Ασθένειες

Έλκος στομάχου: Ποιες τροφές το επιδεινώνουν και ποιες το βελτιώνουν – Φυσικές και σπιτικές θεραπείες

Έλκος στομάχου: Ποιες τροφές το επιδεινώνουν και ποιες το βελτιώνουν – Φυσικές και σπιτικές θεραπείες

Το έλκος στομάχου είναι μια πληγή στην επένδυση του στομάχου ή του λεπτού εντέρου (δωδεκαδάκτυλος). Αυτή η πληγή συνήθως προκαλεί πόνο και κάψιμο στην κοιλιά. Αυτός ο πόνος μπορεί να “έρχεται και να φεύγει” και μπορεί να διαρκέσει για ώρες κάθε φορά.

Το έλκος στομάχου εμφανίζεται όταν τα οξέα που χρησιμοποιεί το σώμα για την πέψη των τροφών οδηγούν σε βλάβη στο στομάχι ή στα τοιχώματα του δωδεκαδακτύλου. Αυτό μπορεί να προκληθεί από μόλυνση με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού ή από μακροχρόνια χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ). Ορισμένες τροφές και το στρες μπορούν να επιδεινώσουν την ανάπτυξη ελκών και του συναφούς πόνου.

Σπιτικές θεραπείες για το έλκος στομάχου

Υπάρχουν πολλές επιλογές για φυσικές θεραπείες που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη ή τη βελτίωση του έλκους του στομάχου.

Φλαβονοειδή

Τα φλαβονοειδή βρίσκονται φυσικά σε φρούτα, λαχανικά και άλλα φυτικά προϊόντα με αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Μπορούν να βελτιώσουν τη φλεγμονή που σχετίζεται με το έλκος στομάχου και να προστατεύσουν την επένδυση του τοιχώματος του στομάχου από βλάβη λόγω υπερβολικής χρήσης ΜΣΑΦ.

Τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή περιλαμβάνουν:

 • Μούρα
 • Πράσινο τσάι
 • Μήλα
 • Κρεμμύδια
 • Σκόρδο
 • Λάχανο
 • Μπρόκολο
 • Λαχανάκια Βρυξελλών
 • Σόγια
 • Ντομάτες
 • Καρότα
 • Αλόη

Το έλκος στομάχου μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο τοίχωμα του στομάχου ή του λεπτού εντέρου, που οδηγεί σε πόνο και δυσκολία στο φαγητό. Η αλόη βέρα βοηθά στην επικάλυψη της επένδυσης του στομάχου και έχει βρεθεί ότι έχει αντιφλεγμονώδη δράση στο γαστρεντερικό σωλήνα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η αλόη βέρα βελτίωσε τα συμπτώματα φλεγμονής σε άτομα με ελκώδη κολίτιδα.

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που αποτελούνται από βακτήρια και μαγιά. Είναι γνωστά ως καλά βακτήρια που μπορούν να κρατήσουν το έντερο σας υγιές. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι όταν συνδυάζονται με την παραδοσιακή φαρμακευτική θεραπεία, τα προβιοτικά βελτίωσαν τη θεραπεία του πεπτικού έλκους και μείωσαν τον κίνδυνο παρενεργειών της θεραπείας.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι ένα μπαχαρικό που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για να βελτιώσει τις στομαχικές διαταραχές. Μια μελέτη εξέτασε τις επιδράσεις του τζίντζερ στη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και διαπίστωσε ότι ήταν σε θέση να στοχεύσει τη φλεγμονή στο γαστρεντερικό σωλήνα και να εμποδίσει τη βλάβη. Βελτίωσε επίσης θεραπευτικούς παράγοντες στο έντερο.

Το τζίντζερ έχει επίσης αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη των γαστρικών ελκών που προκαλούνται από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, στρες, αλκοόλ και ΜΣΑΦ.

