Ασθένειες

Nέος ιός εξαπλώνεται στον πλανήτη: Τι ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ

Nέος ιός εξαπλώνεται στον πλανήτη: Τι ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ

To αμερικανικό υπουργείο Υγείας εξέδωσε προειδοποίηση για τον ιό Marburg του οποίου η θανατηφόρα παρουσία αυξάνεται σε πολλές χώρες και σύστησε οι αρχές να αυξήσουν τα μέτρα επιφυλακής και καραντίνας όπου χρειαστεί, καθώς έχει ξεσπάσει επιδημία στην Αφρική και πρόκειται για έναν ιδιαίτερα επικίνδυνο ιό.

Ανησυχία επικρατεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καθώς υπήρξαν τουλάχιστον εννέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα, επτά από τα οποία οδήγησαν σε θάνατο, και 20 πιθανές περιπτώσεις νεκρών ατόμων από τον ιό Μάρμπουργκ.

Οι αρχές της Τανζανίας, στην Ανατολική Αφρική, επιβεβαίωσαν το πρώτο κρούσμα της θανατηφόρας νόσου στη χώρα αυτή.

Οι υγειονομικές αρχές ερευνούν συνολικά οκτώ κρούσματα, πέντε από τα οποία έχουν πεθάνει, και έχουν εντοπίσει συνολικά 161 επαφές που παρακολουθούνται.

Όπως γνωρίζουν πλέον οι περισσότεροι άνθρωποι από το αποκορύφωμα της πανδημίας Covid-19, ένας ιός μπορεί να μεταδοθεί από τη μία χώρα στην άλλη και να μεταπηδήσει από ήπειρο σε ήπειρο μέσω της ανθρώπινης μετάδοσης.

Όσον αφορά τη μόλυνση, είμαστε μια κοινότητα, γι’ αυτό και απευθύνθηκα στην Ιατρική Αναλύτρια του CNN Dr. Leana Wen για να ρωτήσω για τον ιό Μάρμπουργκ.

Η Wen είναι γιατρός επειγόντων περιστατικών και καθηγήτρια πολιτικής και διαχείρισης της υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Milken Institute του Πανεπιστημίου George Washington.

Τι είναι η ασθένεια του ιού Μάρμπουργκ;

Dr. Leana Wen: Η νόσος του ιού Μάρμπουργκ προκαλείται από τον ιό Μάρμπουργκ, ο οποίος ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών με τον ιό Έμπολα. Όπως και ο Έμπολα, ο ιός Μάρμπουργκ προκαλεί σοβαρό αιμορραγικό πυρετό που επηρεάζει πολλαπλά συστήματα οργάνων και μπορεί να περιλαμβάνει έντονη αιμορραγία και προσβάλλει τόσο τους ανθρώπους όσο και τα πρωτεύοντα θηλαστικά. Η ιογενής λοίμωξη είναι ζωονόσος, που σημαίνει ότι η προέλευση της νόσου είναι η μετάδοση από τα ζώα στον άνθρωπο. Με προηγούμενα κρούσματα, οι νυχτερίδες φρούτων έχουν ταυτοποιηθεί ως ξενιστές του ιού Μάρμπουργκ, από τους οποίους ο ιός μεταδίδεται στη συνέχεια στους ανθρώπους.

Ποια είναι τα συμπτώματα και τι κάνει την ασθένεια αυτή τόσο επικίνδυνη;

Η νόσος του ιού Μάρμπουργκ είναι εξαιρετικά θανατηφόρα και είναι εξαιρετικά μεταδοτική όταν έρχεστε σε άμεση επαφή με ένα μολυσμένο άτομο.

Με προηγούμενες επιδημίες, τα ποσοστά θνησιμότητας των κρουσμάτων κυμαίνονταν από 24% έως 88%, με μέσο ποσοστό θνησιμότητας περίπου 50%. Αυτό σημαίνει ότι περίπου οι μισοί άνθρωποι που προσβάλλονται από τη νόσο θα πεθάνουν από αυτήν.

Τα συμπτώματα συχνά ξεκινούν ξαφνικά, με τους μολυσμένους ασθενείς να εμφανίζουν υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους και κακουχία. Είναι επίσης σύνηθες να έχουν κοιλιακό πόνο και κράμπες και βαριά υδαρή διάρροια.

Η ασθένεια αυτή, όπως και ο Έμπολα, είναι αιμορραγικός πυρετός, κατά τον οποίο τα μολυσμένα άτομα αιμορραγούν από πολλαπλά στόμια. Εξωτερικά, οι ασθενείς μπορεί να αιμορραγούν από τη μύτη, τα ούλα και τα μάτια, ενώ η εσωτερική αιμορραγία εκδηλώνεται ως αίμα στον εμετό, τα ούρα και τα κόπρανα. Η σοβαρή απώλεια αίματος μπορεί να προκαλέσει σοκ και θάνατο.

