Ασθένειες

Έλκος στομάχου: Ποιες τροφές το επιδεινώνουν και ποιες το βελτιώνουν – Φυσικές και σπιτικές θεραπείες

Έλκος στομάχου: Ποιες τροφές το επιδεινώνουν και ποιες το βελτιώνουν – Φυσικές και σπιτικές θεραπείες

Το έλκος στομάχου είναι μια πληγή στην επένδυση του στομάχου ή του λεπτού εντέρου (δωδεκαδάκτυλος). Αυτή η πληγή συνήθως προκαλεί πόνο και κάψιμο στην κοιλιά. Αυτός ο πόνος μπορεί να “έρχεται και να φεύγει” και μπορεί να διαρκέσει για ώρες κάθε φορά.

Το έλκος στομάχου εμφανίζεται όταν τα οξέα που χρησιμοποιεί το σώμα για την πέψη των τροφών οδηγούν σε βλάβη στο στομάχι ή στα τοιχώματα του δωδεκαδακτύλου. Αυτό μπορεί να προκληθεί από μόλυνση με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού ή από μακροχρόνια χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ). Ορισμένες τροφές και το στρες μπορούν να επιδεινώσουν την ανάπτυξη ελκών και του συναφούς πόνου.

Σπιτικές θεραπείες για το έλκος στομάχου

Υπάρχουν πολλές επιλογές για φυσικές θεραπείες που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη ή τη βελτίωση του έλκους του στομάχου.

Φλαβονοειδή

Τα φλαβονοειδή βρίσκονται φυσικά σε φρούτα, λαχανικά και άλλα φυτικά προϊόντα με αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Μπορούν να βελτιώσουν τη φλεγμονή που σχετίζεται με το έλκος στομάχου και να προστατεύσουν την επένδυση του τοιχώματος του στομάχου από βλάβη λόγω υπερβολικής χρήσης ΜΣΑΦ.

Τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή περιλαμβάνουν:

 • Μούρα
 • Πράσινο τσάι
 • Μήλα
 • Κρεμμύδια
 • Σκόρδο
 • Λάχανο
 • Μπρόκολο
 • Λαχανάκια Βρυξελλών
 • Σόγια
 • Ντομάτες
 • Καρότα
 • Αλόη

Το έλκος στομάχου μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο τοίχωμα του στομάχου ή του λεπτού εντέρου, που οδηγεί σε πόνο και δυσκολία στο φαγητό. Η αλόη βέρα βοηθά στην επικάλυψη της επένδυσης του στομάχου και έχει βρεθεί ότι έχει αντιφλεγμονώδη δράση στο γαστρεντερικό σωλήνα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η αλόη βέρα βελτίωσε τα συμπτώματα φλεγμονής σε άτομα με ελκώδη κολίτιδα.

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που αποτελούνται από βακτήρια και μαγιά. Είναι γνωστά ως καλά βακτήρια που μπορούν να κρατήσουν το έντερο σας υγιές. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι όταν συνδυάζονται με την παραδοσιακή φαρμακευτική θεραπεία, τα προβιοτικά βελτίωσαν τη θεραπεία του πεπτικού έλκους και μείωσαν τον κίνδυνο παρενεργειών της θεραπείας.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι ένα μπαχαρικό που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για να βελτιώσει τις στομαχικές διαταραχές. Μια μελέτη εξέτασε τις επιδράσεις του τζίντζερ στη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και διαπίστωσε ότι ήταν σε θέση να στοχεύσει τη φλεγμονή στο γαστρεντερικό σωλήνα και να εμποδίσει τη βλάβη. Βελτίωσε επίσης θεραπευτικούς παράγοντες στο έντερο.

Το τζίντζερ έχει επίσης αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη των γαστρικών ελκών που προκαλούνται από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, στρες, αλκοόλ και ΜΣΑΦ.

Κουρκούμη

Ο κουρκουμάς είναι μέλος της οικογένειας του τζίντζερ και είναι ένα δημοφιλές συμπλήρωμα υγείας. Η κουρκουμίνη, το κύριο συστατικό του κουρκουμά, έχει βρεθεί ότι προστατεύει από τη φλεγμονή. Μπορεί να έχει προληπτική επίδραση στη νόσο του γαστρικού έλκους. Αν και απαιτείται περισσότερη σχετική έρευνα, τα αρχικά ευρήματα είναι πολλά υποσχόμενα.

Χαμομήλι

Το χαμομήλι είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται για διάφορες παθήσεις. Έχει βρεθεί ότι ανακουφίζει τη φλεγμονή στο πεπτικό σύστημα και μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της ήπιας ελκώδους κολίτιδας.

Μέλι

Μπορεί να έχετε δοκιμάσει στο παρελθόν μέλι για ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος, αλλά μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα. Μελέτες έχουν δείξει ότι το μέλι έχει τόσο αντιμικροβιακές όσο και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να καταπολεμήσει τα βακτήρια και τους μύκητες στο σώμα. Έχει επίσης αντιικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το μέλι έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία φλεγμονωδών γαστρεντερικών παθήσεων.