Κουρκούμη

Ο κουρκουμάς είναι μέλος της οικογένειας του τζίντζερ και είναι ένα δημοφιλές συμπλήρωμα υγείας. Η κουρκουμίνη, το κύριο συστατικό του κουρκουμά, έχει βρεθεί ότι προστατεύει από τη φλεγμονή. Μπορεί να έχει προληπτική επίδραση στη νόσο του γαστρικού έλκους. Αν και απαιτείται περισσότερη σχετική έρευνα, τα αρχικά ευρήματα είναι πολλά υποσχόμενα.

Χαμομήλι

Το χαμομήλι είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται για διάφορες παθήσεις. Έχει βρεθεί ότι ανακουφίζει τη φλεγμονή στο πεπτικό σύστημα και μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της ήπιας ελκώδους κολίτιδας.

Μέλι

Μπορεί να έχετε δοκιμάσει στο παρελθόν μέλι για ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος, αλλά μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα. Μελέτες έχουν δείξει ότι το μέλι έχει τόσο αντιμικροβιακές όσο και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να καταπολεμήσει τα βακτήρια και τους μύκητες στο σώμα. Έχει επίσης αντιικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το μέλι έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία φλεγμονωδών γαστρεντερικών παθήσεων.

Σκόρδο

Το σκόρδο επίσης έχει αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη ενός συμπληρώματος σκόρδου μπορεί να αναστείλει τον αποικισμό του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού στην πεπτική οδό. Αυτό βοηθά στο να προληφθεί το έλκος στομάχου. Το σκόρδο μειώνει επίσης τη φλεγμονή στο σώμα.

Μαστίχα Χίου

Η μαστίχα είναι μια φυσική ρητίνη που παράγεται από δέντρα που φυτρώνουν στο νησί της Χίου. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βοηθά στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Χρησιμοποιείται στην εναλλακτική ιατρική για τη θεραπεία της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου και των ελκών.

έλκος στομάχου

Έλκος στομάχου: Ποιες τροφές το επιδεινώνουν και ποιες το βελτιώνουν

Η διατροφή σας μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο για έλκος στομάχου. Το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και το να τρώτε αργά το βράδυ έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο ελκών. Το γάλα αποτελούσε κάποτε θεραπεία για τα έλκη αλλά δεν συνιστάται πλέον.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε έλκος στομάχου

Όταν έχετε έλκος στομάχου είναι σημαντικό να αποφεύγετε τροφές που μπορούν να το επιδεινώσουν ή να προκαλέσουν αυξημένο πόνο. Αυτές είναι κυρίως οι εξής:

 • Αλκοόλ
 • Όξινες τροφές
 • Πικάντικα φαγητά
 • Γάλα ή κρέμες
 • Τηγανητά φαγητά
 • Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά
 • Πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα
 • Σοκολάτα

Τροφές που δεν επιδεινώνουν το έλκος στομάχου

Για να βοηθήσετε την επούλωση του έλκους σας, συμπεριλάβετε φρέσκα, υγιεινά τρόφιμα στη διατροφή σας. Εκτός από την προβλεπόμενη λήψη των συνταγογραφούμενων φαρμάκων σας, ενσωματώστε τα ακόλουθα τρόφιμα στην ημέρα σας:

 • Φρέσκα φρούτα και λαχανικά
 • Πράσινο τσάι
 • Όσπρια
 • Σόγια, τόφου
 • Αυγά
 • Άπαχα κρέατα
 • Προϊόντα ολικής αλέσεως
 • Υγιή λιπαρά
 • Βότανα και μπαχαρικά
 • Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά

Εδώ και χρόνια πιστεύεται ότι ο καφές χειροτερεύει το έλκος στομάχου. Επειδή ο καφές είναι όξινος, μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο που προκαλείται από ένα έλκος. Μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τον καφέ. Ρωτήστε τον εάν υπάρχει μια ασφαλής ποσότητα για να απολαύσετε όσο θεραπεύεται το έλκος σας.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής για να μην αναπτύξετε έλκος στομάχου

Ορισμένοι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο για έλκος στομάχου. Για να αποτρέψετε τα έλκη στο μέλλον, ξεκινήστε να κάνετε αυτές τις αλλαγές στον τρόπο ζωής σας σήμερα:

 • Αποφύγετε το αλκοόλ: Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.
 • Κόψτε το κάπνισμα: Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για έλκος στομάχου.
 • Άσκηση καθημερινά: Η τακτική σωματική δραστηριότητα έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο για έλκος στομάχου.

Ασθένειες

31.01.2023

Πώς το έκζεμα συνδέεται με το άγχος – Ποιοι άλλοι παράγοντες το προκαλούν

Το άγχος είναι ένα από τα πιο κοινά αίτια της ατοπικής δερματίτιδας (έκζεμα). Το άγχος προκαλεί αύξηση της ορμόνης κορτιζόλης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εξάρσεις σε άτομα με έκζεμα. Με την σειρά τους, οι εξάρσεις του εκζέματος μπορούν να προκαλέσουν πρόσθετο στρες. Η ατοπική δερματίτιδα, ευρύτερα γνωστή ως έκζεμα, μπορεί να είναι μια […]

30.01.2023

Αυτές είναι οι τροφές που ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος

Το κυκλοφορικό σύστημα παρέχει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο σε όλα τα κύτταρα του σώματος. Αποτελείται από την καρδιά, το αίμα και τα αιμοφόρα αγγεία που διατρέχουν ολόκληρο το σώμα και υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που ενισχύουν την καλή λειτουργία του. Τα αιμοφόρα αγγεία με τα οποία γίνεται η κυκλοφορία του αίματος είναι: Οι αρτηρίες Αγγεία με […]

ΠΟΥ: Νέα συνθήκη για την επόμενη πανδημία
28.01.2023

ΠΟΥ: Νέα συνθήκη για την επόμενη πανδημία

ΕΟΔΥ: Δείτε σε ποιες περιοχές πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test την Πέμπτη 26/1
25.01.2023

ΕΟΔΥ: Δείτε σε ποιες περιοχές πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test την Πέμπτη 26/1

Δείτε πόση άσκηση αντιμετωπίζει τον πόνο και τη δυσκαμψία της οστεοαρθρίτιδας γόνατος
25.01.2023

Δείτε πόση άσκηση αντιμετωπίζει τον πόνο και τη δυσκαμψία της οστεοαρθρίτιδας γόνατος

Νέα μελέτη: Οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανατηφόρου καρκίνου
25.01.2023

Νέα μελέτη: Οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανατηφόρου καρκίνου

Βόρεια Κορέα: Η Πιονγκγιάνγκ σε lockdown εξαιτίας «αναπνευστικής νόσου»
25.01.2023

Βόρεια Κορέα: Η Πιονγκγιάνγκ σε lockdown εξαιτίας «αναπνευστικής νόσου»

Dr Ben Marble: «Οι μαζικοί θάνατοι οφείλονται στα εμβόλια mRNA κατά Covid – Tα περισσότερα πειραματόζωα πέθαναν»!
24.01.2023

Dr Ben Marble: «Οι μαζικοί θάνατοι οφείλονται στα εμβόλια mRNA κατά Covid – Tα περισσότερα πειραματόζωα πέθαναν»!

Α.Μπουρλά για ανακοίνωση CDC για εγκεφαλικά λόγω του εμβολίου κατά Covid: «Θα ήταν μικρό δείγμα – Εμείς δεν βρήκαμε τίποτε»!
23.01.2023

Α.Μπουρλά για ανακοίνωση CDC για εγκεφαλικά λόγω του εμβολίου κατά Covid: «Θα ήταν μικρό δείγμα – Εμείς δεν βρήκαμε τίποτε»!

Πάτρα: 60χρονος έπαθε ανακοπή καρδιάς σε πιλοτή της πολυκατοικίας – Πως τον έσωσε διανομέας φαγητού
18.01.2023

Πάτρα: 60χρονος έπαθε ανακοπή καρδιάς σε πιλοτή της πολυκατοικίας – Πως τον έσωσε διανομέας φαγητού

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Healthy pets
2

20+1 πράγματα που δεν ξέρετε για τα ζώα!

Επιδημίες
3

Η Βρετανία αίρει όλους τους περιορισμούς κατά του Covid-19

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

02.02.2023

Δείτε ποια είναι τα 14 πράγματα που δεν πρέπει να λείπουν από το φαρμακείο του σπιτιού

Υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα, τα οποία δεν πρέπει να λείπουν από το ντουλάπι-φαρμακείο του σπιτιού, προκειμένου να είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε την κάθε περίπτωση. Μην περιμένετε να σηκώσει έναν πυρετό το παιδί σας ή να αρχίσει να βήχει για να δείτε αν έχετε κάτι στο ντουλάπι ώστε να το ανακουφίσετε. Θα πρέπει να έχετε προνοήσει […]

02.02.2023

Έχετε αναρωτηθεί γιατί οι άνδρες νυστάζουν μετά το σεξ;

Μια ειδικός αναλύει με δεδομένα γιατί οι άντρες νυστάζουν συχνότερα από τις γυναίκες μετά το σεξ. Η ειδικός απλουστεύει την υπνηλία που πιάνει το μεγαλύτερο ποσοστό ανδρών μετά από το σεξ. Οι κυριότεροι λόγοι είναι είναι η ώρα συνεύρεσης και η εξάντληση που ακολουθεί μετά την πράξη. Το χεράκι του βάζει όμως και ο οργασμός. […]

Ξυπνάτε κουρασμένοι και με άσχημη διάθεση; – Αυτοί είναι οι τρεις λόγοι
02.02.2023

Ξυπνάτε κουρασμένοι και με άσχημη διάθεση; – Αυτοί είναι οι τρεις λόγοι

Πώς το έκζεμα συνδέεται με το άγχος – Ποιοι άλλοι παράγοντες το προκαλούν
31.01.2023

Πώς το έκζεμα συνδέεται με το άγχος – Ποιοι άλλοι παράγοντες το προκαλούν

Νέα μελέτη: Το να κάθεσαι στην κίνηση για μόλις 2 ώρες μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη
31.01.2023

Νέα μελέτη: Το να κάθεσαι στην κίνηση για μόλις 2 ώρες μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη

Δήμος Αθηναίων: Δωρεάν εξετάσεις για πρόληψη καρκίνου του μαστού, τραχήλου και προστάτη
31.01.2023

Δήμος Αθηναίων: Δωρεάν εξετάσεις για πρόληψη καρκίνου του μαστού, τραχήλου και προστάτη

Δείτε ποιες είναι οι βιταμίνες που χρειάζεστε εάν τα μαλλιά σας δεν μακραίνουν
30.01.2023

Δείτε ποιες είναι οι βιταμίνες που χρειάζεστε εάν τα μαλλιά σας δεν μακραίνουν

Αυτές είναι οι τροφές που ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος
30.01.2023

Αυτές είναι οι τροφές που ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος

Την επόμενη φορά ξανασκέψου το: Το αντικείμενο στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου που δεν πρέπει να χρησιμοποιείς
30.01.2023

Την επόμενη φορά ξανασκέψου το: Το αντικείμενο στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου που δεν πρέπει να χρησιμοποιείς

ΠΟΥ: «Ο κορωνοϊός εξακολουθεί να συνιστά μια κατάσταση παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης»
30.01.2023

ΠΟΥ: «Ο κορωνοϊός εξακολουθεί να συνιστά μια κατάσταση παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης»