέχει αρώματα και χημικές ουσίες που μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα.

 1. Αποφύγετε τις ισχυρές πηγές θερμότητας

Η συνεχής θέση δίπλα σε τζάκι ή κοντά σε ένα φούρνο μπορεί να προσφέρει ζεστασιά, αλλά μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του εκζέματος. Ο ζεστός, ξηρός αέρας αφυδατώνει το δέρμα και να επιδεινώνει τον κνησμό του εκζέματος. Ένας αφυγραντήρας κατά τους χειμερινούς μήνες και αποφύγετε να πλησιάζετε πολύ κοντά σε θερμάστρες και τζάκια.

 1. Προστατευθείτε από το κρύο

Οι κρύοι, σκληροί άνεμοι του χειμώνα μπορούν να στεγνώσουν το δέρμα και να προκαλέσουν εξάρσεις εκζέματος. Κρατήστε το δέρμα καλυμμένο όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές. Επίσης, σκεφτείτε να καλύψετε το πρόσωπο με ένα μαντήλι εάν εμφανιστεί έκζεμα σε αυτήν την περιοχή του σώματος.

Δερματολογικά

17.11.2022

Black Friday – Beauty alert: Προσφορά Laser από την εξειδικευμένη δερματολόγο Χ.Ζησίμου στα ιατρεία της μέχρι 30/11

Mε αφορμή την εβδομάδα προσφορών και συγκεκριμένα την Black Friday, η έμπειρη και εξειδικευμένη δερματολόγος Χρύσα Ζησίμου προσφέρει τις υπηρεσίες laser στο ιατρείο της σε ειδικές τιμές μέχρι το τέλος του μήνα! Ενδεικτικά η προσφορά που αφορά το full body laser είναι στα 70 ευρώ. Το laser στα ιατρεία Advanced Derma (Αλ. Στρατάρχου Παπάγου 50, […]

13.10.2022

Ενήλικη ακμή: Πότε συμβαίνει και τι συνέπειες έχει;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι ενήλικες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν ακμή

Ηλιοθεραπεία: Πέντε σημεία που δεν βάζετε αντηλιακό ενώ θα έπρεπε
05.08.2022

Ηλιοθεραπεία: Πέντε σημεία που δεν βάζετε αντηλιακό ενώ θα έπρεπε

Οι οδηγίες του ΕΚΑΒ για το τι πρέπει να κάνετε για δαγκώματα και τσιμπήματα σε ξηρά και θάλασσα
04.08.2022

Οι οδηγίες του ΕΚΑΒ για το τι πρέπει να κάνετε για δαγκώματα και τσιμπήματα σε ξηρά και θάλασσα

Τελικά πόση ώρα μπορούμε να κάτσουμε κάτω από τον ήλιο χωρίς να κινδυνεύσουμε;
19.07.2022

Τελικά πόση ώρα μπορούμε να κάτσουμε κάτω από τον ήλιο χωρίς να κινδυνεύσουμε;

Βίντεο: Θεραπεύστε την ακμή με το θαλασσινό αλάτι
01.07.2022

Βίντεο: Θεραπεύστε την ακμή με το θαλασσινό αλάτι

Μωβ μέδουσα: «Έχουν υπάρξει αναφορές για φουσκάλες που έχουν κρατήσει 6 μήνες»
01.06.2022

Μωβ μέδουσα: «Έχουν υπάρξει αναφορές για φουσκάλες που έχουν κρατήσει 6 μήνες»

6 πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν έξαρση της ψωρίασης
27.05.2022

6 πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν έξαρση της ψωρίασης

Δέρμα: Ο άγνωστος κίνδυνος από τα φυτά και τον ήλιο
08.05.2022

Δέρμα: Ο άγνωστος κίνδυνος από τα φυτά και τον ήλιο

Έκθεση στον ήλιο: Τι να προσέξετε στην αρχή του καλοκαιριού
06.05.2022

Έκθεση στον ήλιο: Τι να προσέξετε στην αρχή του καλοκαιριού

Δημοφιλή

Healthy pets
1

20+1 πράγματα που δεν ξέρετε για τα ζώα!

Επιδημίες
2

Η Βρετανία αίρει όλους τους περιορισμούς κατά του Covid-19

Υγεία & πολιτική
3

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Φυσική Κατάσταση
4

Έτσι θα υπολογίσετε πόσες θερμίδες χάνουμε όταν κοιμόμαστε…

Περισσότερα

30.11.2022

Βρετανική Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων: «Ο Α.Μπουρλά μας παραπλάνησε με τον εμβολιασμό των παιδιών κατά Covid-19»

Η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων στην Βρετανία (Prescription Medicines Code of Practice Authority – PMCPA) καταδίκασε τη δημόσια παρέμβαση του Διευθύνοντος Συμβούλου της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, σχετικά με τα «οφέλη» για μαζικούς εμβολιασμούς παιδιών κατά της Covid-19, ως «παραπλανητικές δηλώσεις και ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς» όπως αποκαλύπτει η βρετανική Telegraph. Η Pfizer άσκησε έφεση κατά των ευρημάτων και […]

30.11.2022

Ντροπή: Ο Θ.Πλεύρης μαζί με δημοσιογράφους χλευάζουν τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς που επιστρέφουν στην εργασία τους

Για άλλη μία φορά ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος ήταν καλεσμένος σε τηλεοπτικό σταθμό, όπου χλευάστηκαν, με βάση ένα σκίτσο, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, υποστήριξε πως η απόφαση του ΣτΕ για επαναφορά τους στις εργασίες τους είναι «απειλή για την δημόσια υγεία». Το σκίτσο έδειχνε τον υπουργό να ψεκάζει τους υγειονομικούς που τόσο καιρό […]

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μας όταν ερωτευόμαστε
29.11.2022

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μας όταν ερωτευόμαστε

Αισθάνεσαι ότι αρρωσταίνεις; – Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να καταναλώσεις
29.11.2022

Αισθάνεσαι ότι αρρωσταίνεις; – Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να καταναλώσεις

Washington Post: «Παστά μυρμήγκια και γρύλοι εδάφους – Γιατί πρέπει να δοκιμάσετε βρώσιμα έντομα»
29.11.2022

Washington Post: «Παστά μυρμήγκια και γρύλοι εδάφους – Γιατί πρέπει να δοκιμάσετε βρώσιμα έντομα»

ΕΟΔΥ – Ιός του Νείλου: Χωρίς νέα κρούσματα
29.11.2022

ΕΟΔΥ – Ιός του Νείλου: Χωρίς νέα κρούσματα

Γ.Ιωαννίδης για έξαρση γρίπης-RSV: «Την προκάλεσαν τα lockdowns και οι μάσκες»
29.11.2022

Γ.Ιωαννίδης για έξαρση γρίπης-RSV: «Την προκάλεσαν τα lockdowns και οι μάσκες»

Θ.Πλεύρης: «Από 1η Ιανουαρίου επιστρέφουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί – Θεωρώ ότι είναι επικίνδυνη απόφαση» (upd)
29.11.2022

Θ.Πλεύρης: «Από 1η Ιανουαρίου επιστρέφουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί – Θεωρώ ότι είναι επικίνδυνη απόφαση» (upd)

Γ.Μαγιορκίνης για μάσκες στα σχολεία: «Δεν το αποκλείω – Θα πρέπει να περιμένουμε 1-2 εβδομάδες»
29.11.2022

Γ.Μαγιορκίνης για μάσκες στα σχολεία: «Δεν το αποκλείω – Θα πρέπει να περιμένουμε 1-2 εβδομάδες»

Ζάχαρη: Οι γιατροί σου εξηγούν όλους τους λόγους που σε γερνάει
28.11.2022

Ζάχαρη: Οι γιατροί σου εξηγούν όλους τους λόγους που σε γερνάει