Δερματολογικά

Ακμή που οφείλεται σε μύκητα: Πώς αντιμετωπίζεται

Ακμή που οφείλεται σε μύκητα: Πώς αντιμετωπίζεται

Η μυκητιασική ακμή είναι ένας τύπος λοίμωξης στα θυλάκια των τριχών του δέρματος. Συνήθως εμφανίζεται ως μικρά σπυράκια συχνά μαζί με κνησμό.

Η μυκητιασική ακμή μπορεί να προκαλέσει λευκά στίγματα και ερεθισμό του δέρματος. Συχνά συγχέεται για την κλασική ακμή, που σχετίζεται με τα μαύρα στίγματα και τα σπυράκια με υγρό.

Αλλά η μυκητιασική ακμή και η κλασική ακμή είναι δύο διαφορετικές καταστάσεις που προκαλούνται από δύο διαφορετικά πράγματα. Δεν ανταποκρίνονται στην ίδια αντιμετώπιση. Με τις θεραπείες κατά της κλασικής ακμής, μπορεί να επιδεινώσετε την μυκητιασική ακμή.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό ξέρετε πώς μοιάζει η μυκητιασική ακμή και πώς αναπτύσσεται.

Ποιες είναι οι αιτίες της μυκητιασικής ακμής;

Σε αντίθεση με την απλή, η μυκητιασική ακμή δεν προκαλείται από δερματικά έλαια και βακτήρια στους πόρους. Ωστόσο, η παραγωγή ελαίου και σμήγματος παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των βακτηρίων που την προκαλούν.

Τα εξογκώματα που μοιάζουν με σπυράκια και το ερεθισμένο δέρμα που σχετίζεται με την μυκητιασική ακμή προκαλούνται από μια υπερανάπτυξη ζύμης, έναν τύπο μύκητα. Γι ‘αυτό μερικές φορές ονομάζεται και θυλακίτιδα Malassezia, από το όνομα του μύκητα Malassezia (γνωστός παλιότερα ως Pityrosporum).

Η μαγιά που ευθύνεται για την μυκητιασική ακμή είναι πάντα παρούσα στο δέρμα. Συνήθως, το σώμα είναι σε θέση να εξισορροπήσει τη μαγιά, άλλους μύκητες και βακτήρια που αποτελούν επίσης μέρος του. Αλλά αν διαταραχθεί αυτή η φυσική ισορροπία, μπορεί να συμβεί υπερανάπτυξη. Τότε μολύνονται τα θυλάκια των τριχών και εμφανίζονται συμπτώματα που μοιάζουν με ακμή.

Η βασική διαφορά ανάμεσα στην μυκητιασική ακμή (αριστερά) και την κλασική ακμή (δεξιά)

Διάφορες καταστάσεις μπορούν να διαταράξουν αυτήν την ισορροπία βακτηρίων και μυκήτων, όπως:

 • Παγιδευμένη υγρασία: Το να φοράτε ιδρωμένα ρούχα για πολύ καιρό μπορεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη της μαγιάς. Το να φοράτε ρούχα χωρίς να τα πλένετε τακτικά μπορεί επίσης να εκθέσει το δέρμα σας σε μύκητες που έχουν αναπτυχθεί στα ρούχα.
 • Φαρμακευτική αγωγή: Εάν παίρνετε αντιβιοτικά, τα βακτήρια στο δέρμα σας μπορούν να μειωθούν. Αυτό μπορεί να επιτρέψει την υπερανάπτυξη ενός μύκητα.
 • Κατασταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα: Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μυκητιασική ακμή.
 • Αλλαγές στη διατροφή: Οι μύκητες και η μαγιά τρέφονται με υδατάνθρακες, οπότε η εξισορρόπηση της πρόσληψης γλυκών και τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της ανάπτυξης μυκήτων.
 • Στενά/κολλητά ρούχα: Η τακτική χρήση ρούχων, “που δεν αναπνέουν”, μπορεί να προκαλέσει επιπλέον ιδρώτα και υγρασία. Αυτό δημιουργεί ένα ευδόκιμο περιβάλλον δέρματος για ανάπτυξη ζύμης.
 • Ζεστά, υγρά περιβάλλοντα: Οι άνθρωποι που ζουν σε θερμά κλίματα, όπου η εφίδρωση είναι πιο πιθανή, μπορεί να εμφανίσουν μυκητιασική ακμή πιο συχνά.

Ποια είναι τα συμπτώματα της μυκητιασικής ακμής;

Ένας από τους λόγους που η μυκητιασική ακμή μπορεί να διαρκέσει πολύ καιρό είναι επειδή μοιάζει με την κανονική ακμή, ή την βακτηριακή ακμή. Έτσι, πολλοί χωρίς να γνωρίζουν τη διαφορά, μπορεί να την αντιμετωπίσουν με τις κλασικές θεραπείες για την απλή ακμή. Αυτές οι θεραπείες δεν λειτουργούν και μπορούν να επιδεινώσουν την μόλυνση από μύκητα.

Πώς μπορείτε να ξεχωρίσετε την βακτηριακή από την μυκητιασική ακμή:

 • Μέγεθος: Τα σπυράκια με υγρό που προκαλούνται από μυκητιασική ακμή τείνουν να έχουν σχεδόν όλα το ίδιο μέγεθος. Η βακτηριακή ακμή μπορεί να προκαλέσει σπυράκια και λευκά στίγματα διαφόρων μεγεθών.
 • Τοποθεσία: Η μυκητιασική ακμή εμφανίζεται συχνά στα χέρια, το στήθος και την πλάτη. Μπορεί επίσης να είναι στο πρόσωπο, όπου η βακτηριακή ακμή είναι πιο κοινή.
 • Φαγούρα: Η μυκητιασική ακμή προκαλεί συχνά φαγούρα. Η βακτηριακή ακμή σπάνια το κάνει αυτό.
 • Μαζεμένα σπυράκια: Η μυκητιασική ακμή εμφανίζεται συχνά σε συστάδες μικρών λευκών στιγμάτων. Η βακτηριακή ακμή προκαλεί λιγότερο συσσωρευμένα σπυράκια και πιο αραιά.

Η μυκητιασική ακμή είναι το αποτέλεσμα της ανάπτυξης ζύμης, οπότε μπορεί να συνοδεύεται από άλλες καταστάσεις που σχετίζονται με τη μαγιά, όπως η ψωρίαση και η πιτυρίδα.

Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν οι εξάρσεις με σπυράκια προέρχονται από μαγιά, ή από άλλη αιτία.

Πώς αντιμετωπίζεται η μυκητιασική ακμή;

Συχνά αντιμετωπίζεται με λάθος τρόπο, επειδή μοιάζει πολύ με την κανονική ακμή. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν καθημερινές θεραπείες κατά της ακμής, αλλά αυτές δεν λειτουργούν και ενδέχεται να επιδεινώσουν την μυκητιασική ακμή.

Για την σωστή αντιμετώπισή της πρέπει να αποκαταστήσετε την ισορροπία μεταξύ ζύμης και βακτηρίων στο δέρμα. Διάφορες θεραπευτικές επιλογές μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό, όπως:

Κάντε ντους πιο τακτικά

Εάν ασκείστε τακτικά ή έχετε δουλειά που σας προκαλεί ιδρώτα, δοκιμάστε να κάνετε ντους και να αλλάζετε ρούχα αμέσως μετά την άσκηση ή τη δουλειά.

Αυτό βοηθάει στην απομάκρυνση της περίσσειας ζύμης που μπορεί να έχει αρχίσει να αναπτύσσεται σε ζεστά, υγρά περιβάλλοντα, όπως στα ιδρωμένα ρούχα.

Φορέστε πιο φαρδιά ρούχα

Εάν φοράτε συχνά στενά/κολλητά ρούχα, η τριβή και η χαμηλή ροή αέρα ευνοούν την ανάπτυξη ζύμης στο δέρμα. Επιλέξτε πιο χαλαρά ρούχα από υφάσματα “που αναπνέουν”.

Δοκιμάστε συγκεκριμένα σαπούνια και σαμπουάν σώματος

Τα σαμπουάν για πιτυρίδα με ψευδάργυρο πυριθειόνης (pyrithione zinc), ή σουλφίδιο σεληνίου (selenium sulfide) είναι καλά για να πλένετε το σώμα σας. Μπορεί τα σαμπουάν αυτά να προορίζονται αρχικά για άλλες χρήσεις, αλλά τα συστατικά τους λειτουργούν αποτελεσματικά και ενάντια στην μυκητιασική ακμή.

Ξεπλύνετε το δέρμα σας αρκετές φορές την εβδομάδα με αυτά τα σαμπουάν. Αφήστε το σαμπουάν να καθίσει στο δέρμα σας για αρκετά λεπτά πριν το ξεπλύνετε, για καλύτερα αποτελέσματα.

Χρησιμοποιήστε αντιμυκητιασικές θεραπείες χωρίς ιατρική συνταγή

Υπάρχουν διάφορες αντιμυκητιασικές κρέμες και αλοιφές, όπως φάρμακα για τον κνησμό στο πόδι του αθλητή.

Αναζητήστε προϊόντα με κετοκοναζόλη (ketoconazole), βουτεναφίνη (butenafine) ή κρέμα κλοτριμαζόλης (clotrimazole).

Δοκιμάστε συνταγογραφούμενα από του στόματος αντιμυκητιασικά φάρμακα

Εάν οι θεραπείες στο σπίτι δεν βοηθούν στην εξάλειψη της έξαρσης, κλείσετε ένα ραντεβού με τον δερματολόγο σας.

Εκείνος μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα από του στόματος φάρμακο, όπως η ιτρακοναζόλη (itraconazole) ή η φλουκοναζόλη (fluconazole), για να στοχεύσει τα θυλάκια των τριχών και να εξαλείψει την μόλυνση.

Πώς μπορώ να αποτρέψω την μυκητιασική ακμή;

Αν και δεν μπορεί να προληφθεί εντελώς, τα παρακάτω βήματα μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση των πιθανοτήτων επανεμφάνισης της λοίμωξης:

 • Χρησιμοποιείτε τακτικά σαμπουάν για πιτυρίδα: Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας ζύμης στο δέρμα σας. Μόλις υποχωρήσουν τα σπυράκια, μπορείτε να περιορίσετε τη συχνότητα χρήσης του σαμπουάν ως πλύσιμο σώματος σε μόλις μία φορά την εβδομάδα.
 • Φορέστε ρούχα από υφάσματα “που αναπνέουν”: Αυτά επιτρέπουν τη ροή του αέρα, η οποία μειώνει το ζεστό, υγρό περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη μυκήτων.
 • Ντους μετά από εφίδρωση: Ένα γρήγορο ξέβγαλμα μετά από σωματική άσκηση ή εφίδρωση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ανάπτυξης ζύμης.
 • Ισορροπημένη διατροφή: Οι μύκητες, όπως η μαγιά, τρέφονται με υδατάνθρακες και ζάχαρη, οπότε ισορροπήστε τη διατροφή σας με φρούτα, λαχανικά και πρωτεΐνες για να αποτρέψετε την υπερανάπτυξη.

Πότε πρέπει να δω γιατρό για τα σπυράκια;

Εάν προσπαθήσατε να θεραπεύσετε την μυκητιασική ακμή στο σπίτι, αλλά τα σπυράκια δεν υποχωρούν μετά από τρεις εβδομάδες, πηγαίνετε στον δερματολόγο.

Ένα συνταγογραφούμενο αντιμυκητιασικό φάρμακο θα είναι πιο αποτελεσματικό στην εξάλειψη της λοίμωξης από τις τοπικές θεραπείες. Αν τα συμπτώματα επανέλθουν λίγο αφότου πιστεύατε ότι έχουν επιλυθεί, ενημερώστε εκ νέου τον δερματολόγο σας.

Δερματολογικά

29.11.2021

7 συμβουλές για σωστή φροντίδα του δέρματος μετά την εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση προκαλεί πολλές αλλαγές στον οργανισμό των γυναικών, άλλες από τις οποίες είναι πιο έντονες και άλλες πιο ήπιες. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται επιπτώσεις στο δέρμα και στα μαλλιά, οι οποίες συχνά έχουν ισχυρό αντίκτυπο στον ψυχισμό της γυναίκας. Πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτών των αλλαγών παίζουν τα οιστρογόνα. «Τα οιστρογόνα διεγείρουν την κατακράτηση […]

26.11.2021

Αποχρωματισμός της επιδερμίδας: Ποιες παθήσεις ενοχλούν περισσότερο;

Οι παθήσεις που προκαλούν αποχρωματισμό της επιδερμίδας του προσώπου και έντονες δυσχρωμίες έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Μία όμως θεωρείται η χειρότερη, τόσο που οι πάσχοντες θα πλήρωναν σημαντικό ποσοστό του εισοδήματός τους για να απαλλαγούν ολοκληρωτικά και μόνιμα από αυτήν. Ο λόγος για τη λεύκη, η οποία πολύ συχνά εντοπίζεται στο […]

Αλλεργία στο λάτεξ: Συμπτώματα – Πρόληψη
23.11.2021

Αλλεργία στο λάτεξ: Συμπτώματα – Πρόληψη

Eνυδατικές κρέμες προσώπου: Τέσσερις μύθοι που «μπερδεύουν»
18.11.2021

Eνυδατικές κρέμες προσώπου: Τέσσερις μύθοι που «μπερδεύουν»

Νύχια που μπαίνουν στο δέρμα: Πως αποφεύγεται;
12.11.2021

Νύχια που μπαίνουν στο δέρμα: Πως αποφεύγεται;

Οι αλλαγές του καιρού κάνουν κακό στο δέρμα σας; Δείτε πώς θα προστατευθείτε
03.11.2021

Οι αλλαγές του καιρού κάνουν κακό στο δέρμα σας; Δείτε πώς θα προστατευθείτε

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το δέρμα και τις λειτουργίες του
02.11.2021

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το δέρμα και τις λειτουργίες του

Ποιες είναι οι επιπτώσεις του λιγοστού ύπνου στην επιδερμίδα;
01.11.2021

Ποιες είναι οι επιπτώσεις του λιγοστού ύπνου στην επιδερμίδα;

Ακμή ενηλίκων: Ποιες οι επιπτώσεις της στις γυναίκες;
29.10.2021

Ακμή ενηλίκων: Ποιες οι επιπτώσεις της στις γυναίκες;

Ακμή ενηλίκων: Ποιες οι επιπτώσεις της στις γυναίκες;
27.10.2021

Ακμή ενηλίκων: Ποιες οι επιπτώσεις της στις γυναίκες;

Δημοφιλή

Υγεία & πολιτική
1

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Φυσική Κατάσταση
2

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Φάρμακα
3

ΕΜΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για διασωληνωμένους με λοίμωξη COVID-19

Παιδί
4

Πότε και με ποια εμβόλια θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των παιδιών

Περισσότερα

09.12.2021

Ο ΟΗΕ λέει «όχι» στον καταναγκαστικό εμβολιασμό

Η υποχρέωση εμβολιασμού οφείλει να επιβάλλεται πάντα με σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο καταναγκαστικός εμβολιασμός δεν είναι ποτέ αποδεκτός, προειδοποίησε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του Ανθρώπου. Όπως αναφέρει: «οι εντολές εμβολίων πρέπει να συμμορφώνονται με τις αρχές της νομιμότητας, της αναγκαιότητας, της αναλογικότητας και της μη διάκρισης, και σε […]

09.12.2021

Επίσημα στοιχεία αποδεικνύουν πως στις ΜΕΘ πεθαίνουν περισσότεροι εμβολιασμένοι παρά ανεμβολίαστοι

Από τις 3 Δεκεμβρίου 2021, τα επίσημα στοιχεία στην ιστοσελίδα https://www.2dype.gov.gr/dimosia-ygeia/item/2021-10-05-stoixeia-covid-19-nosokomeia-2-ype δείχνουν πως πεθαίνουν περισσότεροι εμβολιασμένοι παρά ανεμβολίαστοι.  (αν δεν τα κατεβάσουν σύντομα) Δεν θα πρέπει να υπάρξει πανικός, η ενημέρωση πρέπει να είναι ελεύθερη και να αποτυπώνει την πραγματικότητα.  Μια απάντηση από τους “απόντες υπευθύνους”, σε ότι αφορά τα στοιχεία αυτά, θα έπρεπε να […]

Πανδημία: Οδηγίες για ασφαλή σεξουαλική δραστηριότητα
09.12.2021

Πανδημία: Οδηγίες για ασφαλή σεξουαλική δραστηριότητα

Μειώνεται στους 3 μήνες η διάρκεια του πιστοποιητικού νόσησης
09.12.2021

Μειώνεται στους 3 μήνες η διάρκεια του πιστοποιητικού νόσησης

ΠΟΥ: Η Όμικρον πιο μεταδοτική από τη Δέλτα αλλά με ηπιότερα συμπτώματα
09.12.2021

ΠΟΥ: Η Όμικρον πιο μεταδοτική από τη Δέλτα αλλά με ηπιότερα συμπτώματα

Ηλ. Μόσιαλος: Τι γνωρίζουμε σήμερα για την Όμικρον μέσα από 14 ερωτήσεις και απαντήσεις
09.12.2021

Ηλ. Μόσιαλος: Τι γνωρίζουμε σήμερα για την Όμικρον μέσα από 14 ερωτήσεις και απαντήσεις

Ποια πρωτεΐνη του SARS-CoV-2 προστατεύει τον ιό από το ανοσοποιητικό σύστημα;
09.12.2021

Ποια πρωτεΐνη του SARS-CoV-2 προστατεύει τον ιό από το ανοσοποιητικό σύστημα;

Μπορεί η ώρα του εμβολιασμού να επηρεάσει την απόκριση αντισωμάτων;
09.12.2021

Μπορεί η ώρα του εμβολιασμού να επηρεάσει την απόκριση αντισωμάτων;

Θα χρειαστούμε νέα εμβόλια ειδικά για το στέλεχος Όμικρον;
09.12.2021

Θα χρειαστούμε νέα εμβόλια ειδικά για το στέλεχος Όμικρον;

Ακοή: Απαραίτητη η εξέταση ακοής σε κάθε νεογέννητο
09.12.2021

Ακοή: Απαραίτητη η εξέταση ακοής σε κάθε νεογέννητο