Ασθένειες

Νέα μελέτη για την άνοια αμφισβητεί την επίδραση της διατροφής στη μνήμη

Νέα μελέτη για την άνοια αμφισβητεί την επίδραση της διατροφής στη μνήμη

Οι διατροφικές συνήθειες στη μέση ηλικία δεν επηρεάζουν τις πιθανότητες εκδήλωσης άνοιας αργότερα στη ζωή, αναφέρουν επιστήμονες από τη Σουηδία, αντικρούοντας τα ευρήματα προγενέστερων μελετών που είχαν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή ενδέχεται να δρα προστατευτικά.

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται ως η πιο ωφέλιμη για την υγεία. Κατ’ επανάληψιν έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού, καρκίνου και πολλών άλλων δεινών. Γι’ αυτό τον λόγο διερευνάται και ο ρόλος της ως πιθανού μέσου προστασίας από την άνοια.

«Οι έως τώρα επιστημονικές μελέτες είχαν αντικρουόμενα ευρήματα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Isabelle Glans, από το Πανεπιστήμιο Lund. «Η δική μας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να σχετίζεται η διατροφή με την άνοια. Ωστόσο δεν βρήκε να παρέχει κάποιο όφελος στους συγκεκριμένους συμμετέχοντες, οι οποίοι ήσαν νεότεροι απ’ ό,τι εκείνοι στις προγενέστερες».

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Neurology. Όπως γράφουν οι ερευνητές, ενέταξαν σε αυτήν 28.025 εθελοντές, μέσης ηλικίας 58 ετών. Οι έξι στους δέκα ήταν γυναίκες.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν τη διατροφή τους με τρεις τρόπους:

  • Με λεπτομερές ημερολόγιο που έπρεπε να τηρήσουν οι συμμετέχοντες για μία εβδομάδα
  • Με αναλυτικό ερωτηματολόγιο διατροφής
  • Με συνέντευξη διαρκείας 1 ώρας

Κατά την έναρξη της μελέτης κανένας από τους συμμετέχοντες δεν έπασχε από άνοια. Εν τούτοις, έως το τέλος περιόδου παρακολουθήσεως σχεδόν 20 ετών, οι 1.943 εξ αυτών είχαν διαγνωστεί με άνοια (είτε νόσο Αλτσχάιμερ, είτε αγγειακή άνοια).

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές εξέτασαν πόσο πιστά τηρούσαν οι εθελοντές δύο διατροφικά προγράμματα:

  • Μία συμβατική διατροφή, με αρκετές φυτικές ίνες (κυρίως φρούτα, λαχανικά) και πολύ κόκκινο κρέας
  • Τη μεσογειακή διατροφή, με υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών (λαχανικά, όσπρια, φρούτα), υγιεινά λιπαρά (π.χ. ελαιόλαδο) και χαμηλή κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών.

Αφού έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους πιθανούς συμβάλλοντες παράγοντες, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η διατροφή δεν επηρέαζε τον κίνδυνο άνοιας. Ωστόσο η Dr. Glans τονίζει ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί το εύρημα αυτό.

«Η διατροφή από μόνη της ίσως δεν ασκεί αρκετά ισχυρή επίδραση στη μνήμη και την σκέψη. Είναι όμως πιθανό να αποτελεί έναν παράγοντα μεταξύ άλλων, που επηρεάζουν την πορεία της νοητικής λειτουργίας», σχολίασε ο Dr. Nils Peters, από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία. «Οι διατροφικές παρεμβάσεις εξακολουθούν να είναι σημαντικές μαζί με άλλα μέτρα, για να ελεγχθούν οι παράγοντες κινδύνου για άνοια».

Ασθένειες

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό
22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα
20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

Βέλγιο: 13χρονος έγινε ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου – Τα συμπτώματα του ΔΔΓΓ
15.02.2024

Βέλγιο: 13χρονος έγινε ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου – Τα συμπτώματα του ΔΔΓΓ

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα
15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

«Ευλογιά της Αλάσκα»: Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου ιού – Άγνωστο πώς μεταδίδεται (φώτο-βίντεο)
14.02.2024

«Ευλογιά της Αλάσκα»: Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου ιού – Άγνωστο πώς μεταδίδεται (φώτο-βίντεο)

Εχινάκεια: Δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγουν όσοι πάσχουν από αυτοάνοσα
14.02.2024

Εχινάκεια: Δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγουν όσοι πάσχουν από αυτοάνοσα

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε
08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού