Όσοι βελτίωσαν τη διατροφή τους στη μέση ηλικία, είχαν 25% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας, σε σύγκριση με εκείνους των οποίων η διατροφή επιδεινώθηκε, σύμφωνα με ευρήματα που παρουσιάστηκαν σε συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής.
«Τα ευρήματα της μελέτης μας επιβεβαιώνουν ότι τα υγιεινά διατροφικά πρότυπα από τα μέσα έως τα τέλη της ζωής και η βελτίωσή τους με την πάροδο του χρόνου, μπορούν να αποτρέψουν τη νόσο Αλτσχάιμερ και τις σχετικές μορφές άνοιας», δήλωσε η ερευνήτρια Song-Yi Park, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης στη Μανόα.
«Αυτό υποδηλώνει ότι ποτέ δεν είναι αργά για να υιοθετήσετε μια υγιεινή διατροφή για την πρόληψη της άνοιας», πρόσθεσε.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για σχεδόν 93.000 ενήλικες που συμμετείχαν σε μια μακροπρόθεσμη μελέτη υγείας.
Οι συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 45 και 75 ετών όταν ξεκίνησε η μελέτη τη δεκαετία του 1990 και περισσότεροι από 21.000 ανέπτυξαν νόσο Αλτσχάιμερ ή άνοια τα χρόνια που ακολούθησαν.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια διατροφής και οι ερευνητές ανέλυσαν τις απαντήσεις τους για να αξιολογήσουν την προσήλωσή τους στη δίαιτα MIND (Mediterranean-Intervention for Neurodegenerative Delay).
Η δίαιτα MIND συνδυάζει τη μεσογειακή διατροφή με τη δίαιτα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), δύο διατροφικά πρότυπα που έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την υγεία των ανθρώπων.
Δίνει έμφαση στα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς, τα φασόλια, τα μούρα, τα πουλερικά και τα ψάρια, ενώ συνιστά στους ανθρώπους να περιορίσουν τα αρτοσκευάσματα, τα γλυκά, το κόκκινο κρέας, το τυρί, τα τηγανητά τρόφιμα και το βούτυρο, σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.
Όσοι ευθυγράμμισαν τη διατροφή τους με τη δίαιτα MIND από την αρχή, είχαν 9% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας.
Τα άτομα των οποίων η διατροφή πλησίασε περισσότερο τη δίαιτα MIND σε μια περίοδο 10 ετών, είχαν 25% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας – ακόμη και αν δεν ακολούθησαν πιστά αυτό το διατροφικό πρότυπο στην αρχή, διαπίστωσαν οι ερευνητές.