Δερματολογικά

«Ψωρίαση & COVID-19: Διαχείριση και προσαρμογή σε μία νέα πραγματικότητα».

«Ψωρίαση & COVID-19: Διαχείριση και προσαρμογή σε μία νέα πραγματικότητα».

“H νόσος COVID-19 επάγει τη δημιουργία αυτοαντισωμάτων και αυτοάνοσων νόσων όπως η ψωρίαση, γεγονός που μας θυμίζει ότι η σύγχρονη άποψη για τη δημιουργία της νόσου είναι αυτή της αλληλεπίδρασης γενετικοεπιγενετικού και περιβαλλοντικού παράγοντα (εσωτερικού-μικροβίωμα) και εξωτερικού-ύφους ζωής”, διευκρίνισε ο  Δρ. Γιώργος Μπέλλος, Γενικός /Οικογενειακός Ιατρός, Επιδημιολόγος, Συντονιστής Δ/ντής Κ.Υ Κορωπίου Αττικής, Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης, κατά τη διάρκεια webinar  του Σωματείου «ΚΑΛΥΨΩ», το οποίο πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη των εταιρειών Leo και Φαρμασερβ-Λίλλυ.

Μελέτες μας δείχνουν ότι η μεσογειακού τύπου διατροφή και ύφος ζωής με επάρκεια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όχι μόνον θωρακίζουν το ανοσοποιητικό κυρίως μέσω προάσπισης υγιούς ή συμβιωτικού μικροβιώματος αλλά υποβοηθούν στη σωστή ανοσογονικότητα των εμβολίων όπως των Mrna, που τόσο αναγκαία και ασφαλή πλέον χαρακτηρίζονται μέσα από τη χρήση τους σε δισεκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη”, πρόσθεσε.

Έτσι στην επιφυλακτικότητα που αρχικά είχε εκφρασθεί σχετικά με την αποκρισιμότητα και ασφάλεια των νέων εμβολίων τύπου Mrna, μελέτες πολύ πρόσφατες πραγματικής ζωής όπως της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Δερματολογίας Αφροδισιολογίας και από μεγάλα πανεπιστήμια εξωτερικού, όπως Stanford και Harvard όπου τονίζεται η δυνατότητα αναμνηστικών δόσεων, 3  και 4 αν χρειασθεί, ιδιαίτερα στους ψωριασικούς ασθενείς με απόλυτη ασφάλεια, πάντοτε όμως μετά από συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό τους, κατέληξε ο κ. Μπέλλος.

Αρκετά συχνά ο πληθυσμός των ανθρώπων με ψωρίαση αντιμετωπίζει κοινωνικά την έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης από τους συνανθρώπους τους, που από μόνο του αποτελεί έναν βασικό ψυχοπιεστικό κοινωνικό παράγοντα.

-Αυξημένα διαζύγια,

-επαγγελματικές δυσκολίες,

-απομόνωση μέσα στις σχέσεις,

-σεξουαλικές σχέσεις και επιπτώσεις στις οικογένειες, είναι μερικές ακόμα κοινωνικές επιδράσεις.

Συχνά, οι άνθρωποι με ψωρίαση ξεχνούν πως πολλά από τα ψυχολογικά τους συμπτώματα είναι απολύτως φυσιολογικά.

Για παράδειγμα, τα συμπτώματα που αναφέρονται συχνότερα είναι:

-χαμηλή αυτοεκτίμηση,

-αίσθημα κόπωσης,

-ενοχή,

-ντροπή,

-απελπισία,

-αλκοολισμός και,

-δημιουργία αρνητικών μηχανισμών άμυνας.

Ως κοινωνία χρωστάμε την καθημερινή υπενθύμιση πως όλα τα παραπάνω είναι φυσιολογικά και χρειάζονται μόνο σωστή διαχείριση“, τόνισε η κ. Βασιλική Οσάνα, Ψυχοθεραπεύτρια, MS στην Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία και στην Εφαρμοσμένη Ψυχολογία.

Η πανδημία, μας «γνώρισε» ένα νέο είδος άγχους.

Μάθαμε πώς είναι να βιώνουμε πένθος χωρίς να έχουμε πραγματικά χάσει κάποιον άνθρωπο, αλλά χάνοντας την ελευθερία και τον έλεγχο που είχαμε στις ζωές μας.

Αυτό το αίσθημα πένθους περιγράφουν οι άνθρωποι που βιώνουν έντονα άγχος μέσα στην πανδημία, ανεξάρτητα από lockdowns.

Ένα ακόμα μάθημα της πανδημίας ήταν πως η διαδικτυακή θεραπεία είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να λάβουμε βοήθεια, καθώς και πως η οικοδόμηση της πνευματικής μας δύναμης είναι ένας απύθμενος δρόμος.

Ποιες είναι μερικές πιθανές παρεμβάσεις;

Επενδύουμε στις σχέσεις, στη ρουτίνα μιας και  ο εγκέφαλός μας αγαπά την πρόβλεψη και την τάξη, επενδύουμε επίσης στην ανθεκτικότητα, στην ψυχοθεραπεία και τέλος στα δίκτυα υποστήριξης.

Θυμίζουμε στον εαυτό μας καθημερινά πως η αξία μας δεν εξαρτάται από το δέρμα μας“,  επεσήμανε η κ. Οσάνα.

H ασφάλεια των ασθενών με χρόνια νοσήματα είναι μεγάλης σημασίας.

Το να είμαστε υγιείς είναι κάτι παραπάνω από το να μη νοσούμε με COVID-19“, ανέφερε η κ. Δέσποινα Τοπάλη, Επισκέπτρια Υγείας, Msc Συντονίστρια του Δικτύου Αγωγής Υγείας 3ης ΥΠΕ, Γενικός Γραμματέας Δ.Σ ΠΣΕΥ.

Oι ασθενείς με ψωρίαση τη δύσκολη αυτή εποχή θα πρέπει να συνεχίσουν να επικοινωνούν με τον θεράποντα γιατρό τους και να ακολουθούν τις οδηγίες του.

Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά της COVID-19, αλλά και για όλα τα νοσήματα που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό,  όπως η γρίπη και ο πνευμονιόκοκκος.

Τα μέτρα υγιεινής, η τήρηση των αποστάσεων, η αποφυγή του συγχρωτισμού σε χώρους εργασίας, σχολεία κ.τ.λ. αλλά και η αυτοφροντίδα (προστασία και φροντίδα του σώματος, διαχείριση του στρες, καλός και ποιοτικός ύπνος) θα πρέπει να είναι προτεραιότητα στην προαγωγή της υγείας των ασθενών με Ψωριασικά Νοσήματα“, κατέληξε η κ. Τοπάλη.

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια, μη μεταδοτική φλεγμονώδης νόσος που επηρεάζει όχι μόνο το δέρμα αλλά και σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Προσβάλλει κατά μέσο όρο το 1,5%-3% του παγκόσμιου πληθυσμού.

α 2/3 των ασθενών πάσχουν από ήπια μορφή και,

ο 1/3 από μέτρια έως σοβαρή μορφή της νόσου.

-Η νόσος μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Στο 75% των περιπτώσεων παρουσιάζεται πριν από την ηλικία των 40 ετών ενώ στις γυναίκες εμφανίζεται νωρίτερα από τους άνδρες.

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Kαρδιά
4

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Περισσότερα

31.07.2026

Πέντε πράγματα που κάνουν το σεξ χειρότερο – Τα λάθη που επηρεάζουν την απόλαυση χωρίς να το καταλαβαίνουμε

Από το άγχος μέχρι την έλλειψη επικοινωνίας, μικρές καθημερινές συνήθειες μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ερωτική ζωή ενός ζευγαριού

31.07.2026

Το σημάδι στο πόδι που μπορεί να κρύβει θρόμβωση

Πολλοί το περνούν για κράμπα, όμως το ξαφνικό πρήξιμο χρειάζεται προσοχή

Τι είναι η χολοκυστεκτομή στην οποία υποβλήθηκε ο Μ.Χατζηγιάννης: Tα συμπτώματα που οδηγούν στην επέμβαση
31.07.2026

Τι είναι η χολοκυστεκτομή στην οποία υποβλήθηκε ο Μ.Χατζηγιάννης: Tα συμπτώματα που οδηγούν στην επέμβαση

Οι τροφές που βοηθούν στη μακροζωία
31.07.2026

Οι τροφές που βοηθούν στη μακροζωία

Το σύμπτωμα που εμφανίζεται τη νύχτα και μπορεί να προειδοποιεί για καρδιοπάθεια
31.07.2026

Το σύμπτωμα που εμφανίζεται τη νύχτα και μπορεί να προειδοποιεί για καρδιοπάθεια

Ιατρικά μυστήρια που έμειναν ανεξήγητα για δεκαετίες
31.07.2026

Ιατρικά μυστήρια που έμειναν ανεξήγητα για δεκαετίες

Το πιο επικίνδυνο δωμάτιο του σπιτιού – Εκεί που κρύβεται ο μεγαλύτερος κίνδυνος
31.07.2026

Το πιο επικίνδυνο δωμάτιο του σπιτιού – Εκεί που κρύβεται ο μεγαλύτερος κίνδυνος

Νιώθετε συνεχώς κουρασμένοι; – Η εξάντληση που μπορεί να κρύβει ένα αυτοάνοσο νόσημα
30.07.2026

Νιώθετε συνεχώς κουρασμένοι; – Η εξάντληση που μπορεί να κρύβει ένα αυτοάνοσο νόσημα

Νέα μελέτη συνδέει υποπροϊόντα του χλωριωμένου νερού με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της μήτρας
30.07.2026

Νέα μελέτη συνδέει υποπροϊόντα του χλωριωμένου νερού με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της μήτρας

Ο ΕΟΦ ανακαλεί από την αγορά παρτίδα φαρμάκου για τη σκλήρυνση κατά πλάκας – Δείτε ποιο αφορά
30.07.2026

Ο ΕΟΦ ανακαλεί από την αγορά παρτίδα φαρμάκου για τη σκλήρυνση κατά πλάκας – Δείτε ποιο αφορά