Σκόρδο

Το σκόρδο επίσης έχει αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη ενός συμπληρώματος σκόρδου μπορεί να αναστείλει τον αποικισμό του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού στην πεπτική οδό. Αυτό βοηθά στο να προληφθεί το έλκος στομάχου. Το σκόρδο μειώνει επίσης τη φλεγμονή στο σώμα.

Μαστίχα Χίου

Η μαστίχα είναι μια φυσική ρητίνη που παράγεται από δέντρα που φυτρώνουν στο νησί της Χίου. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βοηθά στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Χρησιμοποιείται στην εναλλακτική ιατρική για τη θεραπεία της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου και των ελκών.

έλκος στομάχου

Έλκος στομάχου: Ποιες τροφές το επιδεινώνουν και ποιες το βελτιώνουν

Η διατροφή σας μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο για έλκος στομάχου. Το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και το να τρώτε αργά το βράδυ έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο ελκών. Το γάλα αποτελούσε κάποτε θεραπεία για τα έλκη αλλά δεν συνιστάται πλέον.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε έλκος στομάχου

Όταν έχετε έλκος στομάχου είναι σημαντικό να αποφεύγετε τροφές που μπορούν να το επιδεινώσουν ή να προκαλέσουν αυξημένο πόνο. Αυτές είναι κυρίως οι εξής:

 • Αλκοόλ
 • Όξινες τροφές
 • Πικάντικα φαγητά
 • Γάλα ή κρέμες
 • Τηγανητά φαγητά
 • Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά
 • Πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα
 • Σοκολάτα

Τροφές που δεν επιδεινώνουν το έλκος στομάχου

Για να βοηθήσετε την επούλωση του έλκους σας, συμπεριλάβετε φρέσκα, υγιεινά τρόφιμα στη διατροφή σας. Εκτός από την προβλεπόμενη λήψη των συνταγογραφούμενων φαρμάκων σας, ενσωματώστε τα ακόλουθα τρόφιμα στην ημέρα σας:

 • Φρέσκα φρούτα και λαχανικά
 • Πράσινο τσάι
 • Όσπρια
 • Σόγια, τόφου
 • Αυγά
 • Άπαχα κρέατα
 • Προϊόντα ολικής αλέσεως
 • Υγιή λιπαρά
 • Βότανα και μπαχαρικά
 • Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά

Εδώ και χρόνια πιστεύεται ότι ο καφές χειροτερεύει το έλκος στομάχου. Επειδή ο καφές είναι όξινος, μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο που προκαλείται από ένα έλκος. Μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τον καφέ. Ρωτήστε τον εάν υπάρχει μια ασφαλής ποσότητα για να απολαύσετε όσο θεραπεύεται το έλκος σας.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής για να μην αναπτύξετε έλκος στομάχου

Ορισμένοι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο για έλκος στομάχου. Για να αποτρέψετε τα έλκη στο μέλλον, ξεκινήστε να κάνετε αυτές τις αλλαγές στον τρόπο ζωής σας σήμερα:

 • Αποφύγετε το αλκοόλ: Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.
 • Κόψτε το κάπνισμα: Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για έλκος στομάχου.
 • Άσκηση καθημερινά: Η τακτική σωματική δραστηριότητα έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο για έλκος στομάχου.

Ασθένειες

28.11.2023

Νέα μελέτη: Το βακτήριο E.coli μπορεί να αναπτύξει ανησυχητικά υψηλή αντοχή στα αντιβιοτικά

Μια νέα μελέτη, διαπίστωσε πως το βακτήριο E.coli έχει την ικανότητα να αναπτύξει ανησυχητικά υψηλή αντοχή στα αντιβιοτικά. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου της Σάντα Φε χαρτογράφησαν πάνω από 260.000 πιθανές μεταλλάξεις μιας πρωτεΐνης του E.coli που είναι υπεύθυνη για την επιβίωση του βακτηρίου όταν αυτό εκτίθεται στο αντιβιοτικό τριμεθοπρίμη. Στη συνέχεια, μελέτησαν χιλιάδες ψηφιακές προσομοιώσεις […]

23.11.2023

Ρετινόλη: Με ποια συστατικά μπορούμε να τη συνδυάζουμε και με ποια όχι;

H ρετινόλη, αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή συστατικά που οι περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να χρησιμοποιούν για την περιποίηση της επιδερμίδας τους. Ωστόσο με ποια συστατικά μπορούμε να τη συνδυάζουμε και με ποια όχι; Γνωστή και ως βιταμίνη Α, αυτό που κάνει τη ρετινόλη τόσο σπουδαία είναι ότι προάγει τον κύκλο εργασιών των κυττάρων του […]

Καρκίνος του στόματος: Δείτε πώς να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι αυτοεξέταση – Τα πιο κοινά συμπτώματα
23.11.2023

Καρκίνος του στόματος: Δείτε πώς να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι αυτοεξέταση – Τα πιο κοινά συμπτώματα

Μυστηριώδης πνευμονία σαρώνει στην Κίνα και γεμίζει τα νοσοκομεία: Νέα επιδημία ή έλλειψη ανοσίας
23.11.2023

Μυστηριώδης πνευμονία σαρώνει στην Κίνα και γεμίζει τα νοσοκομεία: Νέα επιδημία ή έλλειψη ανοσίας

Γυροειδής αλωπεκία: Τα συμπτώματα και οι ψυχολογικές επιπτώσεις
17.11.2023

Γυροειδής αλωπεκία: Τα συμπτώματα και οι ψυχολογικές επιπτώσεις

Βρετανία: «Πράσινο φως» σε γονιδιακή θεραπεία για την δρεπανοκυτταρική αναιμία και τη β-θαλασσαιμία
16.11.2023

Βρετανία: «Πράσινο φως» σε γονιδιακή θεραπεία για την δρεπανοκυτταρική αναιμία και τη β-θαλασσαιμία

ΧΑΠ: Εξελίσσεται σε μάστιγα – 3 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο
14.11.2023

ΧΑΠ: Εξελίσσεται σε μάστιγα – 3 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο

Συκώτι και αυξημένα ηπατικά ένζυμα: Όσα πρέπει να ξέρετε
10.11.2023

Συκώτι και αυξημένα ηπατικά ένζυμα: Όσα πρέπει να ξέρετε

Κερατόκωνος: Τι ακριβώς είναι – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την οφθαλμοπάθεια που προσβάλλει τους νέους
10.11.2023

Κερατόκωνος: Τι ακριβώς είναι – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την οφθαλμοπάθεια που προσβάλλει τους νέους

ΗΠΑ: Έδωσαν το «πράσινο φως» για το πρώτο εμβόλιο κατά του ιού τσικουνγκούνια
10.11.2023

ΗΠΑ: Έδωσαν το «πράσινο φως» για το πρώτο εμβόλιο κατά του ιού τσικουνγκούνια

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Διατροφή
2

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Healthy pets
4

20+1 πράγματα που δεν ξέρετε για τα ζώα!

Περισσότερα

05.12.2023

Γιορτές: Η χειρότερη εποχή του χρόνου για την υγιεινή ζωή – Πόσοι ξεχνούν τις κανονικές διατροφικές συνήθειές τους;

Η χειρότερη εποχή του χρόνου για την υγιεινή ζωή φαίνεται πως είναι οι γιορτές, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των ενηλίκων τρώνε ό,τι μπορούν, δεν γυμνάζονται και δεν κοιμούνται αρκετά. Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας δημοσκόπησης σε περισσότερους από 1.000 εθελοντές στις ΗΠΑ, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήματα για το πως περνούν στις γιορτές. […]

05.12.2023

Γιαούρτι: To γνωρίζατε ότι καταπολεμάει και ψυχικές διαταραχές;

Διαβάστε πως

Οδήγηση: Ποιοι παράγοντες δεκαπλασιάζουν τον κίνδυνο ατυχήματος – Η ευάλωτη ομάδα
04.12.2023

Οδήγηση: Ποιοι παράγοντες δεκαπλασιάζουν τον κίνδυνο ατυχήματος – Η ευάλωτη ομάδα

Ζάχαρη: Έξι λόγοι για να αρχίσεις να την ελαττώνεις
04.12.2023

Ζάχαρη: Έξι λόγοι για να αρχίσεις να την ελαττώνεις

Προσοχή στα κιλά των γιορτών: Τι μπορείτε να κάνετε για να μην παχύνετε
04.12.2023

Προσοχή στα κιλά των γιορτών: Τι μπορείτε να κάνετε για να μην παχύνετε

Αυτές οι πέντε συνταγές είναι εύκολες και ότι πρέπει για ένα ελαφρύ και νόστιμο βραδινό!
04.12.2023

Αυτές οι πέντε συνταγές είναι εύκολες και ότι πρέπει για ένα ελαφρύ και νόστιμο βραδινό!

Οι ελληνικές ιατρικές και φαρμακευτικές εταιρείες ξεπερνούν τις προκλήσεις της επέκτασης των επιχειρηματικών ευκαιριών στο εξωτερικό
30.11.2023

Οι ελληνικές ιατρικές και φαρμακευτικές εταιρείες ξεπερνούν τις προκλήσεις της επέκτασης των επιχειρηματικών ευκαιριών στο εξωτερικό

Δες πώς οι μπανάνες θα σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος
28.11.2023

Δες πώς οι μπανάνες θα σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος

Νέα μελέτη: Το βακτήριο E.coli μπορεί να αναπτύξει ανησυχητικά υψηλή αντοχή στα αντιβιοτικά
28.11.2023

Νέα μελέτη: Το βακτήριο E.coli μπορεί να αναπτύξει ανησυχητικά υψηλή αντοχή στα αντιβιοτικά

Ψυχοθεραπεία: Πόσο σημαντική είναι στην εμμηνόπαυση;
27.11.2023

Ψυχοθεραπεία: Πόσο σημαντική είναι στην εμμηνόπαυση;