Ασθένειες

Έλκος στομάχου: Ποιες τροφές το επιδεινώνουν και ποιες το βελτιώνουν – Φυσικές και σπιτικές θεραπείες

Έλκος στομάχου: Ποιες τροφές το επιδεινώνουν και ποιες το βελτιώνουν – Φυσικές και σπιτικές θεραπείες

Το έλκος στομάχου είναι μια πληγή στην επένδυση του στομάχου ή του λεπτού εντέρου (δωδεκαδάκτυλος). Αυτή η πληγή συνήθως προκαλεί πόνο και κάψιμο στην κοιλιά. Αυτός ο πόνος μπορεί να “έρχεται και να φεύγει” και μπορεί να διαρκέσει για ώρες κάθε φορά.

Το έλκος στομάχου εμφανίζεται όταν τα οξέα που χρησιμοποιεί το σώμα για την πέψη των τροφών οδηγούν σε βλάβη στο στομάχι ή στα τοιχώματα του δωδεκαδακτύλου. Αυτό μπορεί να προκληθεί από μόλυνση με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού ή από μακροχρόνια χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ). Ορισμένες τροφές και το στρες μπορούν να επιδεινώσουν την ανάπτυξη ελκών και του συναφούς πόνου.

Σπιτικές θεραπείες για το έλκος στομάχου

Υπάρχουν πολλές επιλογές για φυσικές θεραπείες που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη ή τη βελτίωση του έλκους του στομάχου.

Φλαβονοειδή

Τα φλαβονοειδή βρίσκονται φυσικά σε φρούτα, λαχανικά και άλλα φυτικά προϊόντα με αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Μπορούν να βελτιώσουν τη φλεγμονή που σχετίζεται με το έλκος στομάχου και να προστατεύσουν την επένδυση του τοιχώματος του στομάχου από βλάβη λόγω υπερβολικής χρήσης ΜΣΑΦ.

Τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή περιλαμβάνουν:

 • Μούρα
 • Πράσινο τσάι
 • Μήλα
 • Κρεμμύδια
 • Σκόρδο
 • Λάχανο
 • Μπρόκολο
 • Λαχανάκια Βρυξελλών
 • Σόγια
 • Ντομάτες
 • Καρότα
 • Αλόη

Το έλκος στομάχου μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο τοίχωμα του στομάχου ή του λεπτού εντέρου, που οδηγεί σε πόνο και δυσκολία στο φαγητό. Η αλόη βέρα βοηθά στην επικάλυψη της επένδυσης του στομάχου και έχει βρεθεί ότι έχει αντιφλεγμονώδη δράση στο γαστρεντερικό σωλήνα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η αλόη βέρα βελτίωσε τα συμπτώματα φλεγμονής σε άτομα με ελκώδη κολίτιδα.

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που αποτελούνται από βακτήρια και μαγιά. Είναι γνωστά ως καλά βακτήρια που μπορούν να κρατήσουν το έντερο σας υγιές. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι όταν συνδυάζονται με την παραδοσιακή φαρμακευτική θεραπεία, τα προβιοτικά βελτίωσαν τη θεραπεία του πεπτικού έλκους και μείωσαν τον κίνδυνο παρενεργειών της θεραπείας.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι ένα μπαχαρικό που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για να βελτιώσει τις στομαχικές διαταραχές. Μια μελέτη εξέτασε τις επιδράσεις του τζίντζερ στη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και διαπίστωσε ότι ήταν σε θέση να στοχεύσει τη φλεγμονή στο γαστρεντερικό σωλήνα και να εμποδίσει τη βλάβη. Βελτίωσε επίσης θεραπευτικούς παράγοντες στο έντερο.

Το τζίντζερ έχει επίσης αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη των γαστρικών ελκών που προκαλούνται από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, στρες, αλκοόλ και ΜΣΑΦ.

Κουρκούμη

Ο κουρκουμάς είναι μέλος της οικογένειας του τζίντζερ και είναι ένα δημοφιλές συμπλήρωμα υγείας. Η κουρκουμίνη, το κύριο συστατικό του κουρκουμά, έχει βρεθεί ότι προστατεύει από τη φλεγμονή. Μπορεί να έχει προληπτική επίδραση στη νόσο του γαστρικού έλκους. Αν και απαιτείται περισσότερη σχετική έρευνα, τα αρχικά ευρήματα είναι πολλά υποσχόμενα.

Χαμομήλι

Το χαμομήλι είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται για διάφορες παθήσεις. Έχει βρεθεί ότι ανακουφίζει τη φλεγμονή στο πεπτικό σύστημα και μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της ήπιας ελκώδους κολίτιδας.

Μέλι

Μπορεί να έχετε δοκιμάσει στο παρελθόν μέλι για ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος, αλλά μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα. Μελέτες έχουν δείξει ότι το μέλι έχει τόσο αντιμικροβιακές όσο και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να καταπολεμήσει τα βακτήρια και τους μύκητες στο σώμα. Έχει επίσης αντιικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το μέλι έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία φλεγμονωδών γαστρεντερικών παθήσεων.

Σκόρδο

Το σκόρδο επίσης έχει αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη ενός συμπληρώματος σκόρδου μπορεί να αναστείλει τον αποικισμό του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού στην πεπτική οδό. Αυτό βοηθά στο να προληφθεί το έλκος στομάχου. Το σκόρδο μειώνει επίσης τη φλεγμονή στο σώμα.

Μαστίχα Χίου

Η μαστίχα είναι μια φυσική ρητίνη που παράγεται από δέντρα που φυτρώνουν στο νησί της Χίου. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βοηθά στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Χρησιμοποιείται στην εναλλακτική ιατρική για τη θεραπεία της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου και των ελκών.

έλκος στομάχου

Έλκος στομάχου: Ποιες τροφές το επιδεινώνουν και ποιες το βελτιώνουν

Η διατροφή σας μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο για έλκος στομάχου. Το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και το να τρώτε αργά το βράδυ έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο ελκών. Το γάλα αποτελούσε κάποτε θεραπεία για τα έλκη αλλά δεν συνιστάται πλέον.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε έλκος στομάχου

Όταν έχετε έλκος στομάχου είναι σημαντικό να αποφεύγετε τροφές που μπορούν να το επιδεινώσουν ή να προκαλέσουν αυξημένο πόνο. Αυτές είναι κυρίως οι εξής:

 • Αλκοόλ
 • Όξινες τροφές
 • Πικάντικα φαγητά
 • Γάλα ή κρέμες
 • Τηγανητά φαγητά
 • Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά
 • Πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα
 • Σοκολάτα

Τροφές που δεν επιδεινώνουν το έλκος στομάχου

Για να βοηθήσετε την επούλωση του έλκους σας, συμπεριλάβετε φρέσκα, υγιεινά τρόφιμα στη διατροφή σας. Εκτός από την προβλεπόμενη λήψη των συνταγογραφούμενων φαρμάκων σας, ενσωματώστε τα ακόλουθα τρόφιμα στην ημέρα σας:

 • Φρέσκα φρούτα και λαχανικά
 • Πράσινο τσάι
 • Όσπρια
 • Σόγια, τόφου
 • Αυγά
 • Άπαχα κρέατα
 • Προϊόντα ολικής αλέσεως
 • Υγιή λιπαρά
 • Βότανα και μπαχαρικά
 • Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά

Εδώ και χρόνια πιστεύεται ότι ο καφές χειροτερεύει το έλκος στομάχου. Επειδή ο καφές είναι όξινος, μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο που προκαλείται από ένα έλκος. Μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τον καφέ. Ρωτήστε τον εάν υπάρχει μια ασφαλής ποσότητα για να απολαύσετε όσο θεραπεύεται το έλκος σας.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής για να μην αναπτύξετε έλκος στομάχου

Ορισμένοι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο για έλκος στομάχου. Για να αποτρέψετε τα έλκη στο μέλλον, ξεκινήστε να κάνετε αυτές τις αλλαγές στον τρόπο ζωής σας σήμερα:

 • Αποφύγετε το αλκοόλ: Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.
 • Κόψτε το κάπνισμα: Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για έλκος στομάχου.
 • Άσκηση καθημερινά: Η τακτική σωματική δραστηριότητα έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο για έλκος στομάχου.

Ασθένειες

13.05.2024

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;

Τα εμφυτεύματα στήθους χρησιμοποιούνται συχνά για κοσμητικούς λόγους αλλά και για την αισθητική αποκατάσταση γυναικών με καρκίνο μαστού που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή. Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων είναι μία σχετικά ασφαλής διαδικασία, αλλά μπορεί να συνδυάζεται από ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως είναι ο τοπικός πόνος και ερεθισμός, η ρήξη του εμφυτεύματος ή η σκλήρυνση της κάψας […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό
22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα
20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

Βέλγιο: 13χρονος έγινε ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου – Τα συμπτώματα του ΔΔΓΓ
15.02.2024

Βέλγιο: 13χρονος έγινε ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου – Τα συμπτώματα του ΔΔΓΓ

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα
15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

«Ευλογιά της Αλάσκα»: Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου ιού – Άγνωστο πώς μεταδίδεται (φώτο-βίντεο)
14.02.2024

«Ευλογιά της Αλάσκα»: Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου ιού – Άγνωστο πώς μεταδίδεται (φώτο-βίντεο)

Εχινάκεια: Δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγουν όσοι πάσχουν από αυτοάνοσα
14.02.2024

Εχινάκεια: Δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγουν όσοι πάσχουν από αυτοάνοσα

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε
08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

14.05.2024

LONARID/LONALGAL: Εκτός λίστας αποζημιώσεων τα δύο παυσίπονα – Από την τσέπη των καρκινοπαθών οι συνταγές

Για άλλη μία φορά οι Έλληνες ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους συνταγές φαρμάκων, καθώς δύο δημοφιλή παυσίπονα αποσύρθηκαν από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων με απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τα φάρμακα LONARID-N και LONALGAL, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση ισχυρών πόνων σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρκίνο. […]

14.05.2024

Τέσσερις εβδομάδες αρκούν: Οι ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να «αλλάξεις» το σώμα σου (βίντεο)

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν αποτελεσματικές ασκήσεις προκειμένου να «αλλάξουν» το σώμα τους. Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε να δείτε εκπληκτικά αποτελέσματα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, εφαρμόζοντας ένα στοχευμένο πρόγραμμα. Αρκεί να δείξετε την απαραίτητη προσήλωση. Το πρόγραμμα που ακολουθεί περιλαμβάνει ασκήσεις που εστιάζουν στις κύριες μυϊκές […]

Νέα μελέτη: Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν το πόσο υγιή μεγαλώνουμε
13.05.2024

Νέα μελέτη: Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν το πόσο υγιή μεγαλώνουμε

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;
13.05.2024

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;

Αυγό: Οκτώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες
13.05.2024

Αυγό: Οκτώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο
12.05.2024

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18
01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά
01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο
01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά
30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά