Δερματολογικά

«Ψωρίαση & COVID-19: Διαχείριση και προσαρμογή σε μία νέα πραγματικότητα».

«Ψωρίαση & COVID-19: Διαχείριση και προσαρμογή σε μία νέα πραγματικότητα».

“H νόσος COVID-19 επάγει τη δημιουργία αυτοαντισωμάτων και αυτοάνοσων νόσων όπως η ψωρίαση, γεγονός που μας θυμίζει ότι η σύγχρονη άποψη για τη δημιουργία της νόσου είναι αυτή της αλληλεπίδρασης γενετικοεπιγενετικού και περιβαλλοντικού παράγοντα (εσωτερικού-μικροβίωμα) και εξωτερικού-ύφους ζωής”, διευκρίνισε ο  Δρ. Γιώργος Μπέλλος, Γενικός /Οικογενειακός Ιατρός, Επιδημιολόγος, Συντονιστής Δ/ντής Κ.Υ Κορωπίου Αττικής, Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης, κατά τη διάρκεια webinar  του Σωματείου «ΚΑΛΥΨΩ», το οποίο πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη των εταιρειών Leo και Φαρμασερβ-Λίλλυ.

“Μελέτες μας δείχνουν ότι η μεσογειακού τύπου διατροφή και ύφος ζωής με επάρκεια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όχι μόνον θωρακίζουν το ανοσοποιητικό κυρίως μέσω προάσπισης υγιούς ή συμβιωτικού μικροβιώματος αλλά υποβοηθούν στη σωστή ανοσογονικότητα των εμβολίων όπως των Mrna, που τόσο αναγκαία και ασφαλή πλέον χαρακτηρίζονται μέσα από τη χρήση τους σε δισεκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη”, πρόσθεσε.

Έτσι στην επιφυλακτικότητα που αρχικά είχε εκφρασθεί σχετικά με την αποκρισιμότητα και ασφάλεια των νέων εμβολίων τύπου Mrna, μελέτες πολύ πρόσφατες πραγματικής ζωής όπως της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Δερματολογίας Αφροδισιολογίας και από μεγάλα πανεπιστήμια εξωτερικού, όπως Stanford και Harvard όπου τονίζεται η δυνατότητα αναμνηστικών δόσεων, 3  και 4 αν χρειασθεί, ιδιαίτερα στους ψωριασικούς ασθενείς με απόλυτη ασφάλεια, πάντοτε όμως μετά από συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό τους, κατέληξε ο κ. Μπέλλος.

Αρκετά συχνά ο πληθυσμός των ανθρώπων με ψωρίαση αντιμετωπίζει κοινωνικά την έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης από τους συνανθρώπους τους, που από μόνο του αποτελεί έναν βασικό ψυχοπιεστικό κοινωνικό παράγοντα.

-Αυξημένα διαζύγια,

-επαγγελματικές δυσκολίες,

-απομόνωση μέσα στις σχέσεις,

-σεξουαλικές σχέσεις και επιπτώσεις στις οικογένειες, είναι μερικές ακόμα κοινωνικές επιδράσεις.

Συχνά, οι άνθρωποι με ψωρίαση ξεχνούν πως πολλά από τα ψυχολογικά τους συμπτώματα είναι απολύτως φυσιολογικά.

Για παράδειγμα, τα συμπτώματα που αναφέρονται συχνότερα είναι:

-χαμηλή αυτοεκτίμηση,

-αίσθημα κόπωσης,

-ενοχή,

-ντροπή,

-απελπισία,

-αλκοολισμός και,

-δημιουργία αρνητικών μηχανισμών άμυνας.

“Ως κοινωνία χρωστάμε την καθημερινή υπενθύμιση πως όλα τα παραπάνω είναι φυσιολογικά και χρειάζονται μόνο σωστή διαχείριση“, τόνισε η κ. Βασιλική Οσάνα, Ψυχοθεραπεύτρια, MS στην Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία και στην Εφαρμοσμένη Ψυχολογία.

Η πανδημία, μας «γνώρισε» ένα νέο είδος άγχους.

Μάθαμε πώς είναι να βιώνουμε πένθος χωρίς να έχουμε πραγματικά χάσει κάποιον άνθρωπο, αλλά χάνοντας την ελευθερία και τον έλεγχο που είχαμε στις ζωές μας.

Αυτό το αίσθημα πένθους περιγράφουν οι άνθρωποι που βιώνουν έντονα άγχος μέσα στην πανδημία, ανεξάρτητα από lockdowns.

Ένα ακόμα μάθημα της πανδημίας ήταν πως η διαδικτυακή θεραπεία είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να λάβουμε βοήθεια, καθώς και πως η οικοδόμηση της πνευματικής μας δύναμης είναι ένας απύθμενος δρόμος.

Ποιες είναι μερικές πιθανές παρεμβάσεις;

“Επενδύουμε στις σχέσεις, στη ρουτίνα μιας και  ο εγκέφαλός μας αγαπά την πρόβλεψη και την τάξη, επενδύουμε επίσης στην ανθεκτικότητα, στην ψυχοθεραπεία και τέλος στα δίκτυα υποστήριξης.

Θυμίζουμε στον εαυτό μας καθημερινά πως η αξία μας δεν εξαρτάται από το δέρμα μας“,  επεσήμανε η κ. Οσάνα.

H ασφάλεια των ασθενών με χρόνια νοσήματα είναι μεγάλης σημασίας.

Το να είμαστε υγιείς είναι κάτι παραπάνω από το να μη νοσούμε με COVID-19“, ανέφερε η κ. Δέσποινα Τοπάλη, Επισκέπτρια Υγείας, Msc Συντονίστρια του Δικτύου Αγωγής Υγείας 3ης ΥΠΕ, Γενικός Γραμματέας Δ.Σ ΠΣΕΥ.

Oι ασθενείς με ψωρίαση τη δύσκολη αυτή εποχή θα πρέπει να συνεχίσουν να επικοινωνούν με τον θεράποντα γιατρό τους και να ακολουθούν τις οδηγίες του.

Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά της COVID-19, αλλά και για όλα τα νοσήματα που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό,  όπως η γρίπη και ο πνευμονιόκοκκος.

“Τα μέτρα υγιεινής, η τήρηση των αποστάσεων, η αποφυγή του συγχρωτισμού σε χώρους εργασίας, σχολεία κ.τ.λ. αλλά και η αυτοφροντίδα (προστασία και φροντίδα του σώματος, διαχείριση του στρες, καλός και ποιοτικός ύπνος) θα πρέπει να είναι προτεραιότητα στην προαγωγή της υγείας των ασθενών με Ψωριασικά Νοσήματα“, κατέληξε η κ. Τοπάλη.

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια, μη μεταδοτική φλεγμονώδης νόσος που επηρεάζει όχι μόνο το δέρμα αλλά και σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

–Προσβάλλει κατά μέσο όρο το 1,5%-3% του παγκόσμιου πληθυσμού.

-Τα 2/3 των ασθενών πάσχουν από ήπια μορφή και,

-το 1/3 από μέτρια έως σοβαρή μορφή της νόσου.

-Η νόσος μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

–Στο 75% των περιπτώσεων παρουσιάζεται πριν από την ηλικία των 40 ετών ενώ στις γυναίκες εμφανίζεται νωρίτερα από τους άνδρες.

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Φάρμακα
2

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Υγεία
3

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
4

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Περισσότερα

08.11.2026

Δείτε γιατί δεν πρέπει να μπαίνουμε με τα παπούτσια στο σπίτι

Τα παπούτσια που φοράμε καθημερινά έξω μπορούν να μεταφέρουν στο εσωτερικό του σπιτιού βακτήρια, μύκητες και άλλους μικροοργανισμούς, οι οποίοι συσσωρεύονται στις σόλες τους κατά την επαφή με διαφορετικές επιφάνειες. Γι’ αυτό και η συνήθεια να τα βγάζουμε πριν περάσουμε την πόρτα δεν αφορά μόνο την καθαριότητα, αλλά και την υγιεινή του χώρου όπου ζούμε. […]

08.11.2026

Ozempic: Οι δύο συνήθειες που βοηθούν να μην επιστρέψουν τα χαμένα κιλά

Τα φάρμακα της κατηγορίας GLP-1, όπως το Ozempic, το Wegovy και το Mounjaro, έχουν αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, βοηθώντας εκατομμύρια ανθρώπους να μειώσουν το σωματικό τους βάρος. Ωστόσο, η διατήρηση του αποτελέσματος μετά τη διακοπή της θεραπείας δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, καθώς αρκετοί ασθενείς έρχονται αντιμέτωποι με την επαναπρόσληψη των […]

Ανησυχία στο Ηράκλειο με τη μαζική δηλητηρίαση: Το μανιτάρι που τους «θέρισε»
07.11.2026

Ανησυχία στο Ηράκλειο με τη μαζική δηλητηρίαση: Το μανιτάρι που τους «θέρισε»

Ενεργειακά ποτά: 11 φορές περισσότερες αναφορές για καρδιακή ανακοπή
06.11.2026

Ενεργειακά ποτά: 11 φορές περισσότερες αναφορές για καρδιακή ανακοπή

Αυτοί είναι οι μέθοδοι για να υπολογίσετε το σωματικό λίπος στο σπίτι
05.11.2026

Αυτοί είναι οι μέθοδοι για να υπολογίσετε το σωματικό λίπος στο σπίτι

Ντε Μιγκέλ: Τι είναι η διάσειση καρδιάς από την οποία πέθανε ο ποδοσφαιριστής
05.11.2026

Ντε Μιγκέλ: Τι είναι η διάσειση καρδιάς από την οποία πέθανε ο ποδοσφαιριστής

Ξηροστομία: Πότε η συνεχής αίσθηση δίψας μπορεί να κρύβει πρόβλημα υγείας
05.11.2026

Ξηροστομία: Πότε η συνεχής αίσθηση δίψας μπορεί να κρύβει πρόβλημα υγείας

LIDL: Ανάκληση μαύρης σοκολάτας λόγω μη δηλωμένου αλλεργιογόνου (φώτο)
05.11.2026

LIDL: Ανάκληση μαύρης σοκολάτας λόγω μη δηλωμένου αλλεργιογόνου (φώτο)

Πόνος στην αριστερή πλευρά του στήθους: Πότε δείχνει πρόβλημα στην καρδιά
05.11.2026

Πόνος στην αριστερή πλευρά του στήθους: Πότε δείχνει πρόβλημα στην καρδιά

Το ιδιαίτερο δώρο του Χοσέ Ερνάντες στην Κιάρα Φεράνι για τους 10 μήνες σχέσης τους (φωτο)
04.11.2026

Το ιδιαίτερο δώρο του Χοσέ Ερνάντες στην Κιάρα Φεράνι για τους 10 μήνες σχέσης τους (φωτο)