Η περίοδος επώασης – η περίοδος από τη μόλυνση έως την έναρξη των συμπτωμάτων – είναι από δύο ημέρες έως τρεις εβδομάδες. Τα περισσότερα συμπτώματα αρχίζουν εντός μιας εβδομάδας, ενώ ο θάνατος επέρχεται οκτώ έως εννέα ημέρες μετά τα πρώτα συμπτώματα.

Πώς μεταδίδεται;

Ο Μάρμπουργκ μεταδίδεται μέσω άμεσης επαφής από άτομο σε άτομο. Αυτό περιλαμβάνει την επαφή με αίμα ή άλλα σωματικά υγρά ή αντικείμενα που έχουν μολυνθεί με τα σωματικά υγρά ενός μολυσμένου ατόμου – όπως κλινοσκεπάσματα, ρούχα, βελόνες και άλλος ιατρικός εξοπλισμός. Έχουν επίσης καταγραφεί ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες το σπέρμα ενός άνδρα που έχει αναρρώσει από το Μάρμπουργκ είχε ως αποτέλεσμα τη μετάδοση στις συντρόφους του.

Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο από το Μάρμπουργκ είναι τα άτομα που έρχονται σε άμεση επαφή με μολυσμένα άτομα. Αυτό περιλαμβάνει τα μέλη της οικογένειας, τους φροντιστές και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Τα άτομα με υποψία ή επιβεβαίωση του ιού Μάρμπουργκ πρέπει να τίθενται σε απομόνωση. Όσοι τα φροντίζουν θα πρέπει να φορούν προστατευτικές ρόμπες, γάντια και μάσκες για να αποτρέψουν την άμεση σωματική επαφή με τον ασθενή.

Υπάρχει εμβόλιο; Πώς αντιμετωπίζεται η νόσος;

«Μάρμπουργκ, αν και υπάρχει ένα πειραματικό εμβόλιο και άλλα υποψήφια εμβόλια. Δεν υπάρχει ειδική αντιιική θεραπεία. Οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί αντιμετωπίζονται με συμπτωματικές και υποστηρικτικές θεραπείες, δηλαδή θα λαμβάνουν υγρά, οξυγόνο και μεταγγίσεις αίματος ανάλογα με τις ανάγκες».

Ποιος πρέπει να ανησυχεί;

«Μάρμπουργκ έχουν εντοπιστεί μόνο σε δύο χώρες, την Ισημερινή Γουινέα και την Τανζανία. Καταβάλλονται προσπάθειες για τον περιορισμό αυτών των κρουσμάτων. Στο παρελθόν έχει σημειωθεί επιτυχής περιορισμός. Το Μάρμπουργκ δεν είναι μια νέα ασθένεια που εντοπίστηκε το 1967 μετά από ταυτόχρονες επιδημίες στη Γερμανία και τη Σερβία. Έκτοτε έχουν εμφανιστεί πολυάριθμα κρούσματα, μεταξύ άλλων στην Ουγκάντα, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και πιο πρόσφατα, το 2022, στη Γκάνα», απάντησε η Δρ. Leana Wen

Αν και ο ιός Μάρμπουργκ προκαλεί σοβαρή ασθένεια, υπάρχουν τρόποι για να περιοριστεί. Τα άτομα που τον μεταδίδουν σε άλλους είναι γενικά συμπτωματικά.

Επιπλέον, ο ιός Μάρμπουργκ δεν μεταδίδεται με τον αέρα. Αυτό καθιστά ευκολότερο τον έλεγχό του σε σύγκριση με τον ιό Covid-19, ο οποίος συχνά μεταδίδεται από άτομα που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και είναι τόσο μεταδοτικός που δεν απαιτεί άμεση επαφή και μπορεί να μεταφερθεί με μικροσκοπικά αερολύματα.

Τα δύο κρούσματα του Μάρμπουργκ στη Δυτική και την Ανατολική Αφρική πρέπει να παρακολουθούνται στενά. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης σε αυτές τις περιοχές πρέπει να βρίσκονται σε υψηλή επιφυλακή και οι προσπάθειες για τη δοκιμή εμβολίου και θεραπειών πρέπει να επιταχυνθούν.

Ασθένειες

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό
22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα
20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

Βέλγιο: 13χρονος έγινε ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου – Τα συμπτώματα του ΔΔΓΓ
15.02.2024

Βέλγιο: 13χρονος έγινε ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου – Τα συμπτώματα του ΔΔΓΓ

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα
15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

«Ευλογιά της Αλάσκα»: Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου ιού – Άγνωστο πώς μεταδίδεται (φώτο-βίντεο)
14.02.2024

«Ευλογιά της Αλάσκα»: Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου ιού – Άγνωστο πώς μεταδίδεται (φώτο-βίντεο)

Εχινάκεια: Δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγουν όσοι πάσχουν από αυτοάνοσα
14.02.2024

Εχινάκεια: Δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγουν όσοι πάσχουν από αυτοάνοσα

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε
08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο
01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά
30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»
30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;
30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας
16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;
12